۲۰ استان در پایان آذر ۸۸ بیش از سپرده‌های جذب شده تسهیلات پرداخت کردند، یعنی علاوه بر این‌که ۱۰۰درصد سپرده‌های جذب شده را صرف تسهیلات‌دهی کردند، بلکه مجبور به استقراض از منابع در اختیار بانک مرکزی شدند.

از مجموع ۳۰ استان، ۲۵ استان، استاندارد موجود در تسهیلات‌دهی را رعایت نکردند و از این تعداد نیز۲۰ استان بیش از سپرده‌های جذب شده تسهیلات پرداخت کردند.

به گزارش ایلنا، براساس آمار بانک مرکزی عملکرد بانک‌ها در خصوص جذب سپرده و پرداخت تسهیلات در ۳۰ استان نشان می‌دهد، ۲۰ استان در پایان آذر ۸۸ بیش از سپرده‌های جذب شده تسهیلات پرداخت کردند، یعنی علاوه بر اینکه ۱۰۰ درصد سپرده‌های جذب شده را صرف تسهیلات‌دهی کردند، بلکه مجبور به استقراض از منابع در اختیار بانک مرکزی شدند که در هر استان میزان استقراض متفاوت است.

استان‌های مازندران ۱۳۸ درصد، آذربایجان شرقی ۱۰۳ درصد، گیلان ۱۲۶ درصد، کرمان ۱۰۲ درصد، آذربایجان غربی

۱۴۵ درصد، کرمانشاه ۱۵۲ درصد، یزد ۱۱۵ درصد، گلستان۱۴۸ درصد، همدان ۱۲۰ درصد، سمنان ۱۵۸ درصد، لرستان ۱۵۶ درصد، اردبیل ۱۶۱ درصد، قزوین ۱۱۷ درصد، کردستان ۱۲۳ درصد، زنجان ۱۲۳ درصد، چهارمحال و بختیاری ۱۱۴ درصد، ایلام ۱۸۲ درصد، کهکیلویه و بویراحمد ۱۶۴ درصد، خراسان شمالی ۱۵۸ درصد و خراسان جنوبی ۱۰۶ درصد سپرده‌های جذب شده را به پرداخت تسهیلات اختصاص دادند.

بانک‌ها در این استان‌ها مرز خطر را درنوردیده و به استقراض از بانک مرکزی روی آورده‌اند، اما شبکه بانکی برخی از استان‌ها بیش از استاندارد ۸۰ درصدی تسهیلات پرداخت کرده‌اند. استان‌های تهران ۸۳ درصد، خراسان رضوی ۸۶ درصد، فارس ۸۱ درصد، خوزستان ۸۹ درصد و سیستان و بلوچستان ۸۲ درصد از این جمله‌اند. کارشناسان و فعالان نظام بانکی معتقدند شبکه بانکی مجاز است تنها ۸۰ درصد منابع جذب شده را صرف تسهیلات‌دهی کند، زیرا بخشی از سپرده‌ها را باید برای پاسخگویی به نیازهای روزانه افراد نزد خود نگه دارند و بخشی را نیز که به طور میانگین حدود ۱۲ درصد است باید نزد بانک مرکزی سپرده قانونی کند. این در حالی است که برخی بانک‌ها در این پنج استان استاندارد ۸۰ درصدی را به راحتی پشت سر گذاشته، اما فعلا به مرحله خطرناک نرسیده‌اند.

تنها در ۵ استان شبکه بانکی براساس اصول بانکداری فعالیت کرده است؛ یعنی هم از بانک مرکزی استقراض نداشته‌اند و هم استاندارد ۸۰ درصدی را رعایت کرده‌اند.

استان‌های هرمزگان ۷۹ درصد، بوشهر ۹ درصد، قم ۷۵ درصد، مرکزی ۱۱ درصد و اصفهان ۷۷ درصد سپرده‌های خود را صرف پرداخت تسهیلات کرده‌اند.