تحلیل بانک مرکزی از نوسان طلا

کشمکش بر سر عرضه سکه در بورس گزارش بانک مرکزی از نوسانات ارزش جهانی طلا

بانک مرکزی اعلام کرد: متوسط قیمت طلا در هفته گذشته نسبت به متوسط قیمت آن در هفته ماقبل در بازار نیویورک ۲۴/۲ درصد کاهش یافت.

به گزارش بانک مرکزی در مورد نوسانات ارزش جهانی طلا،‌ متوسط قیمت طلا در هفته گذشته نسبت به متوسط قیمت آن در هفته ماقبل در بازار نیویورک ۲۴/۲ درصد کاهش یافت.

به نرخ‌های آخر وقت بازار مذکور، در هفته گذشته قیمت هر اونس طلا در محدوده ۱۰ /۱۲۲۷_ ۰۵/ ۱۱۷۶ دلار در نوسان بود.

عمده‌ترین دلایل کاهش ۲ درصدی طلا

این گزارش حاکی‌است، قیمت جهانی طلا پس از سه هفته صعود پیاپی و ثبت رکورد ۱۲۴۹ دلار در هر اونس در روز ۱۲ ماه مه، نتوانست به پیشروی خود ادامه دهد.

سیر نزولی قیمت از روز پنجشنبه ۱۳ مه شروع شد و کار به جایی رسید که هر اونس فلز زرد در برخی لحظات روز جمعه ۲۱ مه کمتر از ۱۱۶۷ دلار در هر اونس معامله گردید.

نوسان ۸۲ دلاری طلا در هفت روز فعالیت بازار، موضوع جدید و عجیبی نیست. تنوع تقاضا برای طلا چه در بخش تقاضای فیزیکی و چه تقاضای سرمایه‌گذاری باعث شده است تا دامنه نوسانات در بازار این فلز اغلب با نوسانات زیادی همراه باشد.

در هفته گذشته شرایط کلی حاکم بر اقتصاد اروپا و آمریکا تغییر چندانی نسبت به سه هفته قبل از آن نداشت. جو نگرانی و ریسک گریزی از ابتدای هفته در بازارها موج می‌زد و بازارهای سهام، اوراق قرضه، نفت و کالاها در مارپیچ نزولی قیمت قرار داشتند.

البته این شرایط از قبل پیش‌بینی می‌شد و انتظاری جز افزایش و ادامه سیر صعودی طلا به عنوان پناهگاه امن سرمایه‌گذاری وجود نداشت، اما عامل نیرومندی که مانع از افزایش قیمت طلا در هفته گذشته شد و باعث شد تا این فلز ارزشمند سطوح قیمتی فتح شده طی سه هفته پیشروی پیاپی را از دست بدهد، زیان‌های گسترده‌ای بود که سرمایه‌گذاران در سایر بازارهای مالی متحمل شده بودند.

این زیان‌ها به حدی بود که سرمایه‌گذاران در طول هفته مجبور شدند برای جبران حاشیه سود در سایر دارایی‌ها، اقدام به فروش طلا برای تامین نقدینگی مورد نیاز نمایند.

تحت تاثیر فروش اجباری سرمایه‌گذاران و البته برخی عوامل کم اهمیت‌تر روند قیمتی طلا در هفته گذشته نزولی بود.

روز دوشنبه، روند طلا به میزان زیادی مسطح و هموار بود، با این حال نگرانی از دیرهنگام بودن برنامه اروپایی نجات برای اجتناب از گسترش بحران بدهی‌ها، توانست برای طلا به عنوان یک پناهگاه امن ایجاد تقاضا نماید.

روز سه‌شنبه سرمایه‌گذاران به این خبر که بسته نجات، طبق جدول زمان‌بندی در اختیار یونان قرار خواهد گرفت، واکنش مثبت نشان دادند.

مقامات یونانی نیز دریافت مبلغ ۵/۱۴ میلیارد یورو وام اضطراری را تایید کردند. به این ترتیب افزایش امیدواری نسبت به پایان بحران بدهی‌ها، از میزان خرید‌های طلایی در ابتدای فعالیت بازار طلا کاست، اما در ادامه به دلیل افزایش بی‌ثباتی در بازار یورو، تقاضا برای پناهگاه امن مجددا افزایش یافت. نوسانات طلا در روز سه‌شنبه به گونه‌ای بود که در پایان بدون تغییر نسبت به روز قبل از آن به کار خود پایان داد. طلا در روز چهارشنبه دو درصد کاهش یافت و این بیشترین کاهش روزانه از ماه فوریه بود. فروش در بازار طلا با انگیزه‌های جمع‌آوری سود توانست بر سایر عوامل تاثیر‌گذار بر طلا غلبه کرده و فلز زرد در حدود ۲۸ دلار در هر اونس کاهش یافت. کاهش قیمت طلا در شرایطی صورت گرفت که بازارهای ارز و سایر کالاها همچنان در مارپیچ نزولی قیمت قرار داشتند. روز پنجشنبه بورس‌های جهانی با کاهش قابل توجه قیمت روبه‌رو شدند. این کاهش در بورس‌های وال‌ استریت بسیار شدید بود. به طور مثال شاخص s&p۵۰۰ در حدود ۱۰ درصد کاهش یافت که بیشترین میزان کاهش از آوریل ۲۰۰۹ بود. معمولا وقتی سایر بازارهای مالی جذابیت کافی برای سرمایه‌گذاری را ندارند، تقاضا برای سرمایه‌گذاری در طلا افزایش می‌یابد و به تبعیت از افزایش تقاضا، قیمت این فلز گرانبها افزایش می‌یابد.

اما قیمت طلا نه تنها در این روز افزایش نیافت، بلکه به پایین‌ترین سطح خود طی دو هفته گذشته رسید و در برخی لحظات تا ۳۵/۱۱۷۴ دلار در هر اونس نیز معامله شد.

روز جمعه طلا برای پنجمین روز متوالی کاهش یافت و به این ترتیب بدترین عملکرد هفتگی خود طی ۱۵ ماه گذشته را ثبت کرد.

کاهش قیمت طلا در روز جمعه در پی افزایش ریسک‌پذیری بازارهای سهام، افزایش ارزش یورو و کمرنگ شدن نقش طلا به عنوان پناهگاه امن برای سرمایه‌گذاری صورت گرفت.

عرضه و تقاضای سکه عادی است

از سوی دیگر علی عادلی رییس بانک کارگشایی، درباره بالا رفتن قیمت سکه در روزهای اخیر و رفتار تجاری خریداران عمده بانک کارگشایی در این روزها اظهار کرد: افزایش اخیر قیمت سکه کاذب نبوده و مطابق با قیمت‌های جهانی است؛ اگر این افزایش به صورت کاذب باشد، تعداد عرضه سکه در بانک کارگشایی بیشتر خواهد شد اما در حال حاضر وضعیت عادی است.

به گزارش ایسنا، وی افزود: در حال حاضر تقاضای سکه از سوی مشتریان بانک کارگشایی عادی است و با وجود افزایش قیمت سکه تفاوتی با قبل ندارد. بانک کارگشایی سه روز در هفته اقدام به توزیع سکه در بسته‌های ۱۰۰‌تایی به خریداران به صورت حراج می‌کند.