مدیرکل نظامهای پرداخت بانک مرکزی اعلام کرد
توقف انتقال آنی پول تنها برای پایانههای فروش
این سامانه با هدف تحول اساسی در صنعت پرداخت الکترونیک کشور، کنترل و نظارت متمرکز بر شبکه پرداخت کشور و گسترش بازار ابزارهای کارتی، خدمات پرداخت را تسهیل کند.
این سامانه با هدف تحول اساسی در صنعت پرداخت الکترونیک کشور، کنترل و نظارت متمرکز بر شبکه پرداخت کشور و گسترش بازار ابزارهای کارتی، خدمات پرداخت را تسهیل کند.
در واقع شاپرک یک نهاد حاکمیتی است که رابط میان بانک مرکزی، شبکه بانکی و شرکتهای ارائه دهنده خدمات الکترونیک(PSP) بوده و استانداردسازی پرداختهای کارتی، کنترل و نظارت متمرکز در شبکه پرداخت، باز توزیع سرمایهگذاریهای انجام شده و هدایت منابع بانکها به سمت امور بهینه، گسترش بازار کارتی و نظارت بر عملکرد پایانهها از مزایای آن ذکر شده است.
اما ظاهرا این شبکه با ارائه بخشنامه بانک مرکزی به شبکه بانکی با مشکلاتی مواجه شده است.
یک مدیر شبکه بانکی در اینباره به خبرگزاری فارس، گفت: با توجه به برنامه بانک مرکزی در حال حاضر تمام پرداختها و مبادلات بانکی مشتریان بانکی در قالب شبکه «شاپرک» صورت میگیرد.
وی افزود: در واقع با ابلاغ بخشنامه بانک مرکزی تمامی پرداختهای کارت به کارت یا حواله تنها در ۷ زمان مشخص از شبانهروز به حساب مقصد واریز شده و امکان انتقال آنی وجوه وجود ندارد. این مساله موجب نارضایتی مردم شده، زیرا علاوه بر نبود امکان انتقال آنی وجوه، خرید و فروش کالا را با مشکل مواجه کرده و عدم اطمینان را به دنبال داشته است.
به نظر میرسد مساله به وجود آمده در این شبکه خلاف فلسفه وجودی ایجاد این شبکه برای تسهیل و ایجاد تحول در پرداخت الکترونیکی است و بانک مرکزی برای راهاندازی این شبکه به دلیل اهمیت و حساسیت بالای آن باید تمام جوانب را از لحاظ فنی و امکان سنجی اجرا مورد بررسی کامل قرار میداد، تا شاهد بروز چنین مشکلاتی نباشیم.
اما در عین حال مدیر کل نظامهای پرداخت بانک مرکزی با بیان اینکه پرداخت پول از طریق خودپردازها به صورت آنی انجام میشود، به فارس گفت: این امر تنها در پایانههای فروشگاهی(pos) است و هر دو ساعت یک بار به حساب فروشنده پرداخت میشود.
ناصر حکیمی با بیان اینکه پرداخت پول از طریق خودپردازها به صورت آنی انجام میشود، اظهار کرد: با توجه به اینکه در ماههای گذشته در روزهای پر ترافیک، شبکه با مشکل مواجه میشد به همین دلیل اصلاحاتی در سیستم باید انجام میگرفت.
وی افزود: زمانی که کارت روی دستگاه کارت خوان کشیده میشود همان لحظه پول باید به حساب فروشنده واریز شود و این در مقاطع پرترافیک موجب کندی شبکه میشود و فروشنده باید منتظر بماند تا مبلغ مورد نظر به حساب واریز شود.
مدیر کل نظامهای پرداخت بانک مرکزی ادامه داد: در واقع اعلام کردیم پس از آنکه تراکنش انجام شد دستگاه رسید را صادر و خرید انجام میشود و پس از آن هر دو ساعت یک بار تمامی خریدها تجمیع شده و به حساب فروشنده واریز میشود و تنها تغییری که انجام شده همین است.
وی تصریح کرد: این امر تنها در پایانههای فروشگاهی(pos) هر دو ساعت یک بار انجام میشود و کندی شبکه را کاهش میدهد.
حکیمی گفت: وقتی سیستم اعلام میکند که پول از حساب خریدار کسر شده پس از آن عملیات واریز انجام میشود؛ تاکنون براساس سیستم غیراستاندارد عمل میشد، اما از این به بعد تراکنشها تجمیع شده و هر دو ساعت یک بار به حساب فروشنده واریز میشود؛ این امر موجب کاهش 50 درصدی ترافیک میشود.
وی تاکید کرد: پیشبینی میشود از این پس بلافاصله پس از کشیدن کارت مبلغ مورد نظر از حساب خریدار کسر شده و خریدار مدت زمانی را منتظر کسر نماند؛ کل بخشنامه این بود.
انتقال الکترونیکی وجه از پایانههای مجاز همانند سابق صورت میگیرد
هیچ گونه اختلالی در فرآیند انتقال وجه کارت به کارت از طریق پایانههای مجاز بانکداری الکترونیک رخ نداده و این کار، مطابق روال سابق صورت میگیرد.
به گزارش روابط عمومی بانک جمهوری اسلامی ایران، پیرو برخی شایعات مطرح شده در خبرگزاریها و سایتهای خبری به اطلاع میرساند که حوالههای انتقال وجه کارت به کارت از طریق تمامی پایانههای مجاز شامل خودپردازها، شعب بانکها و اینترنت بانکها مطابق روال سابق به انجام رسیده و هیچگونه تاخیری در انتقال وجه مشاهده نشده است و دارندگان کارتهای بانکی میتوانند همانند گذشته با مراجعه به پایانههای فوق، وجه را به صورت آنی به کارت دیگر منتقل کنند.
همچنین اختلالی در تراکنشهای خرید توسط دستگاههای کارتخوان نصب شده در فروشگاهها وجود نداشته و تمامی فروشندگان میتوانند اطمینان داشته باشند که پس از دریافت رسید تراکنش موفق از دستگاه کارتخوان، وجه تراکنش به حساب آنها منظور شده است.
بدیهی است، واریز وجه منظور شده به حساب بانکی فروشندگان در مقاطع مشخص چند ساعته در هر روز به صورت تجمعی صورت میپذیرد.
تمامی فروشندگان دارای دستگاه کارتخوان میتوانند در صورت بروز مشکل با شماره تلفنهای مندرج روی دستگاه کارتخوان خود تماس گرفته و در صورتی که شرکت مربوطه از پاسخگویی مناسب خودداری کرد، شکایات خود را برای پیگیریهای بعدی، به شماره پیام گیر ۲۹۹۵۴۸۵۵ بانک مرکزی با ذکر شماره حساب و نام بانک متصل به پایانه اعلام کنند.
تغییرات ناشی از روند تجمعی تسویهحساب و واریز وجه به حساب فروشندگان به منظور افزایش ظرفیت پاسخگویی، کنترل بهتر ترافیک شبکه و در راستای افزایش کیفی سطح خدمات به دارندگان کارت خصوصا با توجه به در پیش بودن ایام پرتراکم پایان سال صورت پذیرفته است.
ارسال نظر