دنیای اقتصاد - در راستای سیاست جدید دولت مبنی‌بر عقب‌نشینی از وام‌های خرید مسکن به نفع وام ساخت، دیروز اعلام شد که وام ساخت قرار است از 14میلیون به 25میلیون تومان افزایش یابد و درخصوص وام خرید نیز، انتقال وام بین شهرها ممنوع شد. کارشناسان هشدار داده‌اند که حذف یا کاهش وام‌های خرید، خطر بازگشت به دوران رکود ساخت را در پی خواهد داشت.

طبق دستورالعمل جدید بانک مسکن و از اول اردیبهشت ماه
انتقال وام مسکن بین شهرها ممنوع شد
فاطمه بهادری- نقل و انتقال وام مسکن بین شهرها از اول اردیبهشت ماه ممنوع شد. پس از ابلاغ بسته سیاست‌های پولی بانک مرکزی، همه بانک‌های دولتی و خصوصی و موسسات مالی و اعتباری به غیر از بانک مسکن از ارائه وام خرید مسکن منع شده‌اند.
در این دستورالعمل آمده است که با هدف کمک به ایجاد توازن در عرضه و تقاضا و نیز به منظور مدیریت مطلوب‌تر وضعیت تامین مالی در بخش مسکن، ضروری است بانک‌ها تا اطلاع ثانوی از اعطای تسهیلات برای خرید واحدهای مسکونی ساخته شده خودداری کرده و صرفا به ارائه‌ تسهیلات برای احداث واحدهای مسکونی بپردازند. این بند از بسته بانک مرکزی با اظهارنظرهای متفاوت کارشناسان پولی و آگاهان بازار مسکن روبه‌رو بود.
تقریبا اکثر کارشناسان این دستور بانک مرکزی را به مثابه رکود تورمی در بخش مسکن دانسته‌اند.
بانک مسکن نیز در دستورالعملی اعلام کرد: نقل و انتقال حساب صندوق پس‌انداز مسکن از یک شهر به شهر دیگر، در موارد خاص و ضروری امکان‌پذیر است. آن دسته از دارندگان حساب پس‌انداز مسکن که محل سکونت خود را به دلایلی همچون تغییر محل کار، ازدواج و ... از شهری به شهر دیگر تغییر دهند، می‌توانند نسبت به انتقال این حساب به شهر مورد نظر اقدام کنند. بر اساس این گزارش انتقال حساب صندوق پس‌انداز مسکن کارکنان دولت که از کلان‌شهرها به سایر شهرها منتقل می‌شوند نیز با ارائه مدارک مربوطه مجاز به انتقال حساب و بهره‌مندی از مزایای آن در محل خدمت جدید هستند.
بانک مسکن از ابتدای اردیبهشت سال‌جاری به منظور جلوگیری از خرید و فروش غیرقانونی تسهیلات مسکن، جلوگیری از افزایش بی‌رویه قیمت مسکن در مناطق خاصی که موجب تسری افزایش قیمت مسکن به سایر شهرها می‌شود و همچنین رونق بخشیدن به بازار مسکن در شهرهای کوچک‌تر از طریق پرداخت تسهیلات مسکن در همان شهرها و جلوگیری از تنش غیرواقعی در بازار مسکن کشور و لزوم برنامه‌ریزی منطقه‌ای در خصوص تعهدات این حساب و جلوگیری از ورود افراد سودجو که موجب اثرات منفی در بخش مسکن از طریق این حساب می‌شوند، نقل و انتقال حساب پس‌انداز مسکن از شهری به شهر دیگر به استثنای موارد فوق را ممنوع اعلام کرد.
امتیاز حساب پس‌انداز مسکن جوانان شامل این ممنوعیت نبوده و از شهری به شهر دیگر قابل انتقال است.
متقاضیان می‌توانند با سپرده‌گذاری ۹میلیون تومان پس از یک سال از ۱۸میلیون تومان وام مسکن بانک مسکن بهره‌مند شوند.
البته متقاضیان می‌توانند علاوه بر 18میلیون تا سقف 2میلیون تومان اوراق سرمایه‌گذاری مسکن را به مبلغ هر یک میلیون یک‌صد هزار تومان در بازار آزاد تهیه کنند.
اما بسیاری از دلالان بازار مسکن با خرید وام مسکن به قیمت یک میلیون تومان آن را با انتقال به شهرهای دیگر تا سقف ۵/۲میلیون تومان به فروش می‌رساندند.حال با اعلام ممنوعیت انتقال وام مسکن به شهرهای دیگر انتظار می‌رود خانه‌های دارای وام بانک مسکن گران‌تر از قیمت واقعی خود به فروش روند.در عین این که بسیاری از مردم نیز معتقدند دیگر با وام ۱۸میلیونی نمی‌توان در تهران صاحب خانه شد.
دیگر با وام 18میلیونی نمی‌توان در تهران صاحب خانه شد
در پی انتشار خبر ممنوعیت انتقال وام مسکن از شهری به شهر دیگر، متقاضیان تسهیلات ۱۸میلیون تومانی که بخاطر گران بودن مسکن در تهران به فکر خرید مسکن در شهرهای اطراف هستند، نسبت به این بخشنامه و عدم اطلاع رسانی مسوولان بانک مسکن واکنش نشان دادند.
گزارش خبرگزاری فارس حاکی است، خبر ممنوعیت انتقال وام مسکن از شهری به شهر دیگر برای خرید واحد مسکونی متقاضیانی را که قصد خرید مسکن در شهرهای اطراف را داشته‌اند شوکه کرد.
غریبی یکی از مغازه‌داران صنف مبل و درودگران که برای فرزند خود سپرده‌گذاری کرده بود، به خبرگزاری فارس، گفت: خبر ممنوعیت انتقال وام مسکن از شهری به شهر دیگر را از رادیو شنیدم و بلافاصله برای توضیح بیشتر به شعبه افتتاح حساب خود مراجعه کردم که متاسفانه متوجه شدم این خبر صحت دارد.
وی افزود: متاسفانه این بخشنامه بسیار عجولانه و تصمیمی نابجا است؛ چرا که ما که توانایی خرید مسکن در تهران را نداریم حال که زمان دریافت وام ما دو ماه دیگر سررسید می‌شود و قصد خرید مسکن در شهرهای اطراف را داریم با این بخشنامه جدید دیگر نمی‌توانیم برای فرزندمان که در حال حاضر سرباز است، مسکن تهیه کنیم.
وی ادامه داد: مطمئنا این بخشنامه مشکلات زیادی برای افرادی که دیگر توانایی خرید مسکن در تهران را ندارند، ایجاد خواهد کرد، بنابراین از مسوولان درخواست می‌کنم که در خصوص این بخشنامه تجدید نظر کنند. خانم کارمندی که خود را حمیدیان معرفی می‌کند، می‌گوید: مطمئنا باید قبل از اعلام این بخشنامه یک فرصت می‌دادند و اطلاع رسانی می‌کردند و بعد این خبر را اعلام می‌کردند؛ چرا که ما که از زمان دریافت واممان هم گذشته است، متضرر نمی‌شدیم.
وی ادامه داد: با این خبر ما بدبخت می‌شویم؛ چرا که قیمت مسکن در تهران بسیار بالاست، بنابراین تنها راه خانه‌دار شدن شهرهای اطراف تهران بود که این شانس را هم از ما گرفتند.
رستمی کارمند یکی از ادارات نیز به خبرنگار ما گفت: چرا خرید و فروش وام مسکن در بنگاه‌های مسکن انجام می‌شود و هیچ نهادی هم بر این بازار خرید و فروش وام نظارت نمی‌کند حال چرا باید بخشنامه‌ای ابلاغ شود که تنها با هدف جلوگیری از خرید و فروش وام باشد.
وی ادامه داد: من در حال حاضر اجاره‌نشین هستم و برای اینکه از رشد قیمت مسکن عقب نمانم مجبور هستم تا در شهرهای اطراف که قیمت‌ها ارزا‌‌ن‌تر از تهران است مسکن خریداری کنم.
وی گفت: ما که در بانک مسکن سپرده‌گذاری کرده‌ایم و می‌خواهیم در شهرهای اطراف مسکنی تهیه کنیم گناه ما که دلال وام نیستیم چیست؟
برخی مردم نیز به خبر ممنوعیت انتقال وام مسکن از شهری به شهر دیگر واکنش نشان دادند و عدم اطلاع رسانی به موقع مسوولان بانک مسکن را مهم‌ترین اشکال این بخشنامه جدید ارزیابی کردند.
در همین رابطه یکی از متقاضیان با اشاره به این که این بخشنامه اول ‌باید توسط مسوولان بانک مسکن اطلاع رسانی می‌شد و چند ماه بعد از صدور اطلاعیه به اجرا گذاشته می‌شد، گفت: بنده که تا چند ماه دیگر نوبت وامم می‌رسد و دیگر با ۱۸میلیون تومان قادر به خرید هیچ خانه‌ای در تهران حتی ۲۰ متری هم نیستم، چه خاکی به سرم بریزم و مگر غیر از خرید خانه در شهرستان‌ها چاره دیگری هم دارم که بانک مسکن این راه چاره را هم بسته است. متقاضی دیگر گفت: این هم از آن تصمیمات غلط و نابجایی است که بدون کارشناسی لازم اتخاذ شده است . فرضا کارمندی اهل سیرجان که فعلا در یزد کار می‌کند و می‌خواهد دوران بازنشستگی‌اش را در زادگاهش سیرجان زندگی کند و ازهم اکنون مشغول پس انداز در بانک مسکن است تا بتواند از طریق شرکت سرمایه‌گذاری مسکن خانه‌ای در آن شهر خریداری کند، تکلیفش با این بخشنامه‌های حساب نشده چیست؟ بانک مسکن باید فکر اساسی کند. این راه حل غلط و بخشنامه بیهوده ای است که صدایش بعدا در می‌آید. فرد دیگری در واکنش به این تصمیم بانک مسکن گفت: حداقل قبلا اعلام می‌کردید و یک فرصت زمانی برای این کار تعیین می‌کردید.
شما کارشناس ندارید؟ داخل تهران با وام شما حتی 10 متر جا نمی شود خرید. تنها امید ما خرید یک آپارتمان 40 متری در شهرستان بود.
شخص دیگری با تصریح بر اینکه ظاهرا مسوولان بانک مسکن به دنبال استفاده مجانی از پولهای مردم هستند! گفت: من الان نزدیک ۱۸ ماه است که پولم در بانک خوابیده، حالا که تازه وام ۱۸میلیونی من تا ۳ روز دیگر آماده می‌شود با این مصوبه باید چه کار کنم؟ در تهران که خانه زیر ۸۰میلیون پیدا نمی‌شود! پس باید بروم شهرستان که با این مصوبه نمی‌شود! پس نتیجه این است که بانک مسکن تا به حال از پول من استفاده کرده بدون هیچ خرجی!! «آخه عزیز من، اون موقعی که من حساب باز کردم که این حرفا نبود حالا من چه گناهی دارم!»
*مسوولان بانک مسکن بفرمایند بنده که یک سال و نیم پیش 6میلیون در حساب خوابانده‌ام با وام 18 میلیون کجای تهران می‌توانم خانه بخرم. اگر مکانیزمی نمی‌خواهید راه بیاندازید تا جلوی دلالها را بگیرید، چرا ما باید تاوانش را بدهیم.
گل بود به سبزه ......
چی فکر میکردیم چی شد
۲۰ ماه است امتیاز وام ۱۸میلیونی دارم ولی متاسفانه به دلیل افزایش قیمت مسکن امکان خرید را از من ساکن تهران گرفته و با این وضعیت امکان انتقال وام به شهرهای اطراف تهران و یا شهرهای کوچک‌تر را از هزاران نفر مثل من گرفته می‌شود. آقا حداقل انتقال از شهر بزرگ به شهرهای کوچک را آزاد بگذارید یا حداقل کسانی که امتیاز وام دارند، امکان برداشت پول خود را داشته باشند تا با پول خود بتوانند خاکی به سر خود بریزند.

وام ساخت مسکن ۲۵‌میلیون تومان می‏شود
یک مقام مسوول از افزایش تسهیلات ساخت مسکن به میزان 11 میلیون تومان خبر داد و گفت: براساس بسته سیاستی بانک مرکزی، تسهیلات ساخت مسکن از 14میلیون تومان به 25‌میلیون تومان افزایش خواهد یافت.
«محمد آئینی»، معاون برنامه‌ریزی و توسعه شرکت مادر تخصصی عمران و بهسازی، در گفت‌وگو با برنا، با بیان اینکه بانک مرکزی با هدف ایجاد شرایط مناسب برای توزیع صحیح اعتبارات، ۱۶درصد از حجم تسهیلات بانک‌ها را به این بخش اختصاص داد، افزود: براساس سیاست‌های دولت، اولویت تسهیلات ساخت مسکن در بسته سیاستی بانک مرکزی می‌تواند نوسازی بافت‌های فرسوده باشد.
وی گفت: اختصاص بخش عمده تسهیلات بسته سیاستی به بهسازی بافت‌های فرسوده براساس لایحه ساماندهی تولید و عرضه مسکن و برنامه چهارم توسعه صورت می‌گیرد.
معاون برنامه‌ریزی و توسعه شرکت مادر تخصصی عمران و بهسازی افزود: براساس بسته سیاستی بانک مرکزی، بانک‌ها می‌توانند تا ۷۰درصد از هزینه‌های ساخت مسکن را تامین کنند که این تسهیلات می‌تواند تا سقف ۲۵‌میلیون تومان باشد.
وی با بیان اینکه براساس اصل اقتصادی عرضه و تقاضا در صورت افزایش عرضه، قیمت کاهش می‌یابد، اظهار داشت: بر همین اساس اجرای بسته سیاستی بانک مرکزی می‌تواند منجر به افزایش تولید و عرضه مسکن و به دنبال آن کاهش قیمت شود.
آئینی خاطرنشان کرد: علاوه براین براساس بسته سیاستی بانک مرکزی تسهیلات در نظر گرفته شده در این بسته سیاستی می‌تواند در قالب فروش اقساطی نیز پرداخت شود.