اختصاص تسهیلات قرض‌الحسنه  به دو نهاد حمایتی

بانک مرکزی موظف شد در سال ۸۹ مبلغ ۱۵۰۰ میلیارد ریال از محل وجوه قرض‌الحسنه بانک‌ها را با نسبت دوسوم و یک‌سوم به ترتیب معادل یکهزار میلیارد ریال به کمیته امداد امام خمینی (ره) و معادل پانصد میلیارد ریال به سازمان بهزیستی کشور اختصاص دهد. به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی دولت، وزیران عضو کمیسیون اقتصاد بنا به پیشنهاد مشترک معاونت برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی رییس‌جمهور و بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و به استناد جزء (ف) بند (۳) ماده واحده قانون بودجه سال ۱۳۸۹ کل کشور و با رعایت تصویب‌نامه شماره ۱۶۴۰۸۲/ت۳۷۳هـ مورخ ۱۰/۱۰/۱۳۸۶ آیین‌نامه اجرایی جزء یادشده را به شرح زیر تصویب کردند:

متن آیین‌نامه اجرایی جزء (ف) بند (۳) ماده واحده قانون بودجه سال۱۳۸۹ کل کشور به شرح زیر است:

ماده۱ـ اصطلاحات به کار رفته در این آیین‌نامه در معانی مشروح زیر به‌کار می‌روند:

الف ـ بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران.

ب ـ مددجو: فردی که به دلیل همخوانی وضعیت عمومی وی با شرایط پذیرش مندرج در دستورالعمل‌های اجرایی سازمان‌های ذی‌ربط (کمیته امداد امام خمینی (ره) و سازمان بهزیستی کشور) در حال حاضر از خدمات حمایتی پیش‌بینی‌شده، به طور مستمر بهره‌مند می‌شود.

ج ـ محروم: فردی که به علت مورد پیش‌آمده نیازمند مساعدت بوده و واجد شرایط دریافت خدمات حمایتی و تسهیلات به صورت غیرمستمر (موردی) بنا به تشخیص سازمان‌های ذی‌ربط (کمیته امداد امام خمینی (ره) و سازمان بهزیستی کشور) می‌باشد.

ماده۲ـ بانک مرکزی موظف است در سال ۱۳۸۹ مبلغ یک هزار و پانصد میلیارد (۱.۵۰۰.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال از محل وجوه قرض‌الحسنه بانک‌ها را از طریق بانک‌های عامل (بانک ملی ایران، بانک کشاورزی، بانک سپه و بانک مسکن) با نسبت دوسوم و یک‌سوم به ترتیب معادل یکهزار میلیارد (۱.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال به کمیته امداد امام خمینی (ره) و معادل پانصد میلیارد (۵۰۰.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال به سازمان بهزیستی کشور اختصاص دهد تا به منظور پرداخت تسهیلات قرض‌الحسنه به مددجویان و محرومان مراجعه‌کننده، از طریق بانک‌های عامل مورد استفاده قرار دهند.

ماده۳ـ سهم و سقف قابل پرداخت به هر یک از استان‌ها از محل تسهیلات اختصاص‌یافته موضوع ماده (۲) به کمیته امداد امام خمینی (ره) و سازمان بهزیستی کشور براساس تعداد خانوار مددجویان، به شرح جدول پیوست که به مهر «پیوست تصویب‌نامه هیات وزیران» تایید شده است، تعیین می‌گردد.

ماده۴ـ بانک مرکزی موظف است سهم هر یک از بانک‌های عامل را منطبق با سهمیه استانی موضوع جدول موضوع ماده (۳) به تفکیک هر استان تعیین و ظرف بیست روز پس از ابلاغ این آیین‌نامه، به بانک‌های عامل ابلاغ کند. سهمیه شهرستان‌های هر یک از استان‌ها با هماهنگی ادارات سرپرستی بانک‌های عامل و ادارات کل کمیته امداد امام خمینی (ره) و سازمان بهزیستی، ظرف پانزده روز پس از ابلاغ بانک مرکزی تعیین و توسط بانک عامل مرکز استان به شعبه شهرستانی ذی‌ربط ابلاغ می‌گردد.

تبصره ـ پنج درصد (۵%) تسهیلات اختصاص یافته به کمیته امام خمینی (ره) و سازمان بهزیستی کشور، از محل سهمیه بانک ملی ایران در اختیار ستاد مرکزی کمیته امداد امام خمینی (ره) و سازمان بهزیستی کشور قرار می‌گیرد تا بنا بر ضرورت از طریق واحدهای ذی‌ربط خود اقدام و با معرفی مددجویان و محرومان به شعب منتخب بانک عامل، مورد استفاده قرار دهند.

ماده۵ ـ مددجویان و محرومان متقاضی دریافت تسهیلات این آیین‌نامه، پس از مراجعه به کمیته امداد امام خمینی (ره) و سازمان بهزیستی کشور با بررسی، تشخیص و نظر ادارات و واحدهای ذی‌ربط در مراکز استان‌ها و شهرستان‌ها با معرفی‌نامه رسمی مطابق نمونه پیوست که به «مهر پیوست تصویب‌نامه هیات وزیران» تایید شده است، به بانک‌های عامل یا شعب شهرستانی معرفی می‌شوند و در چارچوب قانون عملیات بانکی بدون ربا ـ مصوب ۱۳۶۲ـ و اصلاحات بعدی آن و مقررات و ضوابط موضوع این آیین‌نامه مبالغ تسهیلات قرض‌الحسنه تعیین‌شده در معرفی‌نامه را دریافت می‌کنند.

تبصره ـ کمیته امداد امام خمینی (ره) و سازمان بهزیستی کشور موظفند فهرست اسامی و مشخصات متقاضیان مشـمول و میزان تسـهیلات قابل‌پرداخت به هر نفر را به صورت ماهانه تنظیم و همزمان با صدور و ارسال معرفی‌نامه انفرادی، به بانک‌های عامل ارائه نمایند.

ماده۶ ـ حداکثر مبلغ تسهیلات قرض‌الحسنه قابل پرداخت به هر یک از متقاضیان مشمول، تا پانزده میلیون (۱۵.۰۰۰.۰۰۰) ریال تعیین شده است که پس از کسر یک‌باره کارمزد متعلقه و واریز آن به حساب قرض‌الحسنه به نام متقاضی تسهیلات « بدون دفترچه» به افراد معرفی‌شده پرداخت می‌شود.

تبصره ـ استفاده مجدد از این تسهیلات، منوط به تسویه کامل تسهیلات دریافتی از محل این آیین‌نامه و آیین‌نامه اجرایی بند (۳۴) ماده واحده قانون بودجه سال ۱۳۸۷ کل کشور، موضوع تصویب‌نامه شماره ۲۱۵۵۹۰/ت۴۰۶۱۲هـ مورخ ۲۰/۱۱/۱۳۸۷ می‌باشد.

ماده۷ـ اعطای تسهیلات قرض‌الحسنه به معرفی‌شدگان مشمول، در قبال اخذ سفته عندالمطالبه به تعهد متقاضی و به ضمانت یک کارمند رسمی یا پیمانی (با ارائه گواهی اشتغال به کار)، یا یک نفر کاسب دارای جواز کسب و یا یک ضامن موردقبول شعبه بانکی ذی‌ربط، صورت می‌گیرد.

تبصره ـ کمیته امداد امام خمینی (ره) و سازمان بهزیستی کشور موظفند در صورت درخواست مددجویان تحت پوشش متقاضی تسهیلات قرض‌الحسنه این آیین‌نامه، ضمانت این افراد را متقبل و جایگزین ضامن موضوع این ماده شوند.

ماده۸ ـ مدت بازپرداخت تسهیلات اعطایی حداکثر سی و شش ماه تعیین می‌شود که بر مبنای اصل تسهیلات پرداختی و به اقساط مساوی ماهانه صورت می‌گیرد.

ماده۹ـ بانک‌های عامل موظفند حداکثر یک ماه پس از دریافت معرفی‌نامه نیازمندان مشمول در صورت تکمیل مدارک موضوع ماده (۷) این آیین‌نامه، نسبت به پرداخت مبالغ تسهیلات قرض‌الحسنه مقرر در وجه متقاضی اقدام و فهرست اسامی دریافت‌کنندگان را در پایان هر ماه، به صورت رسمی به ادارات و واحدهای کمیته امداد امام خمینی(ره) و سازمان بهزیستی مربوط اعلام نمایند.

تبصره ـ در صورت عدم مراجعه متقاضیان معرفی‌شده، در فاصله یک ماه از تاریخ وصول فهرست اسامی مشمولان موضوع تبصره ماده (۵) و یا عدم تکمیل و ارائه مدارک لازم توسط مشمولان معرفی شده به شعب مربوط، شامل معرفی‌نامه رسمی کمیته امداد امام خمینی (ره) و سازمان بهزیستی کشور و سفته با امضای ضامن معتبر، بانک‌های عامل مراتب را در پایان مدت مذکور، به کمیته امداد امام خمینی (ره) و سازمان بهزیستی ذی‌ربط اعلام می‌دارند. حفظ اولویت این افراد برای دریافت تسهیلات منوط به معرفی مجدد آنان، توسط کمیته امداد امام خمینی (ره) و سازمان بهزیستی کشور به بانک عامل می‌باشد.

ماده۱۰ـ مانده تسهیلات استفاده نشده نزد هر یک از بانک‌های عامل تا پایان سال مالی بعد قابل تعهد، استفاده و پرداخت است.

ماده۱۱ـ کمیته امداد امام خمینی (ره) و سازمان بهزیستی کشور موظفند گزارش عملکرد و میزان استفاده از تسهیلات موضوع ماده (۲) را به تفکیک استان‌ها و بانک‌های عامل، در مقاطع زمانی شش‌ماهه تهیه و همزمان به معاونت برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی رییس‌جمهور و بانک مرکزی ارسال نمایند.

ماده۱۲ـ مواردی که در این آیین‌نامه پیش‌بینی نگردیده است، وفق ضوابط و دستورالعمل‌های اجرایی ابلاغی بانک مرکزی به بانک‌ها انجام می‌شود.

ماده۱۳ـ مسوولیت حسن اجرای این آیین‌نامه در ارتباط با پرداخت تسهیلات، سقف تسهیلات و نحوه پرداخت بر عهده رییس کل بانک مرکزی و در ارتباط با افراد واجد شرایط دریافت تسهیلات حسب مورد با سرپرست کمیته امداد امام خمینی (ره) و رییس سازمان بهزیستی کشور می‌باشد.

این تصویب‌نامه در تاریـخ ۲۳/۲/۱۳۸۹ به تاییـد مقام محترم ریاست جمهوری رسیده است.