بانکداری الکترونیک از حرف تا عمل
با وجود توصیه و تبلیغات اغراق آمیز بانکها به استفاده مردم از خدمات بانکداری الکترونیک، فراهم نشدن زیرساختهای لازم دسترسی مطمئن به خدمات نوین بانکی باعث اصرار مشتریان به استفاده از خدمات سنتی و ادامه مراجعه به شعب میشود. به گزارش خبرگزاری مهر، امروزه در کشور کمتر کسی را میتوان یافت که سروکارش با بانک و مسائل پولی باشد، ولی با واژههایی همچون دریافت الکترونیک، پرداخت الکترونیک، انتقال الکترونیک و دهها الکترونیک دیگر در فضای مجازی بانکداری برخورد نکرده باشد.
گرایش مردم به بانکداری الکترونیک
میتوان گفت همگام با پیشرفت و توسعه جوامع و متناسب با افزایش روزافزون نیازهای بشر، حجم ارتباطات مردم در داد و ستدها و معاملات مختلف نیز بیشتر میشود و برای سهولت در انجام معاملات که با سرعت، دقت، اطمینان و امنیت نیز همراه باشد چه چیزی بهتر از گرایش به خدمات الکترونیک بانکها.
بانکها با کشف این نیاز و گرایش مردم به سهولت در انجام معاملات بدون نیاز به جابهجایی اسکناس، در یک فضای رقابتی سعی میکنند هر روز بهتر از روز گذشته و هر سال بهتر از سال قبل، خدمات و دستاوردهای جدیدی را به مردم معرفی کنند.
در همین حال، نگاه دقیقتر به ابزار بانکها برای معرفی محصولات خود و ربودن گوی سبقت از سایر بانکها، امروزه تبلیغات نامیده میشود که از روشهای مختلفی صورت میپذیرد.
همه روزنامه خوانان، تماشاگران برنامههای تلویزیونی، مسافران جادهها، تماشاگران فوتبال و خلاصه طیف وسیعی از مردم در طول روز با انواع تبلیغات بانکها در معرفی خدمات بانکداری نوین و الکترونیک روبهرو هستند.
آگهی از روزنامه تا موبایل!
در واقع تلاش بانکها در این است تا با استفاده از این ابزارها بتوانند مشتریان بیشتری را به سوی خود جذب کنند؛ از این رو با ورق زدن صفحات روزنامه، گشتن در شبکههای تلویزیونی، عبور از خیابانها و حتی روی صفحه نمایشگر تلفن همراه به سهولت آگهیهای بانکها خودنمایی میکند.
همزمان با گرایش مردم به استفاده از خدمات بانکداری الکترونیک نیاز بود تا در خود شبکه بانکی کشور نیز امکانات و ابزارهایی فراهم شود تا ضمن برقرار شدن ارتباط بین بانکی، خدمات جدید نیز در این بستر معرفی شوند.
خط قرمز تبلیغات بانکی
میتوان گفت تبلیغات فقط میتواند تا جایی با اهداف بانکها همراهی داشته باشد و فقط توجه مشتریان شبکه بانکی کشور را به خدمات معرفی شده جلب کند، اما نکته مهم و قابل تاملی که متاسفانه کمتر برای بانکها مطرح بوده یا اینکه به آن سمت حرکت نشده مربوط به کیفیت خدماتی است که معرفی میشود.
تبلیغات اغراقآمیز و عبور از حریم خصوصی افراد و نقش بستن روی صفحه نمایش تلفنهای همراه هیچگاه نمیتواند برای بانکها مشتریان جدیدی به همراه داشته باشد، مگر اینکه آن خدمت جدید حداقل به راحتی تبلیغ آن فقط نزدیک باشد.
بزرگنمایی خدمات جدید
ادامه تبلیغات نادرست و بزرگ نمایی نه تنها نمیتواند به جذب مشتریان بانکی در دراز مدت منجر شود، بلکه باعث بیتوجهی مشتریان موجود نیز خواهد شد، چون مردم در زمانی که تشویق به استفاده از خدمات بانکداری الکترونیک میشوند و در زمان مراجعه عملا امکان استفاده از آن خدمت به راحتی تبلیغات آن ممکن نیست، دیگر تبلیغات بانکی را جدی نخواهند گرفت و این موضوع خود ضد تبلیغی است برای بانکها.
زمانی که بانکها به خودپرداز مجهز میشدند تبلیغات فراوانی برای استفاده از آنها توسط شبکه بانکی کشور صورت میگرفت که متاسفانه امروز باید گفت حجم پذیرش شبکه بانکی و حتی شتاب به میزان تقاضای مردم رشد نیافته و این موضوع گاه باعث میشود مردم برای استفاده از امکانات جدید تردید کنند و بیشتر تمایل به همان روشهای سنتی مراجعه به شعب را ادامه دهند.
بازگشت به خدمات سنتی
یکی از مدیران بانک مرکزی سال گذشته در یک نشست خبری در پاسخ به این سوال که چرا خودپردازها باید در مواقعی که مشتریان بیشتری به آنها مراجعه میکنند و در ایام تعطیلات و همچنین روزهای پایانی هر ماه دچار اختلال و قطعی میشوند؟ گفته بود: متاسفانه ظرفیت شبکه هنوز در حد پاسخ به همه تقاضاهای مردم نیست و این موضوع شبکه بانکی را دچار مشکل میکند.
همین اختلال و عدم اطمینان کافی است تا بانکها شبانه روز تبلیغات کنند و مردم بدون توجه به آن باز به همان روشهای سنتی پایبند باشند. این موضوع در تشویق مردم به پرداخت قبوض آب، برق، گاز، تلفن ثابت و همراه از طریق اینترنت یا سامانههای پرداخت الکترونیک نیز صادق است.
اغراق در برخی تبلیغات بانکها
به عنوان مثال، در یک تبلیغ تلویزیونی نشان داده میشود که خانم خانه در ساعات پایانی شب و در روز آخر مهلت پرداخت قبوض به راحتی از طریق سامانهای توانسته بود قبوض را فقط با وارد کردن چند شماره از طریق تلفن ثابت منزل پرداخت کند.
ولی واقعیت این است، همانطور که شبکه خودپردازهای بانکی در زمانهای خاصی از ماه که شرح آن گذشت دچار اختلال میشوند این سیستمها نیز به آن راحتی و قابل دسترس بودنی که در آگهیها نشان داده میشود، نیست و متاسفانه این مساله به نوعی غیرقابل اطمینان بودن شبکههای الکترونیکی و غیرواقعی بودن تبلیغات را نشان میدهد.
ایجاد زیرساخت قبل از فرهنگسازی
در کنار فرهنگسازی برای مردم در استفاده از خدمات بانکداری الکترونیک، این مسوولان بانکها و بانک مرکزی هستند که باید زیرساختها و ظرفیت لازم خدمترسانی به مردم را در قالب روشهای جدید استفاده از خدمات بانکی فراهم آورند.
هرگاه اینگونه شد، بانکها میتوانند مطمئن باشند که هر نوآوری و تبلیغ جدید آنان از سوی مردم مورد توجه و اقبال قرار خواهد گرفت و این موضوع که بانک مرکزی استفاده از خدمات الکترونیک بانکی از سوی مردم را با رشد و افزایش اعلام میکند نیز به واقعیت خواهد پیوست.
ارسال نظر