رییس کل بانک مرکزی با اعلام اینکه شعب متخلف بانک‌ها و موسسات پولی را می‌‌بندیم، تاکید کرد: به منظور کنترل پولشویی لازم است چک‌پول‌های ۱۰۰ هزار تومانی با یک امضا و پشت‌نویسی بلوکه شود. بهمنی گفت: اگر شعبه بانکی چک فاقد موجودی را برگشت نزند، مجرم شناخته می‌شود.

محمود بهمنی در گفت‌وگو با مهر درباره چگونگی اجرای طرح جمع‌آوری چک‌پول‌های ۵۰ هزار تومانی از سطح جامعه گفت: بانک مرکزی اسکناس‌های ۱۰ هزار تومانی را در مقابل جمع‌آوری چک‌پول‌های ۵۰ هزار تومانی منتشر می‌کند.

رییس کل بانک مرکزی با بیان اینکه اسکناس‌های درشت ۱۰ هزار تومانی از اول خردادماه امسال وارد جامعه می‌شود، در پاسخ به این سوال که آیا انتشار اسکناس‌های ۱۰ هزار تومانی در مقابل جمع‌آوری چک‌پول‌های ۵۰ هزار تومانی کاری منطقی است، گفت: گرچه حجم اسکناس‌های ۱۰ هزار تومانی نسبت به چک‌پول‌های ۵۰ هزار تومانی بیشتر است، اما به مرور چک‌پول‌های ۵۰ هزار تومانی جمع‌آوری می‌شود.

وی در پاسخ به این مطلب که ممکن است با جمع‌آوری چک‌پول‌های ۵۰ هزار تومانی بانک مرکزی، بانک‌ها مجددا اقدام به انتشار چک‌پول‌های خود کنند؟ گفت: بانک مرکزی اجازه چنین کاری را به بانک‌ها به هیچ وجه نخواهد داد.

بهمنی خاطرنشان کرد: بانک مرکزی پس از اجرای کامل طرح هدفمندی یارانه‌ها، در مورد حذف سه یا چهار صفر از واحد پولی کشور تصمیم‌گیری خواهد کرد. وی همچنین با اشاره به انتشار چک‌پول‌های ۱۰۰ هزار تومانی خاطرنشان کرد: به منظور کنترل پولشویی نیز لازم است، چک‌پول‌های ۱۰۰ هزار تومانی با یک امضا و پشت‌نویسی بلوکه شود، به عبارت دیگر این چک‌پول‌ها باید با امضای خریدار باشد و پس از برگشت به بانک دیگر قابل برگشت به سطح جامعه نخواهد بود.

رییس کل بانک مرکزی در مورد شیوه‌های جدید بانک‌ها در برگشت زدن چک‌ها از جمله خرابی سیستم و غیره گفت: اینگونه اقدامات بانک‌ها توسط بانک مرکزی کنترل می‌شود. بانک‌ها امکان برگشت زدن چک‌ها را به دلایلی غیر از کسری موجودی ندارند. وی در پاسخ به این مطلب که برخی از بانک‌ها نیز چک‌های ارائه شده به بانک برای نقد و کلر شدن را که فاقد موجودی است، به دلایلی از جمله خوش حساب بودن مشتری برگشت نمی‌زنند، نیز گفت: اگر چک دارای موجودی نباشد، بانک‌ها باید آن را برگشت بزنند، در غیر این صورت مجرم خواهند بود. بهمنی خاطرنشان کرد: بانک مرکزی موضوعات مذکور را بررسی می‌کند و اگر موانعی در این خصوص باشد، آنها را برطرف خواهد کرد.

اشتغال را به خانه‌ها می‌بریم

وی یکی از برنامه‌های سال ۸۹ نظام بانکی را ارائه وام به بخش اشتغال خانگی عنوان کرد و با بیان اینکه باید کارها را به دست مردم بسپاریم، گفت: تولید را باید به خانه‌ها به ویژه به روستاها و شهرهای کوچک به منظور درآمدزایی و کمک به افراد ساکن در آنها ببریم، به همین منظور طرح ارائه تسهیلات به اشتغال خانگی را در دستور کار داریم.

رییس کل بانک مرکزی از پرداخت ۲۳۰ هزار میلیارد ریال تسهیلات به طرح‌های بنگاه‌های زودبازده از ابتدای اجرا تاکنون خبرداد و بیان کرد: بانک‌ها مکلف هستند برای تکمیل پروژه‌های زودبازده از سال ۸۴ تا ۸۷ تسهیلات مورد نیاز را بپردازند.

وی ادامه داد: از سال ۸۸ به بعد نیز سه بانک ملی، صنعت و معدن و کشاورزی نیز موظف بودند ۵۰ درصد از تسهیلات قابل پرداخت خود را به این واحدها اختصاص دهند.

بهمنی با تاکید بر اینکه امسال نیز ارائه تسهیلات برای تکمیل پروژه‌های بنگاه‌های زودبازده نیز ادامه دارد، افزود: امسال بانک مرکزی اجازه نخواهد داد که برخی از افراد پول‌های اخذ شده از بانک‌ها را در مسیری غیر از آنچه که باید مصرف کنند، مورد استفاده قرار دهند.

وی با تاکید بر اینکه امسال تسهیلات کنترل و نظارت شده پرداخت خواهد شد، عنوان کرد: شرایط پرداخت تسهیلات نیز برای تمام بانک‌ها یکسان در نظر گرفته شده و بانک‌ها به هیچ وجه تخلفی نخواهند کرد، زیرا تخلف از شرایط تعیین شده توسط بانک مرکزی، مواجه با برخورد با آنها خواهد بود.

رییس کل بانک مرکزی با تاکید بر اینکه از ابتدای سال‌جاری تاکنون به هیچ موسسه یا واحد پولی مجوز تبدیل شدن به بانک ارائه نشده است، گفت: تنها برخی از موسسات موافقت اصولی از بانک مرکزی دریافت کرده‌اند.

وی در پاسخ به این مطلب که برخی از موسسات پولی و اعتباری تسهیلات را با نرخ ۲۷ درصد به متقاضیان می‌پردازند، چگونه بانک مرکزی با آنها برخورد نمی‌کند و به آنها مجوز ارائه خواهد کرد، تاکید کرد: بانک‌ها مکلف هستند نرخ‌های تعیین شده توسط بانک مرکزی را در بخش‌های مختلف از جمله تسهیلات و سپرده‌ها رعایت کنند.

بهمنی خاطرنشان کرد: چنانچه حتی یک مورد مبنی بر تخلفات بانک‌ها یا موسسات به بانک مرکزی در بخش‌های مختلف از جمله ارائه تسهیلات با نرخ‌هایی غیر از آنچه که توسط بانک مرکزی تعیین شده است، گزارش شود، بانک مرکزی با رییس شعبه موردنظر برخورد می‌کند و شعبه را می‌بندد. وی گفت: بر اساس بسته سیاستی- نظارتی سال ۸۹ بانک مرکزی، اجازه تاسیس شعبه یا خرید سهامی‌از بانک‌های ایرانی به خارجیان را می‌دهیم و هر کشوری که تمایل داشته باشد با بانک‌های ایرانی شعبه یا بانک مشترک داشته باشد، شرایط را برای آنها تسهیل خواهیم کرد.

هجینگ ریالی در دستور کار

رییس کل بانک مرکزی همچنین در خصوص تبدیل هجینگ ارزی به ریالی به عنوان یکی از وعده‌های رییس کل بانک مرکزی به صادرکنندگان عنوان کرد: اجرای این امر در دستور کار قرار دارد که برای اجرای آن نیاز است دستور‌العمل مربوطه تکمیل شود.

رییس کل بانک مرکزی با بیان اینکه هرکس علاقه‌مند و مشتاق به حضور در بانک مرکزی باشد من پست خود را دودستی به وی تحویل می‌دهم، گفت: برنامه‌‌هایم در بانک مرکزی را محقق کردم و حالا نوبت جوانان است که در این بانک مشغول خدمت شوند.

محمود بهمنی، درباره مباحث مطرح شده مبنی بر تغییر احتمالی وی از ریاست کل بانک مرکزی گفت: اگر کسی علاقه‌مند و مشتاق به حضور در بانک مرکزی باشد، به طور قطع از این موضوع استقبال می‌کنم.