همزمان با ثبات قیمتی پس از دو روز تعطیلی انجام شد
پیشبینی کاهش فاصله قیمت در بازارها
گروه بازار پول- قیمتها در بازار امروز نوسان ملایمی را به ثبت رساند و دوباره به سطح قیمت روزهای قبل بازگشت. در فضای مثبت تحولات سیاسی، بازار نیز فضای آرامی را پشت سر میگذارد. به اعتقاد برخی از صرافان اگر تزریق ارز صورت بگیرد، میتواند قیمتها را به سرعت کاهش دهد. در این روزها بازار همچنان در انتظار برخی نشستهای داخلی و بینالمللی است. دیروز پس از تعطیلی دو روزه بازار، قیمت دلار در ساعات بعد از ظهر نسبت به قیمت اوایل صبح تقریبا ۲۰ تومان کاهش ثبت کرده بود. در بازار سکه، اما افزایش ثبت شده برای نرخ دلار، موجب بالارفتن تقریبا ۸ هزار تومانی قیمت هر قطعه سکه بهار آزادی شده است. در این روزها قیمت ارز و سکه تمایل چندانی برای جهشهای بزرگ ندارد و با وجود برخی
موضعگیریهای مقامهای غربی در عرصه مناسبات بینالمللی، بازار بر روی نرخهای فعلی به توافق رسیده است. تمایلی به افت قیمتها نیز به طور ویژه دیده نمیشود و از این رو به نظر میرسد، قیمتهای فعلی تا پایان سال ثبات داشته باشد. در مرکز مبادلات ارزی همچنان پیشبینیها از کم شدن فاصله قیمتی ارز این مرکز با بازار حکایت دارد. در سخنان اخیر سخنگوی این مرکز نیز بر تراز تجاری و درآمدهای صادراتی برای پر کردن برخی شکافهای ارزی تاکید شده است. تغییر ترکیب سبد ارزی مورد استفاده در مرکز مبادلات و براساس ارزهای بومی و منطقهای و کاهش تکیه بر دلار آمریکا و ارزهای اروپایی از دیگر موارد مورد اشاره سخنگوی مرکز مبادلات است.
پیشبینی قیمت ارز تا پایان سال
سخنگوی مرکزمبادلات ارزی کشور با بیان اینکه تراز تجاری مثبت تا پایان سال نوید ثبات ارز در کشور را نیز میدهد، تاکید کرد: آمار و اطلاعات به دست آمده حاکی از آن است که بانک مرکزی پس از راهاندازی مرکزمبادلات توانسته با توجه به الگوی تجاری، سبد ارزی مرکز را مطابق با تجارت با طرفهای عمده تجاری کشور و ارزهای محلی یا ملی تنظیم کند.
صمدکریمی، سخنگوی مرکزمبادلات ارزی کشور در گفتوگو با «ایسنا»، با اشاره به الگوی تجاری کشور و با بیان اینکه بالغ بر۹۲ درصد صادرات به قاره آسیا و حدود ۷۰ درصد واردات قطعی از قاره آسیا به کشور انجام میشود، گفت: عمده واردات در دوره مزبور نیز به میزان ۵۷ درصد از پنج کشور امارات متحده عربی، چین، ترکیه، کره جنوبی و سوئیس بوده و عمده صادرات غیرنفتی نیز به میزان ۶۶ درصد به کشورهای چین، امارات، افغانستان و هند صورت گرفته است.
وی با بیان اینکه با توجه به صادرات قطعی کالای غیرنفتی به میزان ۲۸ میلیارد دلار و واردات قطعی به میزان ۳۷ میلیارد دلار در هشت ماه سال جاری تراز تجاری غیرنفتی کشور حدود ۹ میلیارد دلار کسری نشان میدهد، گفت: البته با احتساب صادرات نفت، گاز و تجارت چمدانی کشور تراز تجاری ایران تا پایان سال جاری و همچنین در مقطع مزبور مثبت خواهد بود.
وی تاکید کرد: مقرراتزدایی و وضع مقررات جدید جهت روانسازی و شفافسازی بیشتر از جمله برنامهها و اولویتهای آتی مرکز مبادلات ارزی کشور در سه ماهه دوم فعالیت خود است. کریمی با اشاره به آسیبشناسی و تعیین نقاط قوت، ضعف، فرصتها و تهدیدهای مرکز به ویژه درخصوص جانب عرضه و تقاضای ارز گفت: تقویت جانب عرضه ارز در سه ماهه دوم فعالیت مرکز بسیار حائز اهمیت است؛ بهطوری که با تقویت عرضه ارز در سه ماهه دوم شاهد نزدیکی نرخ بیشتر ارز در شبکههای صرافیهای مجاز با مرکز خواهیم بود.
سخنگوی مرکز مبادلات ارزی کشور تاکید کرد: مدیریت سیستماتیک تقاضای ارز براساس سامانه پورتال ارزی به تفکیک گروههای کالایی و مبلغ ارز و پوشش تقاضای ارز به تفکیک گروههای کالایی با سرعت بالاتر به ویژه در خصوص ارزهای پرمتقاضی از دیگر اقداماتی است که مورد توجه قرار خواهد گرفت.
کریمی با اشاره به تطابق الگوی تجاری کشور با سبد ارزی مرکز مبادلات ارزی کشور در سه ماهه دوم فعالیت مرکز گفت: بدیهی است تعهدات ارزی قبلی بانکها، افزایش تقاضای فصلی برای واردات کالا، انتظارات، عوامل اقتصادی، عدم پوشش به موقع نیازهای ارزی گروههای کالایی و همچنین عدم اجرای برخی مقررات جدید از سوی دستگاهها و سازمانهای ذیربط و برخی فعالان اقتصادی میتواند بر فرآیند همگرایی نرخ در بازار کشور تاثیر معناداری داشته باشد؛ بهطوری که برنامههای آتی عنوان شده همگی درصدد رفع چالشها و مشکلات بازار ارزی کشور است.
وی با بیان اینکه از ابتدای راهاندازی مرکز همکاری و تعامل نزدیک و سازندهای بین بانک مرکزی و وزارتخانههای صنعت، معدن و تجارت و امور اقتصادی و دارایی و سایر سازمانها و دستگاهها و حتی مجلس شورای اسلامی وجود داشته، گفت: بدیهی است این تعامل سازنده در آینده افزایش یافته و یکی از رموز موفقیت مرکز نیز محسوب میشود به عبارتی دیگر بدون همکاری سایر دستگاهها با بانک مرکزی دستیابی بانک مرکزی به اهداف ارزی خود در شرایط کنونی بسیار دشوار خواهد بود.
ثبت سفارش از ۱۳ هزار فقره بیشتر شد
بانک مرکزی در تازهترین آمارهای رسمی اعلام شده خود در خصوص تعداد ثبت سفارشهای انجام شده در مرکز مبادلات ارزی کشور تعداد آنها را فراتر از ۱۳ هزار فقره اعلام کرد. بنا براین گزارش در بیست و یکم دی ماه، ۶۴فقره سفارش جهت تخصیص ارز در این مرکز به ثبت رسیده است.
به گزارش روابط عمومی بانک مرکزی، با محاسبه عملکرد روزهای پیشین، تعداد ثبت سفارشهای پذیرفته شده در این مرکز به رقم ۱۳ هزار و۲۳۳ فقره رسید.
بازار داخلی
روز گذشته با وجود ثبات قیمت طلا پایان معاملات جهانی روی عدد ۱۶۶۳ دلار، قیمت سکه با ۸ هزار تومان افزایش تا یک میلیون و ۳۰۵ هزار تومان بالا رفت. قیمت بالاتر هم برای آن در برخی مناطق اعلام شده بود.
برخی از سایتها هم پایینترین قیمت روزانه را برای آن یک میلیون و ۲۹۷ هزار تومان اعلام کردند که این سطح قیمتی با قیمت اواخر هفته گذشته برابری میکند.
دیروز نیم سکه ۶۵۰ هزار تومان و ربع سکه ۳۴۶ هزار تومان فروخته شد. در بازار طلا هم قیمت هر گرم طلای ۱۸ عیار بدون اجرت ساخت با نزدیک به ۵۰۰ تومان افزایش، تا ۱۲۹ هزار و ۲۸۰ تومان بالا رفته است. هر مثقال طلای ۱۷ عیار نیز ۵۶۰ هزار تومان تعیین شد.
در بازار ارز قیمت دلار ابتدا تا ۳۳۰۰ تومان و در ادامه ۳۲۸۰ تومان تعیین شد و افزایش قبل از ظهر خود را جبران کرد. قیمت یورو دیروز ۴۳۷۵ تومان و پوند انگلیس ۵۳۳۰ تومان فروخته شد. در بازار قیمت درهم امارات ۸۹۵ تومان بر تابلوها نقش بست. در مرکز مبادلات ارزی قیمت دلار بدون تغییر باقی ماند.
قیمتها در مرکز مبادلات
براساس اعلام مرکز مبادلات ارزی دیروز نرخ دلار آمریکا ۲۴ هزار و ۵۶۴ ریال رقم خورد که در مقایسه با روزکاری گذشته تغییری نداشت اما بهای پوند و یورو افزایش داشت.
روز گذشته نرخ پوند انگلیس ۳۹ هزار و ۶۳۰ ریال و یورو ۳۲ هزار و ۷۷۶ ریال اعلام شد که در مقایسه با روز کاری گذشته به ترتیب ۲۸۲ ریال و ۷۱۹ ریال افزایش قیمت داشت.
همچنین فرانک سوئیس ۲۶ هزار و ۸۸۷ ریال و کرون سوئد سه هزار و ۷۷۹ ریال اعلام شد که افزایش قیمت ثبت کردند.
هر یکصد ین ژاپن نیز ۲۷ هزار و ۵۰۰ریال و روپیه هند ۴۴۸ ریال اعلام شد که نسبت به قبل به ترتیب ۴۰۰ ریال و یک ریال کاهش قیمت ثبت کردند.
همچنین لیر ترکیه ۱۳ هزار و ۸۶۲ ریال، درهم امارات شش هزار و ۶۹۳ ریال و یوآن چین سه هزار و ۹۵۲ ریال اعلام شد که نسبت به روز کاری قبل از آن افزایش ثبت کردند.
در این مرکز ریال قطر شش هزار و ۷۴۸ ریال، روبل روسیه ۸۱۰ ریال و یک هزار وون کره جنوبی ۲۳ هزار ریال اعلام شد که تغییر قیمتی نداشت.
سه عامل مهم و تاثیرگذار بر قیمت جهانی طلا در سال ۲۰۱۳
طلا در هفتههای اخیر و شروع سال نو میلادی نوسان محدودهای بین ۱۶۵۷ تا ۱۶۷۸ دلار بر اساس قیمتهای بسته شده روز داشته است. در این میان البته در جریان معاملات روزانه کاهش تا ۱۶۳۷ دلار هم پایین آمده است. پس از توافق میان دولت و کنگره آمریکا بر سر بودجه و مسایل حاشیهای آن، برخی نسبت به افزایش تقاضای مصرف و سرمایه گذاری روی طلا خوشبین شدهاند. در عین حال اوضاع در شرق به نظر بهتر خواهد بود. در گزارشهای صندوق بینالمللی پول هم نسبت به پیش افتادن اقتصادهای شرق جهان از جمله چین و هند پیشبینیهایی کرده بود. در این راستا گفته شده گر چه به نظر میرسد قیمت طلا در سال ۲۰۱۳ میلادی با رشد نسبی روبهرو شود، ولی سه عامل مهم و تاثیرگذار میتواند قاعده بازی در بازار جهانی طلا را تغییر دهد.
به گزارش سایت طلا به نقل از ماینوب، این سه عامل عبارتند از: سیاستهای پولی آمریکا، اتفاقات در چین و هند و میزان تمایل سرمایهگذاران بینالمللی برای خرید طلا.
بر این اساس موسسه مالی یو بی اس در این باره اعلام کرد، گر چه به نظر میرسد سیاستهای پولی آمریکا در سال ۲۰۱۳ میلادی تغییر چندان زیادی نداشته باشد، ولی برخی کارشناسان اقتصادی معتقدند ممکن است فدرال رزرو آمریکا در ماههای آینده برنامه خریداری داراییها و اوراق قرضه را متوقف کند؛ ولی اجرای این تصمیم موجب کاهش رشد اقتصادی آمریکا تا پایان امسال خواهد شد.
البته در هر صورت کاهش ارزش دلار به نفع قیمت جهانی طلا خواهد بود. تام کندال کارشناس ارشد موسسه کردیت سوئیس نیز تاکید کرد سیاستهای اقتصادی آمریکا بیشک تاثیر زیادی بر بازار طلا خواهد داشت و سرمایهگذاران بینالمللی توجه و تمرکز زیادی بر آمارهای ماهانه مربوط به وضعیت بیکاری این کشور خواهند داشت. احتمال متوقف شدن بخشی از سیاستهای انبساطی پولی در آمریکا وجود دارد و این مساله بر نوسانات قیمت طلا تاثیر گذار خواهد بود. اتفاقات چین و هند نیز عامل مهمی در تعیین قیمت طلا است. تصمیمات جدید بانک مرکزی هند برای کاهش واردات طلا تاثیر زیادی بر تقاضای جهانی این فلز گرانبها در سال ۲۰۱۳ خواهد داشت.
دولت هند قصد دارد با افزایش تعرفه واردات طلا تقاضا و مصرف آن را در بازار داخلی کاهش دهد. به اعتقاد کارشناسان اقتصادی ادامه روند آزاد سازی بازار طلا در چین موجب افزایش تقاضای این فلز گرانبها در این کشور خواهد شد.
ارسال نظر