گروه بازار پول- مجله اقتصادی بیزینس ویک طی گزارشی از وضعیت بازار ارز در ایران کاهش نرخ سود سپرده در بانک‌ها و اثر روانی تحریم‌ها را از جمله دلایل افزایش ارزش دلار در ایران دانست.

به گزارش فارس، مجله اقتصادی «بیزینس ویک» در گزارشی از وضعیت بازار ارز در ایران نوشت با اعلام خبر احتمال بالا بردن نرخ سود سپرده‌ها برای تثبیت بازار از سوی رییس کل بانک مرکزی ایران، واحد پول این کشور روز چهارشنبه پس از کاهش ارزش بی‌سابقه‌ای که در اوایل هفته تجربه کرده بود، مجددا با افزایش ارزش روبه‌رو شد.

بهمنی همچنین به صورت ضمنی تایید کرد که بخشی از علت کاهش ارزش ریال در روزهای اخیر مربوط به تاثیرات روانی بوده است.

این گزارش افزود: روزنامه‌های چاپ ایران روز چهارشنبه از قول بهمنی نوشتند: «نوسانات پیش آمده در بازار ارز در روز‌های اخیر پیش از هر چیز نتیجه عوامل روانی بوده و نمی‌تواند ادامه داشته باشد.» وی افزود: «من این را با اطمینان کامل می‌گویم که تحریم‌ها مشکلی برای اقتصاد کشور ایجاد نمی‌کنند. با علم به این موضوع، دشمن به ایجاد تنش‌های روانی دل بسته است. اگر ما مرعوب آثار روانی شویم در واقع در زمین دشمن بازی کرده‌ایم.»

بر اساس این گزارش، ارزش ریال در برابر دلار روز چهارشنبه مجددا افزایش یافت و هر دلار معادل ۱۵۱۰۰ ریال معامله شد. این در حالی بود که دو روز قبل ارزش ریال به پایین‌ترین میزان خود رسیده بود و هر دلار آمریکا در بازار ارز ایران معادل ۱۷۸۰۰ ریال معامله شده بود. رییس کل بانک مرکزی ایران همچنین از احتمال افزایش نرخ سود سپرده‌های بانکی برای تثبیت بازار ایران در کنار اقدامات دیگر خبر داد.

وی افزود: «دولت درصدد کنترل بازار ارز است و به‌زودی اقداماتی را انجام خواهد داد. نرخ دلار درآینده نزدیک کاهش خواهد یافت.» وی اضافه کرد: «استفاده از ابزارهای مالی و پولی نظیر انتشار اوراق قرضه با نرخ سود بالا در دستور کار قرار گرفته تا بتوانیم نقدینگی سرگردان را به بانک‌ها هدایت کنیم.» وی این اقدام را اولویت اول بانک مرکزی ایران اعلام کرد.

در روزهای اخیر به فروشندگان ارز دستور داده شده‌بود تا دلار را به قیمت ۱۴۰۰۰ ریال بفروشند که این مساله موجب سردرگمی ‌و عدم انجام معامله توسط بسیاری از صرافان شد. سایر فروشندگان ارز نیز با سرپیچی از دستور، دلار را به قیمت ۱۵۶۰۰ ریال فروختند.

بهمنی اعلام نکرد که دولت چگونه قصد دارد نوسانات بازار ارز را کنترل کند، اما پایین نگه داشتن نرخ ارز چندان محتمل به نظر نمی‌رسد. در مقابل بانک مرکزی ایران می‌تواند با تزریق ارز و افزایش نرخ سود بانکی، بازار ایران را تثبیت نماید.

یک کارشناس اقتصادی گفت، یکی از دلایل اصلی افزایش نرخ ارز را می‌توان دستور دولت به بانک‌ها برای کاهش نرخ سود سپرده‌ها دانست. در حالی که بانک‌ها نرخ ۵/۱۷ درصد را به عنوان سود سپرده یک ساله در نظر گرفته بودند، بانک مرکزی نرخ سود را تا ۱۴ درصد پایین آورد و سپرده‌گذاران را تحریک به بیرون کشیدن پول‌های خود از بانک‌ها و خرید طلا و دلار کرد.

بر اساس این گزارش، درآمد سرشار ایران حاصل از فروش نفت در سال‌های اخیر منبعی برای بالا نگه داشتن ارزش ریال بوده است. اما این سیاست در دراز مدت و با توجه به فشارهای سیاسی و اقتصادی وارده بر اقتصاد ایران از سوی غرب نمی‌تواند جوابگو باشد. به نظر می‌رسد، افزایش نرخ سود بانکی نیز در دراز مدت نخواهد توانست علاج کاهش ارزش ریال باشد.

جان آلترمن، کارشناس مسائل ایران در مرکز مطالعات استراتژیک بین‌المللی در واشنگتن اظهار کرد: «به نظر نمی‌رسد کاهش ارزش ۳۰ درصدی ریال را بتوان با افزایش ۳ یا ۴ درصدی نرخ سود بانکی مرتفع کرد.