شورای پول و اعتبار در بسته 90 تجدیدنظر می‌کند

گروه بازار پول - مدیرعامل بانک سینا اعلام کرد که واقعیت‌های اقتصادی کشور، خود را بر نظر اعضای شورای پول و اعتبار تحمیل خواهد کرد. عبدالناصر همتی در گفت‌وگو با پایگاه خبری اعتبار، افزود: تصمیم بر محدودکردن نرخ سود تسهیلات و سپرده‌های مردم، کوتاه مدت است و در بلندمدت و حتی چند ماه آینده قابل دوام نخواهد بود و اعضای شورای پول و اعتبار در این تصمیم تجدیدنظر خواهند کرد.

وی بزرگ‌ترین مشکل بانک‌ها را کاهش فعالیت‌های اقتصادی در جامعه خواند و گفت: به خاطر شرایط اقتصادی، وام‌گیرندگان جامعه توانایی ایفای تعهدات خود را از دست داده یا خیلی ضعیف شده‌اند.

به گفته وی، آنهایی که برای تولید، تسهیلات گرفته‌اند توانایی انجام کار یا فروش محصولات خود را ندارند و آنهایی هم که برای پروژه‌های ساختمانی و سرمایه‌گذاری در بخش مسکن وام گرفته‌اند نیز توانایی اتمام یا فروش سریع محصولات خود را از دست داده‌اند و این امر باعث افزایش معوقات بانک‌ها شده است.

مدیرعامل بانک سینا، بسته سیاستی بانک مرکزی را از دیگر مشکلات نظام بانکی عنوان کرد و افزود: ما با مسوولان بانک مرکزی هم‌عقیده‌ایم که این بسته باید اصلاح شود چون کارشناسان بانک مرکزی هم بسته یادشده را زیاد قبول ندارند.

وی در پاسخ به این سوال که آیا بسته کنونی از سوی کارشناسان بانک مرکزی تدوین نشده است؟ اظهار داشت: خیر، مسوولان بانک مرکزی با بانک‌ها رایزنی کردند و در مواردی توافق کردیم ولی وقتی بسته به شورای پول و اعتبار ارسال شد به شکل دیگری بیرون

آمد.

همتی با تاکید بر این نکته که بانک مرکزی در شورای پول و اعتبار بیشتر از یک رای ندارد، خاطرنشان کرد: بسته سیاستی بانک مرکزی با ورود به شورای پول و اعتبار، تجانس خود را از دست داد.

وی با مقایسه بانک مرکزی ایران و آمریکا گفت: بانک مرکزی آمریکا یک هیات مدیره ۷ نفره دارد که این افراد را رییس‌جمهوری برای مدت ۱۴ سال معرفی و سنا تصویب می‌کند و همه هم از افراد برجسته اقتصادی و تجاری هستند.

مدیرعامل بانک سینا با تاکید بر این نکته که انتخاب باید به گونه‌ای باشد که هریک از این اعضا مربوط به بخشی از اقتصاد و مطلع از ویژگی‌های آن بخش باشند، یادآور شد: این ترکیب طوری طراحی شده است که وقتی تصمیمی در مورد بخشی گرفته می‌شود فردی در این هیات وجود داشته باشد که متخصص آن بخش باشد ولی این به معنای آن نیست که وزیر تجارت یا صنعت در هیات‌مدیره بانک مرکزی عضویت داشته باشند بلکه باید کارشناس خبره آن بخش باشد.

وی با تاکید بر این نکته که از هر منطقه فدرال فقط یک نفر می‌تواند در هیات‌مدیره بانک مرکزی آمریکا حضور داشته باشد، تصریح کرد: در عین حال کمیته‌ای هم با عنوان کمیته بازار آزاد فدرال وجود دارد که از ۷ عضو هیات مدیره به اضافه پنج نماینده از ۱۲ بانک فدرال رزرو منطقه‌ای تشکیل شده است و این ۱۲ نفر راجع به سیاست‌های پولی کشور تصمیم‌گیری می‌کنند.

همتی گفت: هم‌اکنون تصمیم‌گیری بانک مرکزی ضعیف شده است در حالی که در آمریکا، بانک مرکزی تصمیم‌گیرنده اصلی است.

مدیرعامل بانک سینا تاکید کرد: در آمریکا، اعضای هیات‌مدیره بانک مرکزی با فشار و به خاطر اظهار عقیده، عوض نمی‌شوند و تصمیمات اتخاذشده ناشی از جمع و تلفیق نقطه نظرات مختلف است.

وی ترکیب شورای پول و اعتبار کشورمان را ترکیبی ندانست که بتواند سیاست‌های پولی مستقلی را اتخاذ کند.

نمره ۸ به استقلال بانک مرکزی

همتی به استقلال بانک مرکزی از دولت نمره ۸ از ۲۰ داد و گفت: در عین حال اگر بخواهیم به تلاش مسوولان بانک مرکزی برای سیاست‌گذاری مستقل نمره بدهیم، نمره آن ۱۸ خواهد بود.

مدیرعامل بانک سینا در مورد افزایش بی‌ضابطه تعداد بانک‌های خصوصی گفت: چون مسوول یک بانک هستم نمی‌توانم در این زمینه اظهارنظر کنم ولی به عنوان دیدگاه شخصی معتقدم که در هر صنعتی باید آزادی ورود و خروج از آن صنعت وجود داشته باشد به عبارت دیگر بانک مرکزی که اجازه ورود آزادانه بانک‌های خصوصی را با حداقل سرمایه می‌دهد اگر بر مبنای ضوابط نظارتی، تداوم فعالیت یک بانک را مضر و خارج از استاندارد می‌بیند باید قدرت توقف فعالیت آن را داشته باشد چون صرف آزادی ورود در بلندمدت، مجموعه پولی کشور را دچار مشکل می‌کند.

سبزشدن شعبه در همه نقاط کشور زیبنده نیست

وی در مورد افزایش تعداد شعب بانک‌ها هم گفت: این که در تمام نقاط کشور، شعبه سبز شود زیبنده نیست چون با این کار، یک تصور عمومی ایجاد می‌شود که همه چیز قرار است بانک شود ضمن این که مردم را عادت می‌دهیم که بیایند و با سود سپرده، زندگی کنند و بدین ترتیب ما را از فعالیت‌های زیربنایی غافل می‌کند.

همتی با تاکید بر این نکته که افزایش بی‌رویه تعداد شعب بانک‌ها در هیچ جای دنیا مطلوب شمرده نمی‌شود، گفت: در دنیا بانک‌های زیادی وجود دارند که اغلب آنها بانک سرمایه‌گذاری هستند که لزوما شعب جذب منابع ندارند.

به گفته مدیرعامل بانک سینا هیچ کشوری این‌گونه نیست که در هر خیابانی پر از شعبه بانک باشد درحالی که تعداد شعب بانک‌ها در کشور ما اکنون خیلی زیاد شده است.

وی در عین حال هنوز هم بانکداری را جزو صنایع خوب کشور دانست و افزود: بانک برای سرمایه‌گذاری همچنان جزو فعالیت‌های معتبر است و با وجود تلاطم در بازار پولی و اقتصاد کشور، بازدهی سیستم بانکی مناسب بوده است.

این استاد دانشگاه تهران به مردم توصیه کرد که به سمت سرمایه‌گذاری در سیستم بانکی و نه فقط سپرده‌گذاری بیایند و کمک کنند که سیستم بانکی سهامی عام‌ تر شود و عموم مردم در این فعالیت معتبر مشارکت کنند.