سعید سعادتیان _ با بالا گرفتن تب طلا در بازارهای جهانی و هجوم تقاضا به بازار جهانی طلا و افزایش بهای این فلز گرانبها در رکورد‌های جدید قیمتی تاریخی که به نوبه خود ناشی از نبود چشم انداز روشن اقتصادی در کشورهای صنعتی و غرب می‌باشد، انتظارات از بازدهی معامله‌گرانه روی این فلز در همه جهان بالا گرفته است؛ به خصوص که در بازار گاوی(bull market) که برای این فلز به وجود آمده است، تکنیکالیست‌ها و چارتیست‌ها به ارقام هدف جدیدی برای طلا تا پایان سال جاری میلادی نظیر ۲۱۰۰، ۲۳۰۰و ۲۵۰۰ دلار چشم دوخته‌اند. فارغ از چند و چون صحت و سقم ارقام تکنیکال، بانک صادرات نیز در اقدامی در نوع خود جدید به ایجاد حساب سپرده زرین پرداخته است تا از این رهگذر قسمتی از تقاضای معامله‌گری طلا را جذب نموده از این بازار قابل توجه سهمی ببرد؛ به این صورت که مشتریان با افتتاح این حساب می‌توانند براساس میزان ریالی که می‌پردازند مقدار مشخص فرضی طلا به قیمت بازار جهانی خریداری نمایند و زمانی که قیمت این فلز گرانبها در بازار جهانی تغییر کرد براساس قیمت‌های جدید جهانی حساب خود را ببندند و از مابه‌التفاوت قیمتی آن استفاده نمایند. هدف راقم این سطور آن است که به سپرده‌گذاران کمک نماید تا با دید بازتری اقدام به سرمایه‌گذاری در چنین حساب‌هایی نمایند و منافع و مضار آن را از پیش برای خود برشمرده و محاسبه نمایند. اما این حساب برای سپرده‌گذار چه مزایا و معایبی دارد؟

آنچه به عنوان مزیت برای حساب سپرده طلا مطرح است بیشتر در تبلیغات این بانک در رسانه‌ها دیده می‌شود، مزایایی چون امنیت ناشی از عدم نگهداری طلای فیزیکی و قابلیت نقدشوندگی مقولاتی هستند که به خصوص در تبلیغات تلویزیونی این بانک به آنها توجه ویژه‌ای شده است؛ ولی آنچه کمتر مورد توجه قرار گرفته است، معایب اصلی این طرح برای سرمایه‌گذار عمدتا خردی است که به ویژه به جنبه معامله گرانه طلا از منظر دریافت بازدهی قابل توجه در مدتی کوتاه به این حساب نگاه می‌کند. معایب اصلی که در تبلیغات به هیچ عنوان به آنها توجهی نشده است به سه دسته اصلی تقسیم می‌شوند.

۱. گشودن و بستن حساب سپرده طلا مستلزم پرداخت به ترتیب ۱ و ۳ درصد از موجودی حساب است که می‌تواند در زمان ثبات قیمت‌ها به معنی از دست رفتن ۴درصد از اصل سرمایه جدای از هزینه فرصت نرخ بهره بانکی و هزینه منفی تورم طی دوره کوتاه مدت می‌باشد. به عبارتی سپرده طلا در کوتاه مدت در صورت ثبات قیمت‌ها، نه تنها به پول شما سود نمی‌دهد، بلکه قسمتی از آن را بابت هزینه از حساب شما کسر می‌کند.

۲. گشودن و بستن حساب براساس قیمت‌های جهانی به دلار است؛ اما نرخ تبدیل دلار به ریال در زمان گشایش حساب نرخ مرجع بانک صادرات است که رقم بیشتری می‌باشد و دلار و طلای کمتری به مشتری می‌رساند و در زمان بستن حساب، نرخ مرجع بانک مرکزی است که رقم کمتر ریالی را عاید مشتری و در نتیجه سود بیشتری را عاید بانک می‌کند. بنابراین با فرض ثبات قیمت طلا، بدون لحاظ هزینه‌های بند ۲ نیز مشتری متحمل زیان خواهد شد.

۳. حساب سپرده طلا براساس تغییرات بین‌المللی قیمت طلا در جهان طراحی شده است و گشاینده این حساب باید توجه داشته باشد که سرنوشت مالی قسمتی از سرمایه خود را پیش از هر چیز در اختیار افراد حقیقی یا حقوقی در سایر نقاط جهان قرار داده است، این مساله از منظر سرمایه‌گذار زیرک که در هر بازاری ثروت خود را قرار نمی‌دهد؛ به ویژه حائز اهمیت است؛ به خصوص که نوسانات شدید طلا در مشخصا چند سال اخیر ناشی از تبعات رکود‌های مالی گسترده در اقتصادهای بزرگ دنیا بوده است و ناظر بیرونی ورود خردمندانه چنین سرمایه‌گذاری به این بازار را به صورت پیش فرض با حداقلی از توانمندی تحلیل‌گری اقتصادی بازارهای مالی و پولی و کالایی جهان می‌بیند. بنابراین به تعبیری می‌توان گفت ورود به چنین بازاری به معنی اعتماد به نفس در حد داشتن قابلیت رقابت با متخصص‌ترین موسسات تخصصی مشاوره مالی جهان است.

کارشناس بازار سرمایه

Saeedsa۶۱@yahoo.com