صادرات بیمه‌ای را گسترش می‌دهیم

لیلا اکبرپور

رییس کل بیمه مرکزی ایران، سیدمهدی کرباسیان رییس هیات‌مدیره صندوق بازنشستگی کارکنان صنعت نفت و مدیران عامل بیمه ایران، پارسیان و کارآفرین در حاشیه نخستین همایش بیمه، در نفت، گاز، پتروشیمی شرکت کرده و به سوالات خبرنگاران پاسخ دادند. * آقای دکتر فرشباف با تصویب مجمع تشخیص مصلحت نظام شورای عالی بیمه نیز از طرح ادغام شوراها خارج شد، لطفا درخصوص احیای مجدد این شورا و برنامه‌هایش در آتی توضیح دهید؟

پیش از آنکه مجمع تشخیص مصلحت نظام چنین مصوبه‌ای داشته باشند شورای عالی بیمه از طرح ادغام شوراها خارج و احیا شده بود، در بدو ورودم به بیمه مرکزی ایران طی نامه‌ای از وزیر امور اقتصادی و دارایی و معاون اول رییس‌جمهور خواستم تا ریاست‌جمهوری در تصمیم خود تجدیدنظر کرده و شورای عالی بیمه از طرح ادغام شوراها خارج شده و کما فی السابق تشکیل جلسه بدهد. این درخواست مورد موافقت وزیر و معاون اول قرار گرفت و برای تصویب نهایی به هیات دولت رفت که قطعا گام مثبتی در جهت سرعت بخشیدن به تصمیمات شورای عالی بیمه درخصوص تحول در بازار می‌باشد و تاکنون هم دو جلسه را تشکیل داده است ‌که آیین‌نامه تخفیف ۴۰درصد به بیمه‌های موتورسواران یکی از آن موارد مطروحه در جلسه بود.

* بازنگری سند طرح تحول صنعت بیمه آماده شد؟

همان طور که می‌دانید با ابلاغ فرمان ۱۰ ماده‌ای رییس‌جمهور با عنوان طرح تحول صنعت بیمه در تابستان سال گذشته پیش‌نویس‌های اصلاحی توسط کارگروه‌های متشکل در صنعت بیمه آماده شد که بیمه مرکزی طی دو ماه گذشته این پیش‌نویس را بازنگری و اصلاحات مورد نیازی را انجام داد که تا آخر این ماه سند نهایی آماده و تقدیم به رییس‌جمهور خواهد شد.

*آقای دکتر برای توسعه بازار بیمه کشور برنامه‌‌ای دارید؟

بله، به منظور گسترش همکاری‌های متقابل صنعت بیمه با دیگر بخش‌های اقتصادی کشور به ویژه صنایع نفت، گاز و پتروشیمی و نیرو برنامه ۵ساله‌ای‌ را با همکاری و همفکری دو بخش دولتی و خصوصی در دست اقدام داریم تا صنعت بیمه به موازات سایر بخش‌ها بتواند به جایگاه واقعی خود تا سال ۱۴۰۴ دست یابد.

*مهم‌ترین دستا‌ورد همایش بیمه در نفت و گاز و پتروشیمی را چه می‌دانید؟

در این همایش که به همت دوستان برگزار شد، یک طرف خواسته‌ها و تقاضاهای صنعت نفت ابراز می‌شود و در طرف مقابل صنعت بیمه با توانمندی‌هایی که دارد در صدد پاسخ‌گویی به این نیازها و رفع کمبودها برای ارائه سرویس‌دهی بهتر برمی‌آید. در واقع بیمه‌گران با توجه به سرمایه ذخایر و نیروی متخصصی که دارند ریسک‌ها را ارزیابی کرده و بخشی از آن را نزد خود نگهداشته و مازاد را به صورت اتکایی اجباری به بیمه مرکزی و اتکایی اختیاری به بیمه‌گران اتکایی خارجی واگذار می‌کنند.

*آقای دکتر شما در مراسم افتتاحیه همایش بیمه در نفت، گاز و پتروشیمی از موافقت کلی با تاسیس بیمه اتکایی دیگری خبر دادید. لطفا بیشتر توضیح دهید؟

کشور ما دارای یک شرکت بیمه اتکایی بود که مجوز فعالیت در مناطق آزاد تجاری را دارد و از این رو با درخواست تاسیس بیمه اتکایی دیگر با عنوان بیمه اتکایی ایرانیان در سرزمین اصلی موافقت کلی شد. که وارد صنعت بیمه کشور شده و بتواند در توزیع ریسک و جلوگیری از خروج ارز از کشور فعال باشد.

*آیا سیاست افزایش ظرفیت داخلی برای پذیرش ریسک‌ها بدون صادرات بیمه و قبول اتکایی از سایر کشورها به صلاح صنعت بیمه و در نهایت اقتصاد کشور است؟

بدیهی است توزیع ریسک و واگذاری آن به بیمه‌گران خارجی به منظور انتقال ریسک از کشور به دیگر نقاط است تا در زمان بروز حوادث، جبران آسیب‌ها تنها به اقتصاد کشور تحمیل نشود، بدیهی است قبول ریسک از سایر کشورها به ویژه آن گروه که ریسک‌های ما را می‌پذیرند باید در اولویت برنامه‌ها قرار گیرد. همچنین صنعت بیمه ایران به دنبال گسترش مراودات گسترده با کشورهای منطقه و اسلامی باشد تا این دادوستدهای بیمه‌ای به درستی انجام گیرد و ما نیز بتوانیم از پتانسیل‌های موجود در سایر کشورها بهره‌مند شویم. در این بخش از مصاحبه جواد سهامیان مقدم مدیرعامل بیمه ایران نیز درخصوص بیمه‌های اتکایی گفت: آنچه که امروز باعث شده بیمه‌گران ایرانی در قبول ریسک‌های خارجی توفیق لازم را نداشته باشند بحث نداشتن رتبه اعتباری موسسات بیمه ایرانی در بازارهای بین‌المللی است، درواقع خارجی‌ها به خاطر عدم درجه رتبه‌بندی تمایلی به واگذاری ریسک‌ها ندارند و نتیجه این عمل رشد حق بیمه واگذاری اتکایی به خارجیان و کاهش قبول اتکایی در صنعت بیمه کشور شده است.

از دکتر فرشباف، رییس کل بیمه مرکزی ایران که مدیری برنامه‌ریز هستند درخواست می‌کنم تدابیری را در جهت اخذ رتبه‌بندی موسسات بیمه کشور بیاندیشند.

*آقای سهامیان آیا صنعت بیمه قدرت چانه‌زنی با رقبای خارجی را در بحث توزیع ریسک‌ها دارد؟

سال‌ها‌ است که صنعت بیمه کشورمان قراردادهای اتکایی را با بیمه‌گران مطرح اتکایی دنیا امضا می‌کند و در زمان بروز خسارت سهم خسارت پرداختی را نیز دریافت می‌کند، اما آنچه مسلم است صنعت بیمه باید در جهت افزایش سطح توانمندی‌های فنی خود برای قدرت چانه‌زنی برای گرفتن بهترین نرخ و شرایط برآید.

آقای سهامیان، مهندس آقاجانی معاون مالی پتروشیمی از صنعت بیمه خواستار کاهش حق بیمه و فرانشیز شد. دراین‌خصوص چه نظری دارید؟

نرخ حق بیمه براساس ضریب خسارت تعیین می‌شود، چنانچه ضریب خسارت پایین و ریسک‌ها به درستی مدیریت شوند امکان کاهش حق بیمه تا جایی که منافع بیمه‌گر و بیمه‌گذار هر دو حفظ شود، وجود دارد. اما درخصوص فرانشیز شرایط فرق می‌کند، فرانشیز که بخشی از خسارات است که خود بیمه‌گذار مسوول جبران آن می‌باشد به‌خاطر مراقبت بیشتر بیمه‌گذار از مورد بیمه شده است چون خود او در زمان خسارت چند درصد از آن را باید بپذیرد. اما صنعت بیمه می‌تواند آن بخشی از خسارت که به عنوان فرانشیز درقرارداد برعهده بیمه‌گذار قرار می‌گیرد را نزد شرکت بیمه‌ دیگر بیمه نماید.

*آقای دکتر کرباسیان شما در سخنرانی خود اشاره کردید که باتوجه به قدمت ۸۰ ساله صنعت بیمه فرهنگ بیمه‌ای در کشور نداریم، لطفا بیشتر توضیح دهید؟

صنعت بیمه یکی از صنایع قدیمی در ایران است، اما هنوز فرهنگ بیمه در کشور وجود ندارد و باید مسوولان ذی‌ربط دراین خصوص اقدام کنند.

اما نزدیک به ۸۰درصد پرتفوی صنعت بیمه کشور از افرادی که اعتقاد داریم فرهنگ بیمه‌ای ندارند تولید شده است. (بیمه‌های اتومبیل و درمان نزدیک به ۸۰درصد پرتفوی را دارند.) مشکل قشر بافرهنگ است؟

خود شما گفتید بیمه‌های اتومبیل حجم عمده پرتفوی را دارد یعنی بیمه‌های اجباری سهم بیشتری دارند. تازه در همین بخش عظیم بیمه‌های اجباری مشاهده می‌شود که بعضی از خودروها بیمه‌نامه ندارند و صاحبان برخی هم به خاطر همین موضوع در بند هستند. پس فرهنگ بیمه‌ای لازم است. در حالی که شرکت‌ها و نهادها در صدد خرید بیمه هستند و این مدیران بیمه‌ای هستند که باید بتوانند با آنها تعامل کنند.

شرکت‌ها هم به نوعی اجبار دارند به گفته خود شما حسابرسان به آنان تکلیف می‌کنند که اموال و اشخاص را تحت پوشش بیمه قرار دهند. این طور نیست؟

با این حال معتقدم فرهنگ بیمه در سطح مدیران ارشد صنعت بیمه وجود دارد و تدوین ضوابط و دستورالعمل‌های اجرایی توسط آنها دلیلی بر این مدعا است، اما مدیران میانی و سایرین هم باید از این فرهنگ بهره‌مند شوند.