گروه بنگاه‌ها - مدیرعامل بانک مهر اقتصاد در دومین کنگره جهانی کارگزاران مسلمان روابط عمومی به ارائه مقاله‌ای درخصوص نقش روابط‌عمومی در ترویج بانکداری اسلامی پرداخت. دکتر غلامحسن تقی نتاج، مدیرعامل بانک مهر اقتصاد در این مراسم با اشاره به ویژگی‌های بانکداری اسلامی و توجه ویژه به جایگاه آن پس از بحران‌های مالی اخیر در دنیا گفت: روابط‌عمومی دانشی نوین است که ماموریت برقراری ارتباط و پیوند وثیق میان سازمان‌ها با محیط اجتماعی آنها را بر عهده دارد که می‌تواند نقشی موثر و فعال در معرفی بانکداری اسلامی در سطح جهان به ویژه در کشورهای اسلامی داشته باشد.

وی مهم‌ترین نقش روابط‌عمومی‌ها را در درجه نخست، ایجاد یک هویت برجسته و شناسه متمایز برای سازمان دانست و افزود: روابط عمومی در حوزه بانکداری اسلامی با جایگاه مطلوب و بایدهای خود فاصله بسیاری دارد که این نقیصه تنها از جانب کارکنان این حیطه نیست، بلکه عناصر و عوامل متعددی در این خصوص دخیل هستند.

نتاج یادآور شد: بانکداری اسلامی به مثابه نهالی است که در رشد خود به بلوغ و تکامل مورد نظر نرسیده است. از این رو روابط عمومی‌ها برای ایفای نقش در این زمینه باید کارکرد و فعالیت‌های خود را به گونه‌ای تنظیم کنند تا این نهال بارور شده و بانکداری بدون ربا به جایگاه مطلوب خود دست یابد. نتایج در ادامه به خواسته‌های مورد انتظار از روابط‌عمومی‌ها به‌منظور نقش‌آفرینی در استقرار بانکداری اسلامی پرداخت و متذکر شد: آگاهی‌بخشی به مسوولان نظام اقتصادی و بانکی و مردم، اعتمادسازی و باورپذیری در آحاد جامعه نسبت به اجرای بانکداری بدون ربا، نهادینه ساختن فرهنگ بانکداری اسلامی در سطح جامعه، تلاش برای تاثیرگذاری بر سیاست‌های عمومی در حوزه بانکی، راه‌اندازی مراکز مشاوره بانکداری اسلامی در سطح جامعه، مشتریان و کارکنان بانک‌ها، برانگیزاندن روحیه مطالبه‌گرایانه در بین مشتریان نظام بانکی تا اجرای صحیح و کامل قانون عملیات بانکی بدون ربا از جمله موارد بهره‌گیری از ابزار و تاکتیک‌های تخصصی برای بازآفرینی مفهوم مثبت بانکداری اسلامی در اذهان عمومی محسوب می‌شوند.