عملکرد ۹ ماهه صنعت بیمه کشور:
خسارتهای پرداختی بیشتر از حق بیمه تولیدی
بررسی عملکرد ۹ ماهه صنعت بیمه نشان میدهد که رشد خسارتهای پرداختی بیشتر از رشد حق بیمههای تولیدی بوده است و این موضوع در شرکتهای بیمه خصوصی به مراتب بدتر بوده است.
دولتیها در جذب بیمههای کلان و خسارتهای پرداختی موفقتر از خصوصیها بودند
بررسی عملکرد ۹ ماهه صنعت بیمه نشان میدهد که رشد خسارتهای پرداختی بیشتر از رشد حق بیمههای تولیدی بوده است و این موضوع در شرکتهای بیمه خصوصی به مراتب بدتر بوده است. به گزارش فارس، عملکرد ۹ ماهه شرکتهای بیمه که چندی پیش توسط بیمه مرکزی منتشر شد، حاوی اطلاعات زیادی در مورد عملکرد بازار بیمه کشور است. یکی از شاخصهایی که میتوان به وسیله آن عملکرد شرکتهای بیمهای و صنعت بیمه را ارزیابی کرد، رشد حق بیمههای تولیدی، تعداد بیمهنامهها، میزان خسارت پرداختی و تعداد خسارتهای پرداختی است.
برای بررسی عملکرد بازار بیمه این شاخصها را در سه حوزه دولتی، غیردولتی و کل صنعت بیمه مورد بررسی قرار میدهیم.
اختلاف ۱۰ درصدی رشد خسارتها و رشد حق بیمهها
بر این اساس در عملکرد ۹ ماهه صنعت بیمه میزان رشد خسارتهای پرداختی با ۷۳/۲۴ درصد در مقایسه با حق بیمههای تولیدی با ۳۶/۱۴ درصد، بیشتر بوده است، یعنی رشد خسارتها بیشتر از رشد حق بیمههای تولیدی بوده است. همچنین این شاخص در بخش دولتی و خصوصی به همین صورت بوده، یعنی میزان رشد خسارتهای پرداختی در بخش دولتی و غیردولتی به ترتیب ۲۵/۱۹ و ۶۵/۴۲ درصد و نرخ رشد حق بیمههای تولیدی به ترتیب ۳۴/۸ و ۷۴/۲۷ درصد بوده است. البته بیمه البرز در این نرخها جزو بیمههای غیردولتی محسوب شده است.
رشد تعداد خسارتها از تعداد بیمهنامهها۴۲ درصد بیشتر بود
در مقایسه تعداد بیمهنامهها و تعداد خسارتهای پرداختی همین وضعیت مشاهده میشود و رشد تعداد خسارتهای پرداختی بیش از رشد تعداد بیمهنامهها بوده است.
در این بخش نرخ رشد تعداد خسارتهای صنعت بیمه با ۱۶/۵۳ درصد در مقایسه با رشد ۶/۱۱ درصدی تعداد بیمهنامهها نشان از افزایش تعداد افراد پر ریسک و عدم مدیریت ریسک چنین افرادی است. البته این وضعیت در بخش غیردولتی به مراتب بدتر است؛ به طوری که رشد تعداد خسارتها بیش از ۲۴۱ درصد است، درحالی که رشد تعداد بیمهنامهها کمی بیشتر از ۴۱ درصد بوده است.
در این قسمت بخش دولتی با وجود رشد حدود ۶ درصدی در تعداد خسارتها، از رشد کمتر از ۲ درصدی در تعداد بیمهنامهها برخوردار بوده است. این مساله نشان میدهد که با وجود اینکه ادعا میشود شرکتهای بیمه در حال افزایش سهم خود از بازار بیمه هستند، اما به دلیل عدم مدیریت ریسک موجب افزایش ۲۴۱ درصدی تعداد خسارتها در این بخش شدهاند؛ در حالی که این رشد در سال گذشته حدود ۳۰ درصد بوده است.
دولتیها در جذب بیمههای کلان موفقتر بودهاند
مدیریت ریسک مهمترین مساله در شرکتهای بیمه است، چون شرکتهای بیمه با خرید ریسک، درآمد کسب میکنند و اگر ریسک در شرکتهای بیمه مدیریت نشود، موجب زیان و در نهایت ورشکستگی این شرکتها خواهد شد.
در سالهای اخیر برخی شرکتهای بیمهای در ایران تقریبا بدون مدیریت ریسک عمل کردهاند و تنها به فکر تصاحب بازار بودهاند؛ امری که بارها در مصاحبه کارشناسان و مدیران بیمهای مورد تاکید قرار گرفته است. در همین رابطه رشد میزان حق بیمههای تولیدی با ۳۶/۱۴ درصد بیشتر از رشد تعداد بیمههای تولیدی با ۶/۱۱ درصد بوده است و این امر نشان میدهد که شرکتهای بیمه دولتی در جذب حقبیمههای کلان موفقتر بودهاند.
در همین زمینه شرکتهای خصوصی موفقتر از دولتیها عمل کردهاند؛ به طوری که رشد تعداد بیمهنامهها در شرکتهای خصوصی با ۳۷/۴۱ درصد بیشتر از رشد میزان حق بیمههای تولیدی با ۷۴/۲۷ درصد بوده است، اما در شرکتهای دولتی این مساله عکس بوده است. با توجه به این آمار میتوان نتیجه گرفت که شرکتهای بیمه دولتی در جذب بیمههای کلان موفقتر از خصوصیها بودهاند.
عملکرد بهتر دولتیها در خسارتهای پرداختی
در ادامه این مقایسه را در بخش خسارتها انجام میدهیم، ولی در این مورد آمار نشان میدهد که شرکتهای دولتی عملکرد بهتری داشتهاند به نوعی که هم در بخش تعداد و هم در بخش میزان خسارت رشد کمتری نسبت به خصوصیها داشتهاند. البته بیشتر خسارتهای پرداختی شرکتهای بیمه بیشتر در سه ماه آخر رخ میدهد و نمیتوان به طور کامل در این مورد قضاوت کرد.
ضعف مدیریت ریسک
رشد میزان خسارتهای پرداختی از رشد حق بیمههای تولیدی بیشتر بوده است، همچنین رشد تعداد خسارتهای پرداختی هم از رشد تعداد حق بیمههای تولیدی بالاتر بوده است.
این گزارش اضافه میکند، رشد میزان حق بیمهها در کل صنعت و شرکتهای دولتی بیشتر از تعداد آن بوده، اما در شرکتهای خصوصی این شاخص برعکس بوده است.
در همین زمینه رشد تعداد خسارت در کل صنعت و بخش غیردولتی بیشتر از میزان رشد خسارتهای پرداختی بوده، اما در دولتیها عکس این مطلب صادق بوده است.
ارسال نظر