حکیمیپور:
نرخ سود بانکی در کارگروه اقتصادی تحول واقعیتر میشود
یک کارشناس اقتصادی با اشاره به تصمیم دولت برای تعیین نرخ سود بانکی در کارگروه تحول ضمن تاکید بر ضرورت حفظ استقلال بانک مرکزی گفت: به دلیل ترکیب کارگروه تحول و در نظر گرفتن تمام جوانب از دیدگاه دولت و بخش خصوصی نرخ سود تعیین شده در این کارگروه واقعیتر خواهد بود.
ابوالقاسم حکیمی پور در گفتوگو با فارس، به نحوه تعیین نرخ سود در دولتهای گذشته اشاره کرد و اظهار داشت: در گذشته نرخ سود با توجه به تقاضای کل جامعه و عرضه تسهیلات بانکی توسط شورای پول و اعتبار تعیین میشد.
این کارشناس اقتصادی با اشاره به اینکه در تمام کشورهای دنیا نرخ سود به نسبت تورم تعیین میشود و نرخ سود تسهیلات در صورتی کاهش مییابد که ابتدا نرخ تورم کاهش یابد، تصریح کرد: در کشورهای با اقتصاد توسعه یافته نرخ سود به صورت سالانه و در راستای برنامههای بلندمدت و میانمدت و با توجه به نرخ تورم تعیین میشود.
حکیمیپور به تعیین نرخ سود بدون توجه به نرخ تورم و به صورت دستوری مانند تک رقمی شدن نرخ سود تسهیلات در پایان برنامه چهارم، اشاره کرد و گفت: این امر باعث ایجاد برخی مشکلات برای سیستم بانکی و کمبود منابع اعتباردهی به علت افزایش تقاضا شده است.
این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه تعیین نرخ دستوری در دولت باعث ایجاد تفاوت فاحش بین سود رسمی و سود مرسوم در بازار آزاد میشود، تشریح کرد: در صورتی که سود تسهیلات پایین در نظر گرفته شود باعث افزایش تقاضا و به دنبال آن ایجاد نوعی رانت یا فساد اداری خواهد شد.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: نرخ سود پایین تراکم کار کارشناسی برای اولویت دادن به تسهیلات را افزایش میدهد و در نتیجه برای کارشناسی وقت کمتری در نظر گرفته میشود که این امر افزایش مطالبات معوق بانکها را موجب خواهد شد.
حکیمیپور هدفمند کردن یارانهها را آرزوی دیرینه کشور دانست و ادامه داد: نظر دوگانهای برای تورم پس از هدفمند کردن یارانهها وجود دارد؛ به طوری که وزارت اقتصاد و دارایی معتقد است نرخ تورم تغییر چندانی نخواهد کرد، ولی بانک مرکزی افزایش تورم را پیشبینی کرده است.
این کارشناس اقتصادی با اشاره به موارد ذکر شده بیان کرد: احتمالا سود تسهیلات با توجه به افزایش تورم افزایش یافته و از اهداف برنامه چهارم و پنجم توسعه فاصله خواهد گرفت.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: همه افرادی که در شورای پول و اعتبار حضور دارند از تخصصهای لازم برای سیاستهای پولی و اعتباری کشور برخوردار نیستند؛ در حالی که نظر کارشناسان بر این است افرادی تعیینکننده نرخ سود باشند که دیدگاه و اشراف کلی بر خط مشیهای اقتصادی داشته باشند.
این کارشناس اقتصادی با تاکید براینکه ۲۰ درصد کل تولید جامعه توسط بخش خصوصی انجام میگیرد، بیان داشت: نمیتوان سود تسهیلات را بدون در نظر گرفتن تاثیر آن بر کل تولید جامعه تعیین کرد و یکی از ویژگیهای کارگروه اقتصادی حضور بخش خصوصی به معنای بخش تولید و مصرف است.
حکیمیپور به اثرات سوء نرخ سود آزاد اشاره و تصریح کرد: سود ۲۸ تا ۳۰ درصدی تسهیلات خرید مسکن در بانکهای خصوصی و افزایش سریع قیمت مسکن نمونهای از این اثرات است. این استاد دانشگاه اظهار داشت: اگر هدف، تحت تاثیر قرار دادن تورم است تسهیلات باید در خدمت تولید بوده و برای تولید صرف شود در غیر این صورت پول و سرمایه حاصل از تسهیلات به سمت خدمات و دلالی خواهد رفت؛ بنابراین باید سیاستهایی را اتخاذ کرد که تسهیلات برای تولید جاذبه داشته باشد.
وی اثرات تعیین نرخ در کارگروه اقتصادی را به دلیل اعضا و ترکیب آن مثبت ارزیابی کرد و ادامه داد: در کارگروه طیفی از نظرات که صرفا دولتی نیست دیده میشود، اساتید دانشگاه، بخش خصوصی و مدیران اجرایی اقتصادی در این کارگروه نقش فیزیکی و عملی دارند و فضای رسمی اداری ندارد.
این کارشناس اقتصادی با اشاره به تصمیمگیریهای یک طرفه در اتاقهای در بسته در مورد تعیین نرخ سود تسهیلات ادامه داد: با تغییر مرجع برای تعیین نرخ سود تبعات اقتصادی در جامعه دیده و بعد تصمیمگیری میشود و نرخ سود واقعیتر خواهد شد.
وی در خصوص کاهش قدرت نظارت بانک مرکزی با توجه به اینکه این بانک متولی سیاستهای پولی و مالی است، اظهار داشت: قدرت نظارت تغییر نخواهد کرد زیرا طبق اساسنامه بانک مرکزی متولی اجرای سیاستهای پولی و وزارت اقتصاد و دارایی متولی سیاستهای مالی است، یعنی یک کانال صرفا دولتی سیاستهای پولی و مالی را انجام میدهد.
ارسال نظر