دومین همایش لیزینگها چهارشنبه آینده برگزار میشود
امسال بانک ها نتوانستند منابع کافی در اختیار لیزینگ ها قرار دهند
فاطمه بهادری- ۶۲درصد از منابع شرکتهای لیزینگ از طریق بانکها تامین میشود. دکتر احمد مجتهد، رییس پژوهشکده پولی و بانکی در نشست مطبوعاتی دومین همایش چشمانداز و جایگاه صنعت لیزینگ در اقتصاد ایران ضمن بیان این مطلب اظهار داشت: تسهیلاتدهی بانکها و جایگزینی خودروهای فرسوده در سالجاری موجب شد بانکها نتوانند منابع اضافی را در اختیار لیزینگها قرار دهند. وی افزود: برخی بانکها مجبور شدند برای تامین منابع خود از بانکهای دیگر تسهیلات بگیرند به عنوان نمونه بانک کشاورزی با نرخ ۱۹درصد از بانک پارسیان تسهیلات گرفت.
رییس پژوهشکده پولی و بانکی با تاکید بر اینکه رشد لیزینگ در کشورهای صنعتی بسیار سریع بوده است تصریح کرد: بیشترین رشد صنعت لیزینگ در آمریکا با رقم ۳۰۰میلیارد دلار بوده است.
وی ادامه داد: حدود ۶۵درصد از فعالیتهای مربوط به فروش از طریق لیزینگ انجام شده و شرکتهای لیزینگ سهم عمدهای را در رابطه با فروش محصولات IT داشتهاند.
مجتهد به نقل از رییس کل بانکمرکزی اظهار داشت: آییننامه اجرایی قانون تنظیم بازار غیر متشکل پولی در دستور کار هیات دولت قرار گرفته است. بر اساس این قانون نظارت بر شرکتهای لیزینگ بر عهده بانکمرکزی است.
وی گفت: میزان سرمایه شرکتهای لیزینگ در سه سال گذشته به ۲۱هزار میلیارد ریال رسیده است. حجم عملیات این شرکتها نیز در سال ۸۴ به میزان یکهزارو ۸۰۰میلیارد تومان بوده است.
رییس پژوهشکده پولی و بانکی با تاکید بر اینکه موسسه مالی بینالمللی وابسته به بانک جهانی(IFC) تا به حال یک میلیارد دلار در کشورهای در حال توسعه سرمایهگذاری کرده، افزود: این موسسه قرار است به بانک کارآفرین نیز تسهیلاتی را ارائه دهد. البته بانک سامان هم به دنبال انعقاد قرارداد با IFC است.
وی در خصوص نوع خدمات لیزینگ گفت: خدمات لیزینگ در زمینه کالاهای بادوام مانند خودرو، ماشینآلات، تجهیزات صنعتی و مسکن است. اما بیشترین خدمات این شرکتها مربوط به خودرو است.
وی ویژگی مهم لیزینگ در ایران را انطباق کامل آن با شریعت اسلام اعلام کرد و گفت: مهمترین مساله در لیزینگ،امتیازی است که فروشندگان و متقاضیان از آن استفاده میکنند. در عین حال لیزینگها میتوانند در سطح بینالمللی فعالیت کنند.
وی ادامه داد: قبل از انقلاب شرکتهای IBM وزیراکس محصولات خود را به صورت لیزینگ در ایران ارائه میکردند.
به گفته رییس پژوهشکده پولی و بانکی منابع اعتباری که به وسیله لیزینگ در اختیار مردم قرار میگیرد تا اندازه زیادی مشکل مالی آنها را حل میکند چرا که جنبه اجارهای دارد و نه استقراضی. شرکتهایی هم که کمبود وثیقه دارند میتوانند از این طریق کمبودها را جبران کنند. وی با بیان این که لیزینگ حالت ضد تورمی دارد در خصوص مشکل تامین منابع مالی برای شرکتهای لیزینگ اظهار داشت: منابعی که از طریق شرکتهای فروشنده در اختیار این شرکتها قرار میگیرد میتواند ارزان باشد.
وی ادامه داد: تبدیل بدهی به اوراق سهام (صکوک) از نظر شرعی هیچ اشکالی ندارد. و صدور و طبقهبندی آن به سازمان بورس محول شده و شورای بورس اختیار اجرای آن را دارد که در صورت اجرا میتواند مشکل تامین نقدینگی را حل کند.
مجتهد درخصوص مشکلات تامین منابع مالی خارجی گفت: نرخ منابع خارجی مشخص نیست چون مشکل اساسی در تامین این منابع ریسک شرکتها است که با توجه به تحریمها از نظر اعتباری رتبهبندی نشدهاند.
در ادامه علیرضا پاینده مدیر روابط عمومی کانون شرکتهای لیزینگ درخصوص میزان مطالبات معوق شرکتهای لیزینگ گفت: اقساط معوق در لیزینگها به سبب بیمه اعتباریی که دارند کمتر از بانکهاست.
به گفته وی ۲۷۴ شرکت ثبت شده لیزینگی وجود دارد که از این تعداد ۴۰ شرکت فعال و ۱۴ شرکت عضو کانون شرکتهای لیزینگ هستند.
دومین همایش شرکتهای لیزینگ روز چهارشنبه آینده در محل پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی برگزار میشود. در این همایش مهمترین مسائل شرکتهای لیزینگ در ایران مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
ارسال نظر