صدراعظم آلمان خواستار توقف بیمه کردن صادرات به ایران توسط تضمین دولتی هرمس شد.

به گزارش ایسنا، روزنامه‌ اقتصادی آلمانی هندلزبلات در گزارشی خبر داده است که دولت آلمان دیگر عهده‌دار ریسک معامله با ایران نمی‌شود.

هندلزبلات نوشته است که آنگلا مرکل ـ صدر اعظم آلمان ـ به میشائیل گلوس ـ وزیراقتصاد این کشور ـ دستور داده است تا بیمه کردن صادرات به ایران توسط تضمین دولتی هرمس متوقف شود.

طبق این دستور، پروژه‌هایی که صنایع آلمان در ایران پیش می‌برند، تنها در موردهایی استثنایی و به میزانی محدود توسط دولت آلمان بیمه خواهند شد.

هرمس عنوان بیمه برخوردار از تضمین دولتی آلمان برای تقویت صادرات کشور است و اگر شرکتی آلمانی کالایی را صادر کند و این کالا توسط دولت بیمه شده باشد، در صورتی که آن شرکت نتواند بهای کالا را از خریدار دریافت کند، دولت آلمان ضرری را که متوجه شرکت آلمانی شده است، تقبل می‌کند.

به گزارش دویچه وله، بیمه‌ دولتی هرمس باعث می‌شود که شرکت‌های آلمانی از ریسک کردن نهراسند و همین امر باعث افزایش صادرات می‌شود، خاصه به کشورهایی که به هر دلیل معامله با آنها با اطمینان کافی همراه نیست.

بیمه‌کننده برای بیمه کردن کالای صادراتی یا پروژه‌ای که در خارج انجام می‌دهد، مبالغی می‌پردازد که شامل مخارج ثبت، کمیسیون، بهره‌ ریسک، بهره‌ مدت و سهم فروشنده می‌شود. این مبلغ را فروشنده معمولا بر روی بهای کالا می‌کشد و در نهایت خریدار آن را می‌پردازد. هر گاه هرمس حاضر به تقبل ریسک نباشد، اگر فروشنده به یک شرکت بیمه‌ خصوصی رجوع کند، به ناچار بایستی مخارج بیشتری را تقبل کند که این امر طبعا باعث گران‌تر شدن کالا برای خریدار می‌شود.

بیمه هرمس در سال ۲۰۰۷ میزان ضمانت‌های خود را برای صدور کالا به ایران نصف کرده بود.

بنابر گزارش روزنامه‌ هندلزبلات در دهم فوریه ۲۰۰۸، در سال ۲۰۰۷ مبلغ ضمانت دولت آلمان برای معامله با ایران ۵۰۳.۴ میلیون یورو بوده است که نسبت به سال ۲۰۰۶ کاهشی بیش از ۵۰‌درصد را نشان می‌دهد. در سال ۲۰۰۶ مبلغ ضمانت برابر با ۱.۱۶میلیارد یورو، در سال ۲۰۰۵ برابر با ۱.۴۵میلیارد یورو و در سال ۲۰۰۴ برابر با ۲.۳میلیارد یورو بوده است.

به نوشته‌ هندلزبلات، بخشنامه‌ جدید دولت آلمان در مورد محدود کردن تضمین دولتی معامله با ایران، واکنشی است به فشاری که بر آلمان وارد می‌شود برای آنکه از حجم معاملات خود با ایران بکاهد.

از آلمان به خاطر رابطه‌ بازرگانی فعالش با ایران، به ویژه از طرف رژیم صهیونیستی و آمریکا انتقاد می‌شود. منتقدان به این موضوع حساس شده‌اند که با وجود پذیرش ضرورت اعمال تحریم اقتصادی علیه ایران از طرف آلمان، ارزش صادرات این کشور به ایران در سال ۲۰۰۸ آشکارا رشد کرده است. ارزش صادرات آلمان به ایران در سال گذشته تا پایان ماه نوامبر به ۳.۵۸میلیارد یورو رسیده که نسبت به سال قبل ۱۰.۵درصد افزایش داشته است.

به نوشته‌ این روزنامه، اسرائیل در جریان مذاکراتی که برای پایان دادن به بحران غزه جریان داشته، اخطار کرده است که اگر دیگران با اعمال فشار بر ایران با هدف متوقف ساختن برنامه‌های اتمی دولت این کشور همراهی نکنند، اسرائیل دست به اقداماتی یکجانبه خواهد زد. به نوشته‌ هندلزبلات، این اخطار اسرائیل، انگیزه ویژه‌ای بوده، برای اینکه دولت آلمان در اعمال فشار اقتصادی بر ایران فعال‌تر شود.

هندلزبلات ادامه داد: این در حالی است که شرکت‌های آلمانی از اعمال محدودیت تجاری با ایران ناراضی‌اند. دولت تاکنون به کالاهایی حساس بود که مشمول تحریم بودند. این کالاها شامل وسایلی می‌شوند که بتوانند مستقیم یا غیرمستقیم در پروژه‌های اتمی به کار گرفته شوند. نارضایتی شرکت‌های آلمانی اکنون به این جهت است که اعمال محدودیت شامل هر نوع کالایی می‌شود. آلمانی‌ها بیم دارند که حضور سنتی خود را در بازار ایران از دست بدهند.