دنیای اقتصاد- بر اساس اظهارات جدید معاون وزیر اقتصاد، به نظر می‌رسد پس از حرکت زیگزاگی‌ سال‌های اخیر، قرار است تفکیک عقود بین بانک‌های کشور انجام گرفته و بانک‌های تجاری فقط به عقود مبادله‌ای بپردازند و عقود مشارکتی به بانک‌های تخصصی ارجاع شود که امکان فعالیت حرفه‌ای بانک‌ها را فراهم می‌کند. معاون امور بانک و بیمه‌ وزارت اقتصاد خبر داد:

طرح کاهش و تفکیک عقود بانکی عملیاتی می‌شود

فاطمه بهادری

معاون امور بانکی و بیمه‌ای وزارت امور اقتصادی و دارایی اعلام کرد: عقود مبادله‌ای و مشارکتی جدا می‌شوند به گونه‌ای که بانک‌های تجاری به جای ارائه ۱۲ عقد اسلامی، تنها پنج عقد را اجرا کنند و بانک‌های تخصصی به سمت عقود مشارکتی بروند.

عقود مبادله‌ای دارای نرخ ثابت سود بوده و شامل عقد فروش اقساطی، خرید دین، اجاره به شرط تملیک، جعاله و سلف است.

دکتر سیدحمیدپور محمدی در همایش هوش تجاری بانکی، نگرش نوین در هدایت بانک‌ها با بیان این مطلب اظهار داشت: با تفکیک عقود به قرض‌الحسنه، مشارکتی و مبادله‌ای، پاسخگویی به مشتریان حرفه‌ای و خرد راحت‌تر می‌شود.

وی افزود: وزارت امور اقتصادی و دارایی عقود مشارکتی و مبادله‌ای را جدا می‌کند تا به این ترتیب ساختار نظام بانکی تغییر یابد.

وی با بیان اینکه با جداسازی بانکداری قرض‌الحسنه، امکان ارائه خدمات مناسب برای مشتریان حرفه‌ای و تکریم مشتریان خرد بانکی به وجود می‌آید تصریح کرد: بنابراین در حال جداسازی فعالیت‌های بانکی هستیم.

پورمحمدی اظهار داشت: اطلاعات اشخاص اعم از حقیقی و حقوقی به شفافیتی رسیده که گام بعدی، تجمیع این اطلاعات است. بانک جامع اطلاعات مشتریان نیز برای این منظور برای نظام بانکی نیاز اساسی بود.به گفته وی، در صورت ارتباط ۱۰۰درصد خطوط و اطلاعات شفاف ۱۰۰درصدی، تاخیر در ارائه اطلاعات ۲۴ ساعت است. چراکه سیستم

Core banking در کشورمان راه‌اندازی نشده است. پورمحمدی گام بعدی پس از جمع‌آوری اطلاعات را استفاده از آن‌ها اعلام کرد و گفت: بانک‌ها بنگاه‌هایی هستند که برای رقابت، مدیران جسور می‌خواهند. این جسارت مدیران نیز جز با بصریت‌ آن‌ها به دست نمی‌آید، چراکه نمی‌توان در تاریکی گام برداشت.

وی ادامه داد: مدیران ناگزیرند در عالم رقابت، بصیرت باشند. اگر اطلاعات در اختیار مدیر نباشد نمی‌تواند برنامه خاصی انجام دهد.به گفته وی، از جمله ابزارهای لازم در این راه، بانک جامع اطلاعات مشتریان است تا رفتار مشتری را مشخص کند.وی با تاکید بر اینکه موسسه رتبه‌بندی و اعتبارسنجی راه‌اندازی شده است تصریح کرد: این موسسه باید هرچه زودتر خدمات اعتبارسنجی را به همه بانک‌ها ارائه دهد.

پورمحمدی مدیریت ریسک را نکته دیگری در نگرش نوین در هدایت بانک‌ها عنوان کرد و گفت: چون مدیریت ریسک نداریم نمی‌توان مشخص کرد که چه میزان درآمد و چه میزان هزینه وجود دارد و این باعث اضافه‌برداشت در بانک می‌شود و سودی که باید به سهامداران برسد به هزینه تبدیل می‌شود.

وی ادامه داد: ما ناگزیریم به هر شیوه‌ای ساز و کار مدیریت ریسک را ایجاد کنیم. باید برای تکریم مشتری، ابزار داشته باشیم.

معاون امور بانکی و بیمه‌ای وزارت امور اقتصادی و دارایی با بیان اینکه اگر اطلاعات شفاف باشد، مدیر در اتاقش و کارمند بانک مرکزی در محل کارش می‌تواند بانک را زیر‌ نظر داشته باشد افزود: تا زمانی که اطلاعات نداشته باشیم نظارتی وجود ندارد.وی ادامه داد: نظارت دقیق کار را مناسب‌تر جلو می‌برد.

پورمحمدی با تاکید بر اینکه پولشویی نیز به عنوان مفهوم جدیدی نگریسته شد، تصریح کرد: خوشبختانه قانون مبارزه با پولشویی توسط دولت ابلاغ شد و دفتری برای اجرای آن تشکیل شد. اما اطلاعات شفاف می‌تواند همه سازمان‌ها را در برابر پولشویی مصون کند و بتوانیم بر پولشویی فائق آییم. وی ادامه داد: با اطلاعات شفاف می‌توان از تقلبات جلوگیری کرد. وی افزود: از ۱۹هزار خط درخواستی برای بانک‌ها، شرکت مخابرات ۱۷هزار خط را فراهم کرده است.

به گفته وی، اطلاعات مشتریان در ابتدا براساس اسامی‌شان مشخص می‌شد که با وجود تکرار در این کدها، عملا سیستم بانکی با مشکل مواجه می‌شد. در حال حاضر این مشکل با اعمال کد ملی به عنوان شناسه مشتریان حل شده است.

طراحی ۶ محصول در کیش ویر

سید ولی‌الله فاطمی، مدیرعامل کیش ویر نیز به عنوان یکی دیگر از سخنرانان همایش هوش تجاری بانکی، نگرش نوین در هدایت بانک‌ها با تاکید بر این که افتخار شرکت کیش ویراین است که سه نسل نرم‌افزار نوین اسلامی، ایرانی و شیعی را توسعه داده، گفت: این شرکت توانسته است زمینه‌ توسعه بانکداری اینترنتی در کشور را ایجاد کند.

وی تصریح کرد: شرکت کیش و‌یر دارای رتبه شصت و دوم در دنیا است و قصد دارد به رتبه ۱۵ شرکت اول دست یابد.

فاطمی اولین حضور در بازار بین‌المللی را از اهدف سال آینده عنوان کرد و گفت: این شرکت در سال آینده برای بانک‌های دارای یک‌هزار شعبه و بالاتر خدمات ارائه می‌دهد و بانک‌های با ۷۰۰ شعبه را به صورت ONLINE به یکدیگر متصل می‌کند.

وی با تاکید بر این که شرکت کیش ویر طراحی سیستم‌های جدید براساس هوش تجاری را آغاز کرده است، افزود: این شرکت شش محصول را طراحی کرده و تحلیل جابه‌جایی پول برای تشخیص پولشویی نیز از دیگر افتخارات این شرکت است.

دکتر نخعی‌زاده، استاد دانشگاه کارسوهه آلمان و مدیر واحد تحقیق و توسعه در شرکت دایملرکرایسلر آلمان نیز در این همایش گفت: هوش تجاری سیستم‌هایی هستند که اطلاعات را مدیریت می‌کنند.به گفته وی، هوش تجاری مدیران را قادر به تصمیم‌گیری درست می‌کند. چرا که سیستم‌های امروزی، سیستم‌های پشتیبانی تصمیم هستند. وی با تاکید بر این که Data Mining فرآیندی است که هدفش پیدا کردن یک سری الگو در اعداد است، اظهار داشت: این فرآیند باید معتبر، مفید و قابل فهم باشد.

تعریف هوش تجاری

به تعبیر ساده هــــوش تجـــاری (Business intelligence) دانشی است با بعد وسیعی از کاربردها و ابزار برای جمع‌آوری داده و دانش جهت آنالیز بنگاه برای اتخاذ تصمیمات تجاری دقیق و هوشمند.

مهم‌ترین نیاز یک مدیر، داشتن اطلاعات دقیق برای اتخاذ تصمیم درست است.

فرآیند تصمیم‌گیری می‌تواند به سه بخش کلی دسترسی، جمع و پالایش داده‌ها و اطلاعات (داده‌کاوی) پردازش، تحلیل و نتیجه‌گیری براساس دانش و اعمال نتیجه و نظارت بر پیامدهای اجرای آن تقسیم شود.

نرم‌افزارهای بانکی روزانه انبوهی از اطلاعات را تولید و ذخیره می‌کنند. این اطلاعات که نگهداری و بایگانی آن هزینه بسیاری را بر بانک‌ها تحمیل می‌کند و شاید در نگاه اول اطلاعاتی تاریخ گذشته و بی‌ارزش به نظر برسد می‌تواند منشا استخراج دانش و ارائه تصمیمات مهم‌ مدیریتی در حوزه‌های مختلف کسب و کار بانکی باشد. هوش تجاری با استفاده از ابزار داده‌کاوی به دانش داده محور بدل شده که از این انبوه اطلاعات بیشترین استفاده را می‌کنند.

عکس: نگار متین‌نیا