ادعای دستکاری نرخ جهانی طلا توسط آمریکا

نشریه آمریکن فری پرس طی گزارشی از بازار طلا فاش کرد یک گروه سرمایه‌گذار به نمایندگی از دولت آمریکا سعی می‌‌‌کند قیمت جهانی این فلز را پایین نگه دارند تا قدرت دلار و رونق اقتصاد آمریکا حفظ شود.

به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از نشریه آمریکن فری پرس طی ده سال گذشته کمیته ضد تراست طلای آمریکا اعلام کرده که کارتلی متشکل از سرمایه‌گذاران بسیار قدرتمند و بانک‌های خصوصی، خارج از مکانیسم رسمی‌‌‌تعیین قیمت طلا مشغول کار بوده‌اند تا به‌طور مصنوعی قیمت این فلز گرانبها را پایین نگه دارند. آنها به نمایندگی از مقامات دولت آمریکا فعالیت می‌کنند.

این ایده که در دوران‌های رکود اقتصادی طلا به عنوان سدی در برابر کاهش ارزش دارایی‌ها عمل می‌کند اخیرا تغییراتی کرده و این امر باعث شده برخی تحلیل‌گران اذعان کنند غیر از طلا، حوزه‌های دیگری از سرمایه‌گذاری سودده وجود دارد.

از زمانی که جهان خود را در بحبوحه یکی از عمیق‌ترین بحران‌های مالی طی صد سال گذشته دیده تا کنون قیمت این فلز گرانبها نوسان زیادی داشته و در اواخر ماه دسامبر هر اونس طلا به اندکی بیش از هشتصد دلار رسیده است. با توجه به کاهش مداوم ارزش دلار در برابر ارزهای آسیایی ممکن است تصور شود قیمت طلا به شدت افزایش می‌یابد، اما چنین چیزی رخ نداده است.

در واقع طی چند ماه گذشته قیمت طلا شبیه بسیاری از مواد خام دیگر افت و خیز پیدا کرده است. در حال حاضر قیمت این فلز در مقایسه با قیمت بیش از هزار دلار برای هر اونس در ماه مارس، بسیار کاهش یافته و تحلیل‌گران دلیل این روند پیچیده را نمی‌دانند. برخی این پرسش را مطرح می‌کنند که آیا قیمت طلا به نوعی تحت تاثیر عوامل خارجی قرار گرفته است یا نه.

این واقعیت که قیمت طلا به شکل مصنوعی توسط بانکدارها تعیین می‌شود مسلما یک توطئه پنهانی نیست. هر روز دو بار قیمت طلا در لندن تعیین می‌شود. تعیین قیمت طلا توسط پنج بانک بسیار بزرگ و معامله‌گران شمش طلا یعنی اسکاتی- موکاتا بارکلیزکپیتال، بانک مرکزی آلمان، بانک اچ اس بی سی و بانک سوسیته جنرال انجام می‌شود. این نهادها بطور مرتب قیمت طلا را از طریق تله کنفرانس تعیین می‌کنند. نخستین قیمت‌گذاری در سال ۱۹۱۹ انجام شد و به بازار لندن محدود بود. اما امروزه بازارهای جهان برای تعیین ارزش طلا و قیمت‌گذاری بر مبنای آن، روند ذکر شده در بالا را مبنا قرار می‌دهند. این روند تعیین قیمت طلا مسلما بخشی بزرگ از داستان طلاست، اما گروهی شناخته‌شده معتقد است که توطئه‌ای گسترده‌تر برای تعیین قیمت طلا در جریان بوده و اکنون که بازارها دچار بی‌ثباتی شدید هستند، این دیدگاه به شدت مورد توجه قرار گرفته است. طی ده سال گذشته کمیته ضدتراست طلا اعلام کرده که کارتلی متشکل از سرمایه‌گذاران بسیار قدرتمند و بانک‌های خصوصی، خارج از مکانیسم رسمی‌‌‌تعیین قیمت طلا مشغول کار بوده‌اند تا به‌طور مصنوعی قیمت این فلز گرانبها را پایین نگه دارند. آنها به نمایندگی از مقامات دولت آمریکا فعالیت می‌کنند و هدف آنها حفظ قدرت دلار، فریب دادن سرمایه‌گذاران و متقاعد کردن آنها به تداوم رونق اقتصاد ایالات متحده است.

بر اساس این گزارش استدلال این کمیته منطقی به نظر می‌رسد. هر چه باشد قیمت طلا معمولا یک معیار اقتصادی محسوب می‌شود. قیمت بالای طلا نشانه‌ای از رشد تورم و کاهش ارزش ارزهاست. بنابراین به نفع دولت آمریکاست که مداخله کرده و با پایین نگه‌داشتن قیمت طلا پوششی برای اقتصاد رو به زوال خود دست و پا کند.

به اعتقاد کارشناسان این کمیته، توطئه از زمان دولت کلینتون در قالب «سیاست دلار قدرتمند» آغاز شد و توسط روبرت روبین وزیر دارایی وقت این کشور اجرا شد. روبین به عنوان مدیر پیشین وال‌استریت از اهرم این نهاد برای دستکاری در قیمت طلا استفاده کرد.

به گفته کارشناسان، او با کمک دو بانک گلدمن ساچس و مورگان استنلی به اقداماتی نظیر فروش طلا به قیمت پایین یا افزودن قیمت طلا از طریق خرید عمده و سپس فروش با قیمت پایین به هدف کاستن از قیمت این فلز گرانبها پرداخت. در واقع هر دو طرف از این رویه سود می‌بردند. دولت می‌توانست قیمت طلا را پایین نگه دارد و نهادهای سرمایه‌گذاری یاد شده نیز میلیاردها دلار سود می‌بردند.

امروزه با توجه به این واقعیت که عرضه به سختی می‌تواند پاسخگوی تقاضا برای سکه و شمش طلا باشد استدلال کمیته ضدتراست طلا اعتبار بیشتری پیدا کرده است. طبق قانون عرضه و تقاضا و دست نامرئی، با افزایش تقاضا برای طلا باید قیمت این فلز افزایش یابد. در حالی که مشاهده می‌کنیم قیمت طلا دائما در حال افت و خیز است.

طی ماه‌های گذشته تحلیل‌گران مالی درباره دینامیک عجیب عرضه و تقاضای طلا به گمانه‌زنی پرداخته‌اند. تد باتلر از برجسته‌ترین تحلیل‌گران بازار فلزات گرانبها همه توجهات را متوجه سه بانک بزرگ آمریکایی کرد که طی تابستان با دستکاری در قیمت طلا سودی عظیم کسب کردند. در آن زمان قیمت طلا در هر اونس ۱۵۰ دلار کاهش یافت که در آن شرایط اقتصادی، بسیار غیرطبیعی بود. به عبارت دیگر اگر طلا سدی مناسب در برابر کاهش ارزش دارایی‌هاست و تقاضا برای آن بالا است، چرا باید قیمت آن کاهش یابد؟ مسلما دستی درکار است تا قیمت این فلز پایین نگه داشته شود.

اما آیا توضیحی بسیار ساده‌تر درباره بی‌ثباتی قیمت طلا وجود دارد؟ امروز قیمت طلا می‌تواند به همان دلیلی که قیمت دیگر مواد خام طی شش ماه گذشته کاهش یافته پایین باشد. صدها میلیارد دلار پولی که صرف سرمایه‌گذاری در بازارهای ارز و مواد خام شده بود روانه حوزه‌های به ظاهر مطمئن‌تر سرمایه‌گذاری از جمله اوراق قرضه وزارت دارایی آمریکا شده است.

اما با توجه به بدهی ده هزار میلیارد دلاری دولت آمریکا و اینکه بانک مرکزی این کشور طوری اسکناس چاپ می‌کند که گویی فردایی وجود ندارد، سرمایه‌گذاران آمریکایی با مشکلی واقعی روبه‌رو هستند و آن اینکه هیچ حوزه امن سرمایه‌گذاری وجود ندارد.