مظاهری:تبدیل ذخایر ارزی به طلا واقعیت ندارد
اظهار نظر مبنی برتبدیل کلیه ذخایر ارزی ایران به طلا ناشی از بیاطلاعی گوینده یا اشتباه در نقل قول توسط مصاحبهکننده است، چراکه این اتفاق نیفتاده و در آینده نیز بعید به نظر میرسد که اتفاق بیافتد.
عکس: حمید جانیپور
اظهار نظر مبنی برتبدیل کلیه ذخایر ارزی ایران به طلا ناشی از بیاطلاعی گوینده یا اشتباه در نقل قول توسط مصاحبهکننده است، چراکه این اتفاق نیفتاده و در آینده نیز بعید به نظر میرسد که اتفاق بیافتد.
طهماسب مظاهری، رییس کل سابق بانک مرکزی ایران در گفتوگو با ایلنا با بیان این مطلب و با اشاره به اینکه تبدیل ذخایر ارزی ایران حتی با توجیه جلوگیری از آثار نامطلوب بحران اقتصادی غرب نیز کار نادرستی است، گفت: اینکه ذخایر ارزی مملکت به طلا تبدیل شده حرف غلطی است؛ این اتفاق نیفتاده است و در آینده نیز این اتفاق نخواهد افتاد.
وی افزود: این صحبت یا ناشی از بیاطلاعی گوینده است که در حیطه مسوولیت و حیطه آشناییاش نبوده و مطلبی را اظهار کرده که سبب شده حرف غلطی عنوان شود یا ناشی از اشتباه در نقل مطلب توسط مصاحبهکننده است.
رییس سابق بانک مرکزی افزود: مدیریت ذخایر ارزی از یک جهت به دلیل تاثیرگذاری بر نقدینگی و به تبع آن تورم و ارزش پول و تاثیرگذاری بر بازار سرمایه، از اهمیت خاصی برخوردار است.
مظاهری با بیان اینکه مقامات پولی میتوانند با استفاده از مدیریت بهینه ذخایر ارزی، بازارهای مالی را از بیثباتی خارج کنند، اظهار داشت: این امر موجب ثبات اقتصادی و حفظ ارزش پول ملی میشود، لذا به جهت اهمیت موضوع ذخایر ارزی باید از اظهارنظرهای خارج از بحث کارشناسی خودداری کرد.
وی ارز را ابزار دارایی کشور دانست و با اشاره به کاربردهای مختلف آن اظهار داشت: افزایش اعتبار کشور در مبادلات بینالمللی و پرداخت تعهدات مربوط به تجارتهای خارجی و واردات کشور که از کشورهای دیگر انجام میشود، دو کاربرد مهم ارز در اقتصاد است.
وی در ادامه افزود: تبدیل ذخایر ارزی به طلا و نگهداری طلا در هر کجا، چه خارج و چه داخل این دو خاصیت دارایی خارجی را از کشور میگیرد، چراکه طلای موجود در داخل کشور مبنایی برای سنجش اعتبار اقتصادی آن کشور نیست.
مظاهری تصریح کرد: پرداخت تعهدات ارزی یک کشور بابت کالاها و خدماتی که از اقصی نقاط دنیا وارد میکند از طریق طلایی که در داخل یا خارج کشور باشد، یک امر مشکل و تقریبا غیرممکن است. به طور مثال در یک مبادله تجاری، میتوان با اطمینان پیشبینی کرد که فروشندگان کالا، مثلا در مقابل واردات گندم از دریافت طلا به عنوان وجه فروش کالای خود خودداری کنند و حتی اگر بر این امر اصرار کنیم و با وجود همه سختیها و گرفتاریها بتوانیم چنین سیستمی را طراحی کنیم و برای آن ساختاری تعریف کنیم تا در مقابل کالاهای درخواستی وارداتی به جای ارز به فروشنده کالا طلا تحویل دهیم، این کار یک هزینه اضافی به کشور تحمیل میکند و این طراحی غیر صحیح هزینه زیادی دارد.
وی افزود: معنی این کار این است که برای تبدیل طلا به دارایی قابل قبول فروشنده خارجی و نقل و انتقال آن و تحویل دادن به طرف معامله، باید واسطههایی را در این بین ایجاد کرد تا این کار انجام شود. این کار هزینههای زیاد و بیدلیلی برای ما به ارمغان میآورد.
مظاهری افزود: به علاوه این کار به معنی آن است که ما نظام تجاری و مبادلاتی کشورمان را با دنیا چند صد سال به عقب برگردانیم؛ در حالی که همیشه درصدد به کارگیری شیوههای نوین در جهت بهبود، تسهیل و کم هزینهتر کردن امر واردات و صادرات بودهایم.
رییس سابق بانک مرکزی با بیان اینکه حتی اظهار نظر درمورد تبدیل ذخایرارزی ایران به طلا خدمت خوبی به مملکت نیست و کسی که این ایده را مطرح میکند، ایده خوبی را طرح نکرده است، گفت: هر کشوری باید مجموعه داراییهای خود رامتناسب با شرایط زمانی و با یک ترکیب مناسبی که ریسک کمتری دارد، تنظیم کند.
وی در تکمیل صحبتهای صفایی فراهانی، قائم مقام وزارت اقتصاد در دولت اصلاحات که تبدیل ذخایر ارزی به طلا را یک عوامفریبی دانسته بود، گفت: به اعتقاد من این حرف حتی عوامفریبی هم نیست، بلکه حرفی از سر ندانستن است، چراکه عوامفریبی حرفی است خوشایند که از منطق درستی برخوردار باشد و برای دلگرم کردن شنوندگان مطرح شود، اما عملی بودن آن مخل تردید و تامل باشد. این حرفی که مطرح شده است نه تنها خوشایند نیست، بلکه موجب ترس مردم و از دست رفتن منابع درآمدی کشور خواهد شد.
مظاهری با بیان اینکه حتی انجام چنین کاری با توجیه جلوگیری ازتاثیر بحرانهای اقتصادی برکشور اشتباه است، گفت: در شرایط بحران اقتصادی دنیا میتوان از ابزارهای متنوعی استفاده کرد. در زمانی که سیاستگذار پولی فکر میکند امکان گران شدن طلا وجود دارد میتواند درصدی از ذخایر را به طلا تبدیل کند و در شرایطی که فکر میکند قیمتها در جهت کاهش حرکت میکند، میتواند طلا را تبدیل به کالا یا ارز دیگری بکند، اما اینکه کل ارزها را تبدیل به طلا کنیم، در هیچ شرایط اقتصادی حرف مستند، قابل اتکا و قابل قبولی نبوده و به نفع مملکت نیست.
وی با اشاره به مهمترین دلایل نگهداری ذخایر ارزی گفت: حمایت و حفظ اعتماد لازم نسبت به سیاستهای پولی و ارزی کشور، ایجاد اطمینان لازم در بازارهای مالی خارجی نسبت به توانایی کشور در زمینه پرداخت تعهدات ارزی در شرایط بحرانی یا بروز شوکهای خارجی، حفظ نقدینگی ارزی لازم در شرایطی که دسترسی کشور به بازارهای مالی بینالمللی میسر نیست، بهبود و تجدید ساختار مالی کشور در شرایط اضطراری و بحرانی به عنوان یک ابزار دفاعی و بازپرداخت بدهیهای خارجی از جمله مهمترین دلایل حفظ و نگهداری ذخایر ارزی در کشور است و انجام آن ظرافت، مهارت و دانش خاص خود را میطلبد.
ارسال نظر