آیین‌نامه تنظیم امور نمایندگی‌های بیمه تدوین شد

گروه بازار پول- شورای عالی بیمه در آغاز دوره جدید فعالیت خود، «آیین‌نامه تنظیم امور نمایندگی بیمه» را تدوین کرد.

بیمه مرکزی ایران در نامه‌ای به امضای دکتر جواد فرشباف ماهریان، رییس شورای عالی بیمه، «آیین‌نامه تنظیم امور نمایندگی بیمه» را به عنوان «آیین‌نامه شماره ۵۷» در نهم آبان ۱۳۸۷ برای اجرا به مدیرعامل‌های شرکت‌های بیمه ابلاغ کرد.

آیین‌نامه شماره ۵۷ نخستین آیین‌نامه تدوین و تصویب شده در دوره جدید فعالیت شورای عالی بیمه (پس از توقف چند ماهه فعالیت این شورای عالی) است. این آیین‌نامه در جلسه مورخ ۱۷ مهر ۱۳۸۷ به تصویب شورای عالی بیمه رسیده و از تاریخ ابلاغ آن آیین‌نامه شماره ۲۸ و مکمل‌های آن و نیز دستورالعمل‌های ذی‌ربط مغایر با آن ملغی می‌شود.

به گزارش روابط‌عمومی بیمه مرکزی ایران، ساده و شفاف‌سازی جریان بازاریابی بیمه، واگذاری تمام امور انتخاب نماینده و تنظیم امور نمایندگی هر شرکت بیمه به خود آن شرکت، همچنین تاکید بر ارائه بهترین کیفیت در خدمات بیمه‌ای و تکریم مشتریان از اصول مورد نظر در تدوین آیین‌نامه جدید تنظیم امور نمایندگی بیمه است و بر اساس آن بیمه مرکزی ایران برگزاری آزمون نمایندگی را بر عهده خود شرکت‌های بیمه گذاشته است، اما شرکت بیمه موظف است امکان دسترسی‌ مناسب به آمار و اطلاعات صحیح و قابل اطمینان را بر اساس دستورالعمل بیمه مرکزی فراهم کند و بیمه مرکزی می‌تواند ضمن اخذ اطلاعات لازم، دفاتر اسناد و محل نمایندگی‌ها را بازرسی کند و نماینده مکلف به همکاری لازم در این زمینه است.

آیین‌نامه جدید تنظیم امور نمایندگی بیمه که مشتمل بر چهار فصل، ۳ ماده و ۲۰ تبصره است، در مقایسه با آیین‌نامه ملغی شده شماره ۲۸ شورای‌عالی بیمه ساده‌تر شده و تعداد مواد آن کاهش یافته است.

براساس این آیین‌نامه جدید، داشتن سابقه کار بیمه‌ای فنی و تخصصی، یا گذراندن دوره‌های آموزشی اصول بیمه، آشنایی با رشته‌های بیمه، بازاریابی بیمه، قوانین و مقررات بیمه و رایانه‌ (شامل آموزش مهارت‌های اینترنت، اکسل، ورد) به میزان حداقل ۸۰ ساعت در مرکز آموزشی شرکت بیمه، مرکز آموزش فنی و حرفه‌‌ای وزارت کار یا مرکز آموزشی مورد تایید بیمه مرکزی و ارائه گواهینامه قبولی از جمله شرایط اعطای نمایندگی بیمه است. شرکت بیمه همچنین می‌تواند برای پذیرش نماینده، هر نوع شرایط رقابتی برای انتخاب نمایندگان برتر، تعیین و از جمله آزمون برگزار کند.

داشتن حداقل سرمایه نمایندگی حقوقی بیمه (که در آیین‌نامه قبلی ۱۰۰میلیون ریال تعیین شده بود) به ۵۰۰میلیون ریال و تغییر میزان و نوع تضمین دریافتی از نماینده بیمه برای تامین و تضمین حقوق و مطالبات بیمه‌گذاران، بیمه‌شدگان و شرکت بیمه یا ذی‌نفع بیمه‌نامه، از جمله تفاوت‌های آیین‌نامه شماره ۵۷ در مقایسه با آیین‌نامه ملغی شده شماره ۲۸ شورای عالی بیمه است. در حالی که آیین‌نامه قبلی میزان تضمین ارائه شده نماینده حقیقی را حداقل ۵۰۰۰۰۰۰ ریال و تضمین شرکت نمایندگی بیمه را ۲۰۰۰۰۰۰۰۰ریال تعیین کرده بود، در آیین‌نامه جدید تعیین میزان و نوع تضمین دریافتی از نماینده بیمه به عهده خود شرکت بیمه واگذار شده است.

آیین‌نامه جدید همچنین شرکت بیمه را مکلف کرده است که شرایط فروش بیمه در فضای مجازی را برای نمایندگان مورد نظر و طبق ابلاغ بیمه مرکزی امکان ارتباط الکترونیکی بین نماینده، شرکت بیمه و بیمه مرکزی را فراهم کند. نماینده شرکت بیمه هم مکلف است امکانات سخت‌افزاری و نیروی انسانی آموزش‌دیده، برای برقراری ارتباط الکترونیکی با شرکت بیمه و بیمه مرکزی ایران تهیه کند.

براساس آیین‌نامه شماره ۵۷، اختلافات نماینده و شرکت بیمه، در هیات رسیدگی به اختلافات، مرکب از نماینده بیمه مرکزی ایران، نماینده منتخب سندیکای بیمه‌گران و نماینده منتخب انجمن صنفی نمایندگان شرکت بیمه رسیدگی می‌شود. دبیرخانه هیات رسیدگی به اختلافات در بیمه مرکزی ایران مستقر است.

براساس ماده ۲۷ آیین‌نامه تنظیم امور نمایندگی بیمه، بیمه مرکزی ایران بر حسن اجرای مفاد این آیین‌نامه نظارت می‌کند و در صورت عدم رعایت این آیین‌نامه متناسب با هر مورد اتخاذ تصمیم خواهد کرد.