معاون اقتصادی بانک مرکزی با اشاره به تجربه موفق چاپ ایران‌چک‌های ۵۰ و ۱۰۰‌هزار تومانی، از چاپ ایران‌چک ۲۰۰‌هزار تومانی خبر داد و گفت: در حال حاضر ضرورتی برای به گردش درآوردن این اسکناس‌ها نیست و تنها به عنوان ذخیره احتیاطی تلقی می‌شود.

حسین قضاوی در گفت‌و‌گو با باشگاه خبری «توانا» در خصوص ماهیت چک‌پول‌های ۲۰۰‌هزار تومانی جدید، اظهار داشت: چک‌ پول‌هایی که بانک مرکزی در قطع ۲میلیون ریالی چاپ کرد، در واقع نوعی ذخیره احتیاطی برای وسیله مبادله به حساب می‌آیند.

معاون اقتصادی بانک مرکزی افزود: بانک مرکزی در صدد نیست که در آینده نزدیک، ایران چک‌های ۲۰۰‌هزار تومانی را به گردش در بیاورد.

به گفته وی در طرح اولیه معرفی ایران چک بانک مرکزی، برنامه‌ریزی‌هایی انجام شده بود تا زمانی که ایران‌چک‌های مذکور جانشین چک‌بانک‌ها شوند در هربار ارجاع به بانک، ابطال شود.

معاون اقتصادی بانک مرکزی ادامه داد: برای معماری مذکور قاعدتا اکتفا به ایران چک ۵۰ و ۱۰۰‌هزار تومانی مقدور نبود، چرا که مشتریان بانک‌ها با مشکل مواجه می‌شدند.

قضاوی گفت: در غیاب چک‌بانک ۵۰۰‌هزار تومانی و یک میلیون تومانی اکتفا به ایران چک ۵۰ و ۱۰۰‌هزار تومانی که از ناحیه بانک مرکزی منتشر می‌شود، خیلی منطقی نبود.

وی با اشاره به تجدیدنظر در برنامه اولیه ایران چک بانک مرکزی، اضافه کرد: باتوجه به موارد مذکور قرار شد ایران چک بانک مرکزی مشابه اسکناس بین مردم دست به دست بگردد و دیگر لزومی نداشت برای ابطال به بانک‌ها ارجاع شود، بنابراین انتشار قطع‌های درشت‌تر از ۱۰۰‌هزار تومانی ضرورت ندارد. به گفته معاون اقتصادی بانک مرکزی، ایران چک ۲۰۰‌هزار تومانی که بانک مرکزی به چاپ رساند به عنوان ذخیره احتیاطی برای وسیله مبادله تلقی می‌شود.

وی تصریح کرد: در حال حاضر از نظر کارشناسی ضرورتی برای به گردش در آوردن ایران‌چک‌های ۲۰۰‌هزار تومانی وجود ندارد.

دشواری جعل ایران چک بانک مرکزی

معاون اقتصادی بانک مرکزی در پاسخ به این سوال که آیا امکان جعل ایران چک‌های بانک مرکزی وجود دارد یا خیر، گفت: نکته مهم این است که تشخیص اسکناس یا ایران چک جعلی از اسکناس و ایران چک اصلی به سهولت وجود دارد.

وی گفت: در تمام دنیا و از جمله در ایران در اسکناس‌ها و ایران‌چک‌ها ویژگی امنیتی متعددی نصب می‌شود که امکان مجعول یا اصلی بودن آنرا مشخص می‌کند.

ویژگی‌‌های امنیتی ایران چک بانک مرکزی

قضاوی تاکید کرد: ویژگی‌های امنیتی اسکناس‌ها و ایران چک‌ها به مردم امکان می‌دهد که به راحتی اصیل را از جعلی تشخیص بدهند.

به گفته معاون اقتصادی بانک مرکزی در تمام دنیا و در مورد تمام اسکناس‌ها مانند دلار و یورو و موارد مشابه، افراد کلاهبردار و شیادی پیدا می‌شوند که سعی در انجام تخلفاتی داشته باشند.

وی تصریح کرد: بانک‌های مرکزی با تدابیر و ویژگی‌های امنیتی که در این اسکناس‌ها قرار می‌دهند، تشخیص اصلی و جعلی بودن آنها را راحت می‌کنند.

معاون اقتصادی بانک مرکزی خاطرنشان کرد: با توجه به موارد مذکور امروزه اگر اسکناس‌، ایران چک یا حتی ارزهایی مانند دلار و یورو جعل شود، توانمندی جاعلین در حدی نیست که ویژگی‌‌های امنیتی اسکناس‌های مذکور را به صورت تمام و کمال به کار بگیرند.

قضاوی اضافه کرد: برای عموم مردم جعلی بودن اسکناس‌ها قابل تشخیص است، چه رسد به اشخاص حرفه‌ای و کارمندان بانک که آموزش‌های بیشتری را دیده و به راحتی می‌توانند این موارد را تشخیص دهند.

به گفته معاون اقتصادی بانک مرکزی، میزان و نسبت جعل اسکناس در ایران بسیار پایین‌تر از کشورهایی است که گاه و بی‌گاه با پدیده جعل اسکناس برخورد می‌کنند.