پاسخ احمدی‌نژاد به دفاعیه مظاهری

احمدی‌نژاد: با برخی دیدگاه‌های مظاهری مخالفت جدی دارم

«طهماسب مظاهری» کلید قفل‌ها را به «محمود بهمنی» تحویل داد.

دنیای اقتصاد- مراسم معارفه رییس کل جدید بانک مرکزی که به علل قابل درکی دیروز با تاخیر قابل توجه با حضور رییس‌جمهور، معاون اول و سایر تصمیم‌سازان اقتصادی برگزار شد، به محلی برای دفاع مظاهری از سیاست‌های خود و متقابلا پاسخ احمدی‌نژاد به حرف‌های وی تبدیل شد. احمدی‌نژاد در سخنان خود که پس از اظهارات مظاهری بیان شد به صراحت بر این نکته انگشت گذاشت که با برخی دیدگاه‌های مظاهری مخالفت جدی دارد. البته احمدی‌نژاد از اشاره صریح به موارد اختلافی خودداری کرد، اما شاید این جمله وی که «اصل تنظیم اقتصاد از سوی بازار آزاد در نظام سرمایه‌داری یک دروغ بزرگ به نفع دزدها و متخلفان است» تعریضی به صحبت‌های مظاهری بوده باشد که گفت: روش به خودی خود مقدس نیست، بلکه به خاطر نتایجی که می‌دهد مقدس می‌شود.

در این مراسم، احمدی‌نژاد با بیان اینکه نمی‌داند مدیران بانکی از چه می‌ترسند، تاکید کرد که پول‌های معوقه بانکی با هر نامی که گرفته شده‌اند حتی اگر با نام‌های مقدس نیز بوده باشد، باید پس گرفته شوند و اگر نمی‌توانند پس بدهند، کارخانه‌‌شان را بدهند.

کلید قفل‌ها تحویل بهمنی شد - عکس: دنیای اقتصاد - نگار متین‌نیا تقابل دو دیدگاه در مراسم معارفه رییس‌کل جدید بانک مرکزی

پرده آخر

گروه بازار پول- پرده آخر ماجرای پرحاشیه برکناری دومین رییس کل بانک مرکزی در دولت نهم دیروز به نمایش درآمد.

مراسم تودیع مظاهری، رییس کل سابق بانک مرکزی و معارفه دکتربهمنی رییس کل جدید در حالی روز گذشته در ساختمان بانک مرکزی و با حضور احمدی‌نژاد، ریاست‌جمهوری، برگزار شد که پانزده روز از صدور حکم ریاست برای دکتربهمنی می‌گذشت. در این فاصله دو نامه مهم مظاهری به احمدی‌نژاد در مطبوعات کشور انتشار یافت که نشان‌دهنده تلاش‌های او برای انعکاس تصویر کاملی از وضعیت اقتصادی کشور و همچنین دلایل استعفای وی بود. سخنان دیروز احمدی‌نژاد و مظاهری در مراسم یاد شده، تقابل دو دیدگاه در مورد مسائل اقتصادی کشور محسوب می‌شود. در حالی که احمدی‌نژاد در سخنان خود بر طراحی الگوی بومی و اسلامی برای اقتصاد ایران تاکید کرد، مظاهری توسعه اقتصادی در جهان را دارای اصول ثابتی دانست و طراحی مدل توسعه اقتصادی ایران را بدون توجه و وفاداری به این اصول ثابت غیرممکن دانست. مظاهری در عین حال تاکید کرد: آموزه‌های دینی هم از اصول لایتغیر اجتماعی است که به سنت الهی تعبیر شده است. رییس‌جمهور در مراسم دیروز اصل تنظیم اقتصاد از سوی بازار آزاد در نظام سرمایه‌داری را یک دروغ بزرگ به نفع دزدها و متخلفان دانست و از کارشناسان اقتصادی و مدیران بانکی خواست در کنار استفاده از تجربیات دیگر طراحی متناسب برای اقتصاد ایران داشته باشند. مظاهری اما با اشاره به تجربه‌های جهانی در زمینه مهار تورم گفت: امروزه کشورهای دیگر هم که از تورم‌های ۵۰۰درصدی مثل برزیل یا تورم ۷۰درصدی مثل ترکیه برخوردار بوده‌اند با عزم و اراده توانسته‌اند به مهار تورم خود اقدام کنند و مردم می‌فهمند که دولت ما هم اگر بخواهد می‌تواند چنین کند. دکتر محمود بهمنی، رییس کل جدید بانک مرکزی هم در این مراسم با تاکید بر صیانت از استقلال بانک مرکزی برنامه‌های اصلاح نظام پولی و بانکی را که وی خود را متعهد به اجرای آن دانست، تشریح کرد. متن کامل سخنان ریاست‌جمهوری و رییس کل سابق و جدید بانک مرکزی را در ادامه بخوانید.

سخنان رئیس جمهور

دکتر محمود احمدی‌نژاد، رییس‌جمهور، با تشکر از سخنان مظاهری که پیش از وی صحبت کرده بود، افزود: آقای مظاهری از دوستان خوب ما هستند. ایشان گفتند می‌خواهند در این جلسه چند نکته بگویند و ارائه گزارش نمی‌کنند و ۴۷ دقیقه صحبت کردند، ولی ای کاش گزارش کار می‌دادند؛ البته از صحبت‌های ایشان استفاده کردیم، حرف‌های خوبی زدند، بسیاری از صحبت‌های ایشان مطالبات بنده از ایشان و سیستم بانکی بود که البته در جلسات مختلف این مباحث را مطرح کرده بودیم و من با بیشتر صحبت‌های ایشان موافق هستم، ولی با برخی از آنها مخالفت جدی دارم.

رییس‌جمهور همچنین گفت: من در این جلسه به ذهنم خطور کرد که جلسات کارشناسی ما در حوزه‌های اقتصادی دارای اشکالاتی است که باید آن‌ها را برطرف کنیم، گویی فرصت لازم داده نشده بود که آقای مظاهری دیدگاه‌ها و نظرات خود را مطرح کنند. آقای داوودی و دوستان ایشان در جلسات کارشناسی این فرصت را فراهم کنند که مطالب به صورت کامل و دیدگاه‌ها با جزئیات بیان شود. وی در ادامه با بیان این که می‌خواهد چند نکته مهم درباره اهمیت کار بانکی مطرح کند، افزود: ما باید برای نگاه بانکی خود مدلی متناسب با وضعیت کشورمان داشته باشیم. این مناسب نیست که مثلا یک سری مسائل و معادلات را ترجمه کنیم و بخواهیم بدون توجه به وضعیت اقتصادی کشور این معادلات را در کشور جاری کنیم. اگر بخواهیم این فرمول‌ها و معادلاتی را که در اقتصاد سرمایه‌داری هست اجرا کنیم، آخر سرمایه‌داری همین می‌شود که اکنون می‌بینید. اکنون می‌بینیم که آمریکا می‌گوید من در اقتصاد آخر خطم، دچار چه مشکلات پیچ در پیچی شده و یا دیگر کشورهایی که اقتصاد سرمایه‌داری را دنبال می‌کردند، چه مشکلاتی برایشان ایجاد شده؛ آیا ما می‌خواهیم به این جا برسیم؟ حتما نه.

به گزارش ایسنا، وی همچنین گفت: کارشناسان اقتصادی ما حتما این توانایی را دارند که با استقلال بیندیشند؛ البته در کنار آن از تجربیات دیگر نیز استفاده و طراحی متناسب با اقتصاد کشور را ایجاد کنند. احمدی‌نژاد همچنین با بیان این که بعضا در قوانین نظام بانکی، قوانین دارای یک تابلو است، ولی عملی که انجام می‌شود، متفاوت از این تابلوست، گفت: ما این اشکال را برطرف کنیم. وی گفت: هنر مدیریت کارشناسی و انقلابی این است که بتوانیم طراحی‌ها را در میدان عمل به صورت مناسب و با توجه به وضعیت کشور ترجمه و طراحی کنیم؛ البته برخی می‌گویند ما نمی‌توانیم و نظام بانکی این توانایی را ندارد که مدلی متناسب با کشور ایجاد کند، ولی من این را قبول ندارم. سیستم بانکی ما توانایی طراحی الگوی توسعه ملی ایرانی و اسلامی‌‌‌‌را در عرصه بانکی را دارد و این خواسته مردم است، مردم کشور ما این را می‌خواهند، دنبال فرمول‌های پیچیده نگردیم.

رییس‌جمهور با بیان این که نظام بانکی ما باید معوقه‌های خود را بگیرد، افزود: وقتی این معوقه‌ها برگردد با استفاده از آن می‌توان تولید ایجاد کرد و حتی درآمدهای دولت را افزایش داد و در اینجا بحث مدیریت خوب منابع بانکی مطرح است؛ اما وقتی منابع بانکی در کشور خوب مدیریت نشود و برود و برنگردد، این امر باعث رکود منابع و کاهش درآمدهای دولت و مانع رشد اقتصادی می‌شود.

ورود خبرنگاران اقتصادی ممنوع!

با وجود اینکه مسائل مختلف اقتصادی از قبیل نرخ تورم، تامین منابع بانک‌ها، نرخ سود سپرده‌های بانکی، وضعیت حساب ذخیره ارزی، نحوه پرداخت بدهی دولت به سیستم بانکی و پیگیری مطالبات معوق بانک‌ها و دهها مسائل اقتصادی دیگر موضوعات مورد بحث جلسه دیرهنگام مراسم تودیع و معارفه رییس کل بانک مرکزی بود، اما با این وجود از ورود خبرنگاران اقتصادی به این مراسم از سوی روابط عمومی نهاد ریاست‌جمهوری ممانعت به عمل آمد. خبرنگاران روزنامه‌های اقتصادی که از ساعت ۷صبح پشت در شیشه‌ای بانک مرکزی در انتظار اخذ مجوز برای ورود به جلسه بودند، ساعت ۳۰/۸صبح با دیدن خودروی رییس‌جمهور خوشحال شدند و خود را آماده کردند تا با وساطت او در جلسه معارفه رییس کل جدید بانک مرکزی حاضر شوند. احمدی‌نژاد از ماشین پیاده‌شد و دکتر بهمنی و پاشایی‌فام به استقبال او رفتند، دکتر داودی معاون اول وی نیز در کنارش بود. رییس‌جمهور سلام خبرنگاران را پاسخ داد و با شنیدن اینکه خبرنگاران اقتصادی اجازه ورود ندارند به هیات‌ همراه خود گفت: هماهنگ کنید تا در مراسم شرکت کنند، نگذارید خبرنگاران اینجا معطل شوند. هیچ چیز شگفت‌آورتر از این نبود که روابط عمومی نهاد ریاست‌جمهوری و بانک مرکزی هیچ‌کدام برای اجرای این دستور تلاشی نکردند و به‌رغم دستور دکتر احمدی‌نژاد صدایی از پشت بی‌سیم آمد که می‌گفت: خبرنگاران را حتی از محوطه بانک هم بیرون کنید. ساعت‌ها به سرعت گذشت و جلسه طولانی معارفه تمام شد. مدیران عامل بانک‌ها، وزیر اقتصاد و معاون بانک و بیمه‌ای او ساختمان شیشه‌ای بانک مرکزی را ترک کردند. خبرنگاران سیاسی حاضر در جلسه گفتند مظاهری، رییس کل سابق بیش از ۴۷ دقیقه صحبت کرد. باز هم رییس‌جمهور با خبرنگاران مشتاق، دلخور و در انتظار روبه‌رو شد و در مقابل دلخوری خبرنگاران با انگشت اشاره ساختمان بانک مرکزی را نشان داد و گفت: مشکل از اینجا است من که خواستم شما را راه‌ دهند.

دکتر، دوستت داریم!

پس از رفتن رییس‌جمهور کارمندان بانک مرکزی دور مظاهری حلقه‌ زدند و یکصدا گفتند: دکتر دوستت داریم.آنها با دیدن خبرنگاران گفتند: ما ۲۰ سال بود که چنین رییس کلی در بانک مرکزی ندیده بودیم و یک دنیا دعای خیر پشت سر او است. دکتر بهمنی، رییس کل جدید بانک مرکزی نیز در حلقه دوربین‌ها و خبرنگاران ایستاده بود و باز هم با حوصله به سوالات پاسخ می‌داد. او با دیدن خبرنگار دنیای اقتصاد گفت: می‌دانم یک دقیقه زمان برای پاسخ به سوالات شما اندک است، لطفا صبر کنید ظرف روزهای آینده در نشست مطبوعاتی برنامه‌هایم را می‌گویم. مظاهری و بهمنی با یکدیگر روبوسی کردند و مظاهری از در بانک مرکزی بیرون رفت. دکتر بهمنی نیز در حالی که ندیمی، عضو سابق کمیسیون اقتصادی مجلس بازوی او را محکم گرفته بود به سمت آسانسور رفت تا به طبقه شانزدهم برود. محوطه وسیع بانک مرکزی کمتر چنین جمعیتی را به خود دیده بود و خبرنگاران، عکاسان و تصویربرداران هر کدام مسیر محل کار خود را پیش گرفتند تا خبر این مراسم را انعکاس دهند. خبرنگاران روزنامه فرصت شنیدن صحبت‌های مسوولان ارشد اقتصادی کشور را به دست نیاورده بودند و باید از مطالب خبرگزاری فارس و مهر که در جلسه حاضر بودند برای انعکاس خبر استفاده کنند. اگر گزارش معارفه و تودیع رییس کل بانک مرکزی ایران کم و کاستی دارد بر ما ببخشید، آخر دیروز ورود خبرنگاران اقتصادی به اقتصادی‌ترین نهاد دولتی ممنوع بود!

وی ادامه داد: در این یک سال اخیر تسهیلات بانک‌ها را افزایش داده‌ایم، ولی بانک‌ها تسهیلات کمتری داده‌اند، ولی معوقه‌ها دوبرابر شده است، این‌ها را چه کسانی مدیریت می‌کنند، غیر از این است که بانک مرکزی باید این‌ها را مدیریت کند.

رییس‌جمهور گفت: البته من نیز معتقدم باید به نحو احسن از منابع استفاده و منابع را خوب مدیریت کرد، ولی بدترین چیز برای سیستم بانکی این است که سیاست‌زده باشد و ما باید همه مراقب باشیم.

احمدی‌نژاد ادامه داد: آقای مظاهری از دوستان بسیار خوب ما هستند. ایشان شش بار یا بیشتر استعفا کرده‌اند . چند بار نزد من آمدند و تقاضای استعفا کردند و چند بار نیز تقاضای استعفا را نوشتند و گفتند یک نفر دیگر بیاید و مسوولیت را قبول کند که بالاخره من پذیرفتم، چون باید کارها جلو برود، ولی ایشان از مدیران خوب ما هستند. آقای بهمنی نیز که قرار است در این سمت مشغول به کار شوند از افراد باتجربه ما و شناخته شده در نظام سیستم بانکی هستند و کارشان را در نظام بانکی ما از پایین‌ترین سطوح کار بانکی آغاز کرده‌اند و در واقع تمام سیستم بانکی را می‌شناسد.

رییس‌جمهور بار دیگر به کارشناسان نظام بانکی گفت: دوستان من باید مدل‌ها را در این زمینه خود طراحی کنیم و بنده و کل دولت در این زمینه در خدمت شما هستیم، این حرف‌ها که بعضا در روزنامه‌ها نوشته می‌شود و اظهارنظرهایی که می‌شود، این‌ها بازار را تحت تاثیر قرار نمی‌دهد، بلکه این واقعیت‌های پولی و بانکی است که این تاثیر را ایجاد می‌کند. وقتی هزاران نفر برای یک تسهیلات کوچک به منظور ایجاد اشتغال به بانک‌ها مراجعه می‌کنند و با در بسته مواجه می‌شوند، ولی می‌بینند یک نفر دیگر ده‌ها میلیارد تومان پول از نظام بانکی گرفته و آن را به بازار مسکن برده و پول را پس نمی‌دهد و دهان‌کجی نیز می‌‌‌‌کند، دیدگاه مردم عوض می‌شود، مردم این‌ها را می‌بینند و این‌ها باعث می‌شود دیدگاه مردم عوض شود.

رییس‌جمهور ادامه داد: فکر نکنید مطالبی که بعضا در روزنامه‌ها مطرح می‌شود، به مردم آدرس غلط می‌دهد، البته افراد در کشور ما آزاد هستند و می‌توانند نظرات خود را بیان کنند، ولی در واقع عملکرد واقعی ما است که آدرس غلط به مردم می‌دهد. ملت ما باهوش است و می‌داند مثلا چه کسی با کدام کارمند ارتباط دارد و مسائل را رصد می‌کنند.

وی با بیان این که مدل ما در نظام بانکی باید بر اساس اصل ۴۴ قانون اساسی که تئوری اقتصاد اسلامی‌‌‌‌ ما است طراحی شود، افزود: ما باید با توجه به این اصل برنامه‌ریزی کنیم.

رییس‌جمهور هم‌چنین با اشاره به مشکلاتی که در حال حاضر اقتصاد جهانی و اقتصاد سرمایه‌داری با آن روبه‌رو شده است، گفت: من در طول دو سه سال در این مسیر هشدار داده‌ام و گفته‌ام روندی که این اقتصاد طی می‌کند، ایجاد مشکل می‌کند و به سمت دره در حال حرکت است، در واقع نظام سرمایه‌داری پایان خوشی ندارد؛ چون ذات آن بر اساس عدالت نیست.

دروغ بزرگ

وی گفت: کسانی که به نظام سرمایه‌داری معتقد بودند نیز می‌گویند که بازار آزاد است که همه چیز را تنظیم می‌کند، ولی این یک دروغ بزرگ است به نفع دزدها، قالتاق‌ها و متخلفان.

احمدی‌نژاد خطاب به کارشناسان نظام بانکی و مسوولان آن نیز گفت: شما باید در این سیستم ادبیات اسلامی‌‌‌‌ را بیاورید و وارد کنید، کار حرام، حرام است و اگر در اقتصاد وارد شود پدر اقتصاد را درمی‌آورد، نمی‌شود کار حرام را حلال کرد. در نظام سرمایه‌داری اصل حرام و حلال رعایت نشده و در واقع اصل حرام و حلال و قبح این مسائل برداشته شده است و این‌ها راه حل ما نیست.

رییس‌جمهور در ادامه مراسم معارفه رییس کل جدید بانک مرکزی، با بیان این که توصیه‌ دوم من این است که باید پول و نظام بانکی را از انحصار بیرون آورید، افزود: نظام بانکی ما در حال حاضر در انحصار است. ۱۰ بانک خصوصی ایجاد کرده‌ایم که مثلا نظام بانکی ما و پول از انحصار بیرون بیاید، ولی این اتفاق نیفتاده و هم‌چنان این انحصار وجود دارد.

احمدی‌نژاد گفت: روابط ما در نظام بانکی نیز باید به گونه‌ای تنظیم شود که از انحصار بیرون بیاید و اکنون نیز در این زمینه شاهد انحصارهایی هستیم. نباید این‌گونه باشد که یک عده نتوانند از نظام بانکی تسهیلات دریافت کنند و عده‌ای دیگر تسهیلات کلان دریافت کنند ولی معوقه‌های آن را نیز نپردازند. پول مردم باید در اختیار مردم قرار گیرد و شما خود می‌دانید در حال حاضر چقدر معوقه وجود دارد.

وی افزود: در این قضیه باید بانک مرکزی بر اساس ضابطه و قانون رفتار و معوقه‌ها را دریافت کند و در این ارتباط اقدامات لازم را انجام دهد، نباید در این زمینه آدرس غلط بدهیم. باید کسی را که از تسهیلات نظام بانکی سوءاستفاده می‌کند کنترل کرد.

رییس‌جمهور گفت: باید دنبال کنیم تا معوقه‌ها برگردد و من به شما می‌گویم که از دولتی‌ها شروع کنید و اگر پول ندارند سهام خود را پس بدهند.

احمدی‌نژاد ادامه داد: ما فرمول‌های اقتصاد آزاد را می‌گیریم، ولی نمی‌خواهیم تبعات آن را قبول کنیم. در آن اقتصاد اگر کسی نتواند مدیریت کند حذف می‌شود؛ ولی ما در این‌جا کسی را که مدیریت بلد نیست باز هم با تزریق پول مردم می‌خواهیم حفظ کنیم. وی گفت: من به شما می‌گویم از نهادهای دولتی شروع کنید. من نمی‌دانم مدیران بانکی از چه چیزی می‌ترسند. شما باید این پول‌های معوقه را با هر نامی‌‌‌‌حتی با نام‌های مقدس نیز که بوده، پس بگیرید. آماری که در این زمینه هست وحشتناک است و شما خود می‌دانید و مردم می‌دانند. باید پول مردم گرفته شود و اگر نمی‌توانند پولشان را پس بدهند، کارخانه‌شان را بدهند.

رییس‌جمهور ادامه داد: باید اینها را مدیریت کرد و اگر وا بدهیم عده‌ای از این افراد می‌آیند حتی تیرآهن‌های بانک مرکزی را نیز می‌برند.

احمدی‌نژاد افزود: نباید مسائل را پیچیده و خود را مستاصل کنیم. در ابتدا باید پولی که داده شده پس گرفته شود.

وی گفت: در بانک مرکزی بهترین کارشناسان، مستقل هستند و دوستان در این بانک باید گزارش‌های قوی و متقنی ارائه دهند. گزارش‌هایی ارائه نشود که مثلا با ارائه چهار سند نقض و دچار خدشه شود، نباید این اعتبار زیر سوال برود؛ به ویژه درباره‌ گزارش‌های بانکی. اظهارنظرها باید دقیق باشد تا اعتماد ایجاد شود و در واقع اطلاعات بانک مرکزی باید چراغ راهنمای عمل فعالان اقتصادی باشد و نباید در این اطلاعات خدشه‌ای وارد شود.

رییس‌جمهور گفت: انتظار ما این است که تهدیدهای نظام سلطه را به فرصت تبدیل کنیم. در دل هر تهدیدی فرصتی است و هنر مدیریت این است که این تهدیدها را به فرصت تبدیل کند؛ چنان که می‌گویند می‌خواهیم تحریمتان کنیم. ما می‌توانیم از این تحریم به عنوان بهترین فرصت استفاده کنیم که نظام بانکی‌مان را از اختاپوس نظام بانکی نظام سرمایه‌داری نجات دهیم، ما می‌توانیم این کار را انجام دهیم. ما توانستیم خود را از نظام سلطه‌ استکبار آزاد کنیم و اکنون جزو آزادترین ملت‌ها هستیم. در عرصه اقتصاد نیز می‌توانیم خود را از چنبره اقتصاد سرمایه نجات دهیم و کشورهایی هستند که در این زمینه اعلام آمادگی کرده‌اند تا با ما همکاری کنند.

احمدی‌نژاد ادامه داد: بهترین فرصت‌های تاریخی در اختیار ما است، فرصت‌های تاریخی از دل تهدیدهای تاریخی به دست می‌آید، باید کارشناسان بانک مرکزی در این ارتباط حساس باشند و مدل مناسب را طراحی و از فرصت به نحو احسن استفاده کنند. روسای ده‌ها کشور به من گفته‌اند ما آمادگی داریم اگر شما طراحی جدیدی را ارائه کنید از شما حمایت کنیم و آن را دنبال می‌کنیم، من ایمان دارم که شما کارشناسان می‌توانید این کار را انجام دهید. یک مدل پولی و بانکی عادلانه را تنظیم کنید و به جهان ارائه دهید. باید ذهن‌ها را باز کنیم و از چارچوب‌هایی که قرار داشته‌ایم خارج شویم.

رییس‌جمهور ادامه داد: مردم ما چه گناهی کرده‌اند که باید در دعوای زرگری برخی دوستان ما در دستگاه‌های اجرایی اسیر شوند.

وی گفت: بعضا انتقادهایی مطرح می‌شود که باید مدیران از آن‌ها استفاده کنند. نباید در برابر انتقادها گارد گرفت، بلکه باید از انتقادهای مناسب استفاده و مشکل را برطرف کرد.

احمدی‌نژاد هم‌چنین خاطرنشان کرد: ای کاش مدیران عامل بانک‌ها و کارشناسان نظام بانکی به شهرها و روستاها می‌آمدند؛ البته در دور دوم سفر این اتفاق افتاده و از زبان مردم حرف‌ها را می‌شنیدند و می‌دیدند که مردم چه مسائلی را مطرح می‌کنند تا روحیه‌شان عوض شود و نشاط پیدا کنند. وقتی مدیران اقتصادی حرف‌های مردم را بشنوند بعید است مثلا این تصمیم را بگیرند که پول‌های مردم را به بازار مسکن ببرند و در مسکن سرمایه‌گذاری و صبر کنند تا مسکن گران شود و بعد آن را بفروشند.

رییس‌جمهور گفت: شما هر جای ایران که بروید حاضرم با شما بیایم تا حرف‌های مردم را گوش کنیم و ببینیم.

احمدی‌نژاد در ادامه سخنانش اظهار کرد: چرا فردی می‌آید و ۱۱۰ میلیارد تومان از بانک‌های قزوین و تهران وام می‌گیرد و مدعی می‌شود می‌خواهد کارخانه بسازد، ولی می‌بینیم می‌رود در تهران و مازندران به ساخت و ساز می‌‌‌‌پردازد و معوقه‌های خود را نیز نمی‌پردازد و وقتی که وزیر دادگستری ما رییس آن بانک را می‌خواهد و از وی می‌خواهد تا از دست این فرد شکایت کند، رییس بانک می‌گوید من شکایت نمی‌کنم چون مشتری خود را از دست می‌دهم، مردم از دست بروند مهم‌تر است یا این آقا، مردم مهم‌ترند یا این آقا، مردم مشتری شما هستند یا این آقا.

رییس‌جمهور خطاب به دست‌اندرکاران بانک مرکزی افزود: شما در برابر تحریم‌ها زحمت زیادی کشیده‌اید، صادقانه و صمیمانه زحمت کشیده‌اید، ولی می‌گویم باید تلاش کنید پول را از بدهکاران بگیریم، چرا فلان آقا می‌آید و ۱۰ میلیارد تومان از فلان بانک می‌گیرد، بدهکاری خود را نمی‌پردازد، ولی در بانک دیگر ۳۰۰ میلیارد تومان سرمایه دارد و سود ۱۸ درصد یا بیشتر دریافت می‌کند.

وی گفت: ‌حرف‌ قشنگ می‌زنیم ولی باید درست عمل کنیم .

رییس‌جمهور اظهار کرد: اکنون می‌بینیم در نظام بانکی بعضا روابط حاکم است، مثلا فلان آقا سفارش شده پسرخاله فلان آقا و با استفاده از این رابطه از تسهیلات نظام بانکی استفاده می‌کند. نظام بانکی باید خود را این علقه‌ها قطع و این روند را اصلاح کند و در پی این امر به تقاضاهای واقعی تولید توجه کند. سرمایه و تسهیلات ما به اندازه تقاضاهای واقعی است، ولی بعضا چون مدیریت مناسبی نمی‌شود پول‌ها از دست می‌رود.

رییس‌جمهور با بیان این که لایحه جدید دولت در خصوص برداشت از حساب ذخیره ارزی تصویب نشد، گفت: این مساله را در دولت تصویب کردیم ولی خوشحال شدم که مجلس تصویب نکرد.

وی گفت: ما معتقدیم منابع باید بچرخد و کارها را انجام داد و در این زمینه ضوابط نیز به صورت جدی در نظر گرفته شود.

وی با اشاره به اقداماتی که در رابطه با ایجاد بانک اطلاعات مشتریان صورت گرفته، افزود: در واقع باید این بانک اطلاعات به صورت دائم جلوی چشم رییس بانک مرکزی و وزیر اقتصاد باشد .

احمدی‌نژاد ادامه داد: متاسفانه وقتی مساله‌ ایجاد این بانک الکترونیک مطرح شد، عده‌ای سر و صدا کردند؛ در صورتی که ما معتقدیم این بانک اطلاعات مشتریان باید ایجاد شود.

رییس‌جمهور با بیان این که ستاد فرماندهی بخش مهمی‌‌‌‌ از اقتصاد ما در بانک مرکزی است، اظهار کرد: مطالبی که در اینجا مطرح کردم مطالب احمدی‌نژاد و حرف احمدی‌نژاد نیست، حرف ملت است، مطالبات یک ملت دست شماست، ما همه نوکر و خدمتگزار مردم و بدهکارمردم هستیم.

وی در پایان با بیان این که اطمینان کامل به مجموعه متخصصان در نظام بانکی دارم، گفت: باید نگاهمان را عوض کنیم و همان طور که گفتم بر اساس وضعیت کشورمان مدل‌ طراحی کنیم.

در این مراسم که داوودی معاون اول رییس‌جمهور، مشایی معاون رییس‌جمهور، حسینی وزیر اقتصاد، مصباحی مقدم و دلخوش نمایندگان و عضو کمیسیون اقتصادی مجلس و تعدادی از مدیران عامل بانک‌ها و مسوولان بانک مرکزی حضور داشتند از مظاهری تقدیر شد.

مسائل کلان اقتصادی باید در اتاق‌‏های فکر تعیین شود، نه پای تریبون‌‏ها

به گزارش ایلنا، طهماسب مظاهری، رییس‌کل سابق بانک مرکزی در مراسم تودیع خود ضمن تشکر از دست‌‏اندرکاران نظام بانکی و دکتر بهمنی، رییس‌کل جدید بانک مرکزی گفت: «خدمت همه شما حاضران گرامی سلام عرض می‌‏کنم. سخنان خود را با سپاسگزاری از همه مدیران و کارکنان بانک مرکزی که در مدت مسوولیت اینجانب همکاری صمیمانه داشتند، آغاز می‌‏کنم و برای همه دست‌‏اندرکاران پرتلاش و دلسوز نظام بانکی کشور و رییس‌کل جدید بانک مرکزی موفقیت و سربلندی آرزو می‌‏کنم. همچنین لازم می‌‏دانم از رییس‌جمهور محترم به خاطر موافقت با عظیمت اینجانب از بانک مرکزی تشکر کنم.

همچنین با تشکر از دکتر بهمنی، برای قبول مسوولیت، آرزوی توفیق برای ایشان در بهره‌‏گیری از این فرصت برای ارتقای مقام در بارگاه خداوند تبارک و تعالی و انجام خدمت صادقانه و مؤثر برای مردم دارم.

این کار افتخار است؛ برای من هم افتخاری است و مباهات می‌‏کنم که در یک دوره زمانی توانستم به مردم خوب ایران خدمت کنم. شاید انتظار این باشد که در مورد مسوولیت یک ساله خود در بانک مرکزی گزارش عملکردی ارائه کنم، اما من از آن صرف نظر می‌‏کنم؛ نه به این دلیل که عملکرد قابل‌ذکری وجود ندارد، بلکه به این دلیل که عملکرد بانک حاصل زحمت همه همکاران است. ضمن اینکه جلسه مجمع عمومی هم در پیش است و در آن جلسه به صورت رسمی و کامل و دقیق گزارش عملکرد بانک مطرح خواهد شد. اما هنر مدیریت اقتصادی کشور ایجاد فضای توسعه و رونق اقتصادی با برنامه‌‏ریزی و اجرای دانش محور با رویکرد شایسته‌‏سالاری و به کارگیری استعدادهای سرشار داخلی و اتکا به درآمدهای مالیاتی است؛ کاری که کشورهای توسعه یافته و همه کشورهای موفق در مسیر توسعه به آن عمل کردند. چنین مسیری به توسعه اقتصادی پایدار می‌‏انجامد. مدیریت اقتصاد جامعه باید بر این اساس و با چنین آرمانی صورت پذیرد. در سند چشم‌‏انداز این‌گونه اهداف آرمانی تعیین و مسیر کلی ترسیم شده است. توسعه اقتصادی در جهان اصول ثابت دارد و مبنای این اصول ثابت، مدل‌‏های متنوع توسعه اقتصادی در کشورهای گوناگون طراحی و به مرحله اجرا درآمده است. طراحی مدل توسعه اقتصادی ایران نیز بدون توجه و وفاداری به این اصول ثابت و پذیرفته شده جهانی که جملگی با حکم عقل نیز موافق است، امکان‌‏پذیر نیست. باید اذعان کنیم که فقط این علوم تجربی و مهندسی نیستند که دارای اصول ثابت و لازم الاتباعند، علوم انسانی نیز واجد این خصیصه است. آموزه‌‏های دینی هم از اصول لایتغیر اجتماعی به سنت‌‏های الهی تعبیر نموده و آنها را حاکم بر نظام اجتماعی دانسته و بر اهمیت آنها با تعابیر گوناگون بارها تاکید نموده‌‏اند.

محورتمام اصول، عقلانیت است. در حوزه اندیشه دینی، عقلانیت از پایه‌‏های اصلی شریعت ما است. قرآن سراسر دعوت به تعقل و عقلانیت و بیان مزایای آنها است.

در امور دنیوی، عقلانیت به بهره‌‏برداری از علم و اندیشه در هر کار و عبرت گرفتن از تجارب دیگران اشاره می‌‏کند. عقلانیت راه کنترل هیجانات، احساسات و بی‌‏ثباتی در رفتارهای اجتماعی و مدیریت جامعه است.

در توسعه اقتصادی، کوچک‌‏سازی دولت (از طریق حذف تصدی‌‏های قابل‌واگذاری به بخش خصوصی و تعاونی)، آزادسازی اقتصادی (که بستر حقوقی آن با ابلاغ سیاست‌‏های اصل ۴۴ قانون اساسی مهیا است) و کسب فناوری‌‏های پیشرفته (با این رویکرد که در جهان امروز صنعت پیشرفته حامی و پشتیبان کشاورزی است و توسعه کشاورزی و مشتقات آن و حضور در بازارهای جهانی بدون اتکا به صنعت قوی و فناوری‌‏های پیشرفته ناممکن است)، پیگیری سیاست‌‏های مدافع اقتصاد ملی، حمایت هدفمند از بخش خصوصی رقابت‌‏پذیر و نوآور، کاربردی کردن نظام آموزشی و شروع هرگونه فرهنگ‌‏سازی از کلاس اول دبستان، ترویج فرهنگ پرکاری و مسوولیت‌‏پذیری اصولی هستند که بدون توجه به آنها ابعاد و اهداف اقتصادی صنعت چشم‌‏انداز دست یافتنی به نظر نمی‌‏رسد.

توسعه اقتصادی حاصل هزاران پرواز اقتصادی، تولیدی، صنعتی، بازرگانی، پولی، مالی، بانکی است که تک‌‏تک آنها باید طبق برنامه پرواز کنند و به مقصد برسند. توسعه اقتصادی هیچگاه پایان نمی‌‏پذیرد و تلاش در راه آن تمامی ندارد. جمهوری اسلامی ایران با داشتن سرزمین وسیع، غنای جغرافیایی، تنوع فوق‌‏العاده قومی، موقعیت حساس ژئوپلتیک، تاریخ کهن و ریشه‌‏های فرهنگی اصیل و از همه بالاتر استعدادهای انسانی سرشار، شایسته وضعیتی به مراتب بهتر و بالاتر از وضعیت امروز است. همت امروز ما نیل به اهداف توسعه کشور و بهبود کیفیت زندگی مردم است. این مهم سازوکارها و الزاماتی دارد که به اختصار برخی از آنها را ذکر می‌‏کنم:

۱ - مدیریت امور اقتصادی بر مبنای علم اقتصاد و بهره‌‏گیری از ابزارهای اقتصادی و بهره‌‏گیری از دانش بشری و دستاوردهای مدیریتی و علمی قابل‌اجرا است. اگر از این اصل عدول کنیم، ناچار می‌‏شویم با ابزار فیزیکی و امنیتی به مدیریت اقتصادی روی آوریم.

۲ - قبول کردن اصول و مبانی علمی و قبول کردن رابطه پارامترهای اقتصادی، تورم و نقدینگی، سود بانکی و تورم، الزام اولیه است. به خود جرات نباید داد که این روابط را نفی کرد. از کسانی که با جسارت و جذمیت به خود جرات می‌‏دهند روابط علمی و منطقی بین این پدیده‌‏ها را نفی کنند، باید برحذر بود. باید علم اقتصاد را شناخت و از آن سواری گرفت و الا این اقتصاد است که سواری خواهد گرفت. تجربه بشری در تاریخ این گواهی را می دهد. راهی جز قبول بدیهیات و پایبندی به اصول مسلم و شناخته شده علم اقتصاد و مدیریت روز علمی دنیا و کشفیات بشری وجود ندارد.

۳ - این موضوع باید روشن شود که با تزریق تورم و تامین پول پرقدرت و چاپ پول نمی‌‏توان اشتغال ایجاد کرد و به توسعه اقتصادی رسید. ایجاد اشتغال از طریق تزریق پول یک سراب است. باید به دنبال آب رفت نه دنبال سراب. سراب وعده می‌‏دهد، دعوت می‌‏کند و تشنه را خوشحال می‌‏کند. تتمه نیروی تشنه را صرف دویدن به سمت ساحل سرابی می‌‏کند. اگر تتمه آبی در ته قمقه‌‏اش داشته باشد، آن را هدر می‌‏دهد و وقتی مسافتی را طی کرد و به ساحل مفروض سراب رسید، می‌‏بیند که هیچی نیست. فرق برکه و سراب این است که برکه در حد رفع عطش و تامین ذخیره برای ادامه مسیر قابل‌اتکا است اما سراب وعده‌‏های بسیار شیرین می‌‏دهد؛ در حالی که خالی است. به همین دلیل چاپ اسکناس تولید ثروت نکرده و مردم را پولدار نمی‌‏کند. اگر این طور بود مردم زیمبابوه ثروتمندترین مردم روی زمین بودند، چرا که اسکناس‌‏های ۱۰‌میلیارد دلاری را برای خرید نان می‌‏دهند. همچنین پول، موتور اقتصاد نیست. چاپ پول موتور تورم است. نباید از مسکن‌‏هایی که درد را به سرطان تبدیل می‌‏کنند، استفاده کرد.

۴ - ثبات و آرامش یک اصل اساسی است. همیشه بخش بزرگی از مسائل و مباحث روی این موضع متمرکز بوده و کوشش همه باید این باشد که آرامش و ثبات را برقرار و حفظ کند. حتی رویداد فعلی در زمینه تغییر رییس‌کل بانک مرکزی هم همین‌طور است. نباید بگذاریم این رویداد منجر به بر هم خوردن ثبات و آرامش شود. رییس‌کل منتخب، این ظرفیت، ویژگی و خصلت را دارد که آرامش را برقرار کند. یک معنی استقلال بانک مرکزی و سیستم پولی نیز همین است که تصمیمات دولت و تنش‌‏های آن که طبیعت کار دولت است، به نظام پولی منتقل نشود. بانک باید استقلال رفتار خودش را برای حفظ ثبات و آرامش به کار گیرد و نگذارد تنش تصمیم دولت به بانک منتقل شود.

۵ - تعادل، کلمه کلیدی در مدیریت اقتصادی است: تعادل ارز، تعادل ریال، تعادل اختیار و مسوولیت، تعادل ریسک و منافع، تعادل عرضه و تقاضا، تعادل فرصت‌‏های شغلی و تقاضای شغلی. در این رابطه وظیفه و رسالت دولت برقراری تعادل است. تعادل اقتصادی با ابزارهای اقتصادی می‌‏تواند برقرار شود. این تعادل می‌‏تواند با ابزارهای اداری هم برقرار شود. تعادل با ابزارهای اداری ناپایدار است. اگر ابزار اداری به عنوان امر موقت وارد میدان شود و ابزارهای اقتصادی هم تنظیم شود، می‌‏تواند آن را بهبود ببخشد. اگر ابزار اداری تنظیم‌‏کننده باشد ولی از ابزار اقتصادی بهره‌‏گیری نشود، با مشکلات مضاعفی مواجه می‌‏شویم. بهترین حالت این است که تعادل با تصمیمات اداری مهم برقرار شود.

۶ - بین پول مردم و پول دولت باید تفکیک قائل شد. این تفکیک ماهیت، تفکیک روش تعامل و تصمیم‌‏گیری روی آن دو پول را به همراه می‌‏آورد. پول بانک‌‏ها پول دولت نیست، پول سپرده‌‏گذاران است. استفاده از پول بانک مرکزی به صورت اضافه برداشت، تزریق تورم و اخذ مالیات از جیب همه مردم است. ذخایر ارزی بانک مرکزی، پولی است که دولت فروخته و خرج کرده است و بانک مرکزی در ازای آن ریال تولید کرده و به مردم بدهکار است. دولت باید از دست یازیدن به این منبع خودداری کند و منع شود. مسوولان بانک مرکزی باید در حفاظت از منابع و منافع مردم مقاوم باشند و در مقابل این مقاومت، حمایت قانونی شود.

۷ - از کسانی که به آنها بدگمان هستید، انتظار کار خوب نداشته باشید. از کسانی که به آنها ظلم کرده‌‏اید، انتظار وفا نداشته باشید. رفتارمردم با دولت انعکاس رفتار دولت با مردم است. حفظ دارایی و سرمایه مردم، ارزش پول، دست نبردن به پول آنان، مجبور نکردن وکیل آنان (مدیران بانک) به مصرف ناحق دارایی آنها باید رعایت شود. این گفته که اگر به سپرده‌‏گذاران صفر‌درصد هم سود بدهیم، هیچ کاری نمی‌‏توانند بکنند، مخالف این اصل است و حرف درستی نیست. حتی اگر این حرف صحیح باشد و سپرده‌‏گذاران نتوانند کاری بکنند، حداقلش این است که احساس ظلم می‌‏کنند. نباید اجازه داد این احساس به وجود آید.

۸ - تزریق تورم و دمیدن در تنور داغ تورم را مردم می‌‏فهمند و می‌‏دانند که این کار، کاری است که ریشه در سیاست‌‏های اقتصادی دارد. آدرس دادن‌‏های اشتباه نظر مردم را عوض نمی‌‏کند و مردم را به اشتباه نمی‌‏اندازد.

همه مردم می‌‏دانند که دولت می‌‏تواند کاری کند که تورم کاهش یابد. مردم تجربه اتخاذ تدابیر مناسب و کاهش تورم و آرامش و طمانینه ناشی از کاهش تورم را فراموش نمی‌‏کنند. مردم می‌‏دانند که دولت می‌‏تواند تصمیماتی بگیرد که از شدت تورم بکاهد. مردم می‌‏دانند که در تنور داغ تورم، تولید شکل نمی‌‏گیرد. مردم می‌‏دانند که تورم موجود محصول سیاست‌‏های اقتصادی دولت است.

مردم دیده‌‏اند که امروزه کشورهای دیگر هم که از تورم‌‏های ۵۰۰‌درصدی مثل برزیل یا تورم ۷۰‌درصدی مثل ترکیه برخوردار بوده‌‏اند، با عزم و اراده توانسته‌‏اند نسبت به مهار تورم خود اقدام کنند و می‌‏فهمند که دولت ما هم می‌‏تواند.

مردم می‌‏فهمند هر دولتی که سیاست توسعه با ابزارهای تورمی را دنبال می‌‏کند، حتما دو الزام را پیگیری می‌‏کند: اول جبران قدرت خرید مردم در قبال تورم تزریقی برای حفظ معیشت آنها و دوم حمایت از تولید داخل و صادرات در قبال تفاوت تورم داخلی و خارجی.

مردم می‌‏فهمند که امروز با تورمی که این ویژگی را ندارد، قدرت خرید مردم جبران نمی‌‏شود. صادرات کالا و خدمات با تزریق تورم داخلی و تثبیت نرخ ارز و طرح ایده کاهش نرخ ارز رفته رفته موضوعیت خود را از دست می‌‏دهد. دمیدن به تنور تورم و کاهش نرخ ارز دعوتی عام است به تولیدکنندگان خارج از کشور برای تصرف تولیدکنندگان داخلی.

۹ - برای دولت به لحاظ ساختاری، وظایفی در قانون اساسی تعریف شده که بسیار هزینه‌‏بر است. تامین مالی برای انجام وظایف دولت به نسبت مورد نیاز دیده نشده، وظایف دولت در زمینه بهداشت، آموزش، آموزش عالی، زیرساخت‌‏‌ها و ارتقای بشریت پیش‌‏بینی شده اما نحوه تامین اعتبار برای آن دیده نشده است. در قبال کاهش هزینه‌‏های دولت که به معنای کاهش خدمت‌‏رسانی است، همیشه مقاومت وجود دارد. افزایش درآمدهای دولت هم به طرق مختلف مورد مقاومت است. لایحه ارزش افزوده و مقاومت‌‏هایی که در قبال آن مطرح شد، آخرین نمونه آن است. بعد از انقلاب تقریبا هیچ سالی نتوانسته‌‏ایم بودجه دولت را بدون مداخله بانک مرکزی و کسری بودجه آشکار و پنهان ببندیم. به این دلیل است که کسری بودجه دولت در اقتصاد ما نهادینه شده است. اختلاف‌نظر بین دولت و بانک مرکزی ربطی به اشخاص ندارد. درجه مدارا و تسامح و درجه پایبندی به وظایف و مسوولیت‌‏های پیش‌‏بینی شده برای آن شدت اختلاف‌نظر را تنظیم می‌‏کند. دولت همواره به دنبال خدمت‌‏رسانی بوده؛ خدمت‌‏رسانی نیاز به هزینه دارد. این هزینه دائمی را مالیات تلافی نمی‌‏کند. ساختار مالیاتی ما ضعیف است. ما از سازوکارهای دیگر هم مثل اوراق قرضه که می‌‏توانست کمک کند نیز محرومیم و آن را نداریم. نرخ سود پول می‌‏توانست کمک‌‏کننده باشد که ما از آن نتوانستیم بهره بگیریم. وظیفه بانک مرکزی حمایت از سپرده‌‏گذاران و انضباط پولی است. این تقابل وظایف بعضی اوقات حل می‌‏شود. دو طرف باید با هم توافق کنند. اگر یک طرف به نفع طرف دیگر حذف یا تثبیت شود، یکی از اهداف فدا می‌‏‌شود. مشکل اصلی ما PUBLIC FINANCE و فقدان ابزارهای تامین‌‏کننده منابع است.

یک مشکل کوچک هم داریم و آن تامین مالی تولید است. دولت‌‏ها هم توسعه‌‏گرا هستند و بوده‌‏اند. دولت توسعه‌‏گرا در صدد رشد تولید است. تا اینجا مشکلی نیست؛ یک بد فهمی وجود دارد که با پول می‌‏شود تولید را رونق داد.

PUBLIC FINANCE همواره رابطه دولت و بانک مرکزی را تبدیل به یک مساله سیاسی کرده است. آنجا که دولت توسعه‌‏گرا خودش را متولی و متصدی تولید می‌‏داند و سیاست توزیع منابع را باید با دید عدالت‌جویانه و با ابزار فیزیکی و اداری دنبال کند و تامین اعتبار برای واحدهای تولیدی مورد نظر خود را تامین اعتبار برای خودش می‌‏داند. این دو مشکل فاینانس تولید و PUBLIC FINANCE با هم عجین می‌‏شود. تامین منابع برای تولید در حال کار نیز فدا می‌‏شود. کاهش تعهدات دولت و انجام طرح‌‏هایی از قبیل اصل ۴۴ راه نجات است که البته برای دولت آسان نیست. راه دیگر البته این است که مردم دولت را تامین مالی کنند. این ترکیب باعث می‌‏شود وقتی قیمت نفت پایین است، استقراض از بانک مرکزی راه حل تامین مالی دولت شود و تورم و کسری بودجه فراهم شود. وقتی قیمت نفت بالا است افزایش دارایی‌‏های خارجی بانک مرکزی راه حل و تورم ناشی ازآن مطرح می‌‏شود. در این بین بانک مرکزی آخر خط ماجرا است و باید این معادله را ببندد. رونق تولید با اعطای تسهیلات هم معنی شده است. هر وقت هم بانک مرکزی خواسته است قوام و انتظامی به آنها بدهد،آن را چوب لای چرخ گذاشتن نامیده‌‏اند. بانک مرکزی باید تصمیم بگیرد یا به همراه این قافله حرکت کند و همه آثار تورمی آن را بپذیرد یا موضع خودش را حفظ کند و جدا شود.

۱۰ - وقایع عموما بر روندها سوارند. تمرکز بر تک تک وقایع مدیران را از روندها غافل می‌‏کند. برای درک عمیق‌‏تر تحولات و چاره‌یابی‌‏های اساسی‌‏تر باید به روندها توجه کرد. برای تبیین روندها باید ساختارها و سازوکارهای ایجاد روند را شناخت. برای اصلاح روندهای نامطلوب باید ساختارها و مبانی ایجادکننده آنها را اصلاح کرد. اگر روشی را اعمال کردیم و نتیجه عکس گرفتیم، باید فکر دیگری کنیم. روش به خودی خود مقدس نیست. روش به خاطر نتایجی که می‌‏دهد مقدس می‌‏شود. اگر استراتژی خاص خود را نداشته باشید، بخشی از استراتژی یک فرد دیگر می‌‏شوید. نبودن استراتژی درصورتی خوب است که اهمیت ندهید به کجا می‌‏خواهید بروید. دیدگاه‌‏های استراتژیک جلوتر از حوادث پیش می‌‏روند، لذا همواره پاسخ‌‏های روشنی را به تصمیم‌‏گیرندگان ارائه می‌‏کنند.

۱۱ - تصمیمات کلان و شاخص‌‏های کلان باید با دید کلان اتخاذ شود و از تصمیم‌‏گیری در زمینه شاخص‌‏های کلان با مبانی اقتصاد خرد حذر کرد.

۱۲ -از افراط و تفریط باید پرهیز کرد. زمانی تورم ۱۱‌درصد و سود بانکی ۲۴ و ۲۶‌درصد و روی این موضوع اصرار بود. یک زمان دیگر تورم بیش از ۲۰‌درصد داریم و می‌‏خواهیم سود بانکی را به ۱۲‌درصد برسانیم.

۱۳ -باید تفاوت بین برنامه‌‏ریزی دولت و تصمیم مردم وجود داشته باشد و بین این دو تبعیض قائل شد.

۱۴ - سیاست‌‏های پولی باید در بانک مرکزی تبیین و تنظیم شود. یک نهاد تخصصی باید برای این وظیفه سنگین طراحی و مستقر شود. لازم است این نهاد با شخص رییس‌جمهور و از طریق ایشان با دولت تعامل داشته باشد. بانک مرکزی نباید جزئی از دولت یا تابع دولت باشد. بانک مرکزی باید ناظر مقتدر بازارهای مالی باشد. نظارت بانک مرکزی بر عملکرد نهادها و مؤسسات پولی و مالی نباید تحت تاثیر هیچ ملاحظه‌‏ای قرار گیرد. بانک مرکزی باید در تصمیمات و اقدامات خود از مجموعه دولت مستقل و به شخص رییس‌جمهور متصل باشد و با اقتدار بالا عمل کند.

۱۵ - اظهار نظر و بیان مدیران دولت در امور اقتصادی که با امور عامه سر و کار دارند، باید قول سدید باشد. حرف‌‏های بی‌‏مبنا و غیرصحیح مثل افزایش سرمایه بانک‌‏ها از محل سپرده‌‏های شعب بانک‌‏ها درخارج از کشور، استفاده از ما به التفاوت خرید و فروش ارز بانک مرکزی برای تامین کسری بودجه آموزش و پرورش و غیره نباید از دهان مسوولان دولتی خارج شود. مملکت‌داری حکم می‌‏کند مدیرانی را انتخاب کنند که میزشان را به اصول ترجیح ندهند.

۱۶ - آنچه معوق و یغما شده از اموال بانک مرکزی است، با مدیریت بانک یا به تحمیل مدیریت بانک از طریق بانک مرکزی از جیب همه مردم است. موضوع سه قفله کردن خزانه بانک مرکزی ارزشمند است؛ باید محافظت گردد، بالاخص که وجوه آن امانت است. اجتناب عدم رعایت انضباط مالی و روی آوردن به سیاست توسعه، هزینه‌‏های دولتی و تولید پول و توزیع پول در جامعه نشانه‌‏ای از علاقه و همت و کوشش دولت در خدمت به جامعه نیست. روزی که مسوولیت بانک مرکزی را بر عهده گرفتم گفته شد که بانک مرکزی در یکی از بهترین شرایط بعد از پیروزی انقلاب است. همان موقع هم گفتم که از جهتی سخت‌‏ترین شرایط خود را طی می‌‏کند و با علم و اطلاع از سختی‌‏هایش کار را تحویل گرفتم. سعی کردم سختی‌‏هایش را حل کنم. آنچه مسلم است به خاطر انتقاداتی که داشتم و برای حفظ آن اصول و مبانی، مسوولیت خود را رها کردم و امیدوارم آن اعتقادات درست بوده باشد.

۱۷ -سر نهادن و تبعیت از قانون و هماهنگی با مجلس برای اخذ پشتیبانی و حمایت مجلس و کسب قانون صحیح و مناسب و سپس گردن نهادن و اجرای آن، از اصول اولیه و ابتدایی دولت در مدیریت اقتصادی است.

۱۸ - در مورد سیستم بانکی بسته‌‏ای ارائه شد که از حدود دو ماه قبل نیز تحت عنوان پیشنهادهای «نجات سیستم بانکی» در ۴۶ صفحه و یک خلاصه چهار صفحه‌‏ای ارائه شد. بخشی از آن تایید و اجرایی شده است و بخشی از آن نیز تایید نشده، اما به اجرا رسیده است. بخشی از آن توسط مجمع تشخیص مصلحت نظام عملی و محقق شد و بخش‌‏هایی از آن هنوز به مرحله اجرا نرسیده و پیشنهادهایی است که همچنان به قوت خود باقی است. توصیه می‌‏کنم آن مجموعه که تصویر و تحلیلی از وضع فعلی سیستم بانکی به همراه مجموعه‌‏ای از راه‌حل‌‏هاست، در اختیار گروهی خبره و کارشناس قرار گیرد تا نسبت به بررسی و اصلاح و عملیاتی کردن آن تصمیم‌‏گیری شود. این مجموعه برای قضاوت کارشناسان و مسوولان و صاحبنظران قابل‌ارائه به عموم نیز می‌‏باشد. به جان واحدهای تولیدی نیفتید. اصلاح سیستم اقتصادی با تیغ و درفش مقدور نیست. فضای کسب و کار و حاکم کردن ابزارهای اقتصادی راه حل است.

۱۹ - رهبری مدیریت اقتصادی کشور لوازم و سازوکارهایی دارد. مسائل کلان اقتصادی باید در اتاق‌‏های فکر و فضاهای کارشناسی تعیین شود و نه در پای تریبون‌‏ها، نمی‌‏توانیم در کشور به اقتصاددانان و عالمان اقتصادی و کارشناسان خبره توجه لازم را نکنیم و آنان را جدی نگیریم، اما توسعه اقتصادی داشته باشیم. با شناختی که از مطالعه توسعه درکشورهای دیگر داشته‌‏ام، مسائل اقتصادی در ساختارهای پیش‌‏بینی شده در حاکمیت و مجاری منطقی و قانونی مربوطه حل و فصل می‌‏شود. بنده هم همواره به این مساله پایبند بودم و در این مدت هم تلاش کردم در قالب همین ساختارها مسائل را حل کنم. اگرچه به دلیل غیر‌فعال بودن برخی از این ساختارها نظیر شورای پول و اعتبار با محدودیت‌‏هایی مواجه بوده‌‏ام.

۱۸ برنامه اصلاح نظام پولی و بانکی

رییس کل جدید بانک مرکزی ۱۸ برنامه خود برای اصلاح نظام پولی و بانکی را اعلام کرد و با بیان اینکه وظایف خود در این بانک را باید با سیاست‌های کشور همسو و هماهنگ کنیم، گفت: باید به دور از جنجال در تدارک مهار تورم، حفظ ارزش پول ملی و جریان مناسب پول در تولید باشیم.

به گزارش خبرگزاری مهر، محمود بهمنی دیروز در مراسم معارفه خود به عنوان رییس کل بانک مرکزی با تشکر از انتخاب وی به عنوان رییس کل جدید بانک مرکزی توسط رییس‌جمهوری، گفت: عظمت وظیفه‌ای که به عهده من گذاشته شده را درک می‌کنم و از خداوند می‌خواهم که تدبیر و پایداری و استواری در این کار را برای من حفظ کند.

رییس کل جدید بانک مرکزی، این بانک را مرکز پولی کشور ذکر کرد و افزود: با توجه این امر نه تنها وظیفه خود را اجرای سیاست‌های درست پولی و بانکی می‌دانم، بلکه در راستای اجرای درست مقررات حرکت می‌کنم.

وی تاکید کرد: ما باید وظایف خود را در بانک مرکزی همسو با سیاست‌های کشور هماهنگ سازیم، همچنین باید به دور از جنجال در تدارک مهار تورم، حفظ ارزش پول و جریان مناسب پول در تولید باشیم.

وی گفت: اینک صلاح خود می‌دانم که پارامترهای رفتاری خود را حساب شده تغییر دهیم؛ گرچه حق انتخابی جز کنترل و مهار تورم نداریم و درمان پرخوری و بدخوری را با اصلا نخوردن نمی‌دانم.

بهمنی با تاکید بر اینکه به حمایت از تولید و پیگیری از جلوگیری تعطیلی کارخانجات اعتقاد دارم و می‌دانم که با اعطای تسهیلات به طرح‌های نیمه‌تمام می‌توان برای ۱۰۰‌هزار میلیارد تومان از منابع کشور را که در این طرح‌ها قفل شده را چاره اندیشی کرد.

وی با تاکید بر اینکه طرح‌های خوابیده هم اکنون نیازمند نقدینگی است، افزود: باید به کمک خود آنها پروژه‌ها را تکمیل کرد و باید بخشی از منابع توسط خود این طرح‌ها تامین شود.

رییس کل جدید بانک مرکزی با تاکید بر اینکه باید سرمایه در گردش واحدهای تولیدی را در نظر بگیریم، افزود: هم‌اکنون صدها هزار میلیارد ریال مطالبات معوق داریم که اگر بخشی از آنها وصول و به این واحدها تزریق شود، با تزریق نقدینگی جدید مواجه نخواهیم شد.

وی اعطای تسهیلات برای احداث واحدهای مسکونی جدید به ویژه اعطای تسهیلات به طرح مسکن مهر را از جمله برنامه‌های آتی بانک مرکزی عنوان و تصریح کرد: اما این اعطای تسهیلات باید کنترل و نظارت شده باشد تا هم به افزایش تولید و اشتغال و هم کنترل نرخ تورم منجر شود.

بهمنی با اشاره به اینکه باید در راه اندازی تولید و افزایش صادرات قیام کنیم، گفت: هم اکنون با کمبود شدید نقدینگی برای سرمایه در گردش واحدهای تولیدی مواجه هستیم و بانک مرکزی بهترین راه را هدایت منابع و نظارت بر مصرف آن می‌داند.

وی گفت: اگر در هنگام اعطای تسهیلات بانک اطلاعات جامع مشتریان نظام بانکی را داشته باشیم، شرکت‌های اقماری از بانک‌ها تسهیلات نمی‌گرفتند.

وی افزود: بانک‌ها از لحاظ منابع باید تقویت شوند و کنترل و هدایت پول باید مدنظر باشد، همچنین بانکداری اسلامی ‌را باید رعایت کرد و اگر تسهیلات بانکی به انحراف برود به این معنا است که سود دریافتی ربوی است.

رییس کل جدید بانک مرکزی خاطرنشان کرد: در واکاوی اوضاع بازار که دچار مشکل ساختاری است، عظم راسخ دارم.

وی اظهار داشت: با ۳۸ سال سابقه در سطوح مختلف سیستم بانکی و ۲۵ سال تجربه دانشگاهی همواره بر اساس نکته‌های تیم اقتصادی حرکت می‌کنم و از نظرات کلیه اقتصاددانان استقبال می‌کنم.

رییس کل جدید بانک مرکزی اهم برنامه‌های جدید این بانک را ۱۸ محور اعلام کرد و افزود: تنظیم و اجرای سیاست‌های پولی و ارزی، هماهنگی آن با سیاست مالی برای کنترل تورم و تحرک تولید، کنترل و نظارت بر مدیریت نقدینگی، استفاده از منابع بانکی برای تحرک تولید و انضباط پولی شبکه بانکی کشور از جمله این برنامه‌ها است، به عبارت دیگر سیاست انبساطی یا انقباضی را قبول ندارم بلکه سیاست انضباط پولی باید مد نظر قرار گیرد.

وی ایجاد شرایط لازم برای حفظ ارزش پولی و رشد اقتصاد کشور، حمایت از سرمایه‌گذاری مولد و حمایت از صادرات، برنامه‌ریزی برای کارآمد تر کردن نظام پولی و مالی، ساماندهی بازار غیرمتشکل پولی را نیز از دیگر برنامه‌های آتی خود در این بانک اعلام کرد و افزود: در زمان حضور مظاهری در بانک مرکزی بازار غیرمتشکل پولی ساماندهی شد، به نحوی که ۲۰ سازمان غیرمتشکل پولی در کشور وجود داشت که برای ۱۲ موسسه پولی و مالی مجوز صادر شد.

بهمنی نهادینه کردن سنت قرض‌الحسنه، صیانت از استقلال بانک مرکزی، تنظیم بازار ارزی کشور، کاهش میزان بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی طی یک برنامه زمان بندی شده از محل وصول مطالبات و فروش اموال و املاک مازاد نظام بانکی و واگذاری شرکت‌های تحت پوشش نظام بانکی را از دیگر برنامه‌ها اعلام کرد.

وی ادامه داد: هم‌اکنون متجاوز از ۵۰هزار میلیارد ریال ارزش سهام شرکت‌های تحت پوشش نظام بانکی است که باید به منابع تبدیل و در خدمت تولید قرار گیرد.

وی بر گسترش بانکداری الکترونیک در کشور، برنامه‌ریزی در جهت کاهش وصول مطالبات سیستم بانکی و فعال سازی شرکت‌های وصول مطالبات و درنظر گرفتن درصدی از این مطالبات در صورت بازگشت آنها به سیستم بانکی برای این شرکت‌ها، برنامه‌ریزی برای فروش دارایی‌های مازاد نظام بانکی، گسترش فعالیت بانک‌های ایرانی در خارج از کشور، توسعه بانک‌های خارجی در ایران، طراحی نهادهای لازم برای فعال کردن نهادهای بین بانکی، تقویت نظارت شبکه بانکی و بانک مرکزی، ایجاد و ساماندهی سیستم اطلاعات یکپارچه و پیگیری افزایش لایحه افزایش سرمایه بانک‌ها را از دیگر برنامه‌ها اعلام کرد.

رییس کل جدید بانک مرکزی از مظاهری و استفاده از تجربیات وی تشکر کرد و گفت: مظاهری همواره برای من عزیز و قابل احترام بوده و امید است از وی در سنگری مهمتر استفاده شود.