دنیای‌اقتصاد- در دو روز گذشته بهای طلا با نوسان زیادی روبه‌رو بود. روز پنج شنبه بهای هر اونس طلا از 1680 دلار فراتر رفت اما ساعاتی بعد تا 1642 دلار کاهش یافت. روز جمعه نیز بهای هر اونس طلا بین 1648 تا 1671 دلار نوسانات زیادی را تجربه کرد. یکی از دلایل نوسان بازار،در روز پنج‌شنبه انتظار برای اعلام نرخ بیکاری در آمریکا بود. به‌رغم برخی بدبینی‌ها، اقتصاد آمریکا در ماه جولای 32 هزار فرصت شغلی جدید بیش از هدف اولیه ایجاد کرده بود؛ به طوری که نرخ بیکاری از5/9 به 1/9 درصد کاهش یافت. این خبر روند صعودی طلا را متوقف کرد.

با فراز و فرود ۴۰ دلاری در ۲ روز گذشته اتفاق افتاد
تشدید نوسان قیمت طلا در بازارهای جهانی
گروه بازار پول - مسعود رضا طاهری: در دو روز گذشته قیمت طلا در بازار های جهانی از لندن تا آمریکا و آسیا بین ۱۶۴۲ تا ۱۶۸۳ دلار در نوسان بود.بی اعتمادی بازارهای جهانی به توافق انجام گرفته بین دولت و کنگره آمریکا و همچنین تداوم بحران بدهی کشورهای اروپایی دلیل افزایش ادامه‌دار قیمت طلا است.
کارشناسان همچنان روند قیمت طلا را افزایشی می‌دانند. برخی از کارشناسان توافق مسالمت‌آمیز بحران بدهی آمریکا بین کنگره و دولت اوباما در روز سه‌شنبه هفته گذشته را به مثابه سکویی برای پرش قیمت جهانی طلا تا مرزهای بالاتر ارزیابی کرده‌اند. برخی نیز روند افزایشی قیمت طلا را «برگشت‌ناپذیر» اعلام کرده‌اند. «مارکوس گراب» مدیر اجرایی سرمایه‌گذاری در شورای جهانی طلا، در مصاحبه‌ای با شبکه اخبار بازرگانی «BNN» گفته است که سرمایه‌داران نیازمند بررسی شرایط سرمایه‌گذاری فراتر از حوزه یورو و کشورهای دارای بدهی های مالی هستند. اشاره وی در این مصاحبه بیشتر معطوف چین و هند است. نظریه‌ای که معنی نهایی آن خروج سرمایه‌ها از آمریکا و اروپا است. کارشناسان این اظهار نظر را دلیلی برای تداوم افزایش قیمت طلا در بلند مدت تلقی کرده‌اند. بهای طلا در بازارهای جهانی طی روزهای اخیر به رکوردهای تازه‌ای دست یافته است. طی یک ماه گذشته قیمت طلا بیش از 140 دلار افزایش داشته است. قیمت طلا در بازارهای جهانی روز پنجشنبه در سطح 80/1648 دلار بسته شد که نسبت به نرخ غروب روز چهارشنبه به وقت تهران 2/22 دلار افت کرد.با این وجود دیروز (جمعه) بهای طلا تا ساعت 30/18 به وقت تهران به 1660 دلار رسید که نشان از روند افزایشی دوباره قیمت طلا دارد.
چشم‌انداز نامطلوب اقتصاد آمریکا پس از توافق اعضای کنگره با دولت آمریکا بر سر کسری بودجه و سقف بدهی‌های این کشور و گسترش فضای بی‌اعتمادی به دلار آمریکا موجب افت ارزش دلار آمریکا و اوج گرفتن قیمت طلا شد. در اروپا نیز به دلیل آنکه، بحران بدهی‌ها با چشم‌انداز امیدوارکننده‌ای روبه‌رو نیست، به افزایش بیشتر قیمت طلا دامن زده است وجنبش خرید طلا توسط بانک‌های مرکزی دنیا نیز سرعت بیشتری به خود گرفته است. حتی کشورهایی که تحت تحریم هستند هم از طرق مختلف به جمع‌آوری شمش‌های طلا روی آورده‌اند.
افزایش 11 هزار تومانی قیمت سکه بانکی
در بازار سکه نیز قیمت اوج گرفته سکه آزاد با افزایش ۱۱ هزارتومانی بهای سکه بانکی نزدیک به ۵۰۰۰ تومان تعدیل شد. بانک مرکزی به دنبال افزایش یکباره ۱۷ هزار تومانی قیمت سکه در بازار روز چهارشنبه، بهای سکه بهار آزادی را با ۱۱ هزارو ۴۴۰ تومان افزایش تا رقم جدید ۴۳۸ هزار و ۸۸۰ تومان بالا برد. به دنبال این اقدام قیمت سکه بازار با ۵۰۰۰ تومان کاهش تا ۴۴۲ هزارتومان افت کرد. پایین آمدن قیمت سکه بازار به معنی از بین رفتن انگیزه خرید سکه بانکی و تلاش برای سفته بازی و دلالی در بازار سکه است. در صورتی که بانک مرکزی از افزایش قیمت سکه خودداری می‌کرد، فاصله۲۰ هزارتومانی شکل گرفته در بازار می‌توانست مجددا صف‌های طویلی را پشت در بانک‌های ملی و بانک کارگشایی برای خرید سکه تشکیل دهد، وضعیتی که البته سازمان امور مالیاتی کشور نیز از آن بی نصیب نمی‌ماند.
قیمت نیم سکه بانکی نیز با 5 هزار و 720 تومان افزایش به 219 هزارو 440 تومان رسید. ربع سکه بانکی هم 1040 تومان گران شد و به 121هزار و 160 تومان رسید.
در بازار، نیم سکه بدون تغییر ۲۲۱ هزارتومان ثابت ماند، اما از بهای ربع سکه ۱۰۰۰ تومان کاسته شد و به نرخ ۱۲۶ هزارتومان فروخته شد.
سهمیه ارز مسافری تغییری نکرده است
بازار ارز نیز در آخرین روز هفته از نوسان در امان نماند. به دنبال انتشار شایعاتی در روز‌های اخیر مبنی بر محدودیت عرضه ارز مسافری از سوی بانک مرکزی، پیگیری‌های دنیای اقتصاد از تداوم عرضه ارز مسافری طبق روال گذشته حکایت دارد. در همین حال با افزایش قیمت ارز آزاد تا ۱۱۴۰ تومان شکاف قیمت ارز رسمی و غیر رسمی به ۸۴ تومان رسید.
پس از اوج گیری قیمت دلار آمریکا از مهر ماه سال 89، بانک مرکزی برای کنترل بازار ارز ، دلار دولتی را ابتدا در ازای ارائه کارت ملی در اختیار مردم قرار داد. تشکیل صف‌های طولانی مقابل صرافی‌ها و ذوق زدگی دلالان در کرایه کردن کارت ملی و سودجویی در بازار ارز بانک مرکزی را پس از اتخاذ رویه‌های گوناگون، بالاخره به فکر ایجاد سامانه موسوم به «توسن» انداخت تا مجبور به رهگیری داد و ستد ارزمسافری(2000 دلار برای هر نفر) در صرافی‌ها شود. محدود شدن فروش ارز مسافری در گیت خروجی فرودگاه‌ها با هدف کاهش سوءاستفاده از ارز دولتی از دیگر اقدامات بود. طرحی که البته موجب ایجاد صرافی و باجه‌های صرافی برخی بانک‌ها در فرودگاه امام(ره) شد، اما فروش ارز مسافری فعلا با وجود شایعات مختلف به این باجه‌ها منحصر نشده و عرضه ارز مسافری فعلا در صرافی‌های مجاز سطح کلان شهر‌ها نیز ادامه دارد.
بر اساس دستورالعمل‌های بانک مرکزی به مسافران مقیم داخل خارج از کشور ۲۰۰۰ دلار و مسافران مقیم خارج از کشور ۱۰۰۰ دلار ارز دولتی فروخته می‌شود. این دستورالعمل همچنان پابرجا است و تغییری در آن به وجود نیامده است. هر یک از صرافی‌های مجاز می‌توانند روزانه تا ۱۵۰ هزار دلار دولتی از صرافی بانک‌ها دریافت کرده و با ارائه و ثبت مشخصات مشتری (مسافر) در سامانه توسن، آنها را به قیمت مصوب بانک مرکزی بفروشند، البته در این میان برخی صرافی‌ها نیز وجود دارند که هر ۳ روز، تنها ۵۰ هزار دلار از صرافی بانک‌ها تحویل گرفته و در اختیار مشتریان خود قرار می‌دهند. روز پنجشنبه قیمت ارز مسافری ۱۰۶۱ تومان بود. در این روز بانک مرکزی قیمت دلار دولتی را ۷ ریال افزایش داد و آن را به نرخ ۱۰۵۶۵ ریال رساند. به این ترتیب اختلاف قیمت ارز دولتی و آزاد به ۸۴ تومان رسید. با احتساب قیمت دلار ۱۱۵۰ تومانی در برخی مناطق شهر، این اختلاف قیمت تا ۹۴ تومان نیز بالا رفت. روز پنجشنبه قیمت دلار آمریکا در بازار ۱۱۴۰تومان و حتی ۱۱۵۰ تومان نیز گزارش شد که به طور متوسط طی یک هفته قبل از آن ۱۰ تومان افزایش داشته است. در این روز یورو با ۱۵ تومان افزایش نسبت به روز قبل، به ۱۶۵۵ تومان رسید. پوند انگلیس هم ۱۰ تومان گران شد و ۱۸۹۰ تومان فروخته شد. از اروپا خبر می‌رسد که نرخ بهره یورو همچنان در حد ۵/۱ درصد ثابت مانده است.