دنیای اقتصاد - افزایش ۶۰ دلاری قیمت جهانی طلا در روز جمعه با واکنش قیمت‌ها در بازار داخلی همراه بود. در اولین روز هفته قیمت سکه بهار آزادی با ۱۷ هزار تومان افزایش به ۶۸۰ هزار تومان رسید. سکه طرح قدیم نیز با همین میزان افزایش در سطح ۶۸۵ هزار تومان فروش رفت. صعود سکه در روز شنبه در حالی رخ داد که بازار ارز نوسان اندکی داشت. به همین دلیل فعالان بازار معتقدند در صورت تداوم حرکت قیمت جهانی طلا در دامنه قیمتی بالاتر از ۱۶۲۰ دلار، سکه نیز به پیشروی قیمتی خود ادامه خواهد داد. صعود سکه در پی جهش طلا

گروه بازار پول - قیمت ارز در بازار داخلی در روز شنبه ثبات داشت و به جز ارزهای دلار آمریکا و پوند انگلستان که به ترتیب ۱۰ و ۳۰ تومان افزایش را تجربه کردند، بقیه ارزهای مهم در این روز بدون تغییر باقی ماندند. اما قیمت سکه به دلیل افزایش ناگهانی قیمت اونس جهانی طلا در بازار جهانی در روز جمعه افزایش داشت.

بر این اساس قیمت هر قطعه سکه طرح جدید و هر قطعه سکه طرح قدیم ۱۷ هزار تومان افزایش داشت. از طرف دیگر اخبار از بازار جهانی طلا بالاتر رفتن سطح قیمتی این فلز گرانبها را نشان می‌دهد، هرچند به نظر می‌رسد با تقویت نسبی دلار نسبت به ارزهای مهم دیگر در روز گذشته تمایل به افزایش قیمت طلا نیز کمتر شده است. قیمت هر اونس طلا در بازار جهانی دیروز تا مرز ۱۶۳۰ بالا رفت و بعد در محدوده ۱۶۲۰ تا ۱۶۲۵ دلار در نوسان قرار گرفت. امری که به دلیل تاثیر‌گیری با وقفه بازار سکه از بازار جهانی طلا دوباره می‌تواند افزایش قیمت سکه در بازار داخل را نتیجه دهد. معاملات روز شنبه بازار سکه با قیمت اونس جهانی در سطح ۱۶۰۵ دلار انجام شد و این نرخ نسبت به قیمت اونس جهانی در روز گذشته حداقل ۱۵ دلار کمتر است. اما دلار در تراکنش‌های جهانی در مقابل ارز مهم یوآن چین تقویت شد. بسیاری از کارشناسان این پدیده را باعث کمتر شدن تمایل طلا برای جهش‌های بعدی اعلام کرده‌‌اند. بر این اساس مقاومت دلار برای از دست دادن ارزش خود مانعی برای حرکت‌های جهشی جدید اونس جهانی طلا شده است.

نوسان طلا در محدوده ۱۶۲۰ تا ۱۶۲۵ دلاری

بسیاری از کارشناسان امور طلا معتقدند که اعلام گزارش مشاغل آمریکا در ماه مه دلیل اصلی افزایش قیمت طلا در انتهای هفته پیش بوده است. در روز پنج‌شنبه هفته گذشته دپارتمان مشاغل در آمریکا تعداد شغل‌های ایجاد شده در بخش‌های غیر‌کشاورزی آمریکا را ۶۹ هزار شغل اعلام کرد. با اینکه انتظار می‌رفت حداقل تعداد مشاغل ایجاد شده در این ماه ۱۵۰ هزار باشد؛ اما در ماه مه ایجاد این تعداد شغل که به مراتب کمتر از انتظار بوده و پایین‌ترین میزان شغل ایجاد شده در سال میلادی جاری گزارش شده، موجب شد تا نرخ بیکاری در این کشور از سطح ۱/۸ درصد به ۲/۸ درصد برسد.

با اعلام گزارش جدید مشاغل در آمریکا برای ماه مه که البته از مدت‌ها پیش کارشناسان از آن به عنوان نقطه عطف در تصمیم‌گیری مقامات فدرال رزرو در مورد در دستور کار قرار دادن دور سوم تزریق پول به اقتصاد این کشور یاد می‌کردند، بار دیگر گزینه تسهیل مقداری (quantative easing) را به روی میز خواهد کشاند. این امر که موجب افت ارزش دلار آمریکا و بالارفتن نرخ بازدهی اوراق قرضه خزانه‌داری شد، قیمت طلا را در مسیر افزایشی قرار داد؛ به طوری که دیروز قیمت اونس جهانی این فلز گران‌بها تا مرز ۱۶۳۰دلار نیز بالا رفت. هرچند در ادامه تراکنش‌های مالی دیروز ارزش دلار در برابر ارزهای دیگر شروع به مقاومت در مقابل کاهش ارزش کرد. این امر اثرگذاری خود را در بازار طلا نیز نشان داد. بر این اساس طلا تمایل افزایشی به سطوح بالاتر از ۱۶۳۰ دلار از خود نشان نداد و عملا اونس جهانی این فلز گرانبها در سطح ۱۶۲۰ تا ۱۶۲۵ دلار نوسان کرد.

سکه به ۶۸۰ هزار تومان رسید

در پی جهش ناگهانی قیمت اونس جهانی طلا در بازارهای جهانی در روز جمعه قیمت سکه در بازار داخل ۱۷ هزار تومان افزایش داشت. بر این اساس هر قطعه سکه بهار آزادی طرح جدید به سطح قیمتی ۶۸۰ هزار تومان رسید. این در حالی بود که این نوع سکه روز پنج‌شنبه در بازار به قیمت ۶۶۷ هزار تومان مبادله می شد. افزایش مشابهی در قیمت سکه طرح قدیم نیز وجود داشت و این نوع سکه با افزایش مشابه ۱۷ هزار تومانی در سطح قیمتی ۶۸۵ هزار تومان مبادله شد. انواع دیگر سکه اما رشد کمتری داشتند. بر این اساس نیم سکه با افزایش ۷ هزار تومانی در قیمت ۳۴۰ هزار تومان مبادله شد. هر قطعه ربع سکه بهار آزادی نیز با افزایش ۲ هزار تومانی به قیمت ۱۸۶ هزار تومان رسید. افزایش قیمت طلا در بازار نیز قابل توجه بوده است. بر این اساس هر مثقال طلا در بازار داخل روز شنبه هفته جاری نسبت به پنج‌شنبه هفته گذشته با افزایش ۴ هزار و ۸۰۰ تومانی در سطح ۲۹۷ هزار و ۸۰۰ تومان فروخته شد.

بازار ارز با ثبات بود

هرچند در روز شنبه قیمت‌ها در بازار طلا به دلیل افزایش ناگهانی قیمت جهانی افزایش داشت، اما در بازار ارز سکوت حاکم بود. بر این اساس از بین ارزهای مهم در بازار کشور به جز دو ارز دلار و پوند انگلستان بقیه ارز‌ها بدون تغییر باقی ماندند. تغییرات قیمت دلار آمریکا و پوند انگلستان هرچند به سمت افزایش بود، اما چندان جدی نبود. دلار آمریکا روز شنبه با افزایش ۱۰ تومانی نسبت به قیمت انتهایی آن در مبادلات روز پنج‌شنبه در سطح قیمتی ۱۷۷۸ تومان فروخته شد. این افزایش برای پوند انگلستان حدود ۳۰ تومان بود که به طور نسبی تفاوت چندانی با افزایش قیمت دلار نداشت. هر پوند انگلستان در روز شنبه با قیمت ۲۲۳۰ تومان در اختیار متقاضیان قرار گرفت.

نرخ مرجع

نرخ مرجع اما برای ارز‌های مختلف رفتار متفاوتی نشان داد. بر این اساس ارزهای پوند انگلستان، دینار کویت، درهم امارات، دلار کانادا و لیر ترکیه مهم‌ترین ارزهایی بودند که نرخ مرجع برای آنها توسط بانک مرکزی در روز شنبه با کاهش مواجه شد. از طرف دیگر فرانک سوئیس، کرون سوئد، کرون دانمارک و یورو مهم‌ترین ارزهایی بودند که افزایش نرخ مرجع را توسط بانک مرکزی تجربه کردند. دلار آمریکا نیز طبق روال ماه‌های اخیر بانک مرکزی در قیمت ۱۲۲۶ تومان ثابت شده است.