خودپرداز بانک‌ها بعد از چندین سال فعالیت همچنان به یک و ۲‌هزار تومانی وابسته بوده و گویا قصد ندارند خود را به پنج‌هزار تومانی مجهز کنند. به گزارش ایسنا، در حال حاضر هر دستگاه خودپرداز در شبکه شتاب متوسط روزانه ۶‌میلیون تومان پرداخت می‌کند و در عین حال هر دستگاه هشت‌هزار قطعه اسکناس گنجایش دارد. با وجود اینکه اسکناس‌های یک و ۲‌هزار تومانی در دستگاه‌های خودپرداز استفاده می‌شوند، اگر اسکناس ۲‌هزار تومانی از طرف بانک مرکزی برای این دستگاه‌ها تامین شود، می‌توان در هر دستگاه در هر بار پول‌گذاری ۱۶‌میلیون تومان پول گذاشت.

از سویی اگر هر مشتری ۲۰۰‌هزار تومان از دستگاه خودپرداز پول برداشت کند، بدین ترتیب هر دستگاه در روز قادر خواهد بود ۸۰ دفعه به میزان ۲۰۰‌هزار تومان به مشتریان پول ارائه کند.

زمانی که صحبت از ۵‌میلیون تومان پرداخت هر دستگاه خودپرداز می‌شود؛ یعنی به طور متوسط در هر روز ۲۵۰ دفعه عملیات انجام می‌شود. در این مدت درآمد حاصل از کارمزد شتاب ۷۵‌هزار تومان خواهد شد. در این میان اگر در طول یک روز نیمی از درخواست‌ها شتابی نباشد، درآمد یک دستگاه در هر ماه به یک‌میلیون تومان و اگر تمام آن شتابی باشد، به ۲‌میلیون و ۲۰۰‌هزار تومان خواهد رسید. این در حالی است که نرخ کارمزد برای دریافت موجودی حساب از شبکه شتاب نیز اخیرا ۱۰۰ تومان در نظر گرفته شده است. تعداد دفعات پول‌گذاری و حجم مخازن این دستگاه‌ها نیز ضرورت استفاده از اسکناس‌های درشت را دوچندان می‌کند. با توجه به اینکه درشت‌ترین اسکناس موجود در چرخه سیستم پولی و مالی کشور پنج‌هزار تومانی است، بدین ترتیب می توان در هر بار پول‌گذاری تا ۴۰‌میلیون تومان حجم مخازن را افزایش داد.

مسوولان بانک مرکزی استفاده از پنج‌هزار تومانی در خودپردازها را از سال آینده نوید داده‌اند و در این میان مذاکراتی را برای پیوستن شبکه تبادل اطلاعات بین بانکی (شتاب) با کشور‌های خلیج‌فارس انجام داده‌اند که اتصال به بحرین و قطر تاکنون صورت گرفته است، اما غیر از قطر و بحرین پاسخ مثبتی از دیگر کشور‌ها ارائه نشده است. این در حالی است که بانک‌های خصوصی گوی سبقت را از بانک‌های دولتی ربوده و پیش از آغاز سال ۸۷ دستگاه‌های خود را به اسکناس پنج‌هزار تومانی تجهیز کرده‌اند، در میان این بانک‌ها بانک سامان در حال حاضر تعدادی از دستگاه‌های خود را در برخی شعب به این امر تجهیز کرده است و قرار است تا چندی دیگر ۱۴۳ دستگاه خودپرداز دیگر را نیز تجهیز کند.

به نظر می‌رسد که سایر بانک‌های خصوصی نیز بیکار ننشینند و استفاده از پنج‌هزار تومانی را هر چه زودتر در خودپردازهای خود شروع کنند. با وجود تمامی این اقدامات بهتر است که دارندگان کارت‌بانک در ایران همانند سایر کشورها از کارت خود در پایانه‌های فروشگاهی استفاده کرده و فقط برای اوقات ضروری به خودپردازها مراجعه و پول نقد دریافت کنند. البته باید به این مساله نیز اشاره شود که تعداد این دستگاه‌ها در فروشگاه‌ها مناسب است؛ اما در مغازه‌های محله‌ای که بیشترین مراجعه مردم به آنها است، بسیار کم و حتی نایاب است. حتی همین تعداد دستگاه موجود نیز در بسیاری موارد با مشکل قطع ارتباط با شتاب، دیتا و بسیاری مشکلات که از سوی مسوولان توجیه می‌شود، مواجه‌ بوده و مشتری را برای استفاده از پایانه فروشگاهی منصرف می‌کند.

بدین ترتیب بهترین راه‌حل برای گسترش بانکداری الکترونیکی از سوی مسوولان، استفاده از خرید اینترنتی و استفاده از پایانه‌های فروشگاهی بیان می‌شود. حال تا رسیدن به این حد مطلوب مشخص نیست چند سال دیگر باقی‌است و تلاش مسوولان به کجا خواهد رسید!