مشکل خصوصیسازی بانکهای دولتی چیست؟
تعویق مجدد واگذاری بانکها
بخش خصوصی با ارسال نامهای به رییس جمهوری خواستار تغییر شیوه واگذاری «مخابرات» شد. آخرین وضعیت پذیرش بانک ملت در بورس بررسی شد
واگذاری سهام بانک ملت باز هم به تاخیر افتاد
در جلسهای که دیروز با حضور مدیرعامل بانک ملت، یکی از اعضای هیات مدیره و مدیران آن بانک با مدیرعامل و مدیران بورس در محل بورس اوراق بهادار تهران برگزار شد، آخرین وضعیت احراز شرایط ورود به بورس بررسی و تصمیماتی اتخاذ شد.
به گزارش ایسنا، در این نشست مصوب شد که اخذ تصویبنامه اساسنامه از وزارت امور اقتصادی و دارایی توسط مدیرعامل بانک پیگیری و تا نیمه اول تیرماه در اداره ثبت شرکتها به ثبت برسد و متعاقب آن نزد سازمان بورس و اوراق بهادار ثبت شود.
همچنین اعلام شد که مانده مطالبات بانک از دولت و ارقام وصولی در سال ۱۳۸۶ و برآورد آن در سال ۸۷ در امیدنامه منظور شده و در مورد تطبیق حسابهای فیمابین با بانک مرکزی شامل بدهیهای ارزی و ریالی به گزارش حسابرسی سالانه یا میان دورهای اتکا شود.
در این جلسه موضوع تعهدات بازنشستگی کارکنان بانک هم مطرح و تصمیم گرفته شد که تعهدات بازنشستگی کارکنان بانک بر اساس محاسبات اکچوئری در یادداشتهای توضیحی افشا و بانک متعهد شود در یک دوره ۱۰ ساله ذخیره کافی در حسابها منظور کند. ارقام سالهای بعد با توجه به نرخ تنزیل مورد استفاده در محاسبات اکچوئری افزایش یابد. در عین حال بانک پیگیری لازم برای فک این تعهدات و انتقال آن به وزارت امور اقتصادی و دارایی را پیگیری کند.
پنجمین تصمیم این جلسه نیز این بود که مدیرعامل بانک اعلام کند که با توجه به تعهد وزارت امور اقتصادی و دارایی در صورتی که وجوهی تحت عنوان کارمزد و امثالهم دریافت شود و دولت از مقطعی آن را فاقد وجاهت قانونی اعلام کند، مبالغ مربوط به حساب سهم سود دولت منظور شود.
در ابتدای امسال که جدول واگذاریهای عمده سهام شرکتها و بانکهای دولتی اعلام شده بود قرار بر واگذاری سهام بانک ملت در ۲۹ خرداد ماه بود که به این ترتیب این اتفاق دستکم یک ماه به تاخیر خواهد افتاد.
شایعه تبدیل بانکها به قرضالحسنه واگذاری بانک ملت را به تعویق انداخت
سازمان خصوصی سازی عدم ثبت اساسنامه، مشخص نشدن وضعیت بدهی دولت و صندوق بازنشستگی را سه دلیل اصلی تعویق واگذاری سهام بانک ملت در هفته جاری در بورس اعلام کرد.
به گزارش خبرگزاری مهر، با وجود اینکه براساس لیست واگذاری سهام شرکتهای دولتی سازمان خصوصیسازی، قرار بود سهام بانک ملت در روز ۲۹ خردادماه جاری؛ یعنی دو روز دیگر در بورس عرضه شود و مسوولان این سازمان به کرات از واگذاری سهام این بانک به عنوان اولین بانک دولتی که در کشور خصوصیسازی خواهد شد، یاد میکردند، اما به دلایل متعدد واگذاری سهام این بانک به تعویق افتاد.
سازمان خصوصی سازی سه دلیل عمده یعنی عدم ثبت اساسنامه، مشخص نشدن وضعیت بدهی دولت و صندوق بازنشستگی را سه دلیل اصلی تعویق واگذاری سهام بانک ملت در موعد مقرر در بورس اعلام کرد.
عدم برگزاری جلسه معارفه، تبدیل نشدن به سهامی عام و مشکلات دیگری از جمله موضوع تبدیل بانکها به بانک قرضالحسنه نیز از دیگر موانع واگذاری سهام مورد نظر در زمان مقرر است.
این در حالی است که براساس همین لیست و اعلام مدیرعامل سازمان خصوصی سازی قرار بود سهام بانک صادرات نیز در تاریخ ۷ تیرماه سال جاری؛ یعنی حدود دو هفته دیگر در بورس عرضه شود، بنابراین مشخص نیست که وضعیت واگذاری سهام بانک صادرات به چه نتیجهای برسد.
قرضالحسنه کردن بانکها خصوصیسازی آنها را دچار وقفه کرده است
طرح ادغام بانکها و تبدیل آن به قرضالحسنه عملیات خصوصیسازی را در کشور با تاخیر روبهرو ساخته است.محمدباقر صدری، کارشناس اقتصادی در گفتوگو با جامع نیوز بیان کرد: همان طور که میدانیم قرار است بر اساس اصل ۴۴ قانون اساسی برخی از بانکها نظیر بانک سپه، ملی، مسکن و غیره به بخشخصوصی واگذار شوند اما در حال حاضر به دلیل وجود طرحهای متعددی نظیر طرح تبدیل و ادغام بانکها به قرضالحسنه هنوز هم در این زمینه با تاخیر مواجه هستیم.
صدری افزود: در حالت فعلی بانکهای کشور در اصل ۴۴ قانون اساسی مورد بررسی قرار گرفتهاند و شخصیت حقوقیشان دچار تغییراتی شده است. کارشناس اقتصادی خاطرنشان کرد: اصولا قرضالحسنه یک فرضیه شرعی و الهی بوده و قواعد مختص به خود را دارد و هیچ گونه مزد و سودی را در برنخواهد داشت؛ بلکه یک فرد به برادر مسلمان خود که بنا به دلایلی با مشکلاتی مواجه شده قرض میدهد تا زمانی که او در توانش بود پول را بازگرداند که البته این زمان ممکن است بلند مدت باشد یا کوتاه مدت.
وی اظهار داشت: یک بانک قرضالحسنه بنگاه اقتصادی نیست؛ بلکه بنگاهی است که تکلیف شرعی را انجام میدهد. صدری ادامه داد: همان طور که شاهدیم کشور ما در حوزه خصوصیسازی با تاخیرات عدیدهای مواجه است و البته طرحهای مختلف نیز به طور مداوم و به ادامه تاخیرات دامن میزند. این کارشناس اقتصادی در خاتمه تاکید کرد: گاهی شاهدیم که صندوقهای قرضالحسنه در کشور کارهای غیرالحسنهای انجام میدهند که البته میتوان از آنها به عنوان بنگاههای خیریه یاد کرد نه قرضالحسنه زیرا همان طور که قبلا هم اشاره کردیم قرضالحسنه امر مقدسی است که در پی آن فرد به برادر مسلمان خود قرض میدهد که زمان باز پس دادن قرض نیز به عهده گیرنده میباشد.
واگذاری سهام بانک ملت از زبان دیواندری
مدیرعامل بانک ملت از واگذاری ۵درصد سهام بانک ملت تا پایان تیرماه سال جاری خبر داد.
علی دیواندری در حاشیه امضای تفاهم نامه طرح آمایش سرزمین میان وزارت صنایع و معادن و بانک ملت و صنعت و معدن در جمع خبرنگاران در مورد واگذاری سهام این بانک گفت: اقدامات لازم برای واگذاری سهام بانک ملت در حال گذراندن مراحل نهایی است. مدیرعامل بانک ملت با بیان اینکه اساسنامه جدید بانک تهیه و به امضای اعضای مجمع عمومی رسیده است، تصریح کرد: باید ثبت اساسنامه جدید انجام شود تا این بانک به عنوان اولین بانکی که خصوصی خواهد شد، در بورس درج شود. وی تغییر اساسنامه بانک به عنوان بانک سهامی عام را یکی از اقدامات بانک در راستای اصلاح ساختار بانک ملت عنوان کرد و گفت: به زودی ۵درصد سهام اولیه بانک در بورس عرضه خواهد شد.
دیواندری با بیان اینکه زمان واگذاری سهام بانک ملت چندان در اختیار بانک نیست، اظهار داشت: واگذاری سهام مستلزم هماهنگی بین سازمان خصوصیسازی، سازمان بورس و شرکت بورس است با این وجود تصور می کنم که سهام بانک تا اواخر تیرماه عرضه شود.
عکس: آکو سالمی
ارسال نظر