دنیای اقتصاد- معاملات سکه طلا مشمول مالیات برارزش افزوده شد. این خبری بود که روزگذشته وزیر اقتصاد اعلام کرد. بر این اساس از این پس سازمان امور مالیاتی، چهار درصد مالیات بر ارزش افزوده از معاملات سکه اخذ می‌کند. هرچند در مصاحبه وزیر اقتصاد توضیحی در خصوص نحوه اخذ این مالیات و احتمال اخذ آن از معاملات دست دوم نشده، اما به نظر می‌رسد این مالیات در زمان فروش سکه توسط شعب بانک‌ها و بانک کارگشایی از مشتریان دریافت خواهد شد. مالیاتی که تاثیر آن برروی قیمت فعلی سکه‌های ربع، نیم و تمام بهار آزادی به ترتیب ۵، ۹ و ۱۷ هزار تومان خواهد بود. معاملات سکه مشمول مالیات بر ارزش افزوده شد

گروه بازار پول- مسعود رضا طاهری: همراستا با افت قیمت سکه در بازار آزاد، قیمت سکه در شعب بانک ملی نیز با کاهش همراه بود. همچنین اعلام شد که وزیر اقتصاد به سازمان امور مالیاتی دستور داده تا معاملات سکه نیز مشمول مالیات بر ارزش افزوده شود که برخی کارشناسان اجرای این قانون را به دلیل نبود امکان رد یابی سکه پس از توزیع، سیکل باطل ارزیابی کرده‌اند.

در همین حال نوسان اندک بهای جهانی طلا و افت ارزش دلار آمریکا در بازار‌های جهانی و داخلی موجب کاهش قیمت سکه در بازار آزاد و همچنین شعب بانک ملی شد. روز گذشته قیمت سکه و نیم سکه در بازار آزاد هر یک با ۱۰۰۰ تومان کاهش به نرخ ۴۲۲ هزارتومان و ۲۱۱ هزارتومان رسید. سکه طرح قدیم ۳۰۰۰ تومان ارزان شد وبه نرخ ۴۵۷ هزارتومان عرضه شد. ربع سکه نیز در بازار دیروز با ۵۰۰ تومان افت قیمت به نرخ ۱۲۲ هزار تومان فروخته شد. در همین حال قیمت‌ها در شعب سکه فروش بانک ملی نیز با کاهش روبرو بود. سکه با ۱۷۰۰ تومان کاهش قیمت به نرخ ۴۱۹ هزار و۳۰۰ تومان فروخته شد. نیم سکه با ۲۰۰ تومان افت قیمت تا ۲۱۰ هزارو ۲۰۰ تومان فروخته شد. ربع سکه را نیز دیروز شعب بانک ملی به نرخ ۱۲۰ هزار تومان به متقاضیان فروختند که نسبت به روز سه شنبه،۵۰۰ تومان ارزان بود. حداقل تفاوت قیمت سکه تمام بهار بانکی با قیمت بازار از ۲۷۰۰ تومان بود.

قیمت طلا در بازار‌های جهانی دیروز تا ساعت ۳۰/۱۸ به وقت تهران به ۱۵۳۹ دلار رسید که نسبت به قیمت بسته شده روز قبل ۲ دلار افزایش داشت.

اخذ مالیات بر ارزش افزوده برای معاملات سکه

اما وزیر امور اقتصادی و دارایی دیروز در حالی از صدور دستور برای اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده برای معاملات سکه خبر داد که رییس صندوق صادرات طلا و جواهر در واکنش به این دستور آن را نقص توافقات بانک مرکزی با صنف طلا و جواهر خواند.

«سید شمس‌الدین حسینی» در گفت‌وگو با ایرنا، با بیان آنکه، به سازمان امور مالیاتی اعلام شده که مالیات بر ارزش افزوده برای سکه نیز اعمال شود، گفت: این سازمان نیز مصرانه این امر را پیگیری کرده و مالیات برارزش افزوده طلا که جز احکام قانونی است در بخش سکه نیز عملیاتی شده است.

وی اظهار کرد: با توجه به مذاکرات انجام شده با سازمان امور مالیاتی، بانک کارگشایی و دیگر بانک‌ها، نرخ این مالیات در حال محاسبه است و طی روز‌های آینده فاکتور‌های آن نیز باید ثبت شود تا جریان موجود در جامعه رصد شود.

به گفته وی، این قانون در مورد عرضه سکه بانک مرکزی در شعب بانک ملی نیز اجرایی می‌شود.

حسینی گفت: در روزهای آینده به سمتی می‌رویم که فرم‌ها، صورتحساب‌ها و فاکتورها هم ثبت و جریان موجود در جامعه رصد شود و این کار در بانک مرکزی هم اعمال می‌شود.

وی با بیان آنکه، دولت خود را متعهد می‌داند از اختیار انحصاری خود در ضرب و عرضه سکه برای ایجاد تعادل در بازار استفاده کند، گفت: بانک مرکزی مرجع ضرب سکه و بزرگترین توزیع‌کننده آن است و به عنوان حاکمیت، خود را متعهد می‌دانیم از این اختیار انحصاری برای تعادل، توازن و اعتماد بخشی در جامعه استفاده کنیم.

حسینی افزود: امکان ندارد که نرخ طلا در داخل کشور از خارج از کشور فاصله بگیرد، چون طلا کالایی قابل معامله است و در این صورت فعالان اقتصادی بلافاصله متوجه می‌شوند و طلا به داخل کشور وارد می‌کنند.

وزیر اقتصاد با اشاره به نوسانات نرخ طلا در داخل و خارج از کشور افزود: بانک مرکزی در سال‌های گذشته پس از انجام مشاوره‌هایی، اقدام به خرید بیش از حد متعارف طلا و ذخیره آن کرد و هم اکنون وقت عرضه آن است.

حسینی گفت: سیاست‌ها و حرکت‌های دولت به این سمت می‌رود که اگر با دلال بازی و نبود شفافیت مواجه شویم آن را نیز مشخص کنیم.

نقض توافق‌ها با صنف

در عین حال علی فخر موحدی، رییس صندوق صادرات طلا و جواهر کشور به دنیای اقتصاد گفت: مشمول شدن سکه در قانون مالیات بر ارزش افزوده در واقع نقض توافقات بین بانک مرکزی و صنف طلا و جواهر است. وی افزود: اگر هنگام ورود شمش طلا مالیات ۴ درصدی از آن گرفته می‌شود چرا پس از ضرب سکه، مجددا آن را مشمول قانون مالیات بر ارزش افزوده می‌کنند؟ موحدی با بیان اینکه شمش‌های طلا در بانک مرکزی از ذخایر ارزی کشور تهیه شده و عوارض گمرکی ۴ درصدی نیز برای آن پرداخت می‌شود در نتیجه نباید مالیاتی تحت این عنوان از سکه گرفته شود. وی افزود: اگر به هنگام ضرب سکه و فروش به اولین خریدار که بانک ملی یا سایر بانک‌ها هستند، مالیاتی از آنها گرفته شود، نباید در مراحل بعد از معاملات سکه مالیات گرفته شود. وی همچنین گفت: در جایی که بانک مرکزی توانایی رصد سکه‌های فروخته شده در بازار را ندارد و سکه‌ها بدون پلمب و کد‌های استاندارد مطلوب به بازار سرازیر شده و پس از آن هیچ رد و نشانی را نمی توان از آن یافت، مشمولیت قانون مالیات بر ارزش افزوده بر آن چیست؟وی به سکه‌های موسوم به سوئیسی(سکه‌های شانس یا مدال‌های شانس) در بازار اشاره کرد و گفت : این سکه‌ها با اوزان یک تا ۱۰۰ گرمی با عیار ۲۴ و با داشتن کد‌های امنیتی در سراسر جهان با قیمت استاندارد معامله می‌شوند. وی افزود: در هر گوشه از دنیا می‌توان با مراجعه به کد امنیتی این سکه‌ها از تاریخ ضرب، قیمت و سایر مشخصات آن اطلاع یافت. وی همچنین از ورود سکه‌های بهار آزادی ضرب شده در کشور ترکیه به داخل کشور خبر داد و گفت: متاسفانه به دلیل تفاوت قیمت واقعی سکه ضرب داخل و خارج این سکه‌ها به کشور سرازیر شده است. وی در پایان گفت: اگر سکه یک کالا است باید بانک مرکزی مسوولیت کنترل آن را به بخش خصوصی بدهد.

پیشتر نیز معاون سازمان امور مالیاتی گفته بود: با توجه به اینکه سکه بهار آزادی توسط بانک مرکزی ضرب می‌شود، در این مرحله از اجرای قانون مشمول مالیات بر ارزش افزوده نمی‌شود. محمد قاسم‌پناهی در پاسخ به این پرسش که آیا از فروش سکه بهار آزادی نیز ۳ درصد مالیات بر ارزش افزوده اخذ می‌شود؟ گفت: از آنجایی که به جز سکه‌های بانک‌مرکزی سکه دیگری ضرب نمی‌شود، در این مرحله سکه مشمول مالیات بر ارزش افزوده نمی‌شود.

در زمان چالش بر سر واگذاری مسوولیت توزیع سکه به بورس کالا نیز بانک مرکزی به ارائه توضیحاتی پرداخت که در بخشی از آن آمده بود: درصورت عرضه انواع سکه بهار آزادی از طریق بورس کالا، آن شرکت موظف به دریافت سه درصد مالیات ارزش افزوده از مشتریان می‌باشد که در این صورت عرضه سکه بالغ بر ۹۰ تا ۱۰۰ هزار ریال گران‌تر از قیمت بازار داخلی خواهد بود که مطلوب خریداران نبوده و این طرح را با شکست مواجه می‌نماید.

از فروش سکه به هر طریقی مالیات می‌گیریم

همچنین معاون مالیات بر ارزش افزوده سازمان امور مالیاتی کشور اخذ چهار درصد مالیات بر ارزش افزوده از فروش سکه را در هر صورتی ضروری دانست.

محمدقاسم پناهی درباره اخذ مالیات بر ارزش افزوده از فروش سکه به ایسنا گفت: اخذ این چهار درصد مطابق قانون باید انجام شود و سکه و طلا به هر طریقی که فروخته می‌شوند باید این چهار درصد از مشتری دریافت شود.

وی گفت:‌ بنابراین فروش سکه در بانک ملی که به صورت پنج عدد در روز انجام می‌شود مشمول چهار درصد مالیات بر ارزش افزوده خواهد بود. وی در پاسخ به این که بانک کارگشایی تاکنون این چهار درصد را دریافت نمی‌کرده است؟ گفت:‌شاید بانک کارگشایی این چهار درصد در قیمت پایه سکه در حراج اعلام می‌کرده است اما اطلاع دقیقی در این باره ندارد.

به گفته وی فروش سکه در بانک کارگشایی هم باید مشمول اخذ این چهار درصد بشود.

پناهی همچنین از جلسه مشترک با بانک مرکزی در این باره خبر داد که به‌زودی نتایج آن اعلام خواهد شد.

عکس: آکو سالمی