طرح تقویت بخش خصوصی نهایی شد

فاطمه بهادری

طرحی برای توانمندسازی بخش خصوصی در وزارت امور اقتصادی و دارایی نهایی شده است که براساس آن موانع بر سر راه این بخش برداشته می‌شود. حمید پورمحمدی معاون امور بانکی و بیمه‌ای وزارت امور اقتصادی و دارایی با بیان این مطلب در مراسم امضای تفاهم‌نامه همکاری بین بانک‌های توسعه صادرات و ملی اظهار داشت: برای حفظ قدرت رقابت شش بانک دولتی که مشمول خصوصی‌سازی‌‌ها نمی‌شوند، کارگروهی تشکیل شده تا کماکان قابلیت رقابت در بین بانک‌های دولتی و خصوصی باقی بماند.

وی با اعلام این خبر که طرحی در وزارت اقتصاد با هماهنگی اتاق بازرگانی و تعاون و سایر تشکل‌ها نهایی شده افزود: براساس این طرح موانع فراروی بخش خصوصی همچون انحصارها و رانت‌ها و ریسک‌های بخش خصوصی، رفع می‌شود.

پورمحمدی با بیان اینکه طرح تحول نظام بانکی آماده عملیاتی شدن است، گفت: در اجرای این طرح علاوه بر اتمام واگذاری بانک‌ها، نظام بانکی باید پاسخگوی سرمایه در گردش، تنخواه گردان یا تامین مالی تجاری نیز باشد.

وی تاکید کرد: باید سازوکارهایی فراهم شود که اعتبارات خرد با بروکراسی سهل در اختیار نیازمندان به ویژه نیازهای اجتماعی از طریق بخش قرض‌الحسنه قرار گیرد.

پور محمدی بر حوزه سرمایه‌گذاری و تجهیز منابع دراز مدت توسط سیستم بانکی تاکید کرد و افزود: حدود ۲۰۰هزار نفر پرسنل سیستم بانکی به‌رغم بحران‌های مالی و فشار سنگین تقاضا به خوبی عمل کردند. وی افزود: سند چشم انداز این گونه دیکته می‌کند که باید شتابان عمل کرد تا در افق ۲۰ ساله به مقام اول منطقه برسیم و از سوی دیگر سیاست‌های اصل ۴۴ قانون اساسی مدلی را در اختیارمان قرار داده که متضمن کوچک کردن دولت است.

معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی بابیان اینکه با آغاز واگذاری بانک‌ها و بیمه‌ها که از هفته آینده بیمه البرز و پس از آن دانا و آسیا نیز واگذار می‌شوند، گفت: به این ترتیب سیستم بانکی این مرحله را پشت سر گذاشته است.

امضای تفاهم‌نامه همکاری بین بانک‌های توسعه صادرات و ملی

بانک‌های توسعه صادرات و ملی با امضای تفاهم‌نامه‌ای به صاحبان حساب‌های متمرکز «سیبا» و «سیمرغ»خدمات متقابل ارائه می‌دهند.

روز گذشته با امضای تفاهم‌نامه‌ای بین بانک‌های توسعه صادرات و ملی پرداخت چک‌های حساب‌های متمرکز بانک مقابل به صورت نقدی و انتقالی تا سقف یکصد میلیون ریال امکان پذیر شده است.

براساس بند دیگری از این تفاهم نامه هر دو بانک اقدام لازم مربوط به تقاضاهای واریز وجه حساب‌های متمرکز یکدیگر را تا سقف یکصد میلیون ریال انجام می‌دهند. بانک توسعه صادرات ایران و بانک ملی با امضای تفاهم نامه‌ای به صاحبان حساب‌های متمرکز «سیبا» و «سفیر» خدمات متقابل ارائه می‌دهند.

همچنین ضرایب امنیتی چک‌های بانک ملی بر روی چک‌های بانک توسعه صادرات ایران درج می‌شود.

خدمات سیستم فراگیر یکپارچه رایانه‌ای بانک توسعه صادرات ایران که به نام اختصاری «سفیر» شناخته می‌شود، از تمام قابلیت‌های سایر سیستم‌های متمرکز بانکداری الکترونیک بانک‌های کشور برخوردار است.

بنا به گفته دو طرف استفاده بهینه از ظرفیت مشترک شعبه بانک‌ها در کاهش هزینه‌های سرمایه‌گذاری در زمینه توسعه فیزیکی بانک‌ها موثر است.

کوروش پرویزیان مدیر عامل بانک توسعه صادرات در مراسم امضای این تفاهم نامه با بیان اینکه این بانک به عنوان یک بانک تخصصی فاقد شعب زیاد است، اظهار داشت: با پیوند با بانک ملی با وجود سه هزار شعبه یک شبکه عظیم بانکی برای ارائه خدمات در اختیارمان قرار می‌گیرد.

وی ادامه داد: در آینده‌ای نزدیک شاهد برگزاری سمینار خدمات بانکی و صادرات به میزبانی بانک ملی خواهیم بود. پرویزیان مهمترین مزایای طرح خدمت را حرکت در مسیر معرفی سال ۸۸ به عنوان سال صرفه‌جویی و اصلاح الگوی مصرف دانست و اضافه کرد: طرح خدمت در کنار سایر طرح‌های مشابه مانند شتاب، سها، ساتنا و طرح‌هایی از این دست موجب کاهش نیاز بانک‌ها به تاسیس شعب بیشتر شده و از این طریق صرفه‌جویی‌های قابل توجهی را به همراه خواهد داشت.

به گفته مدیرعامل بانک توسعه صادرات از قابلیت‌های طرح خدمت، امکان واریز وجه به همه حساب‌های متمرکز دایر در تمامی بانک‌های عضو، طرح خدمت از طریق شعب بانک‌های عضو و همچنین پرداخت، چه چک‌های صادره توسط هر یک از مشتریان بانک‌های مذکور در هر یک از شعب بانک‌های عضو است.

وی در ادامه با اشاره به برنامه Corebanking بانک‌های ملی، صادرات، صنعت و معدن کارآفرین، توسعه صادرات و احیانا بانک‌های دی و تات تصریح کرد: پیش‌بینی می‌شود در آینده‌ای نزدیک طرح‌های بین بانکی بین این بانک‌ها راه‌اندازی شود.

به گفته پرویزیان راه‌اندازی برنامه‌های مشترک مابین بانک‌هایی که از نرم‌افزار جداگانه استفاده نموده‌اند نیز قابل اجرا بوده و تاکنون تعدادی از این برنامه‌ها که شامل سها و ساتنا بوده عملیاتی شده است.

محمود رضا خاوری مدیر عامل بانک ملی نیز طی سخنانی با اشاره به اینکه اگر بانک‌ها نتوانند خود را بازسازی کنند باید از بازار بیرون بروند، گفت: در طرح خدمت آنچه که مورد توجه بوده رضایت مشتریان و مردم است.

وی ادامه داد: پس از انقلاب بانک‌های کشور متحول شده‌اند و هیچ بانکی ورشکسته نشده است. وی با تاکید بر اینکه زمانی مشتری برای دریافت خدمات به شعبه خودش مراجعه می‌کرد رفته‌رفته دیگر مشتری متعلق به شعبه نبود و به همه شعب بانک مراجعه می‌کرد، در حال حاضر مشتری باید بتواند از همه بانک‌ها و به صورت ۲۴ ساعته خدمات دریافت ‌کند.

وی ادامه داد: به‌رغم همه تحریم‌ها بخش ITتوانسته همپا با دنیا به پیش برود. خاوری تصریح کرد: اگر بانک‌ها به خرده بانکداری گرفتار شوند از اهدافشان دور می‌مانند.

در ادامه این مراسم معاون فناوری‌های نوین بانک مرکزی با تاکید براینکه باید سهم خدمات بانک‌ها کاسته شود، گفت: سرویس‌دهی و ارائه خدمات باید از بیرون از شعب بانک‌ها صورت بگیرد.

محمد حسین مهرانی در ابتدا به تغییر و تحول مدل‌های کسب و کار بانک‌ها در سال‌های گذشته اشاره کرد و اظهار داشت: در سال‌های اخیر تکنولوژی وارد سیستم بانکی شده است و مسوولان نیز متوجه شده‌اند که باید بانکداری سنتی کنار گذاشته شود.

وی افزود: باید خدمت‌رسانی از ماموریت‌های بانک‌ها جدا شود و نباید وقت شعب به ارائه خدمات اختصاص یابد.

معاون فناوری‌های نوین بانک مرکزی با تاکید بر اینکه سرویس‌دهی و ارائه خدمات باید از بیرون از شعب بانک‌ها صورت بگیرد، افزود: سهم خدمات بانک‌ها باید کم شود تا هزینه ارائه سرویس شعب نیز کاهش یابد.

مهرانی با بیان اینکه با اجرای موارد فوق بانک‌ها به وظیفه اصلی خود رسیدگی خواهند کرد، تاکید کرد: بانک توسعه صادرات و بانک ملی با اجرای طرح خدمت می‌توانند بیشتر از سایر بانک‌ها به موارد فوق دست یابند.

وی ادامه داد: بانک توسعه صادرات دومین بانک متصل به این طرح است.