دنیای اقتصاد- شمس‌الدین حسینی، وزیر اقتصاد و محمود بهمنی، رییس کل بانک مرکزی در حالی در تازه‌ترین اظهار نظرها در مورد التهاب به وجود آمده در بازار ارز، از برقراری ثبات در بازار دفاع می‌کنند که دیدگاه این دو مسوول قبل از شدت گرفتن فاصله بین نرخ ارز مرجع و نرخ بازار متفاوت بوده است. بر این اساس وزیر اقتصاد بارها از فرضیه مقابله با گرانی دلار و لزوم از بین بردن شکاف ارزی دفاع می کرد. محمود بهمنی نیز که از کنترل قیمت در بازار ارز دفاع می‌کرد در تازه‌ترین اظهار نظرها اولویت بانک مرکزی را «برگرداندن ثبات به بازار» مطرح کرده است. با اظهارنظرهای هماهنگ تیم اقتصادی قوت گرفت

همگرایی در تنظیم بازار ارز

گروه بازار پول- رییس کل بانک مرکزی و وزیر امور اقتصادی و دارایی از تثبیت نرخ و ثبات بازار حمایت کردند. هم جهت بودن اظهارنظر این دو مقام مسوول در شرایطی صورت می‌گیرد که تا پیش از این هر کدام برای مدیریت بازار با دو منطق متفاوت اظهارنظر می‌کردند.

وزیر امور اقتصادی و دارایی در دوره‌ای بر گران بودن نرخ دلار ۱۳۰۰ تومان تاکید داشت و رییس کل بانک مرکزی نیز معتقد به ارزش‌گذاری ارز متناسب با قیمت بازار بود. برخورد قیمتی با دلار از سوی وزیر امور اقتصادی و دارایی در مقابل رویکرد بانک مرکزی که تعدیل قیمت بر اساس تورم و نزدیک شدن به نرخ بازار بود موجب واگرایی سیاست‌ها در تنظیم بازار شد. اما اظهارنظر‌های جداگانه رییس کل و وزیر در روز گذشته این احتمال را تقویت کرد که تیم اقتصادی دولت در تنظیم بازار تا حدودی به همگرایی رسیده است. رییس کل بانک مرکزی ثبات و تعدیل نرخ را هدف اصلی بانک مرکزی در مدیریت بازار عنوان و اظهار کرد: در برنامه‌های جدید ثبات و تعادل بازار در اولویت است. تاکید بهمنی بر ثبات بازار با همراهی شمس‌الدین حسینی وزیر اقتصاد روبه‌رو شده است.وزیر اقتصاد نیز در اظهار نظر جدید به جای تکیه بر گران بودن نرخ دلار از ضرورت تک‌نرخی‌شدن آن سخن گفته است. شمس‌الدین حسینی تاکید کرد: باید به سمت نظام تک‌نرخی ارز حرکت کرد تا رانت از بین برود.

تعادل باز می‌گردد؟

محمود بهمنی در گفت‌وگو با مهر با اعلام اینکه بانک مرکزی برای تعادل بخشی و ثبات بازار ارز یکسری برنامه‌هایی دارد که آنها را به اجرا در خواهد آورد، گفت: البته به صلاح نیست که این برنامه‌ها را در رسانه‌ها اعلام کنیم. رییس کل بانک مرکزی با اعلام اینکه برنامه اصلی بانک مرکزی تعدیل، تعادل و ثبات بازار ارز و قیمت‌هاست، افزود: نرخ‌ها به طور حتم بیش از آنچه که در حال حاضر کاهش یافته است، با کاهش مواجه خواهد شد. رییس شورای پول و اعتبار با تاکید بر اینکه قیمت دلار به سمت ثبات و تعادل پیش خواهد رفت، گفت: بانک مرکزی شب گذشته هیچ گونه جلسه‌ای در مورد بازار ارز با حضور مدیران بانک‌ها یا مسوولان دیگر اقتصادی کشور نداشته است.

دلار مسافری حذف نمی‌شود

وی در پاسخ به این سوال که آیا بانک مرکزی قصد دارد دلار مسافری را حذف کند، تصریح کرد: اصلا چنین چیزی صحت ندارد و بانک مرکزی به هیچ وجه قصد حذف دلار مسافری را ندارد. بهمنی ادامه داد: در حال حاضر بر اساس اطلاعیه ای که بانک مرکزی صادر کرده است، دلار مسافری که پیش از این دو هزار دلار بود، به ۱۰۰۰ دلار کاهش یافته است. وی تصریح کرد: در عین حال، برای کودکان دو تا دوازده سال نیز ارز مسافری به همین میزان ارائه می شود، بنابراین هیچ گونه مشکلی در اخذ دلار مسافری وجود ندارد. بهمنی اعلام کرد: بانک مرکزی اخیرا هیچ گونه جلسه ارزی با مسوولان اقتصادی، مدیران بانک‌ها و اقتصاددانان نداشته است.

نرخ تثبیت شود

وزیر امور اقتصادی و دارایی با ابراز ناخرسندی از چندنرخی‌شدن ارز در بازار گفت: یکی از خواسته‌های ما از بانک مرکزی این است که ارز باید از این حالت خارج شود و به سمت نظام تک‌نرخی حرکت کنیم.به سید شمس‌الدین حسینی در حاشیه افتتاح مرکز اقتصادی و سرمایه‌گذاری خوزستان در گفت‌وگو با خبرنگاران افزود: چنانچه اختلاف نرخ ارز در بازار بیش از دو یا سه درصد باشد، رانت شکل خواهد گرفت و سفته‌بازی در بازار صورت می‌گیرد.وی جلوگیری از نوسانات نرخ ارز را دومین خواست دولت از بانک مرکزی خواند و گفت: باید با تدابیری به سمت تثبیت نرخ ارز در بازار حرکت کرد و دولت نیز در این راستا از بانک مرکزی حمایت می کند.وی به ناکارآمدی تحریم‌های ظالمانه قدرت‌های استکباری اشاره کرد و گفت: برای مقابله با تحریم‌ها باید از ظرفیت‌های اقتصاد ملی بیشتر استفاده کنیم.حسینی تصریح کرد: با وجود تحریم‌ها و به‌‌رغم همه دشواری‌ها، دشمنی‌ها و تنگ‌نظری‌هایی که وجود داشت، دولت موفق شد با همکاری فعالان اقتصادی اقدام‌های موثری را انجام دهد. وی افزود: بورس ایران در سالی که تحریم بودیم به خاطر استفاده از ظرفیت‌ها و مدیریت خوب دولت و پشتیبانی ارکان نظام در سطح بورس‌های دنیا رتبه اول را کسب کرد و این در نوع خود بزرگ‌ترین توفیق ما بود.

وی ادامه داد: اگر کشورهای استکباری تلاش می‌کنند جلوی استفاده از ظرفیت‌های سرمایه‌گذاری در ایران را بگیرند، اما می‌توان با انجام اقداماتی در استان‌ها و کشور هزینه سرمایه‌گذاری را کاهش داد.