یک کارشناس سیستم بانکی گفت: در چهار سال گذشته ضوابطی برای تعیین نرخ سود و پرداخت تسهیلات زودبازده و تکالیف بانک‌ها در این زمینه اجرا شد که افزایش مطالبات معوق سیستم بانکی و کاهش کارآیی بانک‌ها را به همراه داشت.

فرید ضیاءالملکی در گفت‌وگو با باشگاه خبری «توانا» در خصوص عملکرد اقتصادی دولت نهم، اظهار داشت: بانک‌ها باید وظیفه خود در رابطه با اعطای تسهیلات را به خوبی انجام دهند و مسوولان پولی و بانک در چهار سال آینده با تدابیر ویژه مقدمات این کار را فراهم کنند. به گفته این کارشناس بانکی در صورتی که بانک‌ها این امر را به خوبی انجام دهند، هم وصول مطالبات معوق بانکی راحت‌تر می‌شود و هم تسهیلات در جای خود مصرف خواهند شد.

ضیاءالملکی با بیان اینکه از این پس باید مسوولان پولی و بانکی تعیین نرخ سود را به بازار واگذار کنند، افزود: هرچقدر تورم کاهش پیدا کند، نرخ سود نیز باید به مراتب پایین بیاید.

وی بر این باور است که تک رقمی کردن نرخ سود به صورت دستوری امکان‌پذیر نخواهد بود و مسوولان باید با واگذاری این نرخ به بازار، آن را تک‌‌رقمی کنند. این کارشناس بانکی با تاکید بر اینکه تعیین نرخ سود در دولت نهم متناسب با نرخ تورم نبود، گفت: دولت دهم باید در رابطه با تعیین نرخ سود بانکی و اعطای تسهیلات به صورت کارشناسی عمل کند، زیرا این امر در چهار سال گذشته محقق نشد.

ضوابط اجرای سیاست‌های پولی سبب افزایش مطالبات معوق شد

ضیاءالملکی همچنین با اشاره به روند اجرای سیاست‌های پولی و بانکی در دولت نهم، به برخی از اقدامات این دولت اشاره و تصریح کرد: طی چهار سال گذشته، ضوابطی که برای تعیین نرخ سود و پرداخت تسهیلات زودبازده و تکالیف بانک‌ها در این زمینه اجرا شد، موجب افزایش مطالبات معوق سیستم بانکی شد و کارآیی بانک‌ها را کاهش داد. این کارشناس بانکی با بیان اینکه دولت نهم می‌توانست با آزاد گذاشتن بانک‌های کشور، اجرای سیاست‌های پولی و بانکی را به صورت بهتر در نظام بانکی داشته باشد، افزود: اگر مسوولان این کار را انجام می‌دادند، منابع بیشتری در بانک‌ها جذب و قبول مطالبات معوق نیز راحت‌تر انجام می‌شد، همچنین سیستم گردش پول رونق پیدا می‌کرد و به صورت روان‌تر ادامه می‌یافت.

بانک قرض‌الحسنه در دولت نهم موفقیتی کسب نکرده است

وی در خصوص وضعیت سپرده‌گذاری قرض‌الحسنه در دولت نهم بیان کرد: راه‌اندازی بانک «قرض‌الحسنه مهر ایران» از اقداماتی بود که در دولت نهم انجام شد، ولی به دلیل عدم فعالیت‌های کافی این بانک موفقیت‌های زیادی به دست نیاورد. این کارشناس بانکی در عین حال به دلایل دیگر این امر اشاره و تصریح کرد: جوایز و تسهیلاتی از جانب این بانک به سپرده‌گذاران پرداخت نمی‌شود، همچنین با وجود انجام فعالیت قرض‌الحسنه در بانک‌های موجود، بانک قرض‌الحسنه موفقیتی کسب نکرده است. به اعتقاد ضیاءالملکی، سیستم بانکی کشور در رابطه با فعالیت قرض‌الحسنه هیچ گونه کمبودی نداشت به همین دلیل نیز بانک تخصصی قرض‌الحسنه از نظر جذب منابع و اعطای تسهیلات موفق نشد. وی تاکید کرد: در ماه‌های اخیر مانده قرض‌الحسنه حساب‌های پس‌انداز سیستم بانکی رشدی نداشته است و به همین دلیل مسوولان پولی و بانکی باید تدابیری را بیندیشند تا این امر در دولت دهم بهبود یابد.