دو نظر درباره آینده قیمت طلا
حباب میترکد یا قیمتها صعود میکند
گروه بازار پول- هر اندازه که نمودار قیمت طلا در بازارهای جهانی رو به بالا میرود تحلیلها از چشمانداز قیمت طلا به طور مشهودی متناقض میشود. در حالی که بسیاری پیش بینی میکنند طلا تا پایان سال در ارتفاع ۲ هزار دلاری قرار گیرد، گروهی از حبابی بودن قیمت طلا سخن میگویند. به اعتقاد این کارشناسان طلا از نرمهای قیمتگذاری خود خارج شده و به شکل بادکنکی رشد کرده است و این رشد بادکنکی احتمال ترکیدن آن را افزایش داده است.بر اساس این نظر در صورت ترکیدن حباب طلا قیمتها به همان شکلی که رشد داشته ریزش خواهد کرد. گروهی که میتوان آنها را بدبینان به آینده قیمت طلا توصیف کرد شواهدی برای بدگمانی به بازار ارائه میکنند. افزایش تقاضا برای نرخ بهره اوراق قرضه ۱۰ ساله در آمریکا به رغم آنکه شرایط اقتصادی چندان در این کشور مطلوب نیست.چنین اتفاقی نشانه اعتماد سرمایهگذاران به آینده اقتصاد آمریکا است و نشان میدهد خریداران علاوه برآنکه به بازگشت اصل سرمایه خود معتقدند به کسب بازدهی از این محل نیز خوشبین هستند.بنابراین چنین رفتاری نشانه آن است که شرایط در بازارهای جهانی به همین روال ادامه نخواهد داشت و بازارها رو به سامان میرود. نشانه دیگری که در حبابی بودن قیمت ارائه میشود برهم خوردن توازن رشد پناهگاههای سرمایهگذاران در اقتصاد جهانی است. فرانک سوئیس، ین ژاپن، اوراق قرضه آمریکا و طلا پناهگاه سرمایهگذاران در حالت ابهام و کدر بودن آینده اقتصاد جهانی به حساب میآید. در حالی که در یک سال و نیم گذشته قیمت هر اونس طلا به طور میانگین ۱۳۰۰ فرانک سوئیس بوده است در روزهای اخیر این نسبت به هر اونس ۱۴۵۰ فرانک رسیده است.چنین اتفاقی به منزله آن است که هجوم برای خرید طلا بر خلاف یک سال و نیم گذشته بیش از فرانک سوئیس بوده است.در واقع فرار به سوی یکی از پناهگاهها با شدتی در حال رشد است که از دیگر جایگزینهای خود نیز پیشی گرفته است.در این وضعیت ظرفیت پناهگاه به شدت در حال نزدیک شدن به مرز اشباع و خالی شدن پناهجویان از آن است. به گفته تحلیلگران طرفدار رویکرد بدبینانه افزایش مارجین(بیعانه خرید) در بازارهای آتی یکی از شواهد احساس خطر از نوسانات قیمتی و اشباع شدن بازار طلا است.
رویکرد خوشبینانه
در مقابل این رویکرد، گروهی قرار دارند که خوشبینانه بازار طلا را تحلیل میکنند به اعتقاد آنان قیمت طلا تا پایان سال ۲هزار دلار را ثبت میکند.به گفته این گروه به دلیل آنکه نشانههای از رونق اقتصاد آمریکا و اروپا وجود ندارد، قیمت طلا روند صعودی خود را طی خواهد کرد. به اعتقاد نظریه پردازان خوشبینانه بازار در کوتاه مدت شاید قیمت طلا اندکی با نوسان همراه باشد و حتی از رقم کنونی کمتر شود، اما در میان مدت روند قیمتها صعودی خواهد بود.از این منظر آنان حبابی بودن قیمتها را رد میکنند و معتقدند: اقتصاد جهانی در حال حاضر در عمق رکود است و خروج از این رکود حداقل بین یک تا دو سال زمان میبرد. بنابراین تا آن زمان تمایل برای خرید طلا بالا است. دلیل هجوم به بازار طلا نیز به گفته این گروه نبود جایگزین با ویژگیهای طلا است. قیمت مستغلات در آمریکا به شدت افت کرده و مالیات نیز از آن اخذ میشود، بنابراین سرمایهگذاری در این بخش جذابیت ندارد. فرانک سوئیس نیز به دلیل برنامههای دولت این کشور در احتمال وضع مالیات خرید و فروش مامن مناسبی برای سرمایهگذاران نیست و البته فاقد جذابیت طلا است.نرخ واقعی بهره کوتاه مدت نیز در آمریکا منفی است به این ترتیب طلا یکهتاز بازارهای جهانی است و کماکان خریداران برای آن صف میکشند، خریدارانی که بخش قابل ملاحظهای از آنان شهروندان عادی هستند.
افزایش قیمت طلا تا دو سال آینده
روبینی اقتصاددانی است که ریشه ایرانی اصل دارد و بحران سال ۲۰۰۸ را پیش بینی کرده بود او معتقد است اوضاع اقتصادی آمریکا و اروپا خراب است و این وضع خراب در آینده نزدیک درست نمی شود.حتی برخی برنامه آینده اوباما برای اشتغال را با نگاه تبلیغاتی برای دور بعدی ریاست جمهوری مینگرند.در اروپا هم به دلیل آنکه بر سر اعمال سیاستهای مالی واحد به نتیجه نرسیدهاند وضعیت امیدوارکننده نیست. بنابراین تا زمانی که همه کشورهای دارای کسری بودجه بتوانند بدهیهای خارجی خود را مثبت کنند، ۲ تا ۵ ساله زمان نیاز دارد و باید برای ریاضت اقتصادی، کاهش هزینههای مصرف، بازپرداخت بدهیهای خارجی و جبران کسری بودجه برنامهریزی کنند.
طرفداران نظریه افزایش قیمت طلا میگویند مادامی که این کشورها با بحران مواجهاند و اعتمادسازی برای کاهش نیافتن ارزش برخی ارزها صورت نگرفته، روند افزایش قیمت طلا ادامه خواهد یافت.
ارزش سرمایهگذاریها در طلا از ۱۰۴ میلیارد دلار فراتر رفت
در کنار تحلیلها از آینده بازار طلا، تازهترین گزارش شورای جهانی طلا برای ۳ ماهه دوم سال ۲۰۱۱ نشان میدهد که ارزش سرمایهگذاری در صندوقهای ارزی با پشتوانه طلا از ۱۰۴ میلیارد دلار فراتر رفته است. به گزارش پایگاه اطلاعرسانی شورای جهانی طلا حجم سرمایهگذاریها دراین بخش در سه ماهه دوم سال ۲۰۱۱ نسبت به مدت مشابه سال قبل با ۲/۲ درصد رشد به ۳/۲۱۵۵ تن رسیده که طی این مدت ۶/۴۵ تن به آن اضافه شده است. بر این اساس ارزش این سرمایهگذاری به ۳/۱۰۴ میلیارد دلار رسیده است. بنا براین گزارش در مدت مورد اشاره فعالیت سرمایهگذاری در بخش طلا افزایش داشته است. در بازارهای اروپا و آسیا خرید شمش، سکهها و مدالهای طلایی رونق دوباره یافته است. این گزارش میافزاید: چینیها در مدت مورد اشاره ۳/۲۰۵ تن طلا در بندر اقتصادی شانگهای تحویل گرفتهاند.شورای جهانی طلا در تازهترین گزارش خود اعلام کرد تقاضای جهانی طلا در سه ماه دوم ۲۰۱۱ نسبت به مدت مشابه سال قبل با افت ۱۷ درصدی روبهرو شده است.شورای جهانی طلا در ادامه افزود تقاضای جهانی طلا از ۱۱۰۷ تن در سه ماه دوم ۲۰۱۰ به کمتر از ۸/۹۱۹ تن در سه ماه دوم امسال رسیده است. بحران بدهی اروپا تاثیر منفی زیادی بر بازار جهانی طلا داشته است. از نظر ارزش میزان مصرف طلا در این مدت با ۶/۴ درصد رشد به بیش از ۵/۴۴ میلیارد دلار رسیده است. همچنین میزان خرید طلا از سوی چین و هند در سه ماه دوم ۲۰۱۱ بیش از ۲۵ درصد رشد داشته است. ادامه نگرانیهای بینالمللی نسبت به وضعیت بحران بدهی آمریکا و اروپا موجب شد تا قیمت جهانی طلا روز گذشته به رکورد بیسابقه ۱۸۸۰دلار برسد. قیمت جهانی طلا از ابتدای سال ۲۰۱۱ نیز بیش از ۳۰ درصد رشد داشته است. این برای یازدهمین سال متوالی است که قیمت طلا در بازارهای جهانی با افزایش روبهرو شده است. با توجه به افزایش رشد و رونق اقتصادی در چین و هند تقاضای طلا در این دو کشور به شدت رو به افزایش است. میانگین قیمت هر اونس طلا طی سه ماه دوم ۲۰۱۱ به بیش از ۲۲/۱۵۰۹ دلار رسیده که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۲۶ درصد رشد داشته است. این قیمت نسبت به سه ماه نخست ۲۰۱۱ نیز بیش از ۸/۸درصد رشد داشته است. بر اساس این گزارش میزان تقاضای جهانی برای جواهر آلات نیز با ۲/۶ درصد رشد به بیش از ۵/۴۴۲تن رسیده است. میزان مصرف جواهر در هند در این مدت با ۱۷ درصد رشد به ۸/۱۳۹ تن رسیده است.
ارسال نظر