تشکیل کار گروه روان‌سازی پرداخت وام

دنیای اقتصاد - قائم‌مقام بانک مرکزی از تشکیل کارگروه ویژه روان‌سازی پرداخت تسهیلات بانکی خبر داد و گفت: این کارگروه قصد دارد گزارشی از اقدامات و برنامه‌های آتی بانک‌ها در راستای دستور اخیر رییس جمهوری تهیه و آن را در اختیار دکتر محمود احمدی‌نژاد قرار دهد. به گفته قضاوی، گزارش مزبور حاوی توصیه‌های سیاستی معین خواهد بود. قضاوی: کارگروه ویژه روان‌سازی پرداخت تسهیلات بانکی تشکیل شد

قائم‌مقام بانک مرکزی از تشکیل کارگروه ویژه روان‌سازی پرداخت تسهیلات بانکی خبر داد و گفت: این کارگروه قصد دارد گزارشی از اقدامات و برنامه‌های آتی بانک‌ها در راستای دستور اخیر رییس جمهوری تهیه و آن را در اختیار دکتر محمود احمدی‌نژاد قرار دهد.

حسین قضاوی در گفت‌وگو با خبرگزاری مهر در خصوص راهکارهای بانک مرکزی برای انجام دستور رییس‌جمهور مبنی بر رفع سریع موانع تسهیلات‌دهی بانک‌ها، گفت: بانک مرکزی معمولا به صورت دوره‌ای جلسات منظمی را با مدیران‌عامل بانک‌های دولتی و غیردولتی برگزار می‌کند و در جلسه اخیر مدیران عامل بانک‌ها و بانک مرکزی در محل این بانک، یکی از موارد دستور کار بحث و بررسی در خصوص مفاد نامه رییس جمهوری بود.

قائم مقام بانک مرکزی افزود: در این جلسه اینگونه مطرح شد که در نامه رییس جمهوری به پشتیبانی بانک مرکزی از بانک‌ها اشاره شده که نشان‌دهنده آن است که در طول یکسال و چند ماه گذشته با وجود اینکه بانک مرکزی تلاش داشت اضافه‌برداشت‌ها را کنترل کند، ولی در خصوص برخی از نیازهای ضروری بانک‌ها در حوزه انجام تعهدات خارجی و نیز کسری‌های مربوط به اتاق پایاپای به ناچار انعطاف‌هایی را به خرج داد، گرچه محور اصلی سیاست‌گذاری در بانک مرکزی کنترل رشد نقدینگی و رشد پایه پولی بود.

سیاست اصلاحی چک‌پول‌ها

به گفته وی از سوی دیگر بانک مرکزی سیاست اصلاحی را در خصوص رویه انتشار ایران‌چک‌ها به کار گرفت که اثرات عملی آن در سال‌جاری به تدریج آشکار می‌شود، به نحوی که خالص مانده ایران چک‌های منتشره توسط بانک‌ها رو به کاهش گذاشته است.وی با اشاره به اجرای طرح جمع‌آوری چک‌پول‌ها از ۲۵ مرداد گفت: تمام چک‌پول‌های صادرشده از اعتبار برخوردارند و تلاش داریم با کاهش و جمع‌آوری چک پول‌ها نقدینگی را کنترل و تسهیلات مناسب اعطا کنیم. قضاوی در بیان ویژگی این ابزار جدید گفت: بانک‌ها برای در اختیار داشتن چک‌پول بانک مرکزی و واگذاری آن به مشتریان خود باید نزد بانک مرکزی وجه بسپارند، در حالی که این رویه برای ایران‌چک‌های قبلی مرسوم نبود و این سیاست جدید موجب می‌شود تا بانک مرکزی مدیریت بهتری روی نقدینگی داشته باشد.وی اظهار داشت: رییس‌جمهوری ضمن تاکید بر سیاست‌های اصلاحی که بانک مرکزی اتخاذ کرده است و همین طور تاکید بر اینکه بانک‌ها باید اقدامات جدی را برای وصول مطالبات معوق انجام دهند از بانک مرکزی درخواست کرد بدون مماشات، بانک‌ها را به نحوی جهت‌دهی کند که در روند اعطای تسهیلات به اولویت‌های اقتصادی دولت در حوزه طرح مسکن مهر و بنگاه‌های زودبازده توجه بیشتر به خرج دهند.

قائم مقام بانک مرکزی تصریح کرد: انتظاری که دولت از بانک‌ها دارد آن است که ابتدا طرح مسکن مهر و بنگاه‌های مولد زودبازده مورد توجه قرار گیرند. دولت تاکید دارد در یک دوره زمانی کوتاه مدت ترتیباتی را اتخاذ کند که مردم بتوانند ۵/۱میلیون واحد مسکونی جدید احداث کنند و بدین ترتیب عدم تعادل در بازار مسکن، جای خود را به وضعیت تعادلی بدهد.

وی با بیان اینکه در این راستا دولت توقع دارد بانک‌ها متقاضیان وام برای ساخت مسکن به ویژه در چارچوب طرح مسکن مهر را در اولویت قرار دهند، افزود: در مجموع رییس جمهوری خواهان ارائه گزارشی شده است که اقدامات انجام شده و برنامه‌های آتی در آن منعکس باشد، به طوری‌که مشخص کند چه مکانیزم‌های نظارتی وجود خواهد داشت تا بانک‌ها اولویت‌های اقتصادی دولت را به نحو ملموس‌تری در سیاست‌های تسهیلاتی خود عینیت ببخشند.

تشکیل کارگروه

قضاوی از تشکیل کارگروه ویژه برای این منظور خبر داد و بیان کرد: براساس تقسیم کاری که در نشست مسوولان نظام بانکی و بانک مرکزی به عمل آمد و کارگروه ویژه‌ای که تشکیل شد، امید می‌رود در آینده‌ای نزدیک گزارش مزبور برای استحضار رییس جمهوری آماده و ارائه شود. وی خاطرنشان کرد: گزارش مزبور حاوی توصیه‌های سیاستی معین است. هفته گذشته رییس جمهوری در نامه‌ای به طهماسب مظاهری، رییس کل بانک مرکزی خواستار اقدام بدون مماشات و اتلاف وقت وی برای رفع مشکلات جدی اخیر در تسهیلات‌دهی بانک‌های دولتی به اقشار مردم شده است. رییس‌جمهوری در این نامه به مظاهری نوشته است: چنانچه می‌دانید مدتی است به‌رغم پشتیبانی بانک مرکزی، ارائه تسهیلات به اقشار گوناگون در برخی از بانک‌های دولتی با مشکلات جدی مواجه شده است و بخش‌های مختلف اقتصادی در آستانه آسیب‌های سنگین و بعضا جبران‌ناپذیر قرار گرفته‌اند.

احمدی‌نژاد در این نامه ادامه این وضعیت را که به بهانه عدم بازگشت منابع یا کنترل برداشت از بانک مرکزی و محدودیت چاپ و توزیع خارج از قاعده چک‌پول‌ها انجام می‌شود، موجب بروز تبعات منفی اقتصادی گسترده و به علاوه تضعیف بانک‌های دولتی دانسته است.