تازه‌ترین گزارش بانک مرکزی، وضعیت اقتصادی کشورهای تاثیرگذار در اقتصاد بین‌المللی و بازارهای عمده جهانی از قبیل بازارهای طلا، ارز، نفت و سهام را مورد بررسی قرار داده است. در مهم‌ترین بخش‌های این گزارش که دایره مطالعات ارزی وابسته به اداره مطالعات و سازمان‌های بین‌المللی بانک مرکزی آن را تهیه کرده، وضعیت اقتصاد جهانی در هفته منتهی به ۵ اکتبر (۱۴ شهریور) چنین توصیف شده است: وضعیت اقتصادی آمریکا در هفته گذشته دورنمای بهتری را نسبت به هفته‌های قبلی ارائه کرد. مهم‌ترین نقطه ضعف اقتصاد آمریکا یعنی اشتغال در ماه سپتامبر سیگنال مثبتی از خود منتشر ساخت. نرخ بیکاری بیش از حد انتظار کاهش یافت و به ۸/۷ درصد رسید که برای اوباما در آستانه انتخابات ریاست جمهوری این کشور نقطه قوت به شمار می‌رود. کسری بودجه آمریکا در ماه ژوئیه نسبت به ماه قبل از آن تغییری نداشت و در حدود ۴۲ میلیارد دلار باقی ماند. سایر شاخص‌های اقتصادی منتشر شده نیز طی هفته گذشته حاکی از رشد پایدار اقتصادی این کشور بود.در آن سوی آتلانتیک در منطقه یورو، بانک مرکزی اروپا نیز در جلسه ماهانه خود نرخ بهره کلیدی را در سطح ۷۵/۰ درصد باقی گذاشت. دراگی در خصوص نرخ بهره اعلام کرد که این بانک درباره کاهش نرخ بهره در کوتاه‌مدت تصمیم نگرفته است. این موضوع از آنجا مطرح می‌شود که برخی کارشناسان بر این باورند که بانک مرکزی اروپا در ماه‌های نوامبر یا دسامبر نرخ بهره خود را کاهش خواهد داد و رقم آن را به ۵/۰ درصد می‌رساند. وی پس از جلسه مذکور علاوه بر اینکه از طرح جدید خود برای خرید اوراق قرضه کشورهای حاشیه‌ای دفاع کرد عملکرد دولت اسپانیا برای مدیریت بحران را ستود.در گوشه‌ای دیگر از اروپا، یونان هنوز نتوانسته نظر تروئیکا را برای دریافت کمک بعدی به ارزش ۵/۳۱ میلیارد یورو از بسته نجات دوم جلب کند. قرار است وزرای دارایی اروپا این هفته در مورد یونان گفت‌وگو کنند.در ژاپن بانک مرکزی بررسی خود در مورد وضعیت اقتصادی کشور موسوم به گزارش تانکان را منتشر ساخت که نشان می‌داد وضعیت اقتصادی در این کشور در سه ماهه سوم بدتر از دو فصل قبلی بوده است. بر اساس یافته‌های این بررسی، کاهش صادرات به چین و اروپا مهم‌ترین دلایل بدتر شدن وضعیت اقتصادی در ژاپن در سه ماهه سوم بوده‌اند. اعضای این بانک همچنین به اتفاق آرا به حفظ نرخ بهره بین صفر تا ۱/۰درصد رای دادند.

در انگلیس بانک مرکزی تغییری در سیاست‌های پولی در جلسه روز پنج‌شنبه خود ایجاد نکرد. اتاق بازرگانی انگلیس نیز نرخ رشد اقتصادی این کشور در سه ماهه قبل از آن را ۵/۰ درصد عنوان کرد.

تحولات بازار طلا

هفته گذشته در بازار طلا دو موضوع مهم رخ داد. اول اینکه قیمت هر اونس طلا به خط روانی بسیار مهم ۱۸۰۰ دلار نزدیک شد و دوم اینکه رشد اشتغال آمریکا فراتر از انتظار بود و بر تقاضای طلا به عنوان پوشش تورم تاثیر منفی گذاشت و آن را کاهش داد. قیمت طلا به جز دو روز پایانی هفته تغییر چندانی نداشت. قیمت نفت نیز به دلیل افزایش نگرانی‌ها در مورد رشد اقتصاد جهانی (عمدتا چین) کاهش یافت.

طلا در نخستین روز هفته گذشته به بیشترین سطح یک سال گذشته صعود کرد. فلز زرد که نخستین روز از فصل چهارم سال ۲۰۱۲ را سپری می‌کرد با افزایش تقاضا به عنوان سرمایه از سوی معامله‌گران روبه‌رو شد. همچنین نکته‌ دیگر در این باره احتمال افزایش تقاضا از سوی بانک‌های مرکزی برای خرید طلا در فصل جدید سال است که با توجه به تضعیف دلار و تاکید رییس بانک مرکزی آمریکا به ادامه سیاست فوق‌انبساطی پولی در این کشور، چندان دور از انتظار نخواهد بود. در این روز طلا با ثبت ۲۰/۱۷۹۱ دلار برای هر اونس رکورد سال ۲۰۱۲ خود را جابه‌جا کرد، گرچه نهایتا در سطح ۶۴/۱۷۷۵ بسته شد.

بازار انتظار دارد که با افزایش ریسک‌پذیری در هفته‌های آتی و نیز انتظار تضعیف دلار، طلا رکوردهای جدیدی از خود به جا بگذارد. گرچه در این بین نگرانی‌های بسیاری نیز پیرامون وضعیت حوزه یورو و احتمال درخواست کمک اسپانیا وجود دارد که ممکن است طلا را با افت ارزش روبه‌رو کند.

طلا پس از ثبت رکورد روز دوشنبه، روز سه شنبه در سطوح پیشین باقی ماند. در این بین ارقام مهم اشتغال بخش غیرکشاورزی آمریکا در ماه سپتامبر که در روزهای آتی هفته منتشر می‌شد نیز دلیل دیگری برای کم‌تحرکی بازار طلا به حساب آمد. در این روز به دلیل تعطیلات ملی در چین و هند، بزرگ‌ترین مصرف‌کنندگان طلا، حجم مبادلات نیز بسیار ناچیز بود.نرخ جهانی طلا در روز چهارشنبه گذشته به افزایش دو روز گذشته خود ادامه داد و تقویت دلار و افت ارزش نفت خام نیز نتوانست از پیشروی آن جلوگیری کند. آمار امیدوارکننده از بخش اشتغال و خدمات در آمریکا و به تبع آن تمایل به سرمایه‌گذاری روی فلز زرد به عنوان پوشش تورم و درگیری مرزی بین ترکیه و سوریه موجب تقویت طلا شد و نهایتا با ثبت ۱۸/۱۷۷۶ دلار برای هر اونس به کار خود پایان داد. در این روز باز هم حجم مبادلات متاثر از آمار بخش غیرکشاورزی آمریکا که در روز جمعه منتشر شد، ناچیز بود.

در روز پنج‌شنبه طلا تحت تاثیر جلسه بانک مرکزی اروپا و پس از آن سخنان آقای دراگی بود که بار دیگر به بازارها اطمینان داد که اتفاق بدی برای یورو نخواهد افتاد. وی بار دیگر تاکید کرد که بانک مرکزی برای خرید اوراق قرضه کشورهای مشکل‌دار علی‌الخصوص اسپانیا آماده است. سخنان رییس بانک مرکزی اروپا در روز پنج‌شنبه توانست به تقاضای طلا به عنوان پوشش تورم بیفزاید و رشد ۷/۰ درصدی طلا در این روز قیمت آن را به ۷۰/۱۷۸۹ رساند. گرچه بیشترین رکورد طلا در این روز به ۹۰/۱۷۹۴ دلار نیز رسید. هرچند صعود طلا در این روز و پیش از انتشار ارقام مهم اشتغال غیرکشاورزی در روز جمعه از سوی برخی تحلیلگران عجیب بود.

پس از آنکه در آغازین ساعات روز جمعه طلا در سطوح بالای روز گذشته سیر می‌کرد، ارقام امیدوارکننده اشتغال بخش غیرکشاورزی در آمریکا و نیز کاهش نرخ بیکاری به کمترین سطح ۴ سال گذشته، تقاضای طلا به عنوان پوشش تورم را کاهش داد. زیرا بانک مرکزی آمریکا پایان دور سوم خرید دارایی‌ها را موکول به بهبود شرایط اشتغال در این کشور کرده است.