مسعودرضا طاهری
عکس‌ها: حمید جانی‌پور
دومین کنفرانس و نمایشگاه بین‌المللی بانکداری الکترونیک روز گذشته در محل موسسه مطالعات بهره‌وری و منابع انسانی با حضور پورمحمدی، معاون سابق بانک و بیمه وزارت اقتصاد و مشاور عالی رییس کل بانک مرکزی، مقامات بانکی، کارشناسان و متخصصان بانکداری الکترونیک، IT و تکنولوژی اطلاعاتی بانک‌ها و شرکت‌های فعال در این زمینه آغاز به کار کرد.

در این کنفرانس دو روزه آخرین دستاوردها و مطالعات صورت گرفته در زمینه تکنولوژی اطلاعاتی، بانکداری الکترونیک، مدیریت ریسک و نظام اعتبارسنجی مشتریان از سوی شرکت‌کنندگان در این همایش ارائه شد. تاکید بر گسترش بیشتر بانکداری الکترونیک و استفاده صحیح از ابزارهای موجود و لزوم تعریف استانداردهای جدید و قوی‌تر برای رواج بیشتر بانکداری الکترونیک و چالش‌ها و مزایای بهره‌مندی بیشتر از این ابزار و کاهش هزینه‌های بانکداری و مشتریان از جمله مسائل مورد اشاره در روز اول این کنفرانس بود.
حمید پورمحمدی در آغاز این کنفرانس در خصوص لزوم گسترش استفاده از کارت‌بانک‌ها برای هزینه‌های ضروری، اشاره کرد و گفت: سالانه یک میلیارد تبادل پولی برای خرید بنزین انجام می‌شود که باید تبدیل به کارت‌های نقدی شود. وی از ساماندهی پرداخت‌های خرد در کلان‌شهرها و شهرهای کوچک خبر داد و گفت: برنامه تنظیمی شورای بانکداری الکترونیک برای پرداخت‌های خرد در تهران در یک دوره یک و نیم ساله و یک دوره ۲ ساله برای شهرهای دیگر قابل انجام است.
وی افزود: برنامه کوتاه مدت بانکداری الکترونیک می‌تواند به کمک جامعه بیاید.
وی گفت: تا پایان سال۸۸ هرنفر باید حداقل یک کارت بانک داشته باشد.
وی از تعداد دستگاه‌های پایانه فروش در برخی فروشگاه‌ها انتقاد کرد و گفت: باید تلاش شود با ایجاد نظام هماهنگ فروش اینترنتی بین بانک‌ها تعداد این پایانه‌ها با گسترش یکسان به یک عدد برسد. وی همچنین از ارائه کارت‌های اعتباری با سقف یک میلیون تومان به صورت قرض‌الحسنه خبر داد.
وی با اشاره به این که هم‌اکنون ۶۵درصد پرداخت‌ها در کشورمان به صورت نقدی است، افزود: این در حالی است که در کشورهای توسعه یافته بیش از ۹۰درصد پرداخت‌ها غیرنقدی است. پورمحمدی از تهیه برنامه‌ای خبر داد که رقم ۶۵درصدی پرداخت‌های نقدی در کشورمان به ۱۲درصد برسد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود به مقوله امنیت در بانکداری الکترونیک پرداخت و دو عامل اساسی برای امنیت بانکداری الکترونیک را احراز هویت دقیق مشتری و اطلاعات درست عنوان کرد و امضای دیجیتال، رمزشخصی، اثر انگشت دیجیتال و همچنین اطمینان از غیرقابل نفوذ و غیرقابل تغییر بودن داده‌ها را از جمله ویژگی‌های مورد تاکید در این زمینه برشمرد.
پورمحمدی گفت: پیشنهاد شده بود که حداقل ۱۰درصد از بودجه بانکداری الکترونیک در هر بانک برای امنیت در این حوزه به کار گرفته شود.
وی در سخنرانی خود در خصوص بانکداری الکترونیک، نظارت بر حسن اجرای برنامه‌ها و دستورالعمل‌ها و تست‌های دوره‌ای و توجه به رفع مشکلات ATM و POSها را از جمله دیگر ملزومات گسترش بانکداری الکترونیک عنوان کرد.
در این کنفرانس همچنین دکتر علی‌اصغر صباغ، مدیرعامل و عضو هیات‌مدیره شرکت اطلاع‌رسانی اعتباری و اعتبارسنجی ایرانیان و فرشاد نوشادی، عضو هیات‌مدیره این شرکت و مشاور ارشد مدیرعامل بانک سامان به ارائه مباحث علمی خود پرداختند.
به‌خاطر نظام‌ سنجش اعتبار به ایران آمدم
دکتر صباغ، مقاله مفصل علمی خود را با عنوان «نظام سنجش اعتبار، ضامن عدالت در اعطای تسهیلات و پیامدهای نوین آن در بانکداری الکترونیکی» با این جمله آغاز کرد که « به‌خاطر نظام سنجش اعتبار به ایران آمدم» و رسالت ما رویکرد به حال و حفظ آن در آینده است.»
وی در این برنامه با معرفی دقیق و علمی نظام سنجش اعتبار و با توجه به گسترش بانکداری الکترونیک در کشور، خواستار جدی گرفتن مقوله نظام سنجش اعتبار از سوی مقامات بانکی و پولی کشور شد.وی با اشاره به تصویب قانون ایجاد نظام سنجش اعتبار و توسعه بانکداری الکترونیک در کشور پیش‌بینی کرد که
تا سال ۲۰۱۰ حداقل ۵۵میلیون نفر در آمریکا از بانکداری الکترونیک استفاده کنند. وی با اشاره به ۱۰برابر شدن مانده خالص مطالبات معوق بانک‌ها در ایران طی سال‌های ۸۱ تا ۸۶، نظام سنجش اعتبار را یکی از مهم‌ترین ابزارهای کنترلی برای مقابله با آن دانست.
به‌زودی بانک‌ها شعب خود را تعطیل می‌کنند
مشاور ارشد بانک سامان نیز در این کنفرانس با ارائه مقاله‌ای با عنوان بانکداری و تجارت الکترونیک، چالش‌ها و فرصت‌ها که تماما به زبان انگلیسی ارائه شد، گفت: دیدگاه من این است که به‌زودی تمامی فعالیت‌های بانکداری در جهان الکترونیکی خواهد بود.
وی پیش‌بینی کرد که طی 5سال آینده تعداد زیادی از بانک‌های ایرانی مجبور به تعطیلی تعداد زیادی از شعب خود خواهند شد. به گفته وی مردم دیگر نیازی به رفتن به شعب ندارندو سیستم‌های خودکار، دادوستد جایگزین مدیران بانک‌ها خواهد شد و هزینه ملی بانکداری کاهش خواهد یافت. وی افزود: این روند در حالی رو به تحقق است که هنوز در برخی بانک‌ها تمایل شدید به افزایش شعب وجود دارد.
وی در ادامه به مسائل امنیتی در بانکداری الکترونیکی اشاره کرد و از جمله چالش‌های خدمات بانکداری الکترونیک را امنیت، حفظ اطلاعات شخصی، قابلیت دسترسی و عملیات تجاری آنها ذکر کرد.