یک کارشناس بین‌المللی با اشاره به افزایش ۲۱ درصدی ذخایر طلای کشورهای درحال توسعه از سال ۲۰۰۷ گفت: بانک‌های مرکزی این کشورها ۵ هزار تن طلا دارند که سهم ایران از این رقم ۶ درصد است. به گزارش گروه اقتصاد بین‌الملل فارس پایگاه اینترنتی سیکینگ آلفا در گزارشی به قلم عرفان چودری، استراتژیست سرمایه‌گذاری بانک ملی امارات در دبی به بررسی تلاش بانک‌های مرکزی جهان برای متنوع کردن ذخایر ارزی خود پرداخته است.

این گزارش نوشته است: بانک‌های مرکزی جهان تلاش زیادی را برای متنوع کردن ذخایر ارزی خود با توجه به عواملی مثل تقاضای سرمایه‌گذاری و میزان دسترسی به سرمایه‌گذاری آغاز کرده‌اند که این مساله یکی از مهم‌ترین علل افزایش قیمت جهانی طلا بوده است. بلومبرگ ۳۱ اکتبر ۲۰۱۰ گزارش داد ایران ۱۵ درصد ذخایر ارزی خود را به طلا تبدیل کرده است و نیازی به واردات طلا تا ده سال آینده ندارد.

میزان ذخایر طلای بانک مرکزی ایران نیز طی دو سال اخیر چند برابر شده است. به نظر می‌رسد ایران هم اکنون ۳۰۰ تن ذخایر طلا در اختیار دارد که این رقم ۱۲ درصد ذخایر ارزی ۱۰۰ میلیارد دلاری این کشور را تشکیل می‌دهد. البته این مثال کوچکی از تلاش بانک‌های مرکزی جهان برای تبدیل ذخایر ارزی خود به طلا است.

از گزارش‌های شورای جهانی طلا و صندوق بین‌المللی پول نکات زیر استخراج می‌شود: بانک‌های مرکزی جهان در حال تبدیل ذخایر ارزی خود به طلا هستند بدون اینکه اطلاعات قیمتی خرید طلا را به بازارهای بین‌المللی منعکس کنند. میزان ذخایر جهانی دلار نسبت به یورو و سایر ارزهای بین‌المللی کاهش یافته است.

بر اساس این گزارش، پیش‌بینی‌ها نسبت به کاهش بیشتر ارزش دلار موجب تشدید این روند خواهد شد. چین، اقتصادهای خاورمیانه و روسیه و هند مهم‌ترین کشورهایی هستند که اقدام به تبدیل ذخایر ارزی خود به طلا کرده‌اند. بر اساس اعلام صندوق بین‌المللی پول میزان ذخایر ارزی جهان پیش از آغاز بحران مالی ۲۰۰۸ به بیش از ۵/۷ تریلیون دلار می‌رسید. بین سپتامبر ۲۰۰۸ تا مارس ۲۰۰۹ این رقم با ۳/۴ درصد کاهش روبه‌رو شد؛ چرا که اکثر کشورهای جهان ارزش نرخ ارز خود را کاهش دادند.

بر اساس گزارش، صندوق بین‌المللی پول، میزان ذخایر ارزی جهان طی شش ماه نخست ۲۰۱۰ با ۳ درصد رشد از ۱۷/۸ تریلیون دلار در پایان سال ۲۰۰۹ به بیش از ۴۲/۸ تریلیون دلار تا پایان ژوئن ۲۰۱۰ رسیده است. سهم یورو در ذخایر ارزی بین‌المللی از ۶۳/۱۱ درصد در سه ماه دوم ۲۰۰۷ به ۱۵/۲۵ درصد رسیده است. در عوض سهم دلار با ۵۵/۴ درصد کاهش در این مدت به ۶۶/۶۴ درصد رسیده است.

سهم یورو در ذخایر ارزی اقتصادهای نوظهور با ۷۵/۲ درصد رشد به ۵۱/۲۹ درصد رسیده و سهم دلار با ۴۶/۶ درصد افت به ۰۴/۵۸ درصد رسیده است. در این مدت میزان ذخایر طلای کشورهای توسعه یافته و صنعتی با ۷۲/۱ درصد کاهش از ۴/۷۱۲ میلیون اونس به کمتر از ۲/۷۰۰ میلیون اونس رسیده است.

در مقابل میزان ذخایر طلای کشورهای در حال توسعه نوظهور با ۳۷/۲۱ درصد رشد از ۲/۱۴۰ میلیون اونس به ۱/۱۷۰ میلیون اونس رسیده است.