بینا- فعالیت بانک‌های توسعه‌ای باید به سمت بانکداری شرکتی سوق پیدا کند که این زمینه‌های رشد و شکوفایی مشتریان خود را بیش از پیش فراهم می‌آورد. به گزارش بینا، حسین عیوضلو عضو کارگروه تحول بانکی که در پانل توسعه صادرات خدمات فنی مهندسی در هفتمین کنفرانس مدیریت پروژه سخن می‌گفت، با بیان این مطلب گفت: بانک توسعه صادرات ایران نگاه ویژه‌ای به صادرات خدمات فنی و مهندسی داشته و در این زمینه عملیاتی کردن بانکداری شرکتی را در برنامه‌های خود دارد.وی گفت: بسیاری از بانک‌های توسعه‌ای در سایرکشورها، خدمات خود را به صورت بانکداری شرکتی (corporate banking) عرضه می‌کنند که با این روش می‌توان همه نیازهای مشتریان را مرتفع کرد .چون بانکداری شرکتی، مشتریان محدود و خاص دارد و بانک‌ها باید بتوانند انواع خدمات لازم را به مشتریان عرضه کنند.

این استاد دانشگاه افزود: در بانکداری شرکتی، علاوه بر ارائه خدمات بانکی و ارائه تسهیلات، تعهدات، مدیریت دریافت‌ها و پرداخت‌ها، خدماتی چون مدیریت ریسک، مدیریت نقدینگی، روش‌های دیگر تامین مالی و خدمات مشاوره‌ای نیز به مشتریان بانکداری شرکتی ارائه می‌شود.

عضو هیات مدیره بانک توسعه صادرات ایران افزود: حل مشکلات صادرکنندگان به‌خصوص فعالان بخش صدور خدمات فنی و مهندسی تنها از طریق راهکار ترکیبی امکانپذیر است. وی گفت: با روش ترکیبی می‌توان همه زمینه ها از امکان سنجی گرفته تا تامین مالی را تحت پوشش و حمایت قرار داد.

وی تصریح کرد: به هیچ وجه نمی‌شود از یک بانک، صندوق و یک سازمان انتظار داشت که در جهت حمایت از صادرات، کارهایش را به صورت منفرد پیش ببرد، زیرا امکان‌پذیر نیست، بلکه مستلزم برنامه‌ریزی هدفمند و همکاری تمام نهادها مرتبط است.