در حالی برخی مسوولان نفتی از احتمال انتشار اوراق مشارکت با نرخ سود ۱۹درصد خبر داده‌اند که رییس کل بانک مرکزی تاکید کرد: نرخ سود اوراق مشارکت امسال بالاتر از ۱۶درصد نخواهد بود.

محمود بهمنی در گفت‌وگو با خبرگزاری مهر با اعلام اینکه بانک مرکزی تا پایان سال‌جاری ۳۰ تا ۴۰هزار میلیارد ریال اوراق مشارکت منتشر خواهد کرد، گفت: انتشار این میزان اوراق مشارکت، با توجه به کشش بازار صورت خواهد گرفت.

وی با تاکید بر اینکه نرخ سود اوراق مشارکت برای بخش‌های نفتی و غیرنفتی هیچ تفاوتی نخواهد داشت، افزود: سود تمامی اوراق مشارکت منتشر شده از سوی بانک مرکزی در آینده‌ای نزدیک، ۱۶درصد خواهد بود. این همان چیزی است که بسته سیاستی بانک مرکزی برای ما رقم زده است. وی تصریح کرد: اوراق مشارکت ریالی در کشور، برای هر بخش که منتشر شود، به طور قطع نرخ سودی بیش از ۱۶درصد نخواهد داشت. به گفته بهمنی، بانک مرکزی برای هر بخشی که کشش جذب منابع را داشته باشد، اوراق مشارکت منتشر خواهد کرد. این در حالی است که شرکت ملی نفت ایران در پی آن بود تا اوراق مشارکت نفتی ریالی را با نرخ سود ۱۹درصد منتشر کند.

برنامه انتشار حدود یک میلیارد یورو اوراق مشارکت به صورت ارزی و ریالی در سال‌جاری در دستور کار شرکت ملی نفت ایران قرار دارد. گفته می‌شود این میزان اوراق از طریق بانک‌های صنعت و معدن و ملت طی ۳ تا ۴ مرحله عرضه خواهد شد. اوراق منتشر شده برای تامین مالی فازهای در حال ساخت ( معادل ۳ فاز )،۱۲، ۱۵، ۱۶، ۱۷ و ۱۸ پارس‌جنوبی اختصاص پیدا خواهد کرد.

مسوولان نفتی کشور پیش‌بینی کرده‌اند: با اجرای طرح انتشار اوراق مشارکت ارزی و ریالی به عنوان یکی از راه‌های پیشرو و جذاب از لحاظ بازده مالی، امکان مشارکت مردم در طرح‌های صنعت نفت در پارس جنوبی فراهم می‌شود.

بانک مرکزی به بانک‌ها خطوط اعتباری می‌دهد

بانک‌ها با وجود مطالبات ۴۰۰هزار میلیاردی معوق نمی‌توانند به صورت پویا تسهیلات‌دهی داشته باشند. حسین قضاوی، معاون اقتصادی بانک مرکزی، با اشاره به مطالبات ۴۰۰هزار میلیارد ریالی معوق نظام بانکی کشور اظهار داشت: بانک‌ها با وجود مطالبات معوق نمی‌توانند به صورت پویا به ارائه تسهیلات بپردازند.

وی با اشاره به اعطای خطوط اعتباری از سوی بانک مرکزی به بانک‌ها گفت: این خطوط اعتباری، منابعی است که بانک‌ها می‌توانند از آن استفاده کنند. معاون اقتصادی بانک مرکزی به عدم تصویب لایحه افزایش سرمایه بانک‌ها از سوی مجلس شورای اسلامی‌ اشاره کرد و در خصوص آخرین راه حل برای تزریق نقدینگی به بانک‌ها گفت: افزایش سرمایه از محل حساب ذخیره ارزی با نظر و تایید سهامداران بانک و پیگیری برای وصول مطالبات، آخرین راه حل افزایش سرمایه بانک‌ها است.

قائم‌مقام سابق بانک مرکزی یادآور شد: چنانچه بانک دولتی باشد، از محل بودجه یا حساب ذخیره ارزی می‌تواند افزایش سرمایه بگیرد. وی تاکید کرد: اگر بانک‌ها توانایی تامین مالی خارجی نیز داشته باشند، این امر کمک بسیار زیادی به افزایش سرمایه آنها خواهد کرد.