عملکرد صنعت بیمه کشور در سال ۸۶ تشریح شد
سرانه حق بیمه ۴۵ هزار تومان
عکس:حمید جانی پور
دکتر فرشباف، رییس کل بیبمه مرکزی ایران اعلام کرد: به رغم تمام محدودیتها و تحریمهای صورت گرفته علیه ایران، تمام قراردادهای اتکایی صنعت بیمه تمدید و طبق روال گذشته واگذاری ریسکهای کشورمان به بیمهگران اتکایی دنیا انجام میشود.
عکس:حمید جانی پور
دکتر فرشباف، رییس کل بیبمه مرکزی ایران اعلام کرد: به رغم تمام محدودیتها و تحریمهای صورت گرفته علیه ایران، تمام قراردادهای اتکایی صنعت بیمه تمدید و طبق روال گذشته واگذاری ریسکهای کشورمان به بیمهگران اتکایی دنیا انجام میشود.
او عضویت بیمه مرکزی ایران در هیاتمدیره شرکت اتکایی آسیایی (Asianre) را نیز ابزار دیگری برای تعامل با منطقه در راستای واگذاری و قبولی ریسک دانست و اظهار داشت: طرح کارت سفید اکو برای تردد وسایل نقلیه در ۱۰ کشور منطقه در دست بررسی است و تصمیمات عملیاتی شدن آن در دومین اجلاس که در بیمه مرکزی ایران برگزار شد اتخاذ گردید و از سال آینده عملیاتی میشود.
فرشباف با بیان اینکه سهم بیمه مرکزی ایران در کنسرسیوم نفت و انرژی از 5 به 10 واحد افزایش یافت، یادآور شد: ظرفیت بیمه مرکزی برای پذیرش ریسکها در عملیات اتکایی نیز دوبرابر شده است.
او موافقت اصولی بیمه مرکزی با تاسیس بیمه اتکایی ایرانیان را نیز ظرفیت تازه دیگری برای قبولی و واگذاری اتکایی نام برد و گفت: بیمه پاسارگاد و پارسیان هیات موسس این شرکت اتکایی هستند و برای مشارکت درصدی از سهام این شرکت به سایر شرکتهای بیمه کشور اختصاص مییابد.
او انعقاد تفاهمنامه بیمه مرکزی با کشورهای عراق، افغانستان و تاجیکستان را برای حضور بیمهگران ایرانی و آموزش نیروی انسانی در این کشورها را نیز بازارهای جدیدی برای صنعت بیمه ایران نام برد و گفت: بیمه مرکزی با جدیت به دنبال افزایش توسعه صنعت بیمه و ضریب نفوذ آن است و از طریق آسانسازی آییننامهها و مقررات و جایگزینی نظام مالی به جای تعرفه درصدد حمایت از موسسات بیمه برای فعالیت حرفهای در بازار است.
رییس کل بیمه مرکزی ایران بررسی عملکرد صنعت بیمه کشور در سال ۸۶ و سه ماه اول سال ۸۷ را بیانگر تداوم روند رو به رشد شاخصهای این صنعت عنوان کرد و گفت: شاخص نفوذ بیمه از ۳۰ /۱ در سال ۸۵ به ۳۵ /۱ در سال ۸۶ افزایش یافته و همچنین حق بیمه سرانه به ۴۵هزار تومان رسید.
وی جایگاه صنعت بیمه ایران در کشورهای منا (خاورمیانه+ شمال آفریقا) از نظر ضریب نفوذ بعد از ترکیه و امارات اعلام کرد و گفت: بر اساس برنامه چشمانداز 20 ساله ایران باید به مقام اول منطقه دست یابد.
رییس کل بیمه مرکزی ایران سهم بیمههای دولتی از بازار را ۸۳ /۷۷درصد بیان کرد و خاطرنشان ساخت: سهم بیمههای خصوصی از بازار در پایان سال گذشته ۱۷ /۲۲درصد بود که با واگذاری سه شرکت بیمه دولتی آسیا، البرز و دانا این سهم به ۴۷درصد افزایش مییابد و بازار دولتی و خصوصی متعادل میشود.
او گفت: بیمه پاسارگاد و معلم در میان شرکتهای بیمه خصوصی و بیمه دانا در میان شرکتهای دولتی در میان رقبا از نظر تولید حق بیمه رشد بیشتری داشتند. (در جدول زیر ترکیب پرتفوی صنعت بیمه آمده است).
آیین نامه نمایندگی عطف به ما سبق نمی شود
رییس کل بیمه مرکزی ایران با بیان اینکه موافقت اصولی با بیمه کوثر و بیمه آتیهسازان حافظ به جمع بیمههای تجاری به منزله کنترل تمام فعالیتهای بیمهگری در کشور توسط بیمه مرکزی است، به سوالات اصحاب رسانه پاسخ داد:
شما برای توسعه بازار، افزایش ضریب نفوذ بیمه در کشور، ساماندهی بازار و برقراری رفتار حرفهای در بازار، اصلاح آییننامه نمایندگی و سرمایهگذاری را در اولویت برنامههای شورای عالی بیمه قرار دادید، اما ماده 8 آییننامه نمایندگی با این اهداف منافات دارد؟(طبق ماده 8 آییننامه تنظیم امور نمایندگی بیمه هرشخص حقیقی یا حقوقی به ترتیب نمیتواند بیش از 50 و 30درصد سهام یک شرکت نمایندگی بیمه را داشته باشد)
آییننامه تنظیم امور نمایندگی بیمه در شورای عالی بیمه در دست بررسی است و هنوز نهایی نشده است.
رییس شورای عالی بیمه به این موضوع چه رویکردی دارد؟
بیمه مرکزی ایران به دنبال اجرای طرح تحول صنعت بیمه در راستای تحقق سیاستهای کلی اصل ۴۴ و گذر از بازار انحصاری دولتی به خصوصی است. در این مسیر حمایت از شبکه فروش یا همان بخش خصوصی دستور کار است، در خصوص ماده ۸ آییننامه مذکور نیز این ماده عطف به ماسبق نمیشود و در خصوص اشخاص حقیقی و حقوقی که متقاضی تاسیس شرکت خدمات بیمهای هستند صدق میکند. چنانچه شرکتهای نمایندگی که در گذشته فعالیت داشتند تصمیم به انتقال سهام خود بگیرند باید طبق این آییننامه عمل کنند.
آقای دکتر، شما سهم بیمههای باربری از پرتفوی صنعت بیمه را 2 /3درصد عنوان کردید، در حالیکه با توجه به حجم 47میلیارد دلاری واردات این سهم بسیار اندک است و به نوعی نشاندهنده آن است که واردات از طریق شبکه بانکی صورت نمیگیرد، آیا برای توسعه بیمههای باربری برنامهای دارید؟
بله، حجم واردات به شدت بالا رفته و سهم بیمههای بازرگانی از این بازار هم اندک است که دلیل عمده آن به خرید بیمهنامههای باربری با حداقل سقف تعهدات برمیگردد. به همین منظور بیمه مرکزی ایران با سازمان گمرک کشور وارد مذاکره شده تا طبق مقررات کالاهای وارداتی تحت پوشش بیمه و ترجیحا بیمه ایرانی قرار گیرند و بدیهی است با همکاریهای بانک و بیمه مرکزی و گمرک این رشته بیمهای در کشور توسعه مییابد.
رییس کل در پاسخ به پرسشی در خصوص بیمههای اعتباری و نوسانات نرخ ارز گفت: در نشستی که با رییس کل بانک مرکزی داشتم در این خصوص صحبت شد و کارگروهی برای توسعه بیمههای اعتباری و ارزیابی ریسک آن تشکیل شده است. به اعتقاد من هر موضوعی در دنیا قابلیت بیمهشدن دارد و تنها باید با ارزیابی ریسک و مدیریت درست آن بیمهنامه با حق بیمه مناسب برای آن طراحی کرد.
ارسال نظر