وظایف نظارتی بیمه مرکزی باید اصلاح شود

عکس: نگار متین‌نیا

خصوصی شدن بیمه آسیا از برنامه‌های قطعی دولت است و تمام برنامه‌ها و سیاست‌های بیمه آسیا به گونه‌ای تنظیم و اجرایی می‌شود که در راستای آمادگی هر چه بیشتر برای واگذاری به بخش خصوصی ‌باشد. سیدمحمد علیپور یزدی، مدیرعامل بیمه آسیا، درباره‌ راهبردهای صنعت بیمه در طرح تحول اقتصادی اظهار کرد: مهمترین اتفاق حاکم در صنعت بیمه ورود بخش خصوصی به بازار بیمه بود که طرح تحول اقتصادی باید نقاط قوت و ضعف دوره چهار پنج ساله گذشته را مطالعه و بررسی کند. وی به بازنگری‌های اساسی در صنعت بیمه اشاره کرد و افزود: اگر طرح تحول اقتصادی بتواند این جزئیات را در صنعت بیمه بررسی و محقق کند، صنعت بیمه کشور به وضعیت مطلوبی دست خواهد یافت.

به گزارش ایسنا، به گفته وی یکی از نکات مهم اصلاح وظایف نظارتی بیمه مرکزی است؛ چرا که ساختار بیمه مرکزی مبتنی بر زمانی است که بخش خصوصی فعال نبوده است و باید برای نظارت بر بازار رقابتی با نظر خواهی افراد خبره صنعت بیمه مورد تجدید نظر قرار گیرد. علیپور یکی دیگر از نکات مهم را ارتقای آموزش در صنعت بیمه عنوان کرد و گفت: برای اینکه شرکت‌های بیمه‌ در زمینه‌های جدید رشد و از فناوری‌های به روز از جمله IT استفاده کنند باید سطح آموزش گسترده شود و پیشرفت‌هایی که در علم بیمه و در سایر کشورهای دیگر ایجاد شده را در داخل کشور مورد استفاده قرار دهند. مدیرعامل بیمه آسیا با بیان اینکه بازار رقابتی مرتب در حال تحول است، تصریح کرد: این تحول هر چقدر بر مبنای آموزش و توسعه علم باشد قطعا بیشتر جوابگوی نیاز جامعه و بازار بیمه خواهد بود.

ایجاد فضای رقابتی با حضور بخش خصوصی

مدیرعامل بیمه آسیا درباره حضور شرکت‌های جدید بخش خصوصی در صنعت بیمه کشور توضیح داد: حضور بخش خصوصی در بازار بیمه قطعا خوب و مثبت است ولی مهمترین اثر حضور بخش خصوصی، ایجاد فضای رقابتی است که اگر این رقابت، سالم و با رعایت اصول حرفه‌ای و اخلاقی باشد منجر به ارتقای کیفیت خدمات، کاهش هزینه‌ها، کاهش حق بیمه و توسعه بازار خواهد شد. وی درباره خصوصی سازی صنعت بیمه عنوان کرد: معنای خصوصی‌سازی این است که دولت عرصه‌ کسب و کار را به سرمایه‌ نیروی انسانی و توانمندی‌های بخش خصوصی سپرده و خود به نظارت اهتمام بورزد، آنچه در خصوصی‌سازی سه شرکت بیمه دولتی وجود دارد این است که در این شرکت‌ها مدیریت و سرمایه‌ دولت خارج و به جای آن مدیریت و سرمایه بخش خصوصی فعال شود و سهم دولت در این چارچوب محدود شود.

رقابت نسنجیده و ناسالم برخی شرکت‌ها در بازار

علیپور در باره وضعیت بیمه آسیا نیز گفت: مساله حساس و در عین حال مشکل آفرین برای بسیاری از شرکت‌های بیمه در حال حاضر، خصوصا بیمه آسیا، سهم بیشتر بیمه خودرو نسبت به سایر بیمه‌نامه‌های صادر شده است و به همین دلیل برقراری توازن و تناسب در پرتفوی بیمه آسیا یکی از نیازهای اساسی ما است که برای آن برنامه‌ریزی کرده‌ایم.

مدیرعامل بیمه آسیا افزود: عملکرد ما در شش ماهه نخست امسال نشان می‌دهد که با وجود رشد ۲۵درصدی در تعداد بیمه‌نامه‌های فروخته شده، تنها ۱۳درصد در مبلغ بیمه دریافتی رشد داشته‌ایم و این رشد نامتوازن تا حدودی ناشی از رقابت نسنجیده و ناسالمی است که در حال حاضر در بازار وجود دارد و برخی شرکت‌ها را وادار می‌سازد برای بقا، قیمت‌ها را به صورت غیرمنطقی کاهش دهند.

پرداخت خسارت یکسان به زن و مرد در حوادث

مدیرعامل این بیمه دولتی همچنین در خصوص پرداخت یکسان خسارت به زن و مرد در حوادث تصریح کرد: قانون جدید بیمه شخص ثالث اجازه می‌دهد در قالب فروش این بیمه نامه تعهدات جدیدی به بیمه‌گذار ارائه شود و از آنجایی که بیمه‌نامه در واقع یک قرارداد میان بیمه‌گر و بیمه گذار است به ازای هر تعهدی که از سوی بیمه‌گر در این قرارداد ارائه می‌شود باید حق بیمه‌ای برای آن تعریف شود، بنابراین پرداخت یکسان خسارت دیه به مرد و زن در بیمه‌نامه‌هایی که این تعهد از سوی بیمه‌گذار خریداری شده باشد قابل عمل است و بیمه مرکزی ایران دستورالعمل‌های لازم را در این زمینه تهیه و ابلاغ کرده که شرکت‌های بیمه آن را اجرا خواهند کرد.

اقدام‌های بیمه آسیا برای آمادگی واگذاری سهام

وی از حرکت در مسیر واگذاری شرکت دولتی بیمه آسیا به عنوان نقشه راه این شرکت نام برد و افزود: با توجه به اینکه خصوصی شدن بیمه آسیا از برنامه‌های قطعی دولت است، تمام برنامه‌ها و سیاست‌های بیمه آسیا را به گونه‌ای تنظیم و اجرا می‌کنیم که در راستای آمادگی هر چه بیشتر برای واگذاری به بخش خصوصی باشد.

علیپور در تشریح برنامه‌های در دست اجرا برای تسهیل و تسریع خصوصی سازی بیمه آسیا گفت: روح کلی حاکم بر برنامه‌های ما، افزایش توان رقابتی شرکت در قالب یک بنگاه‌ غیر دولتی است و بر همین مبنا یکی از بحث‌هایی که با جدیت دنبال می‌شود بکارگیری سیستم‌های پیشرفته IT است تا از رهگذر آن بتوانیم خدمات خود را بهتر و سریع‌تر ارائه دهیم.

وی افزود: استفاده از امکانات فراوان IT مستلزم اصلاح ساختار در شرکت است؛ چرا که بسیاری از وظایف و فرآیندها بر مبنای تعاریف قدیمی شکل گرفته است. مدیرعامل بیمه آسیا از ارتقای کیفیت خدمات به عنوان محور مهم دیگری برای خصوصی سازی یاد کرد و گفت: فشاری که در حال حاضر از محل غیراقتصادی بودن تعرفه‌های بیمه به شرکت‌های بیمه وارد می‌شود به صورت طبیعی بر کیفیت خدماتی که ارائه می‌دهند تاثیر منفی می‌گذارد و این نکته‌ای است که مشتری خیلی زود متوجه آن می‌شود، بنابراین حفظ کیفیت خدمات در عین فعالیت در فضای رقابتی از اولویت‌های ماست.