سرپرست گروه پژوهش اموال و مسوولیت پژوهشکده بیمه ضمن ارائه آماری مقایسه‌ای از وضعیت بیمه عمر در ایران و سایر کشورهای دنیا پیشنهاد کرد: دولت در اجرای طرح هدفمندی بخشی از یارانه نقدی دهک‌های پایین درآمدی را در قالب بیمه عمر ارائه دهد. علیرضا دقیقی اصل در گفت‌وگو با فارس با تعریفی ساده از بیمه‌نامه‌های ‌عمر اظهار داشت: در این بیمه‌نامه افراد با پرداخت حق بیمه‌‌های اندک تحت پوشش این بیمه قرار می‌گیرند.

وی با اشاره به اینکه بیمه‌های عمر انواع مختلفی دارد، گفت: این بیمه‌نامه به صورت کلی برای دو حادثه فوت و شرط حیات که یک سرمایه‌گذاری است، تقسیم می‌شود به گونه‌ای که سایر بیمه‌نامه‌ها نیز در میان این دو دسته قرار دارند، مانند بیمه مختلط که هم فوت و هم شرط حیات را شامل می‌شود.

این کارشناس بیمه افزود: در بیمه‌نامه به شرط حیات، افراد به امید آنکه تا سن خاصی زنده هستند حق بیمه مربوطه را پرداخت می‌کنند به گونه‌ای که وقتی به آن سن رسیدند آن مقدار پول را که به آن «سرمایه بیمه‌نامه» گفته می‌شود از شرکت‌های بیمه دریافت می‌کنند.

عدم مطلوبیت بیمه عمر در ایران

وی در ادامه به وضعیت بیمه‌های عمر در سایر کشورها اشاره کرد و گفت: اگر بخواهیم وضعیت بیمه عمر در ایران را با آمارهای جهانی مقایسه کنیم مشاهده می‌شود که وضعیت این بیمه‌نامه در ایران اصلا مطلوب نیست.

این کارشناس بیمه با تاکید براینکه در کشورهای دنیا بیمه‌نامه‌های عمر بخش زیادی از بیمه‌نامه‌های آنها را تشکیل می‌دهد، خاطرنشان کرد: در بازارهای جهانی بر حسب اینکه کشورها در حال توسعه و توسعه یافته باشند، اعداد متفاوتی از این بیمه نامه وجود دارد، اما در اغلب کشورها بیمه‌های عمر آنها سهم بسیار بالایی از حق بیمه‌های آنها را شکل داده است. دقیقی اضافه کرد: متاسفانه بیمه‌های عمر در ایران از یک حالت عقب‌ماندگی تاریخی برخوردار هستند به صورتی که در کل حق بیمه‌های خود حدود یک دهم درصد از بیمه‌های دنیا را پوشش می‌دهیم و عمده عقب‌ماندگی‌ها در حوزه بیمه‌های عمر است. وی با اشاره به آمارهای جهانی این بیمه‌نامه، گفت: با نگاهی به اعداد و ارقام دنیا از بیمه‌نامه‌های عمر مشاهده می‌شود که حق بیمه سرانه بیمه‌های عمر حدود ۳۷۰ دلار و در بیمه‌های غیرزندگی حدود ۲۷۰ دلار است و بیمه‌های عمر حدود ۱۰۰ دلار بیشتر از بیمه‌های غیر عمر هستند.

این مقام مسوول بیمه در ادامه افزود: در ایران حدود ۶۰ دلار حق بیمه سرانه وجود دارد که ۵۶ دلار آن را بیمه‌های غیرزندگی تشکیل می‌دهند به گونه‌ای که حدود ۵/۳ دلار از حق بیمه‌ها، بیمه عمر هستند که این آمار در سایر کشورها به طور متوسط بیش از ۱۰۰ برابر ایران است.

دقیقی با اشاره به اینکه ایران در ۱۰ سال گذشته در این بیمه‌نامه رشد صعودی داشته است، خاطرنشان کرد: مطابق بررسی‌های صورت گرفته حق بیمه‌های عمر ایران در سال ۲۰۰۰ حدود یک دلار بود که این رقم در سال ۲۰۰۸ دو برابر شده است. وی با بیان اینکه این اعداد نشان‌دهنده رشد مطلوب این حق بیمه در این سال است، تصریح کرد: با این وجود با توجه به این که کشور در نظر دارد در سال ۱۴۰۴ مقام اول اقتصاد منطقه را کسب کند، این میزان رشد کافی نیست.