دنیای اقتصاد - صندوق مهر امام رضا(ع)، خلاصه دستورالعمل اعطای تسهیلات اشتغال را منتشر کرد. در این دستورالعمل تاکید شده که تسهیلات ارائه شده مشمول افراد بیکاری است که دارای مهارت بوده و توانایی انجام فعالیت و شروع کسب و کار را در رشته‌های خدماتی، فنی، کشاورزی و بازرگانی داشته باشند. متقاضیانی که فاقد مدارک دانشگاهی یا گواهینامه فنی و حرفه‌ای مرتبط باشند، واجد شرایط دریافت تسهیلات از صندوق نبوده و ثبت نام آنها در پایگاه اینترنتی دریافت تسهیلات اشتغال، جز اتلاف زمان و هزینه و کندی کار سایر متقاضیان، ثمری در پی نخواهد داشت. خلاصه دستورالعمل اعطای تسهیلات اشتغال صندوق مهر امام رضا (ع)

همه بیکاران مشمول وام اشتغال نمی‌شوند

صندوق مهر امام رضا(ع)، خلاصه دستورالعمل اعطای تسهیلات اشتغال را منتشر کرد.

به گزارش ایسنا، در این دستورالعمل تاکید شده که تسهیلات ارائه شده مشمول افراد بیکاری است که دارای مهارت بوده و توانایی انجام فعالیت و شروع کسب و کار را در رشته‌های خدماتی، فنی، کشاورزی و بازرگانی داشته باشند.

متقاضیانی که فاقد مدارک دانشگاهی یا گواهینامه فنی و حرفه‌ای مرتبط باشند، واجد شرایط دریافت تسهیلات از صندوق نبوده و ثبت نام آنها در پایگاه اینترنتی دریافت تسهیلات اشتغال، جز اتلاف زمان و هزینه و کندی کار سایر متقاضیان، ثمری در پی نخواهد داشت. در بند الف ماده ۱ این دستورالعمل، هر گونه فعالیت اقتصادی که منجر به کسب درآمد برای صاحب یا صاحبان آن شود، به عنوان کسب و کار تعریف شده است.

ماده ‌١- در این بخش واژگان و عبارات برابر تعاریف زیر به کار می‌روند:

الف: کسب و کار: عبارت است از هر گونه فعالیت اقتصادی که منجر به کسب درآمد برای صاحب یا صاحبان آن شود.

ب: خوداشتغالی و خویش فرمایی: نوعی از اشتغال که در آن فرد مالکیت و مدیریت کسب و کار خود را عهده‌دار باشد و می‌تواند علاوه بر خود برای افراد دیگری نیز ایجاد اشتغال کند.

پ: کارفرمایی و کارآفرینی: نوعی اشتغال که در آن فرد مالکیت و مدیریت کسب و کار خود را عهده دار باشد و می‌تواند علاوه بر خود برای افراد دیگری نیز ایجاد اشتغال کند.

ت: تسهیلات / وام: منظور از تسهیلات در این دستورالعمل، وام قرض‌الحسنه صندوق است.

ث: درخواست تسهیلات: اعلام کتبی نیاز به تسهیلات اشتغال صندوق در چارچوب ضوابط که از سوء اشخاص حقیقی یا حقوقی صورت می‌گیرد.

ج: طرح: عبارت است از فعالیت اقتصادی که در جهت رسیدن به اهداف خاصی انجام می‌پذیرد.

چ: راه اندازی: عبارت است از تهیه مقدمات و انجام اقدامات لازم برای اجرایی کردن طرح و شروع فعالیت کسب و کار.

ح: برنامه کسب و کار: برنامه کسب و کار روش اجرای یک فعالیت تجاری، اقتصادی و خدماتی در یک دوره زمانی مشخص را بیان می‌کند که شامل بخش‌های گوناگون از جمله بازاریابی، توجیه فنی، مالی و اقتصادی طرح می‌باشد.

خ: سبد مشاغل: مجموعه‌ای از انواع کسب و کار در یک منطقه جغرافیایی.

د: بررسی در خواست: عبارت است از تطبیق شرایط در خواست کنندگان با شرایط عمومی‌و اختصاصی اعلام شده از سوی صندوق.

ذ: وام گیرنده: هر شخص حقیقی یا حقوقی که در قالب ضوابط از صندوق وام دریافت نماید و به صندوق بدهکار شود.

ر: پرونده تسهیلاتی: کلیه اوراق، مستندات، مکاتبات و مصوبات پرداخت تسهیلات به وام گیرندگان که به صورت متعارف یا مکانیزه و الکترونیکی در صندوق نگهداری می‌شود.

ز: آورده: عبارت است از بخشی از سرمایه یا امکانات راه‌اندازی کسب و کار که توسط وام گیرنده به‌صورت نقدی یا غیر نقدی تامین و به مصرف اجرای طرح می‌رسد.

ماده‌٢- اعطای آن دسته از تسهیلات اشتغال که صندوق بر اساس تفاهم نامه‌ها یا قراردادهای عاملیت توزیع آنها را عهده‌دار می‌گردد. با رعایت این دستورالعمل مطابق بخشنامه‌های مربوطه انجام می‌شود.

ماده‌٣- گروه هدف عبارتند از: متقاضیان بیکاری که توانایی انجام فعالیت اقتصادی را دارند؛ ولی توانایی تهیه مکان اجرای طرح، ابزار و سرمایه لازم را ندارند.

تبصره- براساس تعریف فوق افراد بیکار، فارغ‌التحصیلان دانشگاهی، دارندگان مدارک فنی و حرفه‌ای، خانواده شهدا و ایثارگران، مبتکران و نوآوران، زنان سرپرست خانوار یا بد سرپرست با تایید مراجع ذی‌صلاح در اولویت‌اند.

ماده ‌٤- اعطای تسهیلات صندوق در بخش خرد با اولویت طرح‌های ایجادی در زمینه خانگی، خویش فرمایی و کارآفرینی تا ‌١٠ نفر کارکن است.

تبصره- سهمیه اعتبار توزیع شده کسب و کار‌های این ماده در ابتدای هر سال تعیین و ابلاغ می‌شود.

ماده‌٥ - معرفی متقاضی از سوی هر سازمان، نهاد یا مقامی‌نافی شرایط و ضوابط صندوق نبوده و معرفی شدگان حتما باید واجد شرایط ضوابط و دستورالعمل صندوق باشند.

شرایط لازم برای دریافت تسهیلات اشتغال شامل دو بخش عمومی ‌و اختصاصی است.

الف- عمومی:

تابعیت جمهوری اسلامی‌ایران.

دارا بودن کارت پایان خدمت نظام وظیفه یا معافیت دائم (برای آقایان).

عدم استفاده قبلی از تسهیلات اشتغال صندوق مهر امام رضا (ع).

بیکار بودن یا اشتغال به صورت شاگردی/ کارگری در یک کسب و کار خوداشتغالی و در هر صورت نداشتن بیمه اشتغال تبصره- در صورت داشتن بیمه کارفرمایی و اجباری باید بیمه حذف یا تبدیل به بیمه خویش فرمایی گردد.

داشتن مجوزهای مورد نیاز طرح از مراجع ذی‌صلاح.

عدم اشتغال در دستگاه‌های دولتی و عدم دریافت حقوق باز نشستگی و نیز عدم اشتغال در شرکت‌ها و موسسات غیردولتی در زمان دریافت تسهیلات.

دارا بودن حداقل سن ‌١٨ و حداکثر ‌٥٠ سال.

ب- اختصاصی:

عدم تناقض کسب و کار متقاضی با سبد کسب و کارهای اعلام شده برای منطقه( استان، شهرستان، بخش، شهر یا روستا)

سکونت در محل اجرای طرح.

عدم اشتغال به تحصیل تمام وقت.

لزوم داشتن مدارک تحصیلی و مهارتی مرتبط با کسب و کار پیشنهادی از دانشگاه‌ها و مراکز آموزش دولتی یا خصوصی مورد تایید دولت (وزارت علوم و سازمان آموزش فنی و حرفه‌ای) یا گواهی سابقه تجربی معتبر به تایید کارفرما.

رعایت اولویت برای زنان سرپرست خانوار و بد سرپرست و بانوان مجرد تحت پوشش خانواده که از درآمد کافی برخوردار نمی‌باشند. تبصره‌١- پرداخت تسهیلات به زنانی که همسرشان شاغل می‌باشند، ممنوع است (به‌استثنای کارآفرینان دارای ایده‌های نو)

داشتن ایده برای شروع فعالیت.

داشتن توانایی مدیریت برای اداره کسب و کار

انواع کسب و کار:

کسب و کار خانگی: آن دسته از فعالیت‌هایی است که توسط عضو یا اعضای خانواده در فضای مسکونی در قالب یک طرح کسب و کار بدون مزاحمت و ایجاد اخلال در آرامش واحدهای مسکونی همجوار شکل می‌گیرد و منجر به تولید خدمت یا کالای قابل عرضه به بازار خارج از محیط مسکونی می‌گردد.

سقف این تسهیلات صندوق در این حوزه

‌٥٠ میلیون ریال است.

خویش فرمایی و خود اشتغالی: نوعی از اشتغال که در آن فرد مالکیت و مدیریت کسب و کار خود را عهده‌دار باشد و می‌تواند علاوه بر خود برای افراد دیگری نیز ایجاد اشتغال کند. در صورتی ‌که این کسب و کار برای خود مالک/ مدیر و یک شاگرد ایجاد شغل نماید، از نوع خود اشتغالی خویش فرمایی می‌باشد.

سقف تسهیلات صندوق در این حوزه ‌١٥٠ میلیون ریال می‌باشد.

کارفرمایی: نوعی از اشتغال که در آن فرد مالکیت و مدیریت کسب و کار خود را عهده‌دار باشد و علاوه بر خود برای افراد دیگری نیز ایجاد اشتغال می‌کند. چنانچه برای افرادی دیگر به عنوان کارگر نیز ایجاد اشتغال کند، از نوع کارفرمایی خواهد بود. در این نوع اشتغال، دو یا چند نفر می‌توانند در قالب اشخاص حقوقی به صورت شراکتی یا تعاونی نسبت به راه‌اندازی یک کسب وکار مبادرت کنند.

کارآفرینی: به فعالیت‌هایی کارآفرینی گفته می‌شود که منجر به ارائه کالاهای جدید یا ارائه روش جدید در فرآیند تولید یا گشایش بازاری تازه، یافتن منابع جدید یا ایجاد هرگونه تشکیلات جدید در زمینه صنعت، خدمات و کشاورزی می‌شود. کارآفرین می‌باید صاحبان سرمایه را درخصوص مطلوبیت نوآوری خود متقاعد کند.

تعاونى: یک اجتماع مستقل از افرادى است که به طور داوطلبانه براى رفع نیازها و آرمان‌هاى مشترک اقتصادى، اجتماعى و فرهنگى خود به وسیله یک بنگاه اقتصادى با مالکیت مشترک و نظارت مردمى گرد هم مى‌آیند.

توجه: صندوق در مشاغل کارفرمایی، کارآفرینی و تعاونی از کارگاه‌های تا ‌١٠ نفر کارکن و با تسهیلات تا سقف یک میلیارد ریال حمایت می‌کند.

نحوه بررسی درخواست‌های تسهیلات:

انواع درخواست‌های متقاضیان به دوبخش درخواست‌های مستقیم و غیرمستقیم تقسیم‌بندی می‌شود. درخواست‌های مستقیم مربوط به افرادی است که راسا به صندوق مراجعه نموده و نسبت به تحویل در خواست و مدارک مورد نیاز به صندوق اقدام یا در سایت ثبت‌نام می‌نمایند و درخواست‌های غیرمستقیم، متقاضیان معرفی شده از طریق نهادهای مختلف می‌باشند که با عقد تفاهمنامه با صندوق همکاری می‌کنند و نیز افراد معرفی شده از طرف مقامات (سفرهای استانی هیات دولت و سایر مقامات کشوری و استانی).

سقف تسهیلات و نرخ کارمزد:

حداکثر تسهیلات پرداختی به مشاغل خانگی تا مبلغ ‌٥٠ میلیون ریال است. حداکثر تسهیلات پرداختی به مشاغل خویش فرمایی و خود اشتغالی تا مبلغ ‌١٥٠ میلیون ریال است.

حداکثر تسهیلات طرح‌های کارفرمایی و کارآفرینی قابل پرداخت به هر شخص حقیقی یا حقوقی تا مبلغ یک میلیارد ریال با اولویت سرانه ایجاد اشتغال کمتر است.

مدت باز پرداخت تسهیلات اعطایی با احتساب دوره سازندگی و تنفس برای کلیه طرح‌ها اعم از: تولیدی، خدماتی و خانگی حداکثر ‌٥ سال تعیین می‌شود.

تسهیلات صندوق بسته به نوع کسب و کار به صورت ماهانه، فصلی(سه ماهه) و سالانه با اقساط برابر قابل تقسیط است.

دوره تنفس و سازندگی برای مشاغل خانگی حداکثر ‌٣ ماه، خویش فرمایی ‌٤ ماه و کارفرمایی حداکثر ‌٦ ماه است.

تبصره: دوره تنفس برای تقسیط فصلی حداکثر سه ماه و تسهیلات با دوره‌های تقسیط سالانه فاقد دوره تنفس است.

تسهیلات صندوق به صورت قرض‌الحسنه بوده و نرخ کارمزد آن ‌٤ درصد است.

تبصره: کارمزد دوره تنفس و فواصل پرداخت‌های مرحله‌ای در زمان پرداخت وام اخذ می‌شود و اصل وام و کارمزد دوره باز پرداخت به تعداد اقساط تقسیم و بورت اقساطی وصول می‌شود.

تضمینات:

تضمینات مورد قبول برای پرداخت تسهیلات صندوق به شرح زیر است:

الف: تضمینات موردنیاز برای تسهیلات به ازای هر ‌٥٠ میلیون ریال یک نفر ضامن کارمند رسمی‌دارای گواهی کسر حقوق یا معادل آن مطابق دستورالعمل صندوق.

اخذ چک و سفته معادل ‌١٥٠ درصد تسهیلات اعطایی.

تبصره: ظهر چک و سفته می‌بایست توسط ضامنان امضا شود.

ب: تضمینات مورد نیاز برای تسهیلات بالای ‌١٥٠ میلیون ریال و تا سقف یک میلیارد ریال:

ب-۱- تسهیلات اعطایی بیش از ‌١٥٠ میلیون ریال و تا سقف ‌٥٠٠ میلیون ریال با ترهین سند ملک یا ترکیبی از کارمند رسمی‌ و وثیقه ملکی بنا به تشخیص مدیر استان است.

ب-۲- تسهیلات اعطایی بیش از ‌٥٠٠ میلیون ریال صرفا با ترهین سند ملکی امکانپذیر است.

نظارت پس از پرداخت:

نظارت عبارت است از پایش عملکرد دریافت‌کننده تسهیلات از نظر اجرای تعهدات مندرج در مدارک مرحله بررسی در خواست و قرارداد فی ما بین(صندوق و فرد) در طول دوره قرارداد که در اشکال زیر انجام می‌گیرد:

نظارت اولیه

نظارت ادواری

نظارت به صورت فصلی.

هم‌اکنون ثبت‌نام برای دریافت تسهیلات اشتغال در پایگاه اینترنتی www.mehrereza.ir ادامه دارد.