گروه بازار پول- بهای طلا در هفته گذشته نوسانی تقریبا 50 دلاری را در بازارهای جهانی ثبت کرد. اوایل هفته قیمت هر اونس طلا بالا‌تر از 1752 دلار بود. نوسان قیمت طلا در طول هفته شیب ملایمی داشت و از 1752 دلار تا 1740 دلار افت کرد.اما در روز چهارشنبه این شیب تند شد.

قیمت طلا در غروب چهارشنبه به وقت تهران به طور لحظه‌ای تا ۱۷۰۴ دلار افت کرد که البته با گذشت دقایقی دوباره در یک پله تا ۱۷۱۲ دلار و در ادامه تا پایان شب به وقت تهران تا ۱۷۲۰ دلار افزایش یافت. روز پنج‌شنبه و جمعه بهای طلا روند افزایشی ملایم دوباره را از سر گرفت. دیروز قیمت طلا در ساعت ۱۵ به وقت تهران تا ۱۷۳۰ دلار بالارفت. اما در ساعت ۶ بعد از ظهر به وقت تهران تا ۱۷۲۲ دلار افت کرد. با توجه به تعیین قیمت طلا در ساعات میانی روز به وقت تهران در تهیه نمودار متن، قیمت ۱۷۰۴ دلار برای طلا در این نمودار منعکس نشده است.روز گذشته خبرهایی مبنی اعلام نرخ بیکاری در اروپا منتشر شد. در عین حال اعلام نرخ رشد اقتصادی غیرمنتظره ۷/۲ درصدی برای اقتصاد آمریکا که در ۳ سال اخیر بی سابقه بوده مهم‌ترین عامل افزایش تقاضا برای طلا عنوان شده است. افت نرخ اوراق قرضه در اسپانیا و ایتالیا و تداوم بحران مالی در اروپا ثبات شرایط را در این قاره به دنبال دارد. در عین حال بر اساس گزارشی در فایننشال تایمز و پیش‌بینی گلدمن ساکس در روز پنج‌شنبه، کمیته باز فدرال رزرو دور چهارم تسهیل مقداری برای اقتصاد آمریکا (Q۴) را بررسی خواهد کرد که خود محرکی جدی برای افزایش قیمت کالاها خواهد بود.در بین اقتصاددانان و سیاست‌مداران آمریکایی نیز این شائبه تقویت شده که بالاخره تاقبل از پایان سال میلادی جاری (یک ماه دیگر) دولت اوباما با کنگره بر سر افزایش میزان بدهی‌های عمومی آمریکایی‌ها و میزان مالیات‌ها به توافق خواهند رسید که چشم‌انداز افزایش قیمت کالاها و فلزات قیمتی از جمله طلا و نقره نیز تقویت شده است. تقویت فضای اقتصادی در آمریکا همواره با افت ارزش دلار در مقابل سایر ارزهای عمده مواجه بوده است. تمایل و اقبال بیشتر به اوراق قرضه و سهام در این کشور طرفداران دلار را به حاشیه می‌راند. این اتفاق در این روزها نیز دوباره بر برابری یورو در مقابل دلار افزوده است. این نرخ که درجریان هفته گذشته تا ۲۷/۱ نیز افت کرده بود، دیروز از ۳/۱ هم فراتر رفت.
دوشنبه در بازار داخلی و خارجی
در این هفته بازار داخلی در روز دوشنبه به عنوان اولین روز کاری پس از ایام تاسوعا و عاشورای حسینی قیمت‌های داخلی در بازار داخلی رو به کاهش نهاد. قیمت دلار در بازار تا ساعت ۳ بعد از ظهر تقریبا ۷۰ تومان افت داشت. قیمت سکه نیز از ۱ میلیون و ۱۸۰ هزار تومان در ساعات اولیه بازار سکه، تا بعد از ظهر با ۱۰ هزار تومان کاهش قیمت روبه‌رو شد. نیم سکه در سطح ۵۹۰ هزار تومان و ربع سکه ۳۰۰ هزار تومان فروخته شد که برخلاف سکه تمام بهار، تغییر قیمت چندانی در قیمت آنها پدید نیامده است. در بازار قیمت هر گرم طلای ۱۸ عیار بدون اجرت ساخت نیز تقریبا بدون تغییر ۱۱۸ هزار و ۶۰۰ تومان باقی ماند.
طلا در بازارهای جهانی
قیمت طلا در بازارهای جهانی در این روز به برخی دلایل به مسیر افزایشی بازگشت. بهبود برخی شاخص‌ها در اقتصاد آلمان و برخی نتایج مورد توافق در میان رهبران اروپا در مورد بحران بدهی‌ها و البته برخی خوش‌بینی‌ها نسبت به بهبود اقتصادی در آمریکا در پی تزریق بیشتر منابع مالی به اقتصاد طلا را در مسیر افزایشی قرار داده بود. در این میان، اما آنچه به مراتب پررنگ‌تر از سایر دلایل مورد توجه قرار گرفته، خریدهای فراوان توسط برخی بانک‌های مرکزی اعلام شد.
سه‌شنبه
قیمت دلار روز سه شنبه در یک رفت و برگشت ابتدا ۴۰ تومان افت داشت و پس از بازگشت دوباره ۵۰ تومان افزایش یافت. قیمت سکه نیز البته نوسان زیادی به خود ندید و در سطح ۱ میلیون و ۱۶۰ هزار تومان بر تابلو صرافان نقش بست. قیمت آن البته از سوی اتحادیه صرافان در محدوده ۱ میلیون و ۱۴۰ هزار تومان اعلام شد که با قیمت‌های موجود بر تابلو سکه‌فروشان در منطقه چهارراه استانبول تفاوت قابل توجهی نشان می‌داد. نیم سکه در چهارراه استانبول ۵۸۰ هزار تومان و ربع سکه ۲۹۵ هزار تومان بود. این قیمت‌ها در جدول قیمت‌های اتحادیه صرافان به ترتیب ۵۷۰ هزار تومان و ۲۸۵ هزار تومان درج و اعلام شد. همچنین قیمت هر گرم طلای ۱۸ عیار بدون اجرت ساخت ۱۱۶ هزار و ۸۰۰ تومان اعلام شد که نسبت به روز دوشنبه افت ۱۸۰۰ تومانی داشته است.
طلا در بازارهای جهانی
قیمت طلا در بازار‌های جهانی در این روز نوساناتی داشت و در ساعت ۱۹ به وقت تهران به ۱۷۴۴ دلار رسید. بازار‌های جهانی طلا در این روزها در انتظار روشن شدن وضعیت مناقشه جمهوری خواهان و دموکرات‌ها بر سر افزایش میزان بدهی‌های آمریکایی‌ها است. دور سوم تسهیل مقداری نیز به تصویب فدرال رزرو رسیده و در مقابل بحران بدهی‌ها در اروپا نرخ طلا را در فشار خود دارد.
چهارشنبه
روز چهارشنبه هم سکه ۱ میلیون و۱۶۰ هزار تومان خرید و فروش می‌شد که در ادامه بازار تا یک میلیون و ۱۴۸ هزار تومان افت کرد. نیم سکه ۵۸۵ هزار تومان و ربع سکه ۲۹۵ هزار تومان فروخته شد که البته تغییرات چندانی در مقایسه با سکه تمام نداشت. قیمت هر گرم طلای ۱۸ عیار در بازار البته قدری افزایش داشت و تا ۱۱۷ هزار و ۵۰۰ تومان بالا رفت. قیمت دلار در بازار داخلی ۳۰ تومان نوسان داشت.در این روز خبر آمد در حالی که سرمایه‌گذاران بین‌المللی به شدت نگران وضعیت بن‌بست مالی در آمریکا هستند، قیمت جهانی طلا برای سومین روز متوالی کاهش داشته است. توافق وزرای دارایی منطقه یورو و مقام‌های صندوق بین‌المللی پول در خصوص اعطای کمک‌های مالی جدید به یونان و کاهش بدهی‌های این کشور تا سال ۲۰۲۰ میلادی نتوانسته تاثیر چندانی بر قیمت طلا داشته باشد.بر اساس این گزارش، سرمایه‌گذاران بین‌المللی اکنون منتظر اعلام نتایج مذاکرات دولت اوباما و کنگره آمریکا برای حل و فصل بن‌بست مالی بزرگ‌ترین اقتصاد جهان هستند. بر این اساس گر چه مذاکرات دو طرف پس از پایان تعطیلات عید شکرگزاری از سر گرفته شده است، ولی منابع آگاه از کندی روند پیشرفت این مذاکرات خبر می‌دهند. اگر بن‌بست مالی آمریکا تا پایان امسال حل و فصل نشود، اقتصاد این کشور بار دیگر با رکود روبه‌رو خواهد شد و بیش از ۶۰۰ میلیارد دلار هزینه بر اقتصاد آمریکا تحمیل می‌شود. در این روز قیمت هر اونس تا بعد‌از‌ظهر به مرز ۱۷۴۰ دلار رسید. اما تا غروب به دلیل اعلام شاخص اعتماد مصرف‌کننده در آمریکا قیمت آن تا ۱۷۰۴ دلار هم کاهش یافت و دوباره رو به افزایش نهاد. شاخص اعتماد مصرف‌کننده به بالاترین سطح ۴ سال اخیر و قیمت خانه به بالاترین حد از سال ۲۰۱۰ رسیده است. ارزش دلار در مقابل طلا تقویت شد.
پنج‌شنبه
روز پنج شنبه قیمت سکه ۱ میلیون و ۱۵۰ هزار تومان و حتی کمتر هم اعلام شد. نیم سکه همچنان در سطح ۵۸۵ هزار تومان و ربع سکه در سطح ۲۹۰ هزار تومان با اندکی نوسان درمعرض فروش بود. قیمت هر گرم طلای ۱۸ عیار بدون اجرت ساخت در سطح ۱۱۷ هزار تومان به فروش می‌رسید.در بازار داخلی هنوز تمایل به حضور جدی در بازار ارز و سکه مشاهده نمی‌شود و برخی انتظار کنترل و کاهش بیشتر قیمت را در سر می‌پرورانند.
4 عامل اصلی رشد بهای طلا در سال‌های پیش رو
در خصوص بازار طلا و پیش بینی قیمت گمانه زنی ها برای بلند مدت کار ساده‌ای نیست . اما در این میان در گزارشی چند دلیل برای افزایش قیمت طلا در سال ۲۰۱۳ عنوان شده است. بنا براین گزارش وضعیت و شرایط بازار طلا به گونه‌ای است که به‌رغم آنکه در حال حاضر بهای این فلز فاصله‌ای تقریبا زیاد با رکورد امسال و سال قبل دارد، اما می‌توان برای سال ۲۰۱۳ پیش بینی متفاوتی از بهای طلا داشت. این امر با توجه به چند عامل اساسی و نگاهی به روند رشد بهای طلا در سال‌های گذشته ممکن می‌شود. براساس گزارش تابناک، در واقع ۴ عامل اصلی وجود دارد که می‌تواند رشد بهای طلا در سال‌های پیش رو را رقم بزند.
رشد مداوم و قابل توجه پول بدون پشتوانه
با نگاهی به نمودار مشخص می‌شود که وضعیت پول بدون پشتوانه در اقتصاد جهانی به چه ترتیب است. همان‌گونه که در نمودار می‌توان مشاهده کرد، در سال‌های اخیر آمریکا و اغلب کشورهای توسعه یافته بیش از میزان تولید طلا در سطح جهانی اقدام به انتشار پول کرده‌اند که این امر به معنای محرکی بر بهای طلا است.
رشد شدید تقاضای جهانی طلا
در همان حال که بانک‌های مرکزی بزرگ جهان در حال انتشار پول هستند، افراد بیش از همیشه به طلا روی می‌آورند و سرمایه‌های خود را تبدیل به طلا می‌کنند، به خصوص در دو کشور بسیار مهم برای طلا یعنی هند و چین. دو کشوری که در سال ۲۰۰۲ به تنهایی ۲۳ درصد از تقاضای جهانی طلا را در خود جای دادند.در حال حاضر این دو کشور به تنهایی نیمی از تقاضای جهانی برای طلا را یعنی در حدود ۴۷ درصد از مجموع تقاضای جهانی را به خود اختصاص داده‌اند.
خرید طلا از سوی بانک‌های مرکزی در سراسر جهان
از سوی دیگر بانک‌های مرکزی نیز به خصوص در کشورهای در حال توسعه با سرعتی سرسام آور در حال خرید طلا و ذخیره‌سازی این فلز گرانبها هستند. در سال ۲۰۱۲ این بانک‌ها مجموعا ۴۹۳ تن طلا خریداری کرده‌اند که رکورد سال گذشته یعنی ۴۵۷ تن را شکسته است. بسیاری بر آنند که این روند تداوم دارد که خود حمایتی از رشد بهای طلا را در سال ۲۰۱۳ در پی دارد.
تقاضای بیشتر از میزان عرضه
سمت دیگر این معادله میزان عرضه طلا است. در حال حاضر صنایع فعال در خصوص اکتشاف و تولید طلا به شدت با معضل دسترسی به منابع جدید مواجه هستند. بر اساس آماری که چندی پیش شرکت بریک منتشر کرده، این صنایع در سال ۲۰۱۱ به میزان ۸ میلیارد دلار صرف اکتشاف منابع جدید طلا کرده‌اند، در حالی که رشد این اکتشافات با روندی نزولی مواجه شده است.
بلومبرگ نیز چندی پیش در گزارشی اعلام کرد که در سال 1991 مجموع اکتشافات جدید معادن طلا برابر با 11 باب بوده در حالی که در سال 2011 این رقم به سه باب کاهش یافته است. نتیجه عدم تعادل در عرضه و تقاضای طلا نیز بر کسی پوشیده نیست.