به زودی سه شرکت بیمه البرز، صادرات و دانا وارد بازار سهام می‌شوند تا صنعتی جدید در بورس اوراق بهادار شکل بگیرد. به گزارش برنا، مصطفی نیک رفتار،‌ کارشناس ارشد بازار سرمایه، کسب و کار و ریسک در صنعت بیمه را مورد توجه قرار داد و عنوان کرد: فعالیت شرکت‌های بیمه خرید ریسک و مخاطرات موجود در جامعه (خسارت پرداختی) و فروش محصول یا کالای مجازی تحت عنوان آرامش خیال و آسودگی خاطر به مشتریان (حق بیمه دریافتی) است؛ در واقع صنعت بیمه همواره از دغدغه ذهنی آحاد جامعه نسبت به مخاطراتی که در آینده دارایی‌ها، اموال و جان آنها را تهدید می‌کند، به خوبی بهره می‌برد و مادامی که این دغدغه و نگرانی در افراد اعم از حقیقی و حقوقی وجود دارد، صنعت بیمه همچنان صنعتی پویا و سود آور باقی خواهد ماند.

نیک رفتار خاطرنشان کرد: مقوله سنجش ریسک در صنعت بیمه بر خلاف صنایع دیگر از پیچیدگی خاصی برخوردار است؛ به همین دلیل اکنون در ایران و سایر کشورها

ریسک سنجی در صنعت بیمه به عنوان یک سر فصل علمی در محافل آکادمیک تدریس می‌شود و محاسبه ریسک با استفاده از تجزیه و تحلیل تکنیکی بر روی داده های آماری و بررسی علمی احتمالات و استفاده از روش‌های مقداری و سایر علوم در این رشته متداول است.

وی ادامه داد: در بخش اقلام ترازنامه‌ای شرکت‌های بیمه حفظ سطح بهینه ذخایر حق بیمه و خسارت و ذخایر فنی و احتیاطی، سنجش نقدشوندگی سبد دارایی‌های جاری، تنظیم نسبت‌های جاری و سریع و نسبت‌های خاص این صنعت و اولویت سنجی نوع کالای قابل عرضه از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

این فعال بازار سرمایه یکی از بزرگ‌ترین مشکلات صنعت بیمه را وجود نظارت تعرفه‌ای دانست و اعلام کرد: این امر امکان رقابت و ارائه محصولات جدید و با کیفیت را از بیمه گران سلب کرده است و در صورت خصوصی‌سازی شرکت‌های بیمه قاعدتا نظارت تعرفه‌ای دولت، جای خود را به نظارت فنی و مالی خواهد داد.

تاریخچه صنعت بیمه در ایران

شروع کار شرکت‌های بیمه در ایران به سال ۱۲۹۶

برمی‌گردد. در این سال شرکت بیمه اینگستراخ با سرمایه دولت شوروی تاسیس و تا اواخر دهه پنجاه در ایران فعال بود و بعد از آن تا سال ۱۳۳۵ تعداد زیادی شرکت بیمه خارجی (دولتی) در ایران تاسیس شدند؛ اما به‌دلیل وضع مقررات سخت در مورد سپرده قانونی این‌گونه شرکت‌ها و ایجاد محدودیت‌هایی در خصوص انتقال سود حاصله از سرمایه‌گذاری قادر به ادامه فعالیت نشده و در نهایت به جز سه شرکت انگلیسی و روسی و لبنانی مابقی به فعالیت خود خاتمه دادند.

در سال ۱۳۱۵ بیمه ایران با مالکیت دولت تاسیس و در مقاطعی در سال‌های دهه ۳۰ بیش از ۸۰درصد بازار صنعت بیمه و بیمه اتکایی را در اختیار داشت. علاوه بر این تا سال ۱۳۴۰ فقط بیمه حمل‌ونقل واردات مشمول بیمه اجباری بود و در سال ۱۳۴۸ بیمه شخص ثالث اتومبیل نیز مشمول بیمه اجباری شد که کمک فراوانی به سودآوری شرکت‌های بیمه کرد. به موازات آن با توجه به سود آور بودن صنعت بیمه و وجود بازار بکر در کشور تا اواخر سال ۱۳۵۵ جمعا ۱۲ شرکت بیمه توسط بخش خصوصی داخلی و مختلط داخلی و خارجی شامل شرکت‌های آسیا، البرز، دانا، آریا، امید، پارس، تهران، توانا، حافظ، ساختمان و کار، شرق و ملی به فعالیت بیمه‌گری اشتغال داشتند.

در سال ۱۳۵۸ مطابق لایحه قانونی ملی شدن شرکت‌های بیمه و همچنین لایحه قانونی نحوه اداره شرکت‌های بیمه مصوب ۱۳۶۷ و اصلاحات بعدی آن در نهایت چهار شرکت بیمه ایران، البرز، آسیا و دانا در حوزه صنعت بیمه به صورت شرکت سهامی باقی‌مانده و مابقی شرکت‌های فوق در بیمه دانا و آسیا ترکیب و ادغام شدند.