معاون توسعه و فناوری بانک ملت از آماده بودن سازوکارهای لازم برای توزیع کارت‌های اعتباری خبر داد و گفت: سامانه مربوط طراحی شده و تعدادی کارت به صورت آزمایشی صادر و مورد بهره‌برداری قرار گرفته است. علیرضا لکزایی در گفت‌وگو با باشگاه خبری فارس با اشاره به اینکه استراتژی بانک در سال جاری در دو محور ارتقای کیفیت خدمات بانکداری الکترونیک و تمرکز بیشتر روی مقوله امنیت بانکداری الکترونیک قرار دارد، گفت: توسعه و خلق محصولات نوین بانکی متناسب با خواسته‌های مشتریان، صدور کارت‌های خرید اعتباری، عرضه نسخه جدید بانکداری اینترنتی، گسترش تعداد کارت‌های پوز فروشگاهی و افزایش تعداد خود‌پرداز از مهم‌ترین برنامه‌های بانک ملت در سال جاری به حساب می‌آید.

معاون توسعه فناوری بانک ملت هرگونه تغییر در فرآیند صدور کارت‌های این بانک را تکذیب کرد.

به گزارش فارس، این در حالی است که در ماه‌های گذشته برخی کارت‌هایی که توسط این بانک صادر می‌شود در ابتدا «رمز کارت» را به همراه ندارد و به مشتری اعلام می‌شود رمز به آدرس منزل ارسال خواهد شد یا یک هفته آینده برای دریافت رمز به شعبه مراجعه کنید.

وی در ادامه در تشریح برنامه‌های بانک ملت برای صدور کارت‌های اعتباری از نظر کمی و کیفی اظهار داشت: سامانه مربوطه طراحی و تولید شده و تعدادی کارت به صورت آزمایشی صادر و مورد بهره‌برداری قرار گرفته است.

به گفته لکزایی تمامی ساز و کارهای لازم برای ارائه کارت‌های اعتباری فراهم شده و در آینده‌ای بسیار نزدیک اعلام عمومی خواهد شد.

تشریح حجم عملیات بانک ملت در نوروز ۸۹

معاون توسعه و فناوری بانک ملت در ادامه در رابطه با عملکرد بانکداری الکترونیکی این بانک در ایام نوروز، اظهار داشت: حجم عملیات بانک ملت در بخش اینترنت در نوروز ۸۹ در مقایسه با نوروز ۸۸ در میزان تعداد تراکنش با رشد منفی ۱۴ درصدی، معادل ۲۱۳ درصد افزایش در حجم گردش مالی داشته است.

وی افزود: حجم عملیات بانک ملت در بخش تلفن‌بانک با ۱۲۸ درصد رشد در تعداد تراکنش، در حجم گردش مالی ۴۹۱ درصد افزایش و همچنین حجم عملیات در بخش خودپرداز‌ها با ۴۴ درصد رشد در تعداد تراکنش‌ها معادل ۷۴ درصد رشد در حجم گردش مالی در نوروز ۸۹ نسبت به نوروز ۸۸ داشته است. معاون توسعه و فناوری بانک ملت ادامه داد: همچنین حجم عملیات در بخش کارت‌خوان POS فروشگاهی با ۱۹۵ درصد رشد در تعداد تراکنش و ۱۵۲ درصد رشد در حجم گردش مالی و حجم عملیات در بخش همراه‌بانک با ۱۴۳ درصد رشد در تعداد تراکنش و ۵ هزار و ۶۱ درصد رشد در حجم گردش مالی برآورد شده است.

وی تاکید کرد: با توجه به عدم اعلام وضعیت تراکنش‌های ناموفق فروردین ماه توسط شتاب تا اواسط اردیبهشت ماه در حال حاضر امکان ارائه گزارش آمار این بخش وجود ندارد.