فاز جدید تحویل سکههای پیشفروشی آغاز شد
دو جایگزین در کنار تحویل سکه
دنیای اقتصاد- همزمان با آغاز دور جدید واگذاری سکههای پیشفروش شده، بانک مرکزی تغییراتی در ابزارهای جایگزین تحویل سکه در نظر گرفته و دو جایگزین در کنار تحویل سکه به متقاضیان معرفی کرده است: اوراق گواهی سپرده با نرخ ۲۰ درصد در کنار خرید نقدی سکه به قیمت ۶۲۲ هزار تومان. از اول اردیبهشتماه تاکنون، ۴۲ درصد سکههای پیشفروش شده، تحویل داده شده است. این میزان سه میلیون و ۹۴۷ هزار قطعه سکه بوده است. آمار ارائه شده از سوی بانک مرکزی نشان میدهد که استقبال از «ابزارهای جایگزین» نظیر اوراق گواهی سپرده، پته و تحویل نقدی نیز تاکنون بالا بوده است. چرا که ۳۷ درصد سکههای پیشفروش شده به ابزارهای جایگزین تبدیل شده است. با این حساب تکلیف هفت میلیون و ۳۶۸ هزار قطعه سکه روشن شده و میماند یک میلیون و ۹۵۰ هزار قطعه سکه باقیمانده که قرار است در مراحل بعدی واگذاریها تعیین تکلیف شود. بانک مرکزی در این مرحله از واگذاری سکههای پیشفروش شده، تغییراتی را نیز در برنامههای خود اعمال کرده است. از جمله اینکه رقم سود در نظر گرفته شده برای اوراق گواهی سپرده را از ۲۴ درصد به ۲۰ درصد کاهش داده و «پته» به عنوان یکی از ابزارهای جایگزین تحویل سکه، از دور خارج شده است. فاز جدید تحویل سکههای ثبتنامی از روزگذشته آغاز شد
دو جایگزین در کنار تحویل سکه
گروه بازار پول- همزمان با آغاز دور جدید تحویل سکه پیشفروش شده، بانک مرکزی در کنار دریافت سکه طلا دو ابزار جایگزین دیگر را معرفی کرد. اوراق گواهی سپرده با نرخ سود ۲۰ درصد در کنار خرید نقدی با قیمت ۶۶۲ هزار تومان جایگزینهای پیشنهادی بانک مرکزی به جای تحویل سکه طلا است.
در دوره قبل نرخ سود گواهی سپرده ۲۴ درصد بود.پته نیز که یکی از ابزارهای جایگزین بود در دوره جدید به جریان نیفتاده است.
بانک مرکزی قیمت خرید نقدی سکه در فاز کنونی تحویل سکههای پیش فروش شده را برای روز اول ۶۶۲ هزار تومان اعلام کرد. همزمان با اعلام این نرخ قیمت سکه در بازار با یک جهش ۱۰ هزار تومانی مواجه شد تا گمانهزنیها برای افت قیمت در شرایط ورود سکه به بازار را کنارزده و نمایی دیگر از تقابل عرضه و تقاضا را در بازار ارز و سکه نشان دهد. در بازار ارز نیز قیمت دلار آمریکا افزایش دوباره را آغاز کرد و تا ۱۹۲۰ تومان در ساعت ۲ بعدازظهر بالارفت. در بازارهای جهانی نیز افزایش قیمت طلا بالارفتن قیمت سکه در بازار داخل را به نوبه خود تسهیل کرد.
با آغاز مرحله دوم تحویل سکههای پیشفروش از سوم مرداد بانک مرکزی با به راه انداختن دوباره دریافت وجه به عنوان یکی از گزینههای تحویل فیزیکی سکه، روز گذشته در اولین روز تحویل این سکهها به صاحبان آنها، قیمت را ۶۶۲ هزار تومان تعیین کرد. گفته شده این قیمت به طور روزانه تعیین میشود. بهای تعیین شده در حالی است که قیمت سکه در بازار آزاد ۷۰۸ هزار تومان بود. از این رو فاصله قیمت نرخ خرید بانکی سکه و قیمت بازار تقریبا ۴۶ هزار تومان بود. باید توجه داشت که بانک در تعیین قیمت خرید برای سکه مالیات بر ارزش افزوده ۵ درصدی را در نظر نگرفته است. با توجه به اینکه افراد در صورت تمایل به دریافت اصل سکه باید این ۵ درصد را بپردازند، قیمت تمام شده سکه در بانک و قیمت بازار تقریبا برابر شده و در زمان فعلی تحویل گرفتن و فروختن آن در بازار نفع چندانی نصیب افراد نمیکند.
به این ترتیب در روز اول با تصور اینکه سکهای از این محل وارد بازار نخواهد شد، قیمتها رو به افزایش نهاد.
اطلاعیه بانک مرکزی
بانک مرکزی در اطلاعیهای تاکید کرد: با آغاز دور جدید تحویل سکههای پیشفروش شده از سوم مردادماه سال جاری، یک میلیون و ۹۵۰ هزار قطعه سکه به ثبتنامکنندگان تحویل خواهد داد. به گزارش روابط عمومی این بانک در این مرحله از واگذاری، ابزارهای جایگزین شامل اوراق گواهی سپرده با نرخ سود علیالحساب۲۰ درصد و پرداخت وجه در ازای انصراف از دریافت سکه (بازخرید در بانک ملی) است .
در روش پرداخت وجه در ازای انصراف از دریافت سکه، مالیات بر ارزشافزوده اخذ نخواهد شد، همچنین میزان وجه پرداختی بابت انصراف از دریافت سکه از جانب بانک مرکزی روزانه به بانک ملی ابلاغ میشود.
بانک مرکزی در هفتههای قبل اعلام کرده بود که در مرداد ماه در حدود ۲ میلیون قطعه سکه بهار آزادی وارد بازار میشود که قیمتها را با کاهش مواجه میکند. بازار داخلی نیز طی هفتههای قبل و به ویژه از ابتدای هفته جاری در انتظار ورود این سکه بود. افت قیمت سکه و دلار مهمترین واکنش بازار به این شرایط بود. قیمت سکه در بازار در روزهای اخیر در شرایطی به زیر ۷۰۰ هزار تومان هم رسید که از میزان قیمت واقعی آن با احتساب مالیات بر ارزش افزوده و سایر کارمزدها حداقل ۵۰ هزار تومان کمتر بود. در واقع بازار تا این حد نسبت به ورود سکههای قابل تحویل روی خوش نشان داد. در صورتی که بانک مرکزی گزینه خرید نقدی سکه آن هم با نرخ ۶۶۲ هزار تومان را مطرح نمیکرد، شاید این کاهش قیمت تا مدتها در بازار پایدار میماند. اگرچه افت قیمت سکه موقتی ارزیابی شده بود، اما بیشک افزایش ۱۰ هزار تومانی قیمت را در همین روز اول تحویل سکهها در پی نداشت. در واقع دریغ شدن یک حاشیه سود برای دلالی در این بازار میتوانست از بازگشت قیمتها جلوگیری کند.
قیمتهای داخلی
قیمت سکه روز گذشته با ۱۰ هزار تومان افزایش تا ۷۰۸ هزار تومان بالا رفت. سکه طرح قدیم نیز با همین میزان افزایش تا ۷۱۰ هزار تومان گران شد. نیم سکه در بازار دیروز با ۵ هزار تومان رشد قیمت ۳۵۵ هزار تومان فروخته شد. ربع سکه نیز ۱۰۰۰ تومان گران شد و به ۱۸۰ هزار تومان رسید.
در بازار طلا هر مثقال طلای ۱۷ عیار بدون اجرت ساخت با ۳ هزار تومان افزایش قیمت ۳۱۲ هزار و ۲۰۰ تومان فروخته شد. در همین حال نرخ هر گرم طلای ۱۸ عیار بدون احتساب کارمزد، اجرت ساخت و مالیات بر ارزش افزوده به ۷۲ هزار و ۷۲ تومان رسید.
در بازار ارز دلار آمریکا روز گذشته را با افزایش حداقل ۱۵ تومانی قیمت دلار سپری کرد و تا ۱۹۲۰ تومان بالارفت. قیمت یورو نیز در این راستا تا ۲۳۴۰ تومان افزایش یافت که نسبت به قیمت روز دوشنبه ۱۰ تومان افزایش داشت. نرخ پوند انگلیس نیز با ۵ تومان افزایش تا ۳۰۰۵ تومان بالارفت. قیمت صد ین ژاپن ۱۰ تومان گران شد و به ۲۴۴۰ تومان رسید. ریال عربستان ۵ تومان و درهم امارات ۴ تومان رشد قیمت داشتند و به ترتیب ۵۱۵ تومان و ۵۲۳ تومان فروخته شدند. در بازار داخلی روز گذشته میزان مراجعه برای خرید و فروش ارز و سکه به مراتب نسبت به روز دوشنبه بیشتر بود.
قیمتهای جهانی
بهای طلا در بازار جهانی روز گذشته با افزایش ۶ دلاری تا۱۵۷۶ دلار بالا رفت. افزایش برخی شاخصهای اقتصادی در چین دلیل افزایش قیمت نفت و در پی آن طلا اعلام شد. البته به دلیل برابری یورو در مقابل دلار آمریکا برآیند قیمت طلا نزولی است. برابری یورو به دلار دیروز در سطح ۲۱۲/۱ بود. این میزان که کمترین حد طی سالهای اخیر به حساب میآید باعث شده تا در کنار افت رونق اقتصادی در سراسر جهان قیمت طلا نیز تحت فشار قرار گیرد. در اروپا تشدید شرایط اقتصادی در اسپانیا و یونان بار دیگر موجی از نگرانیها را بر بازارهای مالی گسترده است.
افزایش نرخ بیکاری در اسپانیا در روزهای اخیر بحران بدهیها در اروپا را وارد فاز تازهای کرد. از دو روز گذشته نیز برخی اخبار منتشر شده در مورد آماده نبودن شرایط دریافت وام توسط یونان موجب شده تا باردیگر این کشور در کانون اخبار اروپا قرار بگیرد و با وجود رای اکثریت مردم این کشور به ماندن در حوزه پولی یورو، نگرانیهای تازهای از احتمال خروج این کشور از واحد پول اروپایی مطرح میشود. این نگرانیها موجب افت ارزش یورو در مقابل دلار شده و قیمت طلا را به کاهش بیشتر وادار میکند.
ارسال نظر