مانده سپرده‌های کوتاه مدت بانک‌ها 40درصد افزایش یافت
رشد یک‌هزار و 121درصدی نرخ رشد نقدینگی در 10 سال گذشته
فاطمه بهادری- اقتصاد ایران به‌زعم نشریه روند در سال گذشته متاثر از افزایش بی‌سابقه درآمدهای صادراتی بخش نفت، رشد سرمایه‌گذاری در بخش ساختمان و به...

تبع آن افزایش تولیدات صنعتی، رشد اقتصادی بالایی را در سقف 9/6درصد تجربه کرده که زمینه کاهش بیکاری و نیز رشد پس‌انداز ناخالص داخلی را فراهم کرد.
آمارهای سال گذشته در بخش پولی حاکی از آن است که رشد نقدینگی در پایان سال ۱۳۸۶ معادل ۷/۲۷درصد بوده که در مقایسه با دوره مشابه سال قبل ۷/۱۱درصد کاهش نشان می‌دهد. این در حالی است که جدیدترین آمار بانک مرکزی از کاهش رشد نقدینگی از ۳۰درصد یک سال منتهی به دی ماه سال گذشته به ۱/۱۸درصد در یک سال منتهی به سال جاری حکایت دارد. این آمارها نشان می‌دهد که حجم نقدینگی در یک سال منتهی به تیر ماه امسال به بیش از ۱۶۴هزار میلیارد تومان رسیده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته با ۱/۱۸درصد رشد مواجه شده است.
از سال 1383 تاکنون کاهش رشد نقدینگی به 1/18درصد بی‌سابقه بوده و نشان‌دهنده جهت‌گیری‌ها و سیاست‌های صحیح در کنترل نقدینگی بوده است.
همچنین بر اساس گزارش نشریه روند در پایان سال ۸۶، خالص دارایی‌های خارجی و داخلی سیستم بانکی به ترتیب با ۶/۳ و ۱/۲۴درصد رشد، بیشترین سهم را در رشد نقدینگی داشته‌اند.
رشد سالانه پایه پولی نیز در سال 1386 معادل 5/30درصد بوده که ناشی از رشد 1/24درصدی خالص دارایی خارجی بانک مرکزی و نیز 6/29درصدی خالص مطالبات بانک مرکزی از بانک‌ها (عمدتا به دلیل اضافه برداشت بانک‌ها از بانک مرکزی) بوده است.
آمارهای اعلام شده همچنین نشان دهنده آن است که سپرده‌های کوتاه مدت به نسبت سپرده‌های بلند مدت سهم بیشتری را در اختیار دارند پس از کاهش نرخ سود در سال گذشته تمایل بانک‌ها به جذب سپرده‌های کوتاه مدت و یا به بیان بهتر تعهد کوتاه مدت بیشتر شده است.
براین اساس مانده سپرده‌های کوتاه مدت از رقم 353هزار و 8/666میلیارد ریال در پایان سال 85 به رقم 495هزار و 7/608میلیارد ریال در پایان گذشته رسیده که نشان از رشد 1/40درصدی کوتاه مدت به نسبت رشد 9/18درصدی سپرده‌های بلند مدت دارد.
سپرده‌های بلند مدت در پایان سال ۸۶ بالغ بر ۴۲۰هزار و ۸/۳۷۵میلیارد ریال بود در حالی که این رقم در پایان سال ۸۵ بالغ بر ۳۵۳هزار و ۷/۴۳۳میلیارد ریال بوده است.
در عین حال مانده سپرده‌های متفرقه بانک‌ها در پایان سال 86 بالغ بر 36هزار و 2/296میلیارد ریال بوده است.
در عین حال براساس آمارهای فوق نقدینگی از رقم ۱۳۴هزار و ۳/۲۸۶میلیارد ریال در پایان سال۷۶ به رقم یک میلیون و ۶۴۰هزار و ۲۹۳میلیارد ریال در پایان سال ۸۶ رسیده که نشان از یک هزار و ۱۲۱درصد رشد دارد.
این در حالی است که متاثرترین شاخص از رشد نقدینگی نرخ تورم است که براساس آخرین آمارها در 12 ماه منتهی به آذرماه سال جاری به 5/25درصد رسیده است.
بهمنی رییس کل بانک مرکزی با تاکید بر سیاست‌های انقباضی بانک مرکزی، بر کنترل نرخ تورم تا پایان سال تصریح داشته است.
به گفته وی، براساس برنامه‌ریزی انجام شده بانک مرکزی به دنبال این بوده که با افزایش تولید و افزایش عرضه، تقاضا را پاسخ دهد.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه تزریق نقدینگی و دوبرابر شدن حقوق و مزایا را تا پایان سال در پیش داریم باید نقدینگی را از طریق استقراض از مردم و انتشار اوراق مشارکت که در جریان است کنترل کنیم تا از این طریق نقدینگی جمع‌آوری شود.بنابراین بانک مرکزی در پی رسیدن به کاهش نرخ تورم یا کنترل آن، باید سیاست‌های انقباضی را ادامه دهد.
تسهیلات اعطایی بانک‌ها به بخش غیردولتی نیز نشان می‌دهد که این رقم از یک میلیون و 66هزار و 548میلیارد ریال در پایان سال 85 به رقم یک میلیون و 468هزار و 298میلیارد ریال رسیده است.از این رقم سهم بانک‌های تجاری 957هزار و 826میلیارد ریال و بانک‌های تخصصی 273هزار و 8/629میلیارد ریال و بانک‌های غیردولتی و موسسات اعتباری 236هزار و 841میلیارد ریال بوده است.