پیش‌فروش سکه اینترنتی می‌شود

گروه بازار پول- دبیرکل بانک مرکزی از راه‌اندازی سامانه اینترنتی پیش‌فروش سکه در هفته آینده خبر داد. سیدمحمود احمدی پیش‌فروش سکه را موجب مراجعه زیاد مردم به شعب بانک ملی عنوان و اظهار کرد: هفته آینده سامانه اینترنتی پیش‌فروش سکه راه‌اندازی می‌شود که مردم برای پیش خرید دیگر نیازی به مراجعه حضوری به شعب بانک‌ها نخواهند داشت. او ادامه داد: در این سامانه امکان پرداخت وجه سکه پیش خرید شده به صورت الکترونیکی وجود دارد. وی در پاسخ به این سوال که پیش‌فروش سکه باعث شده تاکنون مقدار بسیار زیادی از طلای موجود در کشور به سکه تبدیل شود و آیا در این زمینه خطری متوجه ذخایر طلای کشور هست یا خیر؟ گفت: از این بابت هیچ نگرانی وجود ندارد و کشور به اندازه کافی ذخایر طلا دارد.

وی افزود: بانک مرکزی درصدد نیست وجه نقدی که در سیستم بانکی و بازار سرمایه می‌تواند در خدمت تولید و اقتصاد کشور باشد را به سکه‌ای تبدیل کند که فقط نگهداری شود. دبیرکل بانک مرکزی با تاکید بر اینکه این بانک سیاست‌های پولی و بانکی خود را به نحوی تدوین کرد که مشکل نرخ سود و اوراق مشارکت در جامعه وجود نداشته باشد، گفت: از این طریق وجوه نقد در اختیار مردم به سمت اقتصاد پایدار حرکت خواهد کرد. احمدی درباره توقف پیش‌فروش چهارماهه و شش ماهه سکه گفت: بانک مرکزی پیش‌فروش را متوقف نکرد، بلکه قصد دارد طی هفته آینده سامانه‌ای را راه‌اندازی کند تا فروش سکه توسط این بانک به صورت اینترنتی امکان‌پذیر شود. وی گفت: با این حساب مردم می‌توانند پیش‌فروش سکه را به همان روال سابق و به صورت نامحدود انجام دهند.

بازار سکه همچنان حبابی است

تقاضا برای پیش‌ خرید در حالی با استقبال روبه‌رو است که مدیرکل ریالی و نشر بانک مرکزی قیمت‌های فعلی سکه در بازار را مورد تأیید بانک مرکزی ندانست و گفت: نرخ سکه در بازار فعلا حبابی است. عباس کمره‌ای در گفت‌وگو با مهر گفت: قیمت‌های بازار سکه مورد تایید بانک مرکزی نیست و حباب قیمت‌ها هر لحظه امکان دارد بترکد. مدیرکل ریالی و نشر بانک مرکزی با بیان اینکه قیمت سکه‌ها در بازار فعلا حبابی است، افزود: بانک مرکزی ابزارهای جدیدی را در بسته سیاستی- نظارتی جدید در نظر گرفته است. وی عنوان کرد: امید است با استفاده از این ابزارهای جدید نقدینگی از بازار سکه خارج و به سمت بانک‌ها و فعالیت‌های تولیدی هدایت شود. کمره‌ای فروش اوراق مشارکت و گواهی سپرده طی روزهای اخیر را باعث خروج نقدینگی از بازار سکه و ارز اعلام کرد.

دسته‌بندی چک‌ها

در کنار موضوع سکه که بحث داغ بازار است، تغییر و تحول در دسته چک‌ها دیگر خبر دبیر کل بانک مرکزی بود. دبیرکل بانک مرکزی درباره دسته‌بندی ‌چک‌ها توسط این بانک‌ گفت: بحث دسته‌بندی چک‌ها با توجه به برخی دسترسی‌هایی که پیش‌بینی کردیم قرار است به نوعی صورت گیرد که به عنوان نمونه طرفین معامله اطمینان حاصل کنند که درجه اعتباری فرد صادرکننده چک چه میزان است. احمدی ادامه داد: دسته‌بندی چک‌ها تدابیر نرم‌افزاری و سخت‌افزاری را می‌طلبد که بر همین اساس دستورالعمل‌هایی نیاز است تا بتوانیم آن را در کمیسیون فرعی شورای پول و اعتبار مطرح کنیم. احمدی تاکید کرد: به محض اینکه شورای پول و اعتبار طرح بانک مرکزی را در خصوص دسته‌بندی چک‌ها تصویب کند، اطلاع‌رسانی لازم را انجام خواهیم داد. احمدی همچنین درباره اعتبارسنجی مشتریان بانکی گفت: اعتبارسنجی مشتریان بانکی کاری است که هر چند در ارکان بانک مرکزی انجام خواهد شد؛ ولی عملا توسط نهادی دیگر باید مورد اجرا قرار گیرد؛ رتبه‌بندی اعتباری در حوزه بانک مرکزی است. دبیرکل بانک مرکزی در ادامه سخنان خود درباره بانکداری الکترونیک و جایگاه آن در ایران بیان کرد: در مورد بانکداری الکترونیک نرخ رشد را باید در قیاس با کشورهای منطقه در نظر بگیریم که البته این قیاس آمار مطلوبی را نشان می‌دهد. وی با بیان اینکه در زمان اجرای هدفمندی یارانه‌ها بانکداری الکترونیک کمک بسیار مطلوبی را به سیستم بانکی کرد، گفت: تکیه مردم به پرداخت سیستمی به جای پرداخت‌های نقدی در هدفمندی یارانه‌ها به طور کامل متحول شد و اکنون در مورد پرداخت‌ها آمارها حکایت از انجام بیش از ۹۲ درصد آنها از طریق سیستم الکترونیکی دارند.

۲۲ طرح نظارتی بانک مرکزی

دبیرکل بانک مرکزی از اجرا و عملیاتی شدن ۲۲ طرح جدید توسط بانک مرکزی در سیستم بانکی خبر داد و گفت: یکی از این طرح‌ها استقرار نظارت بانک مرکزی بر سیستم بانکی است که با این حساب هر نوع فعالیت بانکی در بانک مرکزی به ثبت خواهد رسید؛ این طرح طی ۲ سال آینده بهره‌برداری خواهد شد. احمدی در ادامه در خصوص تحریم‌های اخیر گفت: تحریم‌ها بحث جدیدی نیست؛ تحریم سوئیس هم بحث جدیدی نیست. به گفته دبیرکل بانک مرکزی از زمانی که این تحریم‌ها اعلام شده بانک مرکزی دنبال راه‌‌های جایگزین بوده؛ البته از این تحریم‌ها مشکلات جدی برای سیستم بانکی به وجود نیامده است.

نقدینگی شب عید و برنامه‌های بانک مرکزی

احمدی در ادامه سخنان خود درباره تامین نقدینگی شب عید و کمبود شعب توزیع‌کننده اسکناس نو گفت: بانک مرکزی در مورد توزیع اسکناس نو و همچنین تامین نقدینگی مورد نیاز مردم برنامه‌ریزی‌هایی را انجام داده است. دبیرکل بانک مرکزی گفت: بانک مرکزی یکی از بانک‌های خصوصی را که مراجعات کمتری در آن انجام می‌شود انتخاب کرده تا مردم بدانند از کدام بانک می‌توانند پول بگیرند. دبیرکل بانک مرکزی گفت: در مجموع ۱۸ هزار شعبه در سیستم بانکی وجود دارد و این اشتباه محض است که بانک مرکزی تمام آنها را موظف به توزیع اسکناس نو کند؛ چرا که مشکلاتی را به همراه خواهد داشت.

حذف چهار صفر سال ۹۱ رسما کلید می‌خورد

دبیرکل بانک مرکزی در ادامه در پاسخ به خبرنگار فارس درباره اینکه برنامه بانک مرکزی برای چاپ اسکناس‌های جدید به خصوص اسکناس ۵۰ هزار تومانی چیست، گفت: لایحه مربوط به اصلاح پول ملی آماده شده و قرار است نیمه دوم سال ۹۱ عملیاتی شود. وی گفت: برای چاپ چک‌پول‌های ۵۰، ۱۰۰ و ۲۰۰ هزار تومانی از نظر قانونی با محدودیت‌هایی مواجه هستیم که بانک مرکزی برنامه دارد این محدودیت‌ها را برطرف کند و بتواند از همه این چک‌ها استفاده کند. احمدی تاکید کرد: مردم استقبال خوبی از چک‌پول‌ها داشتند و نبودشان هزینه زیادی را برای کشور خواهد داشت. دبیرکل بانک مرکزی درباره لایحه حذف صفرها و اصلاح پول ملی گفت: لایحه حذف صفرها تصویب شده و از نیمه دوم سال ۹۱ بانک مرکزی اقدامات لازم را برای اجرای آن شروع خواهد کرد و از سال ۹۳ هم به صورت جدی اجرا خواهد شد.

تحریم «سویفت» امر جدیدی نیست

دبیرکل بانک مرکزی در پاسخ به پرسشی در مورد مطرح شدن مساله تحریم از سوی سویفت، افزود: از روزی که این تحریم‌ها را پیش بینی کردیم، دنبال راه‌‌‌های جایگزین بودیم و از تحریم سویفت هم مشکلی جدی متوجه کشور نخواهد شد. سازمان بین‌المللی انتقالات بانکی (سویفت) خبر داده که برای همراهی با تحریم‌ها، بانک‌های ایرانی را از سرویس خدماتی خود محروم می‌کند.