«دنیای اقتصاد» بررسی میکند
سناریوهای سکه در کوتاهمدت
قیمت سکه تحتتاثیر قرار خواهد گرفت. گروهی دیگر با ملاحظه قیمت جهانی طلا و نرخ دلار به عنوان متغیرهای تاثیرگذار به تحلیل روند قیمتی پرداختهاند. «دنیای اقتصاد» در گزارشی سناریوهای پیش روی بازار سکه را بررسی کرده است.
دنیای اقتصاد - با ورود سکههای فاز اول پیش فروش به بازار از اواخر فروردین گمانهزنیها درباره سرنوشت قیمت آن افزایش یافته است. به اعتقاد برخی، با توجه به آنکه حجم سکههای پیش فروش شده در فاز اول با میزان تزریق شده به بازار در ۹ ماهه ابتدایی سال قبل برابری میکند،
قیمت سکه تحتتاثیر قرار خواهد گرفت. گروهی دیگر با ملاحظه قیمت جهانی طلا و نرخ دلار به عنوان متغیرهای تاثیرگذار به تحلیل روند قیمتی پرداختهاند. «دنیای اقتصاد» در گزارشی سناریوهای پیش روی بازار سکه را بررسی کرده است. دنیای اقتصاد بررسی میکند:
آینده بازار سکه با تحویل پیشفروشها
گروه بازار پول- ورود سکههای پیشفروش شده به بازار از اواخر این ماه روند قیمتها را در بازار به چه سمتی خواهد برد؟
این سوالی است که بلافاصله از همان روزهای آغاز پیشفروش برای تحویل ۴ ماهه ذهنها را به خود مشغول کرده بود. اینکه ورود حداقل ۵/۴ میلیون قطعه سکه تمام بهار آزادی چگونه تهدیدی برای سرمایهگذاران بازار سکه به حساب خواهد آمد و مشاغل حاشیه بازار سکه چگونه میتوانند از تهدیدها بهترین فرصتهای سرمایهگذاری را برای خود فراهم آورند، نیز دغدغهای جدی در بازار است.سناریوهای آینده بازار
آینده بازار سکه با ورود فازهای مختلف پیشفروش از دو رویکرد قابل بررسی است رویکرد اول بر اساس میزان عرضه به بازار است و رویکرد دوم به بررسی توامان عرضه و برخی متغیرهای کلیدی نظیر دلار و اونس جهانی میپردازد.
بر اساس آمار اعلام شده از سوی بانک مرکزی در فاز اول ۴ میلیون و ۱۰۰ هزار سکه ثبتنام شده است که به تدریج از پایان فروردین برای یک دوره چهار ماهه وارد بازار میشود. این میزان عرضه سکه برابری با کل سکههای بانکی تا پایان آذر سال ۹۰ دارد. بنابراین اگر قرار باشد بر اساس رویکرد عرضه نگر به بازار نگاه شود با توجه به آغاز فاز دوم پایان اردیبهشت و ثبت نام ۴ میلیون و ۲۰۰ هزار سکه در این مقطع تا پایان مرداد ماه بیش از هشت میلیون سکه وارد بازار خواهد شد. بنابراین از این منظر قیمت سکه میتواند به شدت تحت تاثیر قرار گیرد و با کاهش روبهرو شود. اما در کنار منطق عرضه نگر باید شرایط کلان بازار را نیز در نظر داشت. قیمت سکه تحت تاثیر دو عامل بهای جهانی طلا و نرخ ارز قرار دارد. بنابراین کاهش شدید قیمت سکه در گرو این دو متغیر است. بر اساس تحلیلها بهای طلا در سطح کنونی نوسان خواهد داشت و احتمال کاهش بیش از این فعلا پیشبینی نشده است. نرخ دلار نیز در بازار در سطح ۱۹۰۰ تومان کماکان جریان دارد و با توجه به اقدام دولت در صدور مجوز فعالیت صرافان به نظر میرسد مسوولان دولتی به دلار ۱۹۰۰ تومانی رضایت دادهاند. بنابراین تلاش بر افزایش نیافتن نرخ ارز بیش از سطح کنونی متمرکز است تا کاهش نرخ ارز به قیمتهای پایینتر. بر اساس این رویکرد کاهش شدید قیمت سکه در میان مدت تداوم نخواهد داشت و قیمتها در سطح کنونی با نوسان جزئی تثبیت خواهد شد.
این رویکرد برای اثبات فرضیه خود به نگاه مدیران بانک مرکزی اشاره دارد. بر اساس رویکرد بانک مرکزی قیمت سکه باید بهگونهای تعیین شود که در تناسب با قیمت جهانی طلا قرار داشته باشد. بر این اساس افزایش بیش از حد قیمت یا کاهش شدید آن منجر به تشدید قاچاق طلا خواهد شد. بنابراین بانک مرکزی نیز تمام تلاش خود را به کار خواهد بست تا بازار به جای ریزش شدید قیمت با ثبات همراه باشد. بر اساس این دو نگاه، گمانهزنی در خصوص آینده بازار سکه تداوم دارد.
گمانههای موجود در بازار
با نزدیک شدن به زمان پیشفروش فعالان بازار هر کدام نگاه متفاوتی به اتفاقات پیش رو دارند. برخی فعالان اعتقاد دارند: قیمت سکه در بازار اواخر فروردین با ورود حداقل بخشی از سکهها پیشفروش شده رو به کاهش نهد. اما در تعیین قیمت سکه باید برخی ملاحظات دیگر را نیز در نظر گرفت.
قیمت دلار آمریکا به عنوان ارز تعیینکننده قیمت طلای سکه مورد توجه است. قیمت آن در این روزها از ۱۹۰۰ تومان پایینتر نیامده و ظن قوی در این بازار ثابت ماندن قیمت آن در این محدوده است. از دیگر سو قیمت طلا در بازارهای جهانی نیز به عنوان پایه اصلی قیمت طلا نقش اصلی دارد. بر اساس تازهترین تحلیلها در بازارهای بینالمللی سطح مقاومتی قیمت طلا به محدوده ۱۶۰۰ دلار افت کرده و اگرچه تا روزهای گذشته این میزان ۱۶۸۰ دلار تا ۱۷۰۰ دلار بود، اما نظرسنجیهای این هفته قیمت آن را بین ۱۶۰۰ تا ۱۶۳۰ دلار هدف گرفتهاند.
درصورتی که این شرایط ادامه یابد و قیمت طلا در سطح ۱۶۰۰ دلار باقی بماند، بانک مرکزی برای فروش سکهها در موعد مقرر از اطمینان بهتری برخوردار خواهد بود و به اصطلاح شانس آورده است. در غیر این صورت با افزایش قیمت طلا ملاحظات بیشتری از جمله تلاش برای تشویق متقاضیان به دریافت اوراق معاملات سکه بالا خواهد گرفت. نقدشوندگی و میزان تقاضا سفتهبازانه در درجه اقبال به این اوراق موثر است.
در این راستا برخی از کارشناسان معتقدند که بانک مرکزی برای ایجاد نوسان در قیمت سکه و افزایش انگیزه برای دریافت اوراق جایگزین و از طرفی تجمیع سکههای ارزان شده موجود در بازار ممکن است که قیمت سکه را کاهش دهد. در این میان، میزان محاسبه قیمت دلار ملاک اصلی است. در این مورد گفته شده از ماهها قبل نرخ ۱۵۰۰ تومانی برای دلار آمریکادر بازار مدنظر بوده و با توجه به قیمت دلار مرجع ۱۲۲۶ تومانی، افزایش نهایی ۲۰ درصدی برای دلار در بازار آزاد هدف بوده است. از این رو سقف قیمت تقریبا ۶۰۰ هزار تومانی برای سکه در بازار هدف گرفته شده است. بنا بر اظهارات این عده، بانک مرکزی برای کنترل قیمت سکه منابع طلایی خود را خرج خواهد کرد تا در فرصت بعدی به راحتی آنها را مجددا از بازار جمع کند و از این راه با استفاده از اختیارات قانونی خود، به تعدیل و گذر از شرایط به وجود آمده فائق آید. پیشتر نیز مقامات بانک مرکزی ارزش نهایی سکه را ۷۰۰ هزار تومان اعلام کردند و تاکید کردند که سکه ازاین بیشتر ارزش ندارد. البته قیمت سکه در صورت محاسبه با دلار ۱۲۲۶ تومانی و اونس جهانی ۱۶۰۰دلاری به زحمت از ۵۰۰ هزار تومان فراتر میرود. با افزایش گمانهزنیها در مورد افت احتمالی قیمت سکه از اواخر این ماه، البته برخی خود را برای خرید گسترده طلا و ذوب آن آماده میکنند. در مقابل برخی با نگرانی و تردید به اتفاقات پیش رو نظر دارند و فروش و تحویل به موقع سکهها را در موعد مقرر امکانپذیر نمیدانند.
بر اساس برخی گمانهزنیها افت قیمت در حالی است که سکههای تحویل شده سر از بازار دربیاورد نه اینکه در گاوصندوقها ذخیره شده و برای رفع نگرانی از شرایط اقتصادی آینده انباشته شود. اینکه واقعا چند درصد این سکهها قرار است به بازار بیاید، سر نخ اصلی این ماجرا است.
در توضیح این شرایط تنها می توان گفت که بازگشت اطمینان به بازار و افزایش ضریب سرمایهگذاری داخلی به رفع موانع تولید و همچنین بهبود فضای کسب و کار بازمیگردد. در این میان یافتن بازارهای هدف برای تولید انباشته در کشور و بازارهای مطمئن برای تولیدگران داخلی شاید راهکاری برای کوچ سرمایههای سکه شده در بازار باشد. اخبار این روزها از بازار سرمایه کشور به خوبی
نشان میدهد که مقامات بازار سهام اطلاعیه پشت اطلاعیه در مورد تمهیدات جدید برای سرپا نگاهداشتن شرکتها و بهبود شاخصها منتشر میکنند تا از خروج احتمالی سرمایهها از تالار شیشهای و دماسنج اقتصاد کشور جلوگیری کنند. تولید واقعی در پس قیمتهای سهام در کشور نهفته است. جایی که باید انگیزههای سرمایهگذاری در شرکتها را توجیه کند. با پاسخ به سوالات موجود در این حوزه و تحلیل این شرایط میتوان حدس زد که سکههای نزد مردم تبدیل به ریال شده و از مسیر بانکها و سهام سر از بوته تولید در میآورد یا برای روز مبادا در گاو صندوق مخفی باقی میماند. فارغ از این تحلیلها با توجه به اینکه فاز اول و دوم پیشفروشها به عنوان اصلیترین زمان تا اواخر تابستان فضای بازار سکه را تحت نفوذ خود خواهد داشت، امکان موقتی بودن ریزش قیمتها پس از تزریقهای اولیه بسیار محتمل است. به گفته برخی شرایط امسال بازار سکه را باید با تزریقهای شتابزده دلار به بازار سال گذشته مقایسه کرد و دید که بانک مرکزی تا کجا بر تعهد خود ثابت قدم باقی خواهد ماند.
تحولات منطقهای و قیمت طلا
از جمله راههایی که میتوان به نتایج قابل قبولی در این زمینه دست یافت، بررسی تحولات منطقهای است. مذاکرات روزهای آتی در بغداد، استانبول، پکن، بیروت یا دمشق مشخص خواهد کرد که قیمت طلا به تبع نفت منحنی خود را چگونه رسم خواهد کرد. در سطح جهانی نیز اقتصاد آمریکا هر روز شاهد انتشار آماری از بهبود شاخصها است. در عین حال نبود نیاز به تزریق دلارهای بیشتر به اقتصاد این کشور که طی یک ماه گذشته به کرات از تریبونهای فدرال رزرو اعلام شده ارزش دلار را در برابری یورو تقویت کرده و در عین حال اقبال به آن را در برابر اوراق قرضه و سهام به حاشیه رانده است. این شرایط البته قیمت طلا را نیز با کاهش مواجه میکند و همانطور که از برخی تحلیلها پیدا است، نیاز به سرمایهگذاری در طلا با چشمانداز مبهمی روبهرو است. این شرایط در بازارهای اروپایی و آمریکایی بیشتر مشهود است، اما در بازارهای سایر مناطق جهان از جمله کشورهای در حال توسعه با افزایش قدرت خرید عمومی و ملی افزایش سرمایهگذاریها در طلا باز هم مورد توجه خواهد بود که بازهم بر اساس اخبار رسیده از هندوستان مبنی بر افت واردات طلا و کاهش نرخ رشد اقتصادی و توان صادراتی در چین تقاضا برای طلا در سال جاری میلادی کاهشی عنوان شده است.
بازار روز پنجشنبه
قیمت سکه در بازار روز پنجشنبه تقریبا افزایشی بود. این میزان در سطح سکهفروشیهای معتبر تا ساعت ۱ بعد از ظهر ۷۵۰ هزار تومان اعلام شد. البته برخی دلالان نیز تا غروب قیمت ۷۴۰ هزار تومان را برای آن اعلام کردند که از این منظر باید گفت قیمت سکه در بازار تحت گمانهزنیهای متناقض
قرار گرفته و افزایش ۱۰ دلاری قیمت جهانی طلا نیز بر قیمت آن تاثیری نداشته است. در بازار روز پنجشنبه قیمت دلار البته کماکان سطح ۱۹۰۰ تومان را حفظ کرده و تغییری نداشته است.
ارسال نظر