نقدی بر پرتفوی بیمه‌های دولتی در بهار امسال
لیلا اکبرپور
کل تولید حق بیمه در ۳ ماه اول سال‌جاری توسط چهار شرکت بیمه‌ دولتی (ایران- آسیا- البرز و دانا) معادل ۵۶۲میلیارد و ۶۲۲میلیون تومان بود که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل از رشد ۲۰درصدی برخوردار است.
سهم بیمه‌های ایران و آسیا به ترتیب 60 و 20درصد و بیمه‌های البرز و دانا هر کدام 10درصد از کل تولید حق بیمه در مدت یادشده می‌باشد.

سهم رشته اتومبیل در پرتفوی بیمه‌های دولتی طی ۳ ماه اول امسال ۶۲درصد بود که ۴۷درصد آن در تصاحب بیمه شخص ثالث، ۱۱درصد بدنه و تنها ۳درصد سرنشین است. البته سهم بیمه سرنشین در تولید حق بیمه به خاطر پایین بودن سقف تعهدات (۵ و در نهایت ۱۰میلیون تومان) است.
(ترکیب پرتفوی 3ماه بیمه‌های دولتی در جدول شماره یک آمده است)



*از 7درصد سهم رشته آتش‌سوزی 2درصد صنعتی و 5درصد شامل بیمه‌های مسکونی، غیرصنعتی و انبارها است.
همان طور که گفته شد سهم رشته اتومبیل در پرتفوی بیمه‌های دولتی ۶۲درصد می‌باشد که سهم رشته شخص ثالث بیش از سایر رشته‌ها است.
(درجدول شماره2 سهم رشته‌ها به تفکیک شرکت‌های بیمه آمده‌است)



* رشته مسوولیت شامل بیمه‌های مسوولیت کارفرما در برابر کارکنان، متصدیان حمل‌ونقل - داخلی - مسوولیت کالا، حرفه‌ای پزشکان، اعتباری و سایر می‌شود.
* رشته مهندسی نیز شامل بیمه‌های تجهیزات و ماشین‌آلات، تمام خطر نصب و مقاطعه‌کاری و سایر است.
* رشته اشخاص نیز شامل بیمه‌های درمان، مسافرتی و گروهی - عمر انفرادی و گروهی و حوادث انفرادی و گروهی می‌شود که سهم بیمه‌های درمان مسافرتی و عمر انفرادی از سایرین بیشتر است.
* رشته سایر انواع نیز شامل بیمه‌های هواپیما، کشتی، پول، نفت و انرژی است که سهم بیمه هواپیما بیش از سایرین است.
البته سهم بیمه‌های دولتی در 3ماه اول 86 نسبت به 85 از 2درصد کاهش برخوردار بوده و از 5درصد به 3درصد رسید.
خسارات پرداختی
شرکت‌های بیمه دولتی در 3 ماه اول سال 86 معادل 239میلیارد و 937میلیون تومان خسارت پرداختند که این رقم در مقایسه با مدت مشابه قبل تغییر چندانی نداشته است.
سهم بیمه ایران در خسارات پرداختی ۵۳، آسیا ۲۸، البرز ۶ و دانا ۱۳درصد است.
سهم بیمه‌های اتومبیل در خسارات پرداختی معادل 170میلیارد تومان است و 70درصد از کل خسارات را به خود اختصاص داده است.
سهم بیمه شخص ثالث ۵۴ و بدنه ۱۵درصد است. (در جدول شماره ۳ سهم رشته‌ها در خسارت پرداختی آمده است).



نگاهی به پرتفوی بیمه‌های دولتی
رییس‌کل بیمه مرکزی ایران با نگاهی بر آمار عملکرد شرکت‌های بیمه دولتی و خصوصی چندی پیش اعلام کرد: بار سنگین بیمه‌های اتومبیل به ویژه شخص ثالث بر دوش ۴شرکت بیمه دولتی ایران، آسیا، البرز و دانا و ۲شرکت بیمه خصوصی پارسیان و ملت است.
اما قرار بود شرکت‌های بیمه به ویژه بیمه‌های خصوصی به دنبال توسعه بازار بیمه‌ای کشور باشند، تا با توسعه بازار تولید حق بیمه نیز افزایش یابد.
بیمه‌های دولتی در حالی از پرتفوی ۲شرکت بیمه خصوصی پارسیان و ملت (که حجم کار آنها بیشتر اتومبیل است) انتقاد دارند که سهم این رشته در پرتفوی بیمه‌های دولتی نیز رقم قابل‌توجهی است.
هرچند سرویس‌دهی به بیمه‌گذاران رشته اتومبیل کاری بسیار مشکل و دارای ضریب خسارت بالایی است؛ اما آمارها نشان می‌دهد سهم رشته اتومبیل در سال 86 نسبت به گذشته 3درصد رشد داشته و از 274میلیارد و 440میلیون تومان به 349میلیارد و 345میلیون تومان افزایش یافته است.
سهم رشته‌های آتش‌سوزی و باربری از کل حق بیمه‌های صادره در ۳ماه اول ۸۶ در مقایسه با سال ۸۵ تفاوت نداشته و همان سهم در پرتفوی بیمه‌های دولتی حفظ شده است.
سهم بیمه‌های دولتی همچنین از رشته‌ اشخاص در مدت یادشده از 18 به 15درصد کاهش یافته که عمده این کاهش مربوط به رشته درمان گروهی و عمر انفرادی است. فعالیت بیمه‌های خصوصی در رشته‌های درمان گروهی و ارائه طرح‌های نوین بیمه‌های عمر در کاهش این سهم بی‌تاثیر نیست.
انعقاد قرارداد شرکت هواپیمایی ماهان با بیمه سامان و شرکت هواپیمایی آسمان با بیمه ملت و انتقال بخش دیگری از ریسک‌های هوایی به شرکت‌های بیمه‌خصوصی نیز در کاهش سهم بیمه‌های دولتی از بازار بیمه تاثیر داشته است.
سهم دولتی‌ها از پرتفوی بیمه
با نگاهی کلی به سهم شرکت‌های بیمه‌دولتی از کل حق بیمه صادره توسط ۴شرکت ایران، آسیا، البرز و دانا سهم شرکت بیمه ایران در ۳‌ماه اول ۸۶معادل ۶۰درصد است که در مقایسه با سهم ۶۴درصد مدت مشابه سال قبل ۴درصد کاهش داشته است.
سهم بیمه آسیا در 3ماه اول 86 و 85همچنان 20درصد باقی ماند، اما بیمه‌های البرز و دانا به ترتیب سهم خود را از 8 و 9 به 10درصد افزایش دادند.
این در حالی است که بیمه ایران در ۳‌ماه اول امسال سهم رشته زیان‌ده اتومبیل را از ۶۲ به ۵۹درصد کاهش داد؛ اما سهم بیمه شخص‌ثالث در پرتفوی بیمه آسیا و دانا یک‌درصد و در البرز ۲‌درصد افزایش یافت.
تعداد بیمه‌‌های صادره و خسارات پرداختی
تعداد کل بیمه‌نامه‌های صادره در ۳‌ماه اول سال ۸۶ از ۳‌میلیون و ۱۵هزار و ۵۶۳فقره در ۳‌ماه اول ۸۵ به ۳‌میلیون و ۴۵۱هزار و ۵۸۳فقره بیمه‌نامه رسید و ۱۴درصد رشد داشت. همچنین تعداد کل خسارات پرداختی در ۳‌ماه اول ۸۶، از ۵۵۶هزار و ۲۶۰فقره خسارت در مدت مشابه سال قبل از آن به ۴۶۱هزار و ۸۵فقره خسارت کاهش یافت.
این کاهش تعداد خسارت مربوط به رشته‌های بدنه اتومبیل، آتش‌سوزی، مسوولیت (اعتباری)، مهندسی و اشخاص است که سهم رشته مسوولیت از سایرین بیشتر است.
کلام آخر
با توجه به اینکه اکثر بیمه‌نامه‌ها در پایان سال تمدید می‌شود و از آنجا که در سال 86 تغییر مدیریت در 23شرکت بیمه ایران، آسیاو دانا رخ داد، توجه به شبکه فروش و حفظ پرتفوی توسط بیمه‌های دولتی یکی از مسائلی است که مدیران میانی این دو شرکت بزرگ بیمه‌ای باید به آن توجه کنند.امروز هماهنگی و همکاری بخش‌های فنی شرکت‌های بیمه با شبکه فروش در ارائه نرخ و شرایط بیش از هر زمان دیگری ضروری به نظر می‌رسد.
منبع: فصلنامه بیمه معاونت بانک،بیمه و شرکت‌های دولتی وزارت اقتصاد